Logo

Nova vozila za BG (tramvaji, trolejbusi, autobusi)

Diskusije

Postod Smiley » Uto Nov 24, 2009 10:36 pm

Aha,valjda... :)
Smiley
Član

Pridružio se: Ned Avg 16, 2009 12:34 pm

Sponzor

Postod markotar » Uto Nov 24, 2009 10:39 pm

Eh Sale, šta očekuješ od prosečnog vozača kad u GSPu inženjeri nemaju pojma da ČKD npr. ne pravi tramvaje preko 10 godina!! Hajde, vozača mogu da razumem, njegovo je da vozi, ne mora da prati tržište. Ali inženjeri bi bi ipak morali sami da rade malo na svojoj informisanosti! Danas bar to nije problem, imamo svemoćni Internet, jako lako se dolazi do informacija.

BTW; da ne idem skroz u OT, u cenu novih tramvaja uračunata je i obuka vozača i održavanja (majstori + inženjeri). Nadam se da će to biti slučaj i sa novim trolama, pošto je sasvim normalno da svaki proizvođač, ako prvi put nekome nudi svoj proizvod, u cenu uračuna i obuku.
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod avramovicsasa » Uto Nov 24, 2009 10:44 pm

predpostavio sam da je obuka uračunata u cenu što mi je malo ne logično
jer fabriku to ne košta ništa osim slobodnog vremena i prostora,to bi trebalo da bude gratis što bi bilo primamljivo za prevoznike.

Što se tiče ČKD to nije ništa,pre 12 godina kada sam se raspitivao u GSP-u u kom gradu se proizvode trolejbusi ,,TROLZA,,to je već bila avantura.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod markotar » Uto Nov 24, 2009 11:05 pm

Naprotiv, obuka nekad može značajno da košta! Posebno kada su u pitanju potpuno nova vozila pravljena po meri nekog grada (kao što je slučaj sa tim tramvajima). Naravno, mislim na zaista kvalitetnu obuku, ne onu ofrlje površnu da se čisto kaže kako se, eto, neko nešto obučavao...

Hehehe, pa to se bar lako pamti, bar za one koji su bili "titovi pioniri"! :-) Fabrika Trolza se nalazi u gradu koji se zove Engels (po Fridrihu Engelsu). Da ne govorim da većina nema pojma da je ZiU skraćenica, a kamoli šta ona znači. No dobro, to su opet sitnice. Jedno je kad ne znaš gde se nešto pravi, a drugo je kad ne znaš da li se uopšte pravi! :-)

Nego, da se mi vratimo na nove trole, evo jednog zanimljivog uslova:

За учешће у поступку јавне набавке потребно је да понуђач испуни и услов да је у периоду од претходне три године (од 1.11. 2006. до 1. 11. 2009. године), испоручио најмање 100 нових нископодних тролејбуса са асинхроним вучним погоном, понуђеног произвођача.

Такође, од понуђача се тражи да за последње три календарске године (2007, 2008. и 2009) поседује референце произвођача за уређаје, односно делове, који ће се уграђивати у тролејбусе који су предмет набавке. Ако се неки од наведених уређаја, односно делова, први пут уграђују у тролејбусе који се нуде, односно референце за исте не постоје, потребно је доставити изјаву произвођача да дати уређај, односно део, нема референце и да се први пут уграђује у понуђене тролејбусе.

Ako je verovati ovome traže se trole koje su se već pokazale u praksi u nekom drugom gradu!
markotar
Član

Postod Senke » Sre Nov 25, 2009 3:39 am

avramovicsasa je napisao:To znači da Ruski proizvođači definitivno otpadaju.

Dobro je.
Senke
Član

Pridružio se: Ned Apr 06, 2008 12:17 pm

Postod avramovicsasa » Sre Nov 25, 2009 6:29 am

Ako moraju Ruski proizvođači može samo ZIU 9-Belkommunmaš 101 ostalo je slabo,loša elektronika,vozila sva u plastici,podložna čestim kvarovima vek trajanja do 5 godina a mi nismo još uvek na onom nivou iz
70-tih i 80-tih godina da menjamo kola svakih 5 godina.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod markotar » Sre Nov 25, 2009 5:29 pm

Pa niko normalan ni u najbogatijim zemljama ne menja vozila svakih 5 godina!! :lol: :lol: Busevi i trole se kupuju da traju bar 12-15 godina, a tramvaji čak 40!
markotar
Član

Postod choksi » Sre Nov 25, 2009 8:03 pm

Na konto obuke vozača. Kad su došle žute mečke došli su ljudi iz evo-busa i održali nekoliko časova obuke i samo su vozači koji su to odslušali mogli da ih voze. To je trajalo par meseci, a sad je situacija da mi nekoliko puta dođe kolega na smenu i ja moram da mu držim kratki kurs (i to je super ako hoće da sasluša ima i onih najpametnijih koji posle par stanica zovu servis jer neznaju šta je sa busom). Najbolje bi bilo kad bi posao vozača radili ljudi koji to zaista vole i sve bi mnogo bolje funkcionisalo.
choksi
Član

Pridružio se: Ned Sep 14, 2008 6:13 pm

Postod profa_chb » Sre Nov 25, 2009 8:50 pm

tu si upravu, ista priča je i za niskopodne, npr od većine vozača ćeš čuti da ne valjaju da su loši i da se kvare, a od redovnih ćeš čuti da su super i bez problema :)
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod markotar » Sre Nov 25, 2009 9:47 pm

Sad, teoretski je moguće da u uslovima garancije stoji da sa tim vozilima mogu da rade samo vozači i mehaničari koji su prošli obuku proizvođača inače se garancija gubi. Da se ja pitam to bi bilo obavezno, baš zbog tih arogantnih ljudi koji misle da sve znaju, a ustvari nemaju pojma pa zaustave autobus zbog banalnosti! Naravno da nije isto voziti ili popravljati moderan i autobus stare tehnologije.

Čovek se ipak uči dok je živ, nije sramota povremeno se vratiti u "školu"!
markotar
Član

Postod avramovicsasa » Čet Nov 26, 2009 1:12 am

jeste bilo je slučajeva sa IK-218N da dolazi vozač na smenu i ne zna gde su tasteri za vrata,kako da prati displej na instrument tabli itd.

Trole 53 i 59 još uvek mnogi ne znaju da voze pa kad im zapadnu ili menjaju ili vozač iz predhodne smene mora da ih uči.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod Aleks_BGD » Čet Nov 26, 2009 1:13 am

markotar je napisao:
Čovek se ipak uči dok je živ, nije sramota povremeno se vratiti u "školu"!

Eeee bato kad bi ovo moga shvatiti svaki mozak u Srbiji,gde bi nam kraj bio....
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Postod markotar » Čet Nov 26, 2009 1:46 am

Ma ja ne krivim vozače. Ljudi su po prirodi lenji i inertni. Krivim rukovodstvo koje ih jednostavno ne natera da uče i da se stalno usavršavaju (za njihovo dobro ali i dobro građana Beograda), a sa druge strane da im se stalno organizuje adekvatna i kvalitetna obuka!! Ovako pojedinačno da iskusnije kolege pomalo uče manje iskusne, što bi se reklo "uz pomoć štapa i kanapa", ne ide!
markotar
Član

Postod choksi » Čet Nov 26, 2009 4:29 pm

Najgore je obučiti starije nezainteresovane kolege. Na obuci 80% njih nije znalo šta je abs, asr,esp, koja je razlika između žutih i crvenih lampica (asr,abs) i dalje neznaju i baš ih briga, volan i papučice su tu i to je sve što im treba. A da nepričam kako se žale na grejanje a neće da oteraju da se izduvaju filteri, ili da voze sa isključenim retarderom ( jer je drugačiji položaj prekidača na crvenom i žutom conectu) i sl. da se ne nerviram više prisećajući se svega.
choksi
Član

Pridružio se: Ned Sep 14, 2008 6:13 pm

Postod markotar » Čet Nov 26, 2009 5:55 pm

Vidiš da se vratimo na suštinu ove teme (nova vozila) ali da se ne udaljimo ni oko priče o obuci vozača, pošto je sve to usko povezano. Ja sad počinjem polako da se ozbiljno brinem šta će se desiti kad stigne 83 novih trola! To je stvarno OGROMAN broj, praktično 75-80% voznog parka. Pošto je ogromna većina vozača navikla na stare Zijače, a nove trole će sigurno biti suštinski i drastično drugačije, predpostavljam da će biti puno, puno problema oko obuke!! Posebno kad na to dodate naširoko poznat mentalitet naših trolejbusdžija... Nadam se da GSP ima strategiju za rešavanje tog problema, u suprotnom će trolejbuski sistem biti u još većem sosu! Poznato je da je najveći problem uvek ljudiski faktor! Isto važi i za nove tramvaje, no ipak imam neki osećaj da će sa tramvajdžijama biti nešto manje problema, tj. da će oni obuku shvatiti ozbiljnije.
markotar
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije