Logo

Stanje voznog parka - Kontrole

Diskusije

Re: Stanje voznog parka - Kontrole

Postod danilo » Sub Maj 31, 2014 12:18 am

E evo da postavim i dve kontrole još od pre 15ak dana... Nikako da ispišem...

Da nastavim dalje sa kontrolama sa Kosmajaca... Opet seoski turizam, al sad menjamo kurs i umesto na Avalce i potez 400, šibamo na Smederevac i potez 300... Ovoga puta negde pred kraj II i tokom III smene.

Najpre nekadašnji novobeograđanin, sada Kosmajac već izvesno vreme... Druga Begaljica (2/302; trosmenac) i A-496 (IK-103; 2006. godište). Odavno nisam išao nekim autom iz ove serije, baš sam se obradovao kad sam video da njime idem. Inače redovnjak sa 2/302.

Ok autič, stvarno je dobar, mada nije toliko koliko je bio kad je bio na Novom Beogradu, kao i posle kad je vrteo na 7/79. U međuvremenu je propao, mada ok i jeste vala radi pretešku liniju, sa onom nenormalnom turažom. Limarija je ok, nije ukošen, ne visi zadnji prepust, a i kompletna oplata na autu je u neku ruku u zadovoljavajućem stanju. Vrata, prozori, sve je ok, lepo, solidno dihuju. Udoban je i to izuzetno, ni malo se ne čuju ni trapovi, a i ni amortizeri, onako, što bi se reklo, lepo pliva po putu, miran u toku vožnje. Isto tako odlično niveliše visinu na svim jastucima. Ne pada visina, karoserija se ne naginje i ni malo ne štosuje.

Vuče ko zmaj. Doduše bio je onako doooooooobro natovaren, pa se malo mučio uz Bećarevo Brdo, ali ono u II brzini može lepo da izvuče. Malo ubacuje gasove u salon, kao da malo i ulje sipa negde po motoru, jer se oseća na sagorelo ulje. Šalta dobro, nije loše, onako ne trza i ne kida, mada teško prihvata rikverc, a menjač je "Voith-ov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice odlične, beše ispravan samo nožni retarder, ručni koliko mi se čini nema.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer, obrtomer neispravni (kazaljke ne mrdaju sa nule). Km sat ne znam da li je ispravan, a sat jeste. Merač za gorivo neispravan i kazaljka ne mrda sa nule. Struja na akumulatorima stalna na ok 26 V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2,5 bara na leru do oko 6 bara, posle, pri višim obrtajima. Temperatura - tu je negde na oko 80 do nepunih 85 stepeni C.

Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 do 8 bara.
Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Pušteno je bilo grejanje, odvrnute slavine, pa je i u putničkom salonu, radilo je grejanje.

Onda i prvenac sa Ritopeka (1/304; trosmenac), a tamo i redovnjak, Mutke, A-97 (IK-103F; 2005. godište).

Pa spolja, karoserija limarija ne deluje loše. Ok je onako. Nije ukošen, ne visi zadnji prepust. Oplata solidna, tu i tamo ima oštećenja, ali nije nešto puno. Visina stalna, ne pada, karoserija ni malo ne pada i ne štosuje. Visinu drži onako ok, mada nešto puno i nije bio opterećen. Karoserije ne štosuje, ne pada visina, onako ne naginje se. Trapovi i amortizeri se ne čuju, onako nije loš na putt što se udobnosti i vešanja tiče.

Ne vuče loše, uzbrdo ga izvuče normalno, onako malo jači gas i II brzina solidno se uzvere. Sad ne šalta loše, dobar je, ne trza i ne kida toliko prilikom prešaltavanja iz svake u svaku brzinu, ali zato ima problema, vidim da ga se izbaci iz brzine (u N), posle teško prihvata brzinnu. Stisne se u D, ali se ponaša kao da je u leru (u N). Pa onda dok prihvati mora baš da se bude uporan. Sad moguće da je do prekidača, da jednostavno neće da prihvati (da gubi kontakt) ili nešto drugo, to nisam siguran. Kočnice ok, ispravan je nožni retarder, lepo hvata, onako fino koči.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer ispravan, obrtomer nije, sat ispravan, za km sat nisam siguran.
Merač za gorivo ne ispravan (kazaljka stalno na nuli). Struja na akumulatorima jne stalna na oko 25 do 26V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 6 bara, u zavisnoti od broja obrtaja. Temperatura beše u granicama normale, na oko 80 do 85 stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži između 7,5 i 8 bara.

Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Sponzor

Postod danilo » Uto Jun 03, 2014 1:31 pm

Ajd da krenemo ovu nedelju kontrolama sa Kosmajcima...

Najpre jedan pravi raritet... Linija 48, mislim da je u pitanju šihta (II deo šihte), mada nisam siguran za polazak, a tu sam nakratko (u lokalu što bi se reklo) išao sa A-3 (IK-101; 1996. godište).

Solidan autić za tu generaciju i tu kmtražu.. Što bi se rkelo za šihtu dušu dao...
Prav je, šasija nije problem, barem spolja, vizuelno. Dobro tome mnogo i doprinosi slabiji motor i motor postavljen na sredini, pa nema one čuvene grbe iznad II vrata, kao na novijim IK-103. Oplata onako, solidna, pozadi kao da je peglan u skorije vreme, ovako korozije ima, ma i nije toliko strašno. Nije bio ni nešto preterano popunjen i opterećen, ali je onako sasvim solidno držao stalnu visinu na svim jastucima. Trapovi se ne čuju, kako ne na I tako n ina II osovini. Ono, udoban, solidno špiluje po asfaltu, nije loše generalno što se tiče ogibljenja.

Isključivo me vozio po ravnom terenu i to ko tepsija... Vuče dobro, lepo prima gas, onako dosta dobro ubrzava, osrednje opterećen.
Šalta se dosta lako, koliko primetih, lako i brzo, ne krči menjač i ne izbacuje iz brzine. To bi trebalo da je "Renkov", šaltaš, šestobrzinac. Može i baš lepo da se uspori koristeći menjač. Dosta jako, čak i jače od retardera, tako da i nema potrebe da se isti koristi, samo malo nožnom posle da se skroz zaustavi.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer, obrtomer, sat, km sat komplet neispravni.
Merač za gorivo neispravan. Struja na oko 25 V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 6 bara. Temperatura na oko 85 steepni C, mada kazaljka malo trese.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7 do 8 bara.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onda i dve Mečke...

Najpre A-169 (Mercedes Benz O345 Conecto; 2003. godište) i to uveče (III smena) na 15/33 (II deo šihte + III smena). Malo me vozio i to sve uzbrdo, gore uz Vojvode Stepe...

Spolja odličan, bukvalno nema šta se zameri. Prav ko strela i puška zajedno, tu je sad i reklama "Clinicanova" (ona šarena), sad ne znam tačno u kakvom je stanju sama oplata, zbog folije reklame, ali veruje da je ok. Bio je onako dobro popunjen, ne onakva žuraja kakva zna da bude na 33ci, ali opet solidno popunjen. Svejedno visina stalna, ne pada, karoserija ni malo ne štosuje, ne naginje se uopšte. Udoban samo tako, nema šta trapovi i amortizeri se uopšte, ni malo ne čuju.

Sve ovo se može reći i za A-167 (Mercedes Benz O345 Conecto; 2003. godište), u manjoj ili većoj meri. samo što je on bio baš onako muški popunjen.
Jer me je u najvećoj špicini vozio na 5/33 (dvosmenac) u toku II smene.

Sad jedino čini mi se da je A-169 bolje savladao onaj uspon. Nekako lakše. Dok mi se čini za A-167 da je dosta tromiji, teže povozitiji, lošija makina. Sad ne znam šta je tačno razlog tome. Šaltaju dosta dobro i jedan i drugi, a obojici im je zajedničko i to da obojica imaju "Voith-ove" menjače, automatike, četvorobrzince. A-169 na usponu izvlači II brzina.
Kočnice dobre, kod obojice ispravni nožni retarderi, lepo hvataju, onako jako.

Na A-167 ispravan brzinomer, dok na A-169 to nije slučaj.
Obrtomer na A-167 ispravan, na A-169 mi se čini da nije. Zajedničko im je kod obojice da su ispravni km satovi, ali nisam ni kod jednog uspeo da vidim koliko km kucaju.
Merači za gorivo ispravni, beše nešto preko pola skale. Struja na akumulatorima normala kod obojice, negde na oko 27 do 28 V. Pritisak ulja u motoru od oko 2 do 6 bara. Temperatura na A-169 oko 80ak stepeni C, a na A-167 pokazuje negde 60ak stepeni C, koliko mi se čini. Sad ili je do termometra, ili do davača ili izvađen termostat.
Vazduh za kočenje i na prednjem, i na zadnjem kočionom kolu kod obojice oko 7 bara.

Radu svuda svi validatori u paneli kod vozača.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Uto Jun 03, 2014 1:42 pm

Onda uveče (III smena) malo i smena pade... Ponovo malo da se podsetim šesnaje i to šesnaja uveče...
Ovoga puta 18/16 (šihta + III smena) i tu naravno redovnjak, Džapanezer A-881 (MAN SG 313; 2003. godište).

Odličnu redovnost inače ima ovde. Evo zadnji put je ovde bio A-971 kao zamena i to popodne, pre oko dve nedelje. Ovaj je stalno tu. Kako ujutru, tako i popodne.

Sad krenuli su problemi sa temperaturom. Diže u podne, uveče već ne toliko. Konkretno sinoć nije bilo nikakvih problema, jer je stalno održavao temperaturu u okviru zelenog polja. Međutim, preko dana ipak diže. To mu je glavni problem. Auspuh zreo za zamenu, čuje se u toku vožnje, pogotovu kad se da jači gas. Valjda će ga zameniti.
Dobio je novu sijalicu za svetlo vozača. Da podsetim dugo mu isto nije bilo isrpavno. I sijalicu i grlo i kablove, sve novo.

Trapovi I osovine dosta lupaju. Baš se dosta čuje lupnjava i trešenje, isto tako i amortizeri, ali samo na I osovini i ne naravno kao kod recimo A-878.

Ne vuče nešto posebno, ono kao što je i bilo. Mada neka krene da dimi, kao da je do turbine problem. Nije nešto posebno startan, teže prima gas, trom pri polasku iz mesta. Uz vojvode Micka izvuče onako solidno. Šalta krajnje mirno, besprekorno. Menjač je "Voithov" automatik, četvorobrzinac. A, tu su i novi, crni tasteri menjača sa mogućnošću limitiranja u I i II brzini. Kočnice dobre, ispravni su i nožni i ručni retarder.

Brzinomer ispravan, obrotmer nije (najverovatnije isključen), sat je ispravan i tačan, dok km sat isto tako jeste ispravan i kuca sada oko 384 000 km.
Merač za gorivo nije ispravan (kazaljka ne mrda sa nule). Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 6 bara. Temperaturu - rekoh već sve.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži između 9 i 10 bara.

Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod severac » Uto Jun 03, 2014 8:50 pm

Ja mislim da to #881 sto ne valja nista. :D Cuje se zaista, dimi beo dim. Vuce tesko zaista.
severac
Član

Pridružio se: Sub Mar 16, 2013 10:02 pm

Postod danilo » Sre Jun 04, 2014 12:53 am

Ma loš je dosta. Propao. Džabe farbanje u Ikarubus. Makina za remont, auspuh za zamenu, treba pogledati komplet rashadni sistem...
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod severac » Sre Jun 04, 2014 7:27 pm

Mislim da je bas on danas ostao u kvaru kod Brankovog mosta, ili #882. :P
severac
Član

Pridružio se: Sub Mar 16, 2013 10:02 pm

Postod danilo » Čet Jun 05, 2014 9:20 am

Moguće. Uveče je bio na 18/16 A-3165. Posle odrađene cele šihte na 23/65.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pet Jun 06, 2014 10:00 pm

Ajmo red je i ovde neka kontrola da padne...

Danas u podne (u toku II smene) sam se veoma iznenadio kad sam video zamenu na 9/74 (trosmenac). Mada znajući da A-3089 zna da povremeno pravi izostanke sa linije i nije toliko za čuđenje. Ovoga puta kao zamena je upao A-1293 (IK-201; 2001. godište).

Slobodno mogu reći dosta dobar auto. Ništa posebno nemam da mu zameri, kako što se tiče limarija, tako i što se tiče samog motora i uopšte ponašanja u vožnji.
Ovako spolja dosta dobro izgleda, vizuelno. Prav, prikolica dosta dobro poravnata sa prednjim delom auta i ne zanosi i ne leti u toku vožnje.
Oplata solidna. Tragova korozije, osim nekih manjih, nema puno. Udoban u vožnji, onako trapovi i amortizeri ne lupaju, a i visinu dosta dobro niveliše i podjednako drži na svim jastucima.

Samo me je po baš ravnom terenu vozio i nije se loše pokazao. Prima gas dosta dobro, onako umereno startan, sad jedino ne znam kako bi se na nekom usponu ponašao. Takođe, bitno je napomenuti da nije bio nešto preterano optećen i zbog ponašanja u vožnji i zbog visine. Odlično šalta, samo tako, ne trza, ne kida i cima menjač, a inače je isti marke "Voith", automatik, četvorobrzinac. Kočnice dobre, jake, efikasne i pouzdane sa sve ispravnim nožnim retarderom.

Tahograf je marke "Novatronic", bez ugrađenog obrtomera, sa ispravnim: brzinomer, satom i mislim i km satom.
Merač za gorivo nije ispravan. Struja na akumulatorima je stalna na oko 25 do 26 V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2,5 bara na leru do oko 6 bara, posle, pri višim obrtajima. Temperatura je stalna na oko 80ak stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži između 7,5 i 8 bara.

Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pet Jun 06, 2014 10:49 pm

I ovde kontrole... i to komada 3. Mada sam ih i pisao u poslednje vreme, nek se nađe.

Najpre Mečka i to redovna sa 48ice.
Starija generacija, ali Mečka verna svojoj liniji već duže vreme. A-152 (Mercedes Benz O345 Conecto; 2003. godište) i to na 13/48 (trosmenac), danas u podne (u toku II smene).

Spolja bukvalno i nema šta da se pomene. Prav i to savršeno. Tu je i reklama koja se dobro drži (beše nova). Udoban je dosta sudeći po ponašanju u vožnji. Ništa ne lupa, ne trese, nije rastrešen. Amortizeri i trapovi se ni malo ne čuju. S visinom takođe problema nema, sve je u najboljem redu. Dosta je dobra nivelacija, pravilna na svim jastucima.

ide ko zmaj, ali stvarno. Uz Beogradsku odlično izvlači, mada nije bilo nešto mnogo punika (svi smo sedeli), mada opet. Šalta gotovo besprekorno, ne cima, ne trza i ne kida, samo onako odsečno i brzo prebacuje, a menjač je inače "Alisonov", automatik, šestobrzinac. Kočnice odlične, baš, baš jake, sa sve ispravnim nožnim retarderom.

Brzinomer je ispravan, kao i obrtomer, km sat kuca, ispravan je.
Merač za gorivo beše ispravan, negde na preko pola skale je bila kazaljka, koliko mi se čini. Struja na akumulatotima je stalna na oko 28V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 6 bara. Temperatura stalna na 80 stepeni C. Maltene uopšte i ne mrda odatle.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7 bara, stalno.

Negde iznad II vrata, ja mislim, ima oštećenje na unutrašnjoj oplati.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onda i seoski turizam i to ponovo Avalci... iliti potez 400...

Prvo pa Glumčevo Brdo. Sada u malo drugačije vreme, ali opet u podne (u toku II smene) i to sa 5/405 (trosmenac), sa, maltene jedinim redovnim autom, A-75 (IK-103F; 2005. godište).

Kažem maltene jedino redovnim, jer koliko vidim tu još mogu da se vode kao redovni A-47 sa 1/405, eventualno A-100 sa 6/405. 4/405 i A-52 već, prateći, videh slabiju redovnost, a A-99 i A-270 pogotovu.

Spolja nema nešto posebno da se zameri. Remontovan je, sređen je, to je već poznato i tu nema šta. Dobro se drži. Oplata odlična, bez imalo tragova korozije, pa čak bez i najmanjeg. Vrata rade dosta dobro, ne zaglavljuju. Nije ni prljav toliko, spolja pogotovu, ali ni unutra ne može da se zameri nešto posebno.
Udoban jeste, trapovi dobri ovako, ne čuju se, kao ni trapovi. Međutim visina već ne valja. Ok, imao je danas nenormalno opterćenje, jer je ispao polazak ispred (4/405) pa onda kad je krenuo da kupi ka Trošarini, počev od centra Ripnja pa nadalje ka Avali. Valjda ne valjaju ventili visine pa pada cela desna strana.

Po ravnom osrednje opterećen dosta dobro ide, to tako pun od Kolonije ka Čaršiji samo I brzina i to pun gas , a ovo sa možda 15ak na sat. Šalta dobro, mirno, tiho, besprekorno, a menjač je "Voithov" automatik, trobrzinac. Kočnice dobre i jake, ispravan je samo nožni retarder.

Tahograf je marke "Actia", brzinomer je ispravan, obrtomer fabrički nema ugrađen, a sat je ispravan i tačan, dok km sat nisam siguran da li je ispravan, da li kuca.
Merač za gorivo nije ispravan. Struja stalna na oko 26 V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 bara na leru do oko 6 bara, pri višim obrtajima.
Uprkos tom haosu, toj gužvi,temperaturu je lepo održavao na oko 80 do 85 stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži stalno izmešu 75 i 8 bara.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I opet sa poteza kontrola...

Takođe u podne (u toku II smene), sada sa Ralje... 3/408 (trosmenac) i sada umesto A-494, Kamilko, A-42 (IK-103; 2000. godište).

Čuven po farovima sa Mutketa, remontovan i sređen, relativno skoro i zaista odličan Mutke. Prošli put kad me je vozio isto me je tako oduševio, sada za nijansu i više.

Dobro oko šasije, karoserija neću nešto mnogo da se zadržavam. Oko maltene klasika, sve u redu, prav, oplata odlična, može se slobodno reći. Jer gotovo i da nema uopšte oštećenja po oplati, kao ni korozije. Visinu isto tako drži, odlično niveliše, na svim jastucima podjednako. Trapovi i amortizeri se uopšte ne čuju. A, po Avalcu samo pliva, onako lepo špiluje.

Lepo i vuče, nije imao neko posebno opterećenje, ali se opet lepo pokazao. Startan, dosta dobra makina, lepo povuče, onako jako i brzo. Šalta samo tako, bukvalno besprekorno, a menjač je inače "Voith-ov" automatik, trobrzinac. Kočnide odlične, a ispravni su i nožni i ručni retarder. Ručni je pogotovu jak. U I stepenu odlično i jako hvata.

Tahograf je marke "Actia" Brzinomer je ispravan, obrtomer nije (kazaljka negde na skali zaglavljena). Sat ispravan i tačan, dok za km sat nisam siguran.
Merač za gorivno, tačnije manometar za ulje, neispravan. Struja na akumulatorima stalna na oko 25 do 26 V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 bara na leru do oko 6 bara, posle, pri višim obrtajima. Temperaturu drži stalnom na oko 80 do 85 stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 do 8 bara, stalno.

Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pon Jun 09, 2014 11:40 am

A, sad u subotu posle dužeg vremena, ponovo se malo vrtelo na 27ici... Malo sam se čak i bio odvikao od te linije, i uopšte od tog dela grada, ali evo sad je bila prilika da se ponovo malo prosetim.

Pa tako uveče (III smena) nam zapade 4/27 (trosmenac) i tu smo imali Poljaka, ali ne redovnog (ne znam zašto, juče je uglavnom izašao na redovan 2/27; trosmenac), uglavnom lepo nas je poslužio, takođe redovnjak sa 27ice, sa sedmog radnim danom kao dvosmenac, da, da... A-3114 (Solaris Urbino 18; 2013. godište).

Najpre vezano za 4/27 uveče - Smena na Mirijevu III u 17:59, dok takođe završava na Mirijevu III u 23:22, garaža mu po turaži dođe u 23:32, što znači ravno 4 kruga za smenu uveče, a beše toliko i ujutru i u podne. Pravci ka Mirijevu 40, a ka Trgu 42 minuta i tako ceo dan.

Nema šta odličan, uredan, čist auto. Stvarno nas je odlično poslužio. Nema nekih posebnih oštećenja, nešto malo sitno, minimalno i to sa prednje leve strane, kao sa zadnje strane, na prikolici, beše isto sa leve strane, ali bukvalno zanemarljivo. Ovo se vode kao stara oštećenja, tako da ko zna od kad ih ima.
Drugih nikakvih problema nema.
Visina stalna, nivelacija odliča na svim jastucima podjednaka. Ne pada niti karoserija imalo štosuje. Udoban, naravno, sve u redu, ništa se ne čuje, ne lupa, ne trese.

Vuče ko zmaj, nikakvih problema nema, odlično prima gas. Šalta samo tako, odlično išalta sve brzine, a menjač je inače "Alisonov" menjač, šestobrzinac. Kočnice dobre i jake, efikasne pre svega sa dosta jakim i nožnim i ručnim retarderom. Stanična, parkirna kočnica, naravno ispravne.

Km sat do sada otkuca oko 46 000 km, nije nešto preterano prešao, dobro dvosmenac je. Inače kad smo ko kmtraže Solarisa, koliko vidim rekorder je na Novom Beogradu, A-3025 sa 1/77 - 75 000 km. Mislim to je Solaris na kome sam video najveću kmtražu.

Brzinomer, obrtomer, km sat, tahograf - to je sve ispravno.
Gorivo na preko pola punog rezervoara. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 6 bara. Temperaturu drži na oko 85 stepeni C. Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 bara, porpilično stalno.

Klima za svaku pohvalu, hladi samo tako.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pon Jun 09, 2014 11:53 am

I idemo i jedna kontrola iz redova Kosmaja...

Nekada novobeogradska munja sa 74ke, a sada Kosmajac... A-506 (IK-112N; 2008. godište) i to sam njime juče išao na 5/33 (trosmenac), u podne (u toku II smene). Najpre, isto u podne, zatekoh na polasku 5/33 Mečku, A-169, međutim posle vidim da je menjan za A-506, negde već pred kraj smene u podne.

Spolja je ok, mislim nema ništa posebno da se zameri. Prav je ko strela, nije ni malo ukošen. Čak ni sama oplata na autu nije tako loša. Drži se solidno, bez tragova korozije, a i bez nekih većih oštećenja po istoj. Možda sa zadnje strane po braniku nešto malo, ali ovako s prednje strane i sa strana, ne primetih, zaista.
Visinu drži, onako solidno niveliše, nije loš, mada je bio bukvalno prazan, tako da nikakvo ozbiljnije opterećenje nije imao.
Ovako se u vožnji čuju trapovi i na prednjoj, a i na zadnjoj osovini, ono lupa, trese, skače - klasika za N seriju, ništa čudno i neobično.

Lepo vuče, eto kažem nije imao neko ozbiljnije opterećenje, uz Beogradsku izvuče samo tako. Jak, startan, odlično prima gas, ide stvarno kako treba. Šalta dosta mirno i tiho, gotovo i neosetno, menjač je "Voithov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice ok, ispravni su i nožni, a i ručni retarder, kao i stanična i parkirna kočnica.

Tahograf je tu, na mestu, u fioci iznad vozačevog sedišta.
Km sat do sada otkuca oko 455 000 km, sad ne znam od kad je to, a vidim da kuca, da je ispravan.
Brzinomer je isto tako ispravan, kao i obrtomer.
Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 6 bara, od lera pa posle do viših obrtaja. Temperatura stalna na nekih 85 stepeni C.

ispravni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sre Jun 11, 2014 10:24 am

Da, se malo vratimo i expressu. Vala duži vremenski period nisam bio tamo pa je svakako bilo vreme da se ponovo tamo malo svrati.

Juče, tačnije sinoć (III smena) i prvo pa prvenac sa express-a (1/27E; trosmenac) i tu umesto redovnog Poljaka, A-3134, upade isto Poljak, A-3122 (Solaris Urbino 18; 2013. godište).

Međutim ni A-3134 nije bio besposlen u toku jučerašnjeg dana, jer je bio uključen na 19/65 (trosmenac), nakon odrađenog servisa (zamene kočionih obloga), dok je A-3163 juče bio na 96ici.

Samo vezano za 1/27E uveče - Smena na Trgu Republike u 17:13, dok takođe na Trgu i završava i to u 23:09 po turaži. Sve u svemu pravci po oko 36 do 40 minuta i može solidno da se stigne, sa onako pauzama.

Nema šta da se posebno kaže. Munja prava, odlično ide i stvarno za svaku pohvalu kako izvlači i kako išaltava čak i na usponima duž Mirijeva. Nema problema, ne guši se, ne trokira, zaista jako lepo ide, prava aždaja. Šalta samo tako, bukvalno besprekorno, a menjač je "ZFov" automatik, šestobrzinac. Kočnice ispravne, jake, veomka efikasne, jak kako nožni, tako i ručni retarder, a tu su ispravne i stanična i parkirna kočnica.

Tahograf je tu, na svom mestu, u fioci iznad vozača. Brzinomer ispravan, kao i obrotmer, km sat kuca i to sada iskucka oko 46 000 km.
Gorivo je bilo negde preko pola rezervoara putno i to negde pred kraj smene. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2,5 bara na leru do oko 6 bara, pri višim obrtajima. Temperatura poprilično stalna na oko 85 stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 do 8 bara stalno.

Tu su stara oštećenja... sa zadnje strane prikolice (desni ćošak) malo očešan, kao i ispred III vrata, isto sa desne strane i kod harmonike.
Panel kod vozača povremeno pravi probleme pa neće uvek najbolje da odreaguje "touch". Ali, u principu radi.
Klima uređaj u potpunosti ispravan. Odlično hladi kako kod vozača. tako i u putničkom salonu. Stvarno nema šta da se zameri. I što je najvažnije vrlo brzo rashladi celo vozilo.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sub Jun 14, 2014 11:58 am

I ajmo ponovo neku kontrolu i ovde da zalepimo...
Sve kontrole, tri koliko ih ima, su od juče, ujutru odnosno u podne, pa krećem redom...

Najpre neprikosnovena Mečka sa 25ice, njome sam išao ujutru (u toku I smene), a inače je u pitanju A-145 (Mercedes Benz O345; Conecto) i naravno njegov redovni 9ti 25 (9/25; trosmenac).

Odličan auto. Nema maltene ništa da se zameri ili da se pomene u negativnom kontekstu. Prav naravno ko strela i puška zajedno, šasija na oko deluje odlično, nije ni malo ukošen. Visinu održava odlično, ravnomerno niveliše na svim jastucima i čak uprkos povećanom opterećenju negde od Kalenića do Kumodraške. Nekih većih oštećenja i ogrebotina po karoseriji, oplati nema, mislim barem ja nisam primetio.

Vuče ko zmaj, uz Maksima Gorkog i ovamo u Kruševačkoj (na alternativnoj trasi) izvlači samo tako, bez imalo problema i poteškoća. Šalta gotovo potpuno netpimetno i neosetno, a menjač je "Voithov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice odlične, ispravan je nožni retarder, hvata onako jako i odsečno, baš kako treba.

Brzinomer je ispravan baš kao i obrtomer i km sat, sve radi, sve kuca.
Gotivo beše negde preko pola rezervoara puno. Struja na akumulatorima stalna na oko 27 V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 6 bara, u zavisnosti od broja obrtaja. Temperatura zacementirana na oko 80ak stepeni C, odlično drži i ne diže dalje temperaturu.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7 bara.

Taster za I vrata je bio upao unutar komandne table, pa je bilo teže rukovati njme. Samo ga treba izvući i fiksirati u onaj otvor. Inače je ispravan, rade sva vrata.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Posle se polako, ali sigurno prešaltavamo na seoseki turizam i to baš na Avalce, odnosno baš na potez 400... pa pravac Glumčevo Brdo.

Ovoga puta šesti smenac po redu (6/405; trosmenac) i njime sam išao u podne (u toku II smene), a tamo umesto stotke, Mutke A-95 (IK-103F; 2005. godište).

Spolja i nije tako loš auto. Prav je, nije ukošen, šasija vizuelno ne deluje loše, ne deluje da je kriv, ukošen i tome slično. Oplata onako, nije baš najsrećnija, tu i tamo probila korozija, po neko manje do osrednje oštećenje, ali opet nije tako strašno. Visinu drži, ne pada, nivelacija je dosta dobra, onako pristojna. Nije imao neko ne znam kakvo opterećenje, onako prosečno beše opterećen. Trapovi, amortizeri se malo čuju.
Labav je zadnji branik, pritezan i privezivan je žicom, izgurao je krug posle ne znam šta je bilo.

Vuče onako solidno, čak se tako loše i nije pokazao na usponima, recimo na onom od Kolonije do Čaršije lepo je izvukao u II brzini, ali kažem ipak je manje opterećenje bilo i pitanju. Šalta dobro, mirno, tiho, ujednačeno, a menjač je inače "ZFov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice dobre, ispravan je nožni retarder, dal beše ima i ručni - nisam siguran.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer nije (kazaljka na nuli), sat je ispravan i tačan, km sat ne znam da li je ispravan.
Merač za gorivo neispravan (kazaljka ne mrda sa nule). Struja na akumulatorima je stalna na oko 26 do 27 V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 6 bara, od lera pa do viših obrtaja. Temperatura negde se kolebala na oko 90ak stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 do 8 bara.

Labav je horizontalni rukodržač ispred III vrata, sa desne strane vozila.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I za kraj i jedan šihtaš, i to popodne... šihta sa Pinosave (4/401; šihta; tačnije II deo šihte) i tu beše Kamilko A-64 (IK-103; 2000. godište).

Ok autić, stvarno je sasvim ok. Ne znam spolja onako odaje, odnosno uliva poverenje, gledajući stanje i izgled karoserije. Prav onako može se reći da je ok. Oplata dosta dobra, sa nešto minimalno oštećenja po sebi i još manje korozije. Išli smo gotovo prazni jer se tako namestilo da je prema Trošarini ispred nas sve od Avale kupio 3/408 i A-494.
Ne čuju se i ne lupaju trapovi, a ni amortizeri.

Ide lepo, ono Mečka vuče samo tako, dobro se pokazao u onim krivinama na Avalcu, a i sama visina je stalna i odlično je izniveliše prilikom svakog ulaska u krivine. Šalta mirno, pre svega, tiho, onako u vožnji i gotovo potpuno nečujno i neosetno. Kočnice dobre, jake i efikasne sa sve ispravnim nožnim retarderom.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer nije, sat jeste, a za km sat nisam siguran da li je ispravan.
Merač za gorivo nije ispravan i kazaljka sa nule ne mrda. Struja na akumulatorima je stalna na oko 26 do 27 V. Pritisak motornog ulja od oko 1 do 5 bara. Temperatura tu je negde vrti se oko 90ak stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži negde na oko 7,5 do 8 bara.

Sa leve strane šiber je umesto na I, postavljen na II okno.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sub Jun 14, 2014 1:06 pm

I ovde, u Karaburmi, imam dve kontrole... Sve odrađeno juče, pa evo da krenem redom...

Najpre ujutru (I smena) i dvosmenac sa šesnaje, Džapanezer A-861 (MAN SG 313; 2003. godište) i to na njegovom redovnom 9/16 (dvosmenac).

Nema šta da se kaže posebno, odrađeno pre par meseci kompletno farbanje karoserije, oplate, prav, šasija ok deluje. Visinu drži, nivelacija odlična, ali već je bio prošlo prepodnevno vršno opterećenje, pa i nije bilo problema oko toga.

Vuče dobro, mada me je vozio samo po ravnom, izuzetno ravnom terenu, mirno i brzi prima gas, miran u vožnji. Šalta sve brzine samo tako, ne trza, ne kida i ne cima, a menjač je "Voithov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice jake, ispravne kao i nožni i ručni retarder.

Brzinomer ispravan, obrtomer nije, sat ispravan i tačan, a km sat mislim da je ispravan.
Merač za gorivo nije ispravan. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 6 bara. Ujutru temperatura beše u zelenom polju, 80 i nešto stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 9 bara.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pa onda na 35ici, nisam siguran na kojem me je tačno vozio, u podne (u toku II smene) i to moja omiljena serija dvestakečeva, A-1024 (IK-201; 2002. godište)...

Savršeno prava prikolica, maltene savršena. Oplata dosta dobra, bez maltene uopšte tragova korozije. Visinu drži, ne pada visina, nivelacija dobra na svim jastucima, mada bilo nas je ukupno 10ak sa sve vozačem. Udoban, amortizeri i trapovi se ne čuju.

Ok ide, mislim sad to i nije neka realna slika, jer me je vozio, samo po ravnom terenu i to nakratko, jednu stanicu svega. Šalta mirno, tiho, neosetno, a menjač je "Voithov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice dobre i jake, ispravan nožni retarder.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer nije, sat ispravan i tačan. Km sat kuca, ispravan je.
Merač za gorivo neispravan. Struja na oko 25 V, stalno. Pritisak motornog ulja ide od oko 2 do 6 bara. Temperatura stalna na oko 85 stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 8 bara.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I za sam kraj za ovu turu kontrola, zadnja 27ica, odnosno 5/27 (trosmenac), ujturu (u toku I smene) i tu opet dvestakec iz 2002... A-1022 (IK-201; 2002. godište).

Jedan od boljih, preostalih, dvestakečeva iz ove serije. Zaista onako ok makina. Može se reći da je prikolica sasvim dobro i pravilno poravnata sa prednjim delom auta. Oplata solidna, ima oštećenja i sa strana i sa gornje strane, a ima i korozije po delu karoserije. Amortuzeri i trapovi se malo čuju, ali ne nešto puno. On je već bio onako solidno opterećen, ali visina je dosta stalna, karoserija ni malo ne štosuje.

Onako po ravnom lepo vuče, mada na usponima ne znam kako bi se pokazao, mene je vozio samo po Mije Kovačevića i Ruzveltovoj ulici. Šalta relativno miron i tiho, a menjač je "Voithov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice dobre i jake, sa sve ispravnim i nožnim, a i ručnim retarderom.

Tahograf je marke "KInezle", brzinomer je ispravan, obrtomer nije, sat ispravan i tačan, kao i km sat.
Merač za gorivo neispravanm, kao i voltmetar. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 6 bara. Temperatura između 85 i 95 stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7 do 7,5 bara.

Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod MILE » Sub Jun 14, 2014 1:36 pm

Otkud #1022 među boljima? Radili ga nešto?
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije