A, danas sam malo išao i na 26icu... Pa već neko vreme nisam išao duže ovom linijom, pa sam se danas odlučio da opalim do Jerkovića i nazad do centra grada. Najpre naiđe i više nego dupke pun A-793 i naravno opšte klanje da se uđe u njega, ali ja na vreme spazim
A-957 (IK-201; 2000. godište) na prethodnoj stanici i sačekam. To je bio
12/26 (dvosmenac) i njime sam onda išao.
Kada je limarija u pitanju, onako nit smrdi, nit miriše... Za neku pohvalu i nije, a opet nije ni toliko loš da pi ga blatio.
Prikolica prati prednji deo vozila i u principu je mirna u vožnji, ne zanosi nešto puno, ne skače, a i ne čuju se rude prikolice.
Limovi na celom autu su u nekom prosečnom stanju, mada već je i podosta propao, počela je korozija da ga izjeda i oko blatobrana i uopšte sa strane, a i na zadnjoj strani.
Bili smo dosta puni, mada ne onako kako zna da bude na 26ici u podne, a ustvari i ne samo u podne, nego u bilo koje doba dana, međutim visina je bila dosta stalna, nije padala, nije štosovao, mirno je išao i fino špilovao.
Ovako vuče solidno, ali kada kreće iz I brzine, mnogo je trom, znali ta I brzina mu je kost u grlu, već kad prešalta u II brzinu ide mnogo bolje.
Šalta dobro, mirno, menjač je Voithov automatik, trobrzinac. Kočenje je relativno dobro, lepo i meko hvata, a ispravan je nožni retarder.
Tahograf je marke "Novatronic", ispravan je brzinomer, kao i sat koji je na zimskom vremenu, ali je ispravan, radi, dok je obrtomer neispravan i kazaljka je stalno na nuli.
Merač za gorivo nije ispravan i kazaljka je stalno na nuli. Voltmetra nema, samo gola rupa je tu. Pritisak ulja u motoru je od oko 2 bara na leru do nekih 6 bara, znači normala. Temperaturu drži na nekih 80 do 82, 83 stepeni C.
Pritisak vazduha i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu nadruka lepo do 8 bara, pa čak i malo iznad, ali onda kad uključi redukciji obori do 6 bara i tako drži, što me jako čudi.
Rade svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Napred je grejanje ok, radi cirkulaciona pumpa, ispravna je, lepo greje, onako oseti se toplota, a i kalorifer kod vozača je isto ispravan.
Vidim da pozadi ima dva velika kalorifera, u putničkom salonu.
Užasno mnogo ubacuje izduvne gasove u putnički salon, kao i sagorelo ulje, jer je malo produvao na iberlauf i po malo purnja sa desne strane vozila.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A, danas sam se malo duže po prvi put provozao jednim Novajlijom... i to u
A-893 (IK-218M; 2013. godište), na njegovom redovnom, na
1/27 (dvosmenac) i to sam u podne išao sa Trga, baš sam požurio kada sam ga video.
Išao sam pre neki dan sa A-366 sa 11/73 i to uveče, ali to ne računam, samo sam jednu stanicu išao.
Prvi utisci... očekivano i ništa posebno...
Mislim što se ponašanja u vožnji tiče sve je ok, ovako kako ide i to, ne znam menjač, šaltanje, kočenje, retarder, nemam tu šta ni da mnogo komentarišem, nego sam se fokusirao na stanje enterijera i završnu obradu.
Po Buleavru kada ide, gde je složićete se, asfalt u relativno dobrom stanju, već po malo lupka, štripucka, zvecka, onako tiho, prigušeno, ali se čuje i to najviše paneli iznad prozora i vrata, koji su isto odrađeni onako šibadzijski kao i na A seriji i Veolijinim IK-112. Sve po malo zjape i uopšte nisu onako lepo montirani da budu u ravni, nego onako ukrivo.
Guma na prozorima se vidi kako je sečena, nije onako lepo i pravo isečena, nego ima one kao dlačice, bukvalno kao da je kidana, a ne sečena, a isto važi i za one umetnute gumice na onim spojkama što šipke pričvšćuju za naslon sedišta.
Malo skakuće i čuje se okrugla ploča na okretnici prikolice.
Druge neke stvari nisam primetio, da još i krut je isto koliko i N serija, onako udara po asfaltu, ne oseća se ni malo neka udobnost i mekoća u vožnji, nego sve onako udara.
E za kraj... ispravni su svi instrumenti na komandnoj tabli...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A-902 sa
9/65 je dobio novi manometar za pritisak ulja, sa horizontalnom skalom, radi, pritisak je od oko 2 bara na leru do nekih 5 bara, pri većem broju obrtaja.
Tahograf je i dalje neispravan.
Ovako aždaja ide, sve manje - više po starom, lepo ide, udoban, dosta je dobar zaista...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Inače naravno da nisam zaboravio da otkucam po koju kontrolu ovih dana, nego mi sve zapadaju kola koja se ponavljaju, koja sam pisao u skorije vreme i za koja nemam šta da napišem, mislim ne nešto Bog zna šta. Evo danas sve se ponavlja: 951, Veolia 118, 1011, 1049, 902, jedino ostadoše ova dva A-957 i A-893...