Logo

Saobraćajne nezgode vozila JGP-a

Diskusije

Re: Saobraćajne nezgode vozila JGP-a

Postod MILE » Čet Jan 12, 2017 7:41 pm

Lepo.... Nizbrdica i težak bus čine čuda, kad počne da kliza samo mu se poveća brzina.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Sponzor

Postod branik » Čet Jan 12, 2017 10:17 pm

Gume nisu napravljene za bocno klizanje. Kad do njega dodje, guma se savije i najvise naleze bocnom stranom. Tada se desi upravo ono sto se ovom dogodilo: "Cuvaj doleeee!"
Imao je mnogo vise srece nego pameti. Na busu ima ozbiljne stete i bice srecan ako je vozilo kasko osigurano.
A kako se toliko zaleteo? Pa to je bar lako. Osladilo mu se da vozi nov bus, sve ispravno, pa je u nekom trenutku dobio previse samopouzdanja da i on i masinu mogu mnogo vise. Kad god se to dogodi nekom vozacu, sledi otreznjenje. Krenuo brzo, zatim se nizbrdica povecala, kocio ga samo retarderom sto je na klizavom opasno, posebno u krivini i desilo se ono sto smo videli -Jedna jedra udovica posle nije mogla da spava. Da jeckocnicu stisnuo dublje, presao na vazduh, sigurno mu se ne bi desilo ovo. Mozda vi se klizao drugacije, ali ne ovako. Posto ovo citaju i neki koji bi jednog dana da voze autobus, moram da pomenem da autobus dosta dobro ide po snegu, ali da opasnost vreba od velike mase na zadnjem prepustu: zadnja osovina je teza, dvostruki tockovi, motor, menjac, kardan..., a sve to iza iki oko osovine. I to moze da da izazove zanosenje zadnjeg dela, posebno nizbrdo kada se teziste pomeri napred. Iako lepo ide, jos bolje koci, a preglednijiji je nego putnicko vozilo, ne sme nikad da se vozi kao putnicko, bez obzira na sisteme koje poseduje, posebno kad je klizavo. Onda gume ne mogu da se bore sa ogromnom inercijom zbog velike mase i ....
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod miliraki » Sub Jan 14, 2017 1:18 pm

miliraki
Član

Pridružio se: Ned Jan 23, 2011 2:43 am

Postod becks89 » Sub Jan 14, 2017 3:15 pm

Ček ček, izbacio ga u ler i dobio dodatno ubrzanje?!?!
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod miliraki » Sub Jan 14, 2017 3:25 pm

"Kada sam video u kakvom je stanju ulica, počeo sam da kočim, međutim tada već nisam mogao nazad. Autobus je krenuo da klizi. Izbacio sam iz brzine, prestao da držim kočnice, a zatim razmišljao kako da se zaustavim"-moje skromno znanje B kategorije mi ne dozvoljava da komentarisem,al me zanima od iskusnijih dal je trebalo ovako..
miliraki
Član

Pridružio se: Ned Jan 23, 2011 2:43 am

Postod branik » Sub Jan 14, 2017 3:40 pm

Све је рекао, али после снимка коментар и не треба.
branik
Profesionalni vozač

Postod Sloba » Sub Jan 14, 2017 5:27 pm

Da nije možda pokušavao da se reši automatskog retardera?
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod becks89 » Sub Jan 14, 2017 5:36 pm

Iz njegove priče može se snimiti film, on rekao, on ovo, on ono, u najmanju ruku nije sve trajalo duže od par sekundi, od momenta izlaska iz krivine, do proklizavanja i udarca, pogotovo videvši brzinu kretanja vozila :D Po njegovoj priči, on izašao i prošetao kroz bus i objasnio ljudima da će se sad malo klizati i udariti u nešto, to su delići sekunde, a ne minuti, teško mi je da poverujem da je i iz brzine izbacio, ne vidim razlog zašto bi to uradio....
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod Djole Pevcanin » Sub Jan 14, 2017 5:44 pm

Ne zovu se džabe Lu(d)i travel :D

Послато са ST26i уз помоћ Тапатока
Zabaranjena je upotreba mojih fotografija u bilo koje svrhe bez moje saglasnosti.
Image
Korisnikov avatar
Djole Pevcanin
Član

Pridružio se: Sre Okt 26, 2016 8:51 pm

Postod Kesha » Sub Jan 14, 2017 6:56 pm

Ni meni nije jasna njegova izjava. Jeste da se autobus lakše zaustavi kada se izbaci iz brzine, jer automatski menjač vuče logično i potreban je manji pritisak na pedalu kočnice, ali to mi na nizbrdici nema ama nimalo smisla, a pogotovo izbacivanje iz brzine uz puštaje kočnice. Što reče Sloba, možda je želeo da se oslobodi nožnog retardera, ali opet je pustio kočnicu :roll: Ta Cobra ima ZF-ov Ecomat automatski menjač i zanima me da li će prebacivati u viši stepen prenosa, ako se oduzme gas. Starije generacije Voith menjača prebacuju, a novije ne (mislim da od 4. generacije ne šaltaju u viši stepen prenosa, ako se ne doda gas, a još i šaltaju u niži, ako se koči pravilno na nizbrdici).
Kesha
Član

Pridružio se: Pon Nov 30, 2015 9:07 pm

Postod branik » Sub Jan 14, 2017 7:58 pm

Не верујем дацје имао много времена за било шта више од воланисања и притискања и пуштања кочнице. Не знам како изгледају стоп светла на кобри и колико их има, али њему све време клизања сијa неко јаче светло': стоп или евентуално магленке, позиција није сигурно. Ко зна нека погледа снимак поново па нека каже.
Кад га је избацио из равнотеже и кренуо у бочно клизање при оној брзини и уздужном нагибу клизавог пута, могао је да ради било шта, није имао простора ни времена ни за шта више. Иначе, онолико снегa није ништа страшно, посебно што је долазио из брдског дела града где је снега сигурно било више. То се зове вожња прилагођен условима пута.
Иначе, бекс, желим ги никад не осетиш како је у критичним тренуцима, посебно кад је живот у питању, време релативно. Имао сам један саобраћајни инцидент и један пад са висине где је глава била у питању. Невероватно је како тада под енормним налетом адреналина мозак ради. Не верујем баш да је све то стигао и да каже, али верујем да му је све то прошло кроз главу. Превелика брзина!
branik
Profesionalni vozač

Postod becks89 » Sub Jan 14, 2017 8:09 pm

Pošto sam nešto slično doživeo, gde su bile sekunde u pitanju, poznato mi je da u tim momentima nema priče, već u sekundi instiktivno reaguješ. Kakvi pritisci i obaveštavanje putnika, to su delovi sekunde...

Poslato sa Huawei Honor 7 uz pomoć Tapatoka
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod branik » Sub Jan 14, 2017 8:19 pm

otprilike, deo puta koji kamera pokriva je oko tri duzine autobusa, odnosno 30-40m. On taj put, sa usporenjem do Vo predje za oko 4 sekunde, a do coska kuce, kada se jo[ uvek krece brzinom pribliznoj pocetnoj, pa mozemo da pricamo o skoro konstantnoj, stigne ya oko 3,5. To je vise od 10 m/s (36km/h). Ya tu ulicu mnogo je to i po suvom s obzirom na sirinu puta i krivinu kod stadiona.
branik
Profesionalni vozač

Postod becks89 » Sub Jan 14, 2017 8:52 pm

Ta ulica je rekonstruisana i sad je kao pista, što je dodatan mamac za gas, ranije sa onim kraterima i nije moglo brze od 25-30. Majstor ga je ovde dobro zaleteo, kao što si rekao, mnogo i za suvo vreme...

Poslato sa Huawei Honor 7 uz pomoć Tapatoka
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod profa_chb » Ned Jan 15, 2017 1:55 am

Retarder bi trebalo da se ugasi kada se aktivira ABS (bilo da se uključuje ručno, nožno, automatski...).

Dobro je što je izbacio iz brzine, jer na jako klizavom putu, plus nizbrdo, može da se desi da bilo kakva promena stepena prenosa izazove trzaj, što na lefdu nije poželjno. E sad, pametno je i što je pustio kočnice, ali i to treba sa merom. ABS tu ne pomaže mnogo.

I dalje mislim da je verovatno išao "brže nego što uslovi puta dozvoljavaju". Možda nije išao brže nego što je dozvoljeno, ali ipak je zima, a to je strma ulica.
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije