Logo

Nova vozila za BG (tramvaji, trolejbusi, autobusi)

Diskusije

Re: Nova vozila za BG (tramvaji, trolejbusi, autobusi)

Postod Sloba » Pon Jul 03, 2017 2:28 pm

Ako se ne varam, uglavnom je rok trajanja od 10 do 12 godina. Nisu mi poznati tačni troškovi, ali činjenica da je elektro Higer čak tri stotine hiljada evra skuplji od IK-112 daje neki red veličine cene elektro komponenti. :)

A propo Kine, možda će te oduševiti činjenica da, prema izveštaju ZeEUS (Zero Emission Urban Bus System) u 2015. godini na ulicama je bilo približno 173 hiljade električnih ili plug-in hybrid autobusa, od čeka neverovatnih 170 hiljada samo u Kini! Udeo od 98%! :shock:

EDIT: Higer daje garanciju od osam godina na ultrakondenzatore.
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Sponzor

Postod Kesha » Pon Jul 03, 2017 3:53 pm

Frapantan podatak u najmanju ruku :) Mada, s obzirom na broj stanovnika i industrijski razvoj Kine u poslednjih desetak godina, taj podatak i ne treba da čudi toliko, al opet, udeo od čak 98% kad su u pitanju ekološka vozila je zaista impresivan. Verujem da se skoro sve komponente i proizvode u Kini. Vek trajanja kondenzatora i nije tako mali. Problem je jedino i dalje jako visoka cena. Jedno poređenje, koje možda baš i nije realno, ali mislim da se određene paralele mogu naći. Tramvaj, kao naš 32 metara dug CAF recimo, staje nešto preko 2.000.000 evra. Projektovani radni vek 30 godina, kapacitet nemerljivo veći, i njega isto tako pogoni elektro motor, odnosno više njih, s tim što se naravno napaja iz kontaktne mreže. Opet moram ponoviti da poređenje možda nije adekvatno, ali verujem da određena komparacija može postojati kad su u pitanju troškovi nabavke i eksploatacije, jer zaista ne vidim razlog za tako visoku cenu elektro buseva, pogotovo što je u toj istoj Kini napravljen, blago rečeno, ogroman broj tih električnih autobusa, a to bi valjda trebalo već i da snizi troškove proizvodnje. Biće oni sve jeftiniji, pa će bar po meni, oni koji sačekaju još koju godinu proći znatno jeftinije.
Kesha
Član

Pridružio se: Pon Nov 30, 2015 9:07 pm

Postod Ratomir » Pon Jul 03, 2017 6:53 pm

Мислим да би ГСП требао гледати хибридни погон.
Image
Ratomir
Član

Pridružio se: Sub Mar 30, 2013 6:10 pm

Postod blokovi » Sub Jul 15, 2017 1:06 pm

Кроз Омладинских Бригада, у смеру ка општини Нови Београд, је прошао нови ИК218М, са плавим шипкама, и натписима проба... Да ли то значи да ипак стижу пре краја године свих 30?
blokovi
Član

Pridružio se: Sre Jan 05, 2011 3:00 pm

Postod gospodin dzo » Sub Jul 15, 2017 2:50 pm

Nedavno sam prolazio pored IK, bili su skoro gotovi bar 5 kom...
Cuvam i usvajam zensku decu od 17-18 leta,po mogucstvu sa stranim drzavljanstvom :mrgreen:
gospodin dzo
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Dec 27, 2010 9:39 pm

Postod Stefan Bgd » Uto Jul 18, 2017 3:31 am

Prošle subote je treći po redu posetio garažu pogona Novi Beograd gde je bio na tehničkom pregledu. Posle polučasovne ''sačekuše'' ispred garaže, ulovljen je po izlasku iz nje: :)
Image
Image

Još uvek je u fazi završne montaže, poklopci, displeji i slične sitnice tek treba da se montiraju/instaliraju, no kako reče Džo prvih 5 je skoro pa završeno. Za očekivati je da prvi lot od 10 komada bude kompletan i isporučen početkom avgusta.
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Postod SGB » Uto Jul 18, 2017 11:05 am

Lepotan. :) Žuta im dobro stoji, crveno-bela još bolje. Svaka čast za fotke. :wink:
becks89 o Niš Ekspresu je napisao:Već smo utvrdili da ne postoji na planeti nešto slično.
SGB
Član

Pridružio se: Čet Sep 01, 2011 1:03 pm

Postod Sloba » Uto Jul 18, 2017 11:44 am

Svaka čast za sačekušu i ulov! Nadam se da će ispraviti borduru između harmonike i trećih vrata. :D
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod Шоми303 » Uto Jul 18, 2017 11:51 am

Боже како би тек врхунски изгледали када би им стакла била тонирана :3

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Postod blokovi » Uto Jul 18, 2017 7:12 pm

Neko voli plavuse neko crnke, ali za moj ukus ovaj autobus izgleda kao da robijase prevozi nekud, a ne ljude... Barem vrata da su bela, a pozadi da je ono izvuceno belom bojom do kraja. ...
blokovi
Član

Postod vlada107 » Uto Jul 18, 2017 7:21 pm

Svako ima svoj ukus. Po meni su ok
vlada107
Član

Pridružio se: Uto Jul 06, 2010 9:38 am

Postod blokovi » Uto Jul 18, 2017 11:49 pm

Iskreno, crna vrata im stoje ko piletu sise...
blokovi
Član

Postod Sloba » Sre Jul 19, 2017 10:00 am

Kakva bela vrata? Jesi ti svestan koliko je to demode? Navedi jedan nov autobus koji se proizvodi u Evropi da nema crna vrata. :?

Što se tiče haube, slažem se, ali takva je želja GSP Beograd, da svaki deo oplate bude u samo jednoj boji.

Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod mix5201 » Sre Jul 19, 2017 11:46 am

Ja se iskreno nadam da su bolje rešili bravu na vratima od vozačeve kabine, pošto i ne verujem da će biti nešto pregledniji od prethodnih primeraka (lučno staklo ometa pogled na desni retrovizor, kao i deblja pregrada vrata kabine). Kod pretposlednjeg lota 112M, vrata kabine kod većine primeraka su se često sama otvarala u toku vožnje i udarala u putnike koji su se nalazili blizu njih. Mnogo ružno izgleda to sto su vozači morali da improvizuju i zaglavljuju bravicu sa papirima, žicom ili nekim rezama (na jednom 112M je čak i puklo staklo od kabine kada su se vrata iznenada otvorila), a autobusi tej par meseci rade.
Stvarno lep autobus i u ovoj kombinaciji, samo da su manje aljkavi u IK i da ugrađuju bolju toplotnu izolaciju motora bili bi mi daleko bolji po meni. :|
Prethodni 218M nisu imali instalirane ni prednje maglenke ni dnevna svetla, što na sreću kod ove generacije nije slučaj.
Korisnikov avatar
mix5201
Član

Pridružio se: Pon Sep 16, 2013 11:04 pm

Postod Kesha » Sre Jul 19, 2017 7:39 pm

Eh, da su malo manje aljkavi. Večito im to malo fali. Toplotna izolacija bi stvarno mogla biti bolja. Čini se da su "obične" 112-ice dosta bolje izolovane od M-ova. Na 3252, kog ne viđam već neko vreme na liniji, bila se odlepila jedna lajsna kod trećih vrata, tačnije na kutiji koja pokriva hladnjak, a i ispao je jedan šraf na šipci koja drži onu drvenu pregradu naspram drugih vrata. Mislim, sve su to sitnice koje bih i ja mogao da rešim za manje od pola sata, ali baš iritiraju. Busevi su ovako sasvim solidni i bar je meni prijatno putovati njima, al prosto ne mogu da shvatim da dozvoljavaju da im gluposti stalno ruže, inače korektan proizvod. Opet, kad se setim šta je sve izlazilo iz Ikarbusa, ovo što danas proizvode je kud i kamo ozbiljnije. Ako iko misli da se ta fabrika sačuva, mora se poraditi na kontroli kvaliteta pre isporuke, a i na toliko pominjano povećanje kapaciteta proizvodnje. U svakom slučaju, drago mi je što se rokovi za isporuku tih 30 zglobova za sad ne probijaju i nadam se da će do jeseni svi biti na beogradskim ulicama.
Kesha
Član

Pridružio se: Pon Nov 30, 2015 9:07 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije