Logo

Stanje voznog parka - Kontrole

Diskusije

Re: Pogon "Dorćol"

Postod danilo » Čet Nov 22, 2012 7:45 pm

Kolega me skoro zamolio da odradim i kotrolu sa nekog trolejbusa, pa evo da mu ispunim želju...

Dva trolejbusa su me danas vozio i to T-2019 na liniji 19 i T-2043 na liniji 40.

Generalno stanje kod oba trolejbusa je skoro isto, da ne kažem potpuno identično.
S karoserijom ni kod jednog, a ni kod drugog nema nikakvih problema, izuzetno su pravi, karoserija je takoreći u besprekornom stanju, nigde nema oštećenja, ispravna je sva svetlosna signalizacija, čak i katadiopteri sa strana rade. Visinu drže, onako nisu nešto preterano udobni, s obzirom da su niskopodni, pa su u vožnji i pomalo kruti.

Startni su kod "Space Shutle", kreću iz mesta ko iz katapulta, baš su startni, posle isto izuzetno brzo ubrzavaju. Kod oba radi retarder (EDK), maltene ga on i zaustavi, samo se posle malčice stisne i radna (nožna, vazdušna) kočnica, i mali je zaustavni put.

Brzinomeri kod oba su ispravni (nisam uspeo da vidim pređenu km, ali i merač km je ispravan).
Voltaža na AKU baterijama je na oko 26 do 27 V. Pritisak za kočenje, na oba kočiona kola, drži na oko 7 do 8 bara. Prijavljuje prisustvo napona 550 V.

Grejanje putničkog salona je za svaku pohvalu, unutra je banja i u jednom, a i u drugom.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Sponzor

Postod branik » Čet Nov 22, 2012 7:59 pm

Znaci, reklo bi se da ih lepo paze. Drago mi je . Hvala, Danilo!
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod danilo » Čet Nov 22, 2012 8:09 pm

Ništa, nema problema, molim i drugi put :!: :wink: :)
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Stanje voznog parka - Kontrole

Postod danilo » Pet Dec 28, 2012 9:58 am

Ljudi moji senzacionalna vest, auto sa GB 947 je sređen, otklonjen je kvar koji je imao i od juče (četvrtak, 27. decembar 2012. godine) je ponovo u redovnom saobraćaju, vratio se svojoj redovnoj posadi na 1/27 (trosmenac). Malo smo se družili sinoć, poslednji put u ovoj godini, i verujte baš me je obradovao kada sam video iz daljine da je proradio i da je na 1/27.

Evo do sada nešto malo jače od 417 000 km na satu tahografa, a generalno stanje pre i posle rashoda je gotovo pa identično...
Ovako u vožnji je sasvim ok, lepo vuče, ok ide, mislim jeste startan, ne guši se, ne trokira, eno uz Partizanski Put je izvlačio odlično i to u jednom pravc u i poprilično popunjen. Isto tako šalta sasvim ok, dosta mirno i tiho, pa gotovo i neprimetno. Kočenje je isto dosta efikasno, kako putem nožnog, tako i putem ručnog retardera, a i radna kočnica meko i jako hvata.

Tu je tahograf, na mestu, brzinomer ispravan. Oko 1/4 rezervoara za gorivo puno u III smeni, pritisak motornog ulja u rasponu je od oko 2,5 bara na leru pa do oko 7 bara pred prešaltavanje u višu brzinu. Temperaturu je držao na ravno 80 stepeni, ni stepen gore, ni stepen dole i sve je bilo ok. Pritisak vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7 bara.

Visina ok iznivelisana, onako porpilično je dobro poravnata i prikolica sa prednjim delom vozila.

Prijavljuje: kvar u EDC/EMR sistemu, neipsravnost sijalice prednje pozicije, zadnjem pozicije i zadnjeg gabarita, istrošene kočione obloge na: prednjoj, dodatnoj i pogonskoj osovini.
I dalje naprsnuće na desnoj strani šoferke, ne znam stvarno kad će konačno da je menjaju.

Eto toliko sa smena za ovu godinu, opet kažem nadam se je sve bilo ok i na nivou, kontrole, fotografije, izveštaji, nastavljam sigurno istim tempom u novoj godini.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Re: Stanje voznog parka - Kontrole

Postod danilo » Pet Dec 28, 2012 10:07 am

Na 11/75 (smena + dopuna + smena) juče je umesto auta sa GB 1133, saobraćao auto sa GB 1285 (IK-201; 2001. godište), e sad mene nije vozio na 11/75, nego na liniji 72, er je primio premonadu na terminusu Zeleni Venac.

Ovako limarijski je odličan auto, prikolica u potpunosti poravtnata sa prednjim delom vozila, visina odlično iznivelisana, baš je onako u vožnji, mek, udoban, dosta dobro izamortizovan. Ne štosuje, baš onao fino pliva po asfaltu.

Vuče relativno dobro, uz Brankovu sa podosta putnika je izuvkao odlično, sasvim ok MANčuga, baš onako. Isto tako gotovo besprekorno lako šalta, ne cima, ne trese, menjač je "Voith-ov" četvorobrzinac. Kočenje efikasno, sa ispravnim nožnim retarderom.

Tahograf ja marke (čini mi se) "Handelman Kienzle", ispravan je brzinomer, sat nije, a obrtomer fabrički nema ugrađen.
Pokazivač za nivo goriva u reezervoaru nije ispravan. Voltaža na AKU baterijama je između 26 i 27 V: Pritisak motornog ulja u zasvosnoti od broja obrtaja u rasponu je od oko 2 do preko 5 bara. Temperaturu održava stalnom između 80 i 80 stepeni C, najčešće na oko 82, 83 stepeni C. Pritisak vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 do 8 bara.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Auto sa GB 999 sa 19/65 (trosmenac), stari problemi jako slabo vuče, mnogo je trom pri polasku iz mesta, guši se, a vazduh kako kad, nekad pada i na oko 6 bara.
Ovako ovo ostalo je sve ok, mirno pređaltava, kočenje sasvim pristojno, ispravan je nožni retarder.
Isto limarijski nije loš, a tu je žuto - crvena reklama za "N Sport".
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod MILE » Pet Dec 28, 2012 4:41 pm

#1285 je odličan auto, šteta je što nigde nije zadužen.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Re: Pogon "Karaburma" 2

Postod danilo » Sub Dec 29, 2012 1:40 am

Evo i ja mislim dve poslednje kontrole u ovoj godini, a obe su odaređe u toku današnjeg dana...

Prvo u smeni u podne na 8/65 (dopuna + smena + smena) vozio sam se u autu sa GB 1057 (IK-201; 2002. godište), sada je u rezervi, nekada bio na 15/31, a danas je menjao auto sa GB 1005.

Iako je ovaj auto pre nekih godinu i nešto dana imao remont šasije i rešetki u Centralnom Remontu na Dorćolu, ne drži se Bog zna kako. Naime, oplata jeste u besprekornom stanju, tu nema šta da se zameri, ali zato je prikolica poprilično ukošena i dosta zna da zanese prilikom skretanja, a plus i kada se malo brže vozi krene da poskakuje i teško ju je obuzdati i umiriti. Visinu drži stalnom na svim jastucima, poprilično dobro iznivelisanu, a udobnost u vožnji nije loša.

Ovako je tromina, mrcima, dosta teško polazi iz mesta, čak i kad se da jači gas dosta mu treba da bi ubrzao, kažem, baš, baš trom, a takav je inače već duže vreme. Šalta podosta mirno, ovako bez nekih izraženih problema, menjač marke "Voith", četvorobrzinac. Kočenje nije loše, samo što prikolica i tada zanosi, a ispravan je samo nožni retarder, a nema ručice retardera i stanične kočnice na komandnoj tabli.

Tahograf je marke "Kienzle", s ispravnim brzinomerom i satom, ali bez ispavnog obrtomera.
Pokazivač za nivo goriva u rezervoaru nije ispravan. Voltaža na akumulatorima je na oko 24 do 25 V. Pritisak ulja u motoru u rasponu je od oko 2 bara na leru pa gruva i preko 5 bara pri većem broju obrtaja. Temperaturu ispod i najviše do 80 stepeni C. Pritisak vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7 do 7,5 bara.

Ispravni su panel kod vozača i I validator u putničkom salonu.
Grejanje, što se vozačevog prostora tiče, ispravno sa ispravnom cirkulacionom pumpom i ventilatorom.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A, onda na samom kraju smene u podne na 19/65 (trosmenac), vozio me je i auto sa GB 1006 (IK-201; 2002. godište), remontovana makina sa "Bekament reklamom", a inače je menjao auto sa GB 999, koji je bio na 5/27.

Ona reklama mu je pun pogodak, ma ko kec na 11... Znači em ispeglana oplatam pa onda ona nova reklama, stvarno mu ekstra pristaje.
Naravno, odarđen remont, sad pre par meseci i kao i ostala remontovana braća ni ovaj auto nije izuzetak. Prav je ko strela, prikolica dosta stabilan sa predenjim delom vozila. E prava senzacija, prepun auto, bukvalno 200 nas je bilo unutra, a visina stalna i to onako dosta dobro iznivelisana.

Vuče onako solidno, moram da priznam da ne vuče baš nešto ko nema ne znam kakva munja, ali ide relativno dobro. Izvuče on u II brizi, sa normalnim gasom uz Ulicu Nikole Dobrovića. Menja dosta dobro šalta, "Voith-ov" četvorobrzinac je u pitanju. Kočenje odlično, jedina zamerka bez ručnom retardera, a i bez ručice stanične kočnice na komandnoj tabli.

Tahograf je marke "Kienzle", ispravni su brzinomer i sat (sat je i ispravan), a obrotmer je neispravan.
Pokazivač za nivo goriva u rezervoaru nije ispravan. Voltaža na akumulatorima je stalna na oko 26 do 27 V. Pritisak motornog ulja u rasponu je od oko 2,5 bara na leru pa zakuca kazaljku preko 5 bara pri većem broju obrtaja. Temperatura na oko 80ak stepeni C, dosta stalna, čak i spusti ispod 80. Pritisak vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 pa do nekih 8 bara.

Isto tako ispravni su I validator u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
A, šta mislite kako je grejanje napred...? Da... Razbija... Cirkulaciona pumpa i ventilator šibaju samo tako, ima nagurane novine u onom otvoru koliko jako greje.
LED rasveta putnčkog salona isto odlična, a i higijena ne zaostaje.
Sve u svemu voziti i uživati...
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sub Dec 29, 2012 11:24 pm

Stvarno su ovo bile zadnje kontrole sa kola sa GB 1057 i sa GB 1006... Danas ništa interesantno...
Jedino Mečkica sa GB 158, na liniji 33 (pošto je subota nisam siguran za polazak)... Šta mnogo da kažem auto bombona, već sam pisao kontrole i pre, a i posle remonta... Ide ko munja, evo danas bre na preko sto je bilo unutra izvuče on uz Beogradsku samo tamo, kakvi ni "kick down", ništa, samo lagano i očas posla se pope na vrh brda.
Svi instrumenti su ispravni, sve dela, svi parametri su u granicama normale.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sub Jan 05, 2013 2:19 am

I prve dve kontrole u ovoj godini, na kolima baš ovog pogona...

A, prvi auto iskontrolisan (mislim na ove interesantnije kontrole koje pišem) je skoro kvarcovani auto sa GB 965 (IK-201; 2001. godište) koji me je uveče (III smena) vozio na 11/27 (smena + dopuna + smena), kao zamena za auto sa GB 1099.
Kažem skro kvarcovani jer je u novembru sada već prošle godine imao požar u Ruzveltovoj ulicu kada je saobraćao na 14/27 i onako dosat dobro ga je tada zahvatio požar, a navodno je požar izbio na elektroinstalaciji, ali je požar tada zahvatio motor i HSP.

Međutim, sva sreća, pa se u vožnji to teško da primetiti. Jeste da nas je bilo svega možda 30ak u autu u toku vožnje, ali svejedno auto dosta dobro ide. Kada sam krenuo sa Mirijeva po ravnom vidim ok ide, ali zaista nisam očekivao da će tako lako savladati uspon na Partizanskom putu, gde je gotovo istom lakoćom, kao i po ravnom, savladao uspon. Normalno i dosta mirno prima gas, vuče sasvim solidno, nije baš tako jaka mašina, kao recimo auto sa GB 963, ali ok, i pre požara je bio gotovo isti, bitno je samo da sada nije gori.
Šalta odlično, menjač je trobrzinac marke "Voith". Kočenje odlično, efikasno nožnim retarderom, sa relativno malim zaustavnim putem.

Limarija odlična, prikolica prava, poravnata sa predenjim delom vozila. Visina dosta stalna, odlično iznivelisana, oduban i mek u vožnji.

Tahograf je marke "Kienzle, sat jedino ispravan, ali kasno 10ak minuta, brzinomer, obrtomer neispravni.
Pokazivač za nivo goriva u rezervaoru nije ispravan. Voltaža na AKU baterijama je na oko 24 do 25 V. Pritisak ulja u motoru u rasponu je od 1,5 do oko 5 bara. Temperatura na oko 82, 83 stepeni C, najviše do 85 stepeni C. Pritisak vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu na oko 7,5 do celih 8 bara.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A, onda me je vozio i dugogodišnji redovnjak, sa tadašnjeg 16/27 (dvosmenac), sada je to 15/27... auto sa GB 990 (IK-203; 2000. godište). Sada je na 15/27 (dvosmenac) auto sa GB 1011, a auto sa GB 990 je u rezervi, dok je mene uveče (III smena) vozio na 8/65 (dopuna + smena + smena).

Stanje gotovo identično kao i pre dve godine, ništa se ne menja do danas... Trom auto, teže polazi iz mesta, primi gas i tako - tako, ali mu dosta vremena treba da se zaleti. Uspon u Ulici Nikole Dobrovića dosat je teško savladao, ide I, II, čim prešalta u II brzinu, odmah vraća u I brzinu i sa stalnim "kick down-om", izvuče nekako, ali jako sporo. Isti je takav bio i na jednosmencu kad sam bio na 13/27 leta 2011. Tada sam ga fotkao i pisao detaljnu kontrolu. Šalta besprekorno, menjač je trobrzinac marke je "Voith". Kočenej efiksano nožnim retarderom, lepo i meko hvata, bez ikakvih problema.

Što se limarije, karoserije, oplate vozila tiče tu jeste odličan, prikolica jeste da zna da zanese u vožnji i to pogotovu prikom skretanja, ali nije loš, to je možda jedina mala zamerka. Ostalo sve na mestu, oplata odlična, jedino sa zadnje strane malo oštećena, sa bokova. Visina stalna, mada malo kao da krene da štosuje na I osovini, pa zna da malo zvizne na nekoj rupi ili nravnini na kolovozu.

Tahograf je marke "Kienzle", poseduje ispravan brzinomer i sta koji pokazuje tačno vreme, a obrtomer nije ispravan.
Pokazivač za nivo goriva u rezervoaru nije ispravan. Voltaža je na oko 25 do 26 V. Pritisak motornog ulj u rasponu je od 1,5 bara na leru do oko 5 bara pri većem broju obrtaja. Temperatura na oko 90ak stepeni C, poprilično je tu stalna. Pritisak vazduha za kočenje na oba kočiona kola između 7,5 i 8,5 bara.

Ispravna cirkulaciona pumpa, greje ok, onako solidno.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod MILE » Sub Jan 05, 2013 3:00 am

#963 i #965 su najboljii iz te serije na Karaburmi.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod danilo » Ned Jan 06, 2013 1:42 am

Još dva klimava, kaNte, N serije ili kako ih još sve iz milošete ne zovemo, Karaburmina auta su me vozila sinoć, u toku III smene obojica, na svojim redovnim polascima i linijama...

Prvo na 4/65 (smena + dopuna + smena) auto sa GB 950...
Od pre izvesnog vremena je bez reklame za "Clipsy Max", ap je sada izvorno iliti ko od majke rođen žut i to onako prijatna limun žuta nijansa, kako je i fabrički ofarban.
Ovako prikolica nije nestablina, dobo u pitanju je auto sa pogonom na III osovini, ali se zato prikolica u vožnji, pogotovu prilikom prelasla neravnina na kolovozu ili na usponima, lomi i skače, tako da deo zgloba, odnosno harmonika, dosta stružu i češu o asfalt.
Sama visina na autu je na sve tri osovine dosta dobro i ravilno iznivelisana, ne pada, karoserija samim tim ne štosuje, a udobnost je kako - tako, manje više svojstveno za polurastrešenu N seriju.
Tahograf na mestu, u fioci iznad vozača, brzniomer ispravan, ispravan je i merač pređene km, ali sijalica riknula pa ne videh koliko je do sada pregazio km.

Ovako u vožnji vuče sasvim solidno, nije me ovaj put vozio na usponu, ali znam recimo pre neke dve nedelje kada me je vozio uz Ulicu Svetog Nikole i posle uz Ljubice Luković na Zvzdari ide sasvim ok, mada zna malo da se guši i da vraća u nižu brzinu, mada nije tako loš. Kočenje sasvim ok, mada kočnice znaju podosta da škripe, dok su ispravni i nožni, a i ručni retarder, kao i stanična kočnica.

Prijavljuje: neispravnost neke od sijalica, istrošene kočione obloge na sve tri osovine i povremeno pali za samopodmazivanje.
Grejanje u vozilu ispravno, barem što se prednjeg dela vozila tiče.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

E, a odmah posle na 9/27 (trosmenac), znači isto uveče (III smena) vozio sam se opet u (ajd da budem fin :mrgreen: ) N seriji i auto sa GB 948, ponovo redovnjak...

Od Trga krenusmo na vreme, a i juče se brate turaža stizala samo tako, roštilj da raspališ na terminusu koliko vremena ima do polaska, puste ulice, malo putnika, stiže se odlično...
Kada je reč o karoseriji tu je u mnogo čemu sličan kao i auto sa GB 950, barem ono spolja, vizuelno što se da primetiti i uočiti.
Visina isto stalna, ne pada, a prikolica nešto mirnija i ipak dosta manje struže, nego kod burazera mu, auta sa GB 950.
Udobnost ok, onako prosečna, opet kažem za N seriju i odlična.
Isto je tu tahograf, na mestu, ispravan brzinomer.

Malo putnika je ceo pravac i bilo u vozilu, pa samim tim mašina i nije trpela neko ne znam kakovo i koliko opterćenje. Vuče dosta dobro, i uz Partizanski put je izvukao odlično, sa malo jačim gasom, bez doziranja ijednog "kick down-a". Šalta odlično, bez cimanja i trešenja, stvarno gotovo besprekorno i neosetno. Kočenje dosta efikasno, kako putem nožnog, tako i putem ručnog retardera.

Slabije je osvetljenje prednjeg dela vozila, u zoni I vrata i bozačevog prostora, jer su pregorele, čini mi se, dve fluo-cevi.

Grejanje ispravno, što se prednjeg dela vozila tiče sasvim zadovoljavajuće stanje u putničkom salonu, kod vozača radi cirkulaciona pumpa i ventilator, a gruva i onaj kalorifer.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Uto Jan 08, 2013 1:41 pm

Opet sam se u dve Karaburmine N serije vozio... Nema brem od početka ove godine samo N serije me vozaju po ulicama grada Beograda, kakva slučajnost... :mrgreen: :lol: 8-)

Pa tako juče, negde u I krugu na 1/65 (trosmenac) vozio me je redovnjak sa ovog polaska i linije, drugim rečima auto sa GB 949 (IK-218N; 2008. godište)...
Od relativno skoro oplatu ovog auta ukrašava i osvežava reklama za "Smoki" i onako reklama je lepa, nekako mu fino pristaje i dosta oplemenjuje samo vozilo.
Ovako nije mnogo loš, jeste tu i tamo rastrešen, prikolica manje - više stabilna u vožnji, ne zanosi mnogo, a udobnost na ok novu. Recimo prilikom prelaska preko "češljeva" na Brankovom mostu ne trese mnogo i relativno mirno prelazi preko neravnina i rupa na kolovozu. Visina stalna, ok iznivelisan, doduše juče Božić pa je bilo i svega do 20ak putnika u toku vožnje.

Tahograf je tu, na svom mestu pozicioniran, brzinomer je ispravan, kao i obrtomer koji drži obrtaje u rasponu od oko 550 o/min na leru, a prešaltava na nekih 1600 o/min. Ne videh jedino koliko je do sada km prevalio.
Inače subotom i nedeljom radi na 1/65, a radnim danom je sada na 11/65, sve čisti trosmenci.

Pritisak motornog ulja u rasponu od oko 2,5 bara na leru pa do oko 7 bara kada prešaltava u višu brzinu. Temperatura stalna na ravno 80 stepeni C.

Ispravni su svi validatori i panel kod vozača. Grejanje ispravno, ja mislim, u celom putničkom salonu, kao i kod vozača.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uveče, III smena i mislim da je ono bio 1/104 i auto sa GB 753 (IK-112N; 2008. godište), inače redovnjak na 9/77 radnim danom.

Napred nisam išao, ne znam tačno kakvo je stanje sa instrumentima i parametrima, a ovako makina ko makina odličan. Ide ko munja, vuče odlično, sasvim mirno i besprekorno tiho prešaltava iz svake u svaku narednu brzinu. Kočenje isto odlično, sa ispravnim retarderom, odlično hvata, u isto vreme jako i meko.

Pozadi, na kutiji motora poklopac je umesto sa, čini mi se sedam, učvršćen sa samo jednim šrafom.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Čet Jan 10, 2013 2:01 am

Vozio sam se večeras i u autu sa GB 943 i to na 17/27 (šihta + III smena), ali u toku III smene, inače je ovo redovnjak na 1/95 (trosmenac)...

Pa sada više, koliko sam mogao da primetim, ne izbacuje gust oblak crnog dima na auspuh, mada ne vuče dobro. Po ravnom dobro i đene, đene, pa i sasvim ok, ali eno uz Partizanski Put, uguši se samo tako. Znači ide u II brzini, padnu obrtaji pa "kick down" u I brizini i uzverasmo se nekako do Ćalija. Defintivno sa motorom i dalje ima nekih problema. Mada motor, rekao bi dosta mirno i tiho radi. Eno kad je uključen kalorifer napred ne čuje se kako radi. Šalta mirno, to jeste ok. Kočenje odlično, ispravni i nožni, ali i ručni retarder (fali plastična maska preko ručice retardera i to već duže vreme). Ispravna je stanična kočnica.

Tahograf ima, ali je brzinomer neispravan, kao i merač pređene km. Obrtomer ispravan, obrtaji sve ok, od 550 na leru do, kad ga razvuče sa "kick down-om", i do preko 2000. Pritisak ulja u motoru u rasponu od 2,5 bara na leru pa do oko 7 bara pred prešaltavanje u višu brzinu.

Reklama za "Enmon", se drži, mada je već ona folija propala i odlepljena je na par mesta. Visina stalna, odlično iznivelisana, donekle i udoban u vožnji, pa karoserijski je neki prosek za N seriju.

Grejanje kod vozača ispravno, sa sve cirkulacionom pumom, ventilatorom i kaloriferom, greje dosta dobro, ono nije baš da razbija, ali i više nego zadovoljavajuće.

Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pet Jan 11, 2013 12:54 pm

E, a sinoć (III smena, odnosno smena posle dopune u podne) moj "favourite" sa linije 65, naravno posle auta sa GB 902, auto sa GB 1005 (legendarna serija, IK-201 iz 2002. godine), polazak 9/65 i kraća vožnja od naselja mog do centra grada...

Sada sam se prvio put u njemu vozio od kada je dobio reklamu za "Kiku", robnu kući i stvarno mu je mnogo lepo legla, taman da malo zamaskira već dotrajalu i mestimično ofucanu oplatu. Jeste da je rađen pre neke dve godine u Centralnom Remontu, ali nije to bila generalka šasije, već je samo oplata delimično sređena, prefarbana, nešto oko šasije vareno i teraj dalje... Ovako je prav, nije loš kada je to u pitanju, prikolica nije ukošena, možda minimalni jeste. Visina stalna, mada kako i ne bi bila kada nas je bilo možda 20ak najviše u autu, pravo uživanje, a još ulice puste, pa može i ljudski da se vozi.

Kao mašina ok auto, od uspona jedino smo zajedno išli uz Brankovu i tu je savladao uspon bez i najmanje poteškoće, samo mali jači gas i ide dosta dobro. Lepo vuče i mirno prima gas. Šalta sasvim mirno i neosetno, a menjač je "Voithov" četvorobrzinac. Kočenje, "na nivou", sa ispravnim nožnim retarderom.

Tahograf marke "Actia", fabrički bez ugrađenog obrtomera, sa ispravnim brzinomerom i tačnim satom.
Pokazivač za nivo goriva u rezervoaru neispravan. Voltaža na oko 25 do 26 V. Pritisak motornog ulja u rasponu od 2 do preko 5 bara, u zavisnosti od broja brtaja. Temperatura poprilično stalna na nekih 80ak stepeni C. Pritisak vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu je na oko 7,5 bara u proseku.

Sa svi ispravnim validatorima i panelom kod vozača.
Grejanje komplet ispravno, samo u prikolici jedva da malo greje, menjana su creva za antifriz na grejačima, to je izgleda menjano na svim kolima iz ove serije, ali i na starijim, koliko sam primetio. Kod vozača isto greju cirkulaciona pumpa i ventilator.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sub Jan 12, 2013 3:59 pm

A, sinoć na 11/27 je uveče uključen auto sa GB 995 (IK-201; 2002. godište), dok pre toga ne znam šta je saobraćalo na ovom polasku...

Njime sam išao do grada i karoserija je kao i ranije što je bila, onako propala jeste, mada ga vadi to što je jesenas rađen u bravariji na Karaburmi, tako da je sada stanje nešto bolje. Mada opet na dosta mesta je izlupan i iskuckan i tu je nedge rame uz rame sa autom sa GB 1015 (mada je on još i ohoho gori po tom pitanje) za generalni remont. Prikolica je manje-više prava, nije ukošena, drži pravac, mahom je poravnata sa prednjim delom vozila. Visina odlično iznivelisana, pravilno, ne pada visina, mada jako malo putnika je i bilo u autu tokom cele vožnje. Udobnost sasvim ok, mek, stabilan, dosta dobro izamortizovan.

Kad polazi iz mesta za medalju je trom, mada kada krene onda veće lakše i brže ide, naročito kada prešalta u II brzinu. Usponi mu nisu neka prepreka, kažem sa malim opterećenjem, ide odlično. Šalta sasvim mirno, neosetno, standardna oprema, menjač automatik marke "Voith", četvorobrzinac. Kočenje relativno dobro, koliko sam primetio stabilan je, ne zanosi u stranu, ispravan je nožni retarder, efikasno koči.

Tahograf je marke "Actia", brzinomer i obrtomer su neispravni, a sat je ispravan i pokazuje (kolko videh) tačno vreme.
Neispravan je pokazivač za nivo goriva u rezervoaru. Voltaža na oko 25 do 26 V. Pritisak ulja u motoru u rasponu je od 2 bara na leru do oko 6 bara. Temperatura stalna na nekih 72 do 75 stepeni C. Pritisak vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu na oko 75 do 8 bara.

Grejanje je jako slabo, kako kod vozača cirkulaciona pumpa i ventilator tako i u putničkom salonu, ispravno je sve, ali jako kilavo greje.
Ispravni su svi validatori kao i panel kod vozača.
LED rasveta putničkog salona je sva ispravna, šljašti za sve pare.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A, danas u podne na liniji 77 vozio sam se u autu sa GB 755 (IK-112; 2008. godište), inače redovnjak sa 3/35...

Poseduje tahograf, na svom je mestu, u fioci iznad vozača, takođe je i sam brzinomer ispravan, samo ne videh koliko km ima prevaljenih do sad. Obrtomer iepsvan, sve ok sa obrtajima, na leru je na ravno 550 o/min, a inače prešaltava na nekih 1500 - 1600 o/min.
Pritisak ulja u motoru drži na oko 2,5 bara, a tera pritisak do oko 7 bara, tad prešaltava u višu brzinu. Temperatura stalna na nekih 82, 83 stepeni C, tu drži radnu temperaturu. To je ono od parametara što sam video.

Inače je auto dosta očuvan mogu vam reći i definitivno mislim da je bolji od svih solaša iz N serije na Karaburmi (znam da on nije N serija, samo poredim). Prvo karoserija je u dosta dobrom stanju, nema nekih velikih oštećenja koja bi odmah zapala za oko, već se oplata oldično drži. Takođe je prav, visina odlično iznivelisana, znatno udobniji od N serije, mekši, još tiši i uopšte nije tako mnogo rastrešen. Ništa ne lupa, ne zveči, ne trešti... sve je ok.

U vožnji odličan, ide lepo, mirno prima gas. isto i šalta mirno i bez problema, a efikasan i prilikom kočenja nožnim i prilikom kočenja ručnim retarderom.

Grejanje dosta dobro, odlično i kod vozača i u putničkom salonu.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Sledeća

Povratak na Diskusije