Logo

Tahografi

Sve o neophodnim zakonima u prevozu, sabraćaju, neophodne dozvole, atesti, dokumentacija za tahografe i ostala tematika vezana za zakonodavstvo i propise.

Postod Aleks_BGD » Sre Okt 05, 2011 7:04 pm

Velemajstor je napisao: Nije to kvarno.To je potreba.Moraš sebe da čuvaš i štitiš,pošto radiš i više od dozvoljenog.Samo kada uvedu kartice za digitalne tahografe onda se nećemo moći da sačuvamo. Za sada je tako ali ne zadugo.

Brate sta ces,moras da se snalazis kako znas i umes inace ode dozvola na dobos dok si reko keks.E kad me sateraju u cose i nemam gde,otvaram vrata kombija i kazem "momci birajte,sta vam se svidja...".Veruj mi za 2 godine nijedan pandur nije odoleo,uzmu tako paket soka,prasak za ves,smenke i te grickalice i tu se svaka prica zavrsava.

miham je napisao:je li ovo blokada na 90..? :)

Aha brate,blokada i to elektronska na 88 ili 92kmh sve zavisi od vozila do vozila,tako su stigli iz Torina.A i pravo da ti kazem nije losa stvar,na auto putu nemoram da buljim u tablu non stop,znam da nemoze preko 90,opustim se gas u patos i sibaj...
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Sponzor

Postod miham » Sre Okt 05, 2011 10:09 pm

ma ljudi,kazu nema mita i korupcije,pa mozes svakog pandura da kupis za 10e...samo ako umijes..ja sam do skoro radio u jednoj firmi kao komercijalista i kolegu zaustave sa kombijem i napisu mu prijavu zbog pojasa,a ima pun kombi soka iza sebe..pa koji ***CENZURISANO*** ne bi iskoristio priliku..ja sam ih lubenicom kupovao..skoro ja idem na liniju za Beograd sa autobusem i kolega vozio i zaustavlja ga policajac u 3 ujutru nedje kod Ljiga..otvara pandur vrata i nije ih otvorio rekao mu je:"ej majstore,pa de ti je pojas..? " iliti u prevodu-imas li koji dinar za pivo.. :) vodi ga u auto i kolega se okrece put mene i ja mu kroz sofersajbu dajem signal da mu da pare..i lagano prodje sa 10e..ali najstrasnija fora ja sam jednom pandura kupio za 1.7e(slovima:jedan i sedamdeset),vjerovali ili ne.. :!: :!: :!: a pretekao sam kolonu od dvesta metara auta koja su bila jedno drugom u branik,neki zastoj bio kod Budve..

a skoro svaki novi daily ima tu blokadu..dobra je to stvar..i na novije autobuse ima na 100 ili 105.. :)
miham
Mehaničar

Pridružio se: Ned Dec 12, 2010 10:52 pm

Postod Velemajstor » Čet Jan 12, 2012 7:27 pm

Evo gi malo VDO.
Image
Image
Image
Velemajstor
Profesionalni vozač

Pridružio se: Ned Sep 25, 2011 3:24 pm

Postod livri » Sre Feb 29, 2012 10:26 pm

Pozdrav svima, imam par pitanja u vezi digitalnog tahografa, odmah na pocetku napomenucu da nemam mnogo iskustva, pa vas molim da mi ne zamerite zbog nekih pitanja i pokusajte da objasnite sto jednostavnije.

Gde mogu da nadjem i procitam vazeci zakon u vezi digitalnih tahografa koji se trenutno primenjuje u Srbiji a odnosi se narocito da deo koji se tice cuvanja podataka iz digitalnih tahografa.

U vezi sa predhodnim pitanjem:

Kako sam citao u inostranstvu je potrebno da se cuvaju odstampane trake (koje vozac stampa na svakih 24h, mada neki pominju da se stampaju pre i posle pocetka voznje?), podaci sa vozaceve kartice na svakih 28 ili 30 dana i podaci iz samog tahografa "VU" na 60 dana, mada sam dobio informacije od nekih servisera da je to na 30 dana. Sve to se valjda radi iz razloga da bi se podaci uporedjivali. U inostranstvo je valjda dalja procedura da se svi ti podaci postavljaju na server kako bi inspekcija uvek mogla da kontrolise.

Sve ovo mi je nerealno za Srbiju, citao sam da je u Hrvatskoj u pocetku, posto je kod njih to ranije pocelo, bilo dovoljno da se cuvaju samo odstampani primerci.

Dalje me interesuje kako izgleda kontrola kada policajac zaustavi vozilo sa digitalnim tahografom, sta trazi na uvid?

Drustva sa velikim voznim parkom imaju racunicu da kupe "citac tahografa" ali oni sa malim voznim parkom verovatno ne, zanima me da li neko pouzdano zna koliko se naplacuje usluzno citanje podataka sa digitalnog tahogrfa.

Koliko kosta neko najeftinije resenje za citac "VU", a koliko kosta software za obradu podataka.

Skidanje podataka sa vozaceve kartice verovatno nije problem jer mogu da se skinu sa obicnim card readerom za pametne kartice ali je potreban program za dalju obradu, pa me isto zanima sta ste nasli kao najbolje resenje.

Imam jos pitanja, ali i ovo je dovoljno za pocetak ;)
livri
Član

Pridružio se: Sre Feb 29, 2012 9:53 pm

Postod profa_chb » Sre Feb 29, 2012 10:28 pm

što se tiče zakona, probaj na www.mup.gov.rs i www.amss.org.rs :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod Siera » Sre Feb 29, 2012 11:54 pm

Postupak oko nove generacije digitalnih tahografa je malo komplikovan a knjigu koju sam dobio par dana i sadrži uputstvo za rad sa digitalnim tahografom,analognim tahografom i vremenom upravljanja vožnje po propisima EU, AETR i Nacionalnim propisima ima 217 strana. Preduzeća moraju da imaju čitače kartica i odgovarajući softver za skladištenje podataka sa kartica vozača. Kartica vozača beleži aktivnosti vozača zadnjih 365 dana. Započeto je izdavanje kartica kojih ima 4 vrste.
Siera
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Jun 27, 2011 7:26 pm

Postod livri » Čet Mar 01, 2012 12:30 am

hvala na odgovorima

Da li mozete da mi kazete naziv knjige i kako ste dosli do te knjige?

Ukoliko je tako kao sto vi kazete, onda je to odlicno iz razloga sto podaci sa kartice mogu da se citaju uz pomoc citaca koji kosta oko 500 do 1000 dinara, to je isti citac koji se koristi i za elektronsko placanje. Potreban je samo taj program za skladistenje, a to ce verovatno naci na "internetu". Ostaje samo pitanje, zasto je onda VDO razvijao iscitavanje podataka sa vozilia? Zasto postoji "kartica preduzeca" koja sluzi bas za iscitavanje tih podataka o vozilu?

Dosta toga moze da se sazna sa ovog linka gde je uputstvo digitalnog tahograva, ali potrebno je da se zna i kakav je zakon kod nas
http://www.dtco.vdo.com/generator/www/c ... rect=false

pozdrav
livri
Član

Postod Siera » Čet Mar 01, 2012 1:12 am

Naš zakon je uskladjen sa zakonom EU i AETR-om Izlistavanje podataka iz taha je praktično za slučaj kontrole na putu da se brže obavi itd. Za sada program mislim da ne može da se skine sa neta jel se plaća i ide u kombinaciji i sa programom za skladištenje arhiviranje i čitanje podataka. Knjga mi nije trenutno kod mene a dobio sam je na obuci za menadžere drumskog saobraćaja
Siera
Profesionalni vozač

Postod Velemajstor » Čet Mar 01, 2012 9:45 am

[quote="livri"]

Evo ti ovde pa čitaj. http://www.cbc.rs/showthread.php/9070-D ... -tahografi (Cbc.rs) http://www.cbc.rs/content.php
Piše dovoljno za početak.
Evo ti i ovo:http://www.abs.gov.rs/zahtevi_za_memokartice.html
Ne može da škodi,a ono što ne škodi,znači može da koristi.
Velemajstor
Profesionalni vozač

Postod livri » Pet Mar 02, 2012 7:36 pm

Podelicu sa vama sta sam saznao u vezi digitalnih tahografa do sada, ne garantujem za tacnost informacija.

Navodno sada je vec na snazi pravilo da vozilo koje se uvozi u srbiju teze od 3.5t mora da ima digitalni tahograf. (mada znam da su mnogi ocarinili vozila i sa analognim u zadnjih par dana, tako da ovo mozda i nije tacno)

Kada se uveze vozilo sa digitalnim taho. ono prolazi tehnicki i dobija registracioni list na osnovu slip koda koji se stampa iz tahografa a na njemu su podaci o vozilu, registruje se i tek onda moze da se bazdari taho. Ranije je bilo da se prvo odnese potvrda o bazdarenju pa tek onda prolazi tehnicki.

Bazdarenje digitalnog taho. kosta 100e u dinarskoj protivrednosti i vazi dve godine.

Sto se tice rada sa digitalnim tahografom, nije potrebno stalno stampanje podataka iz tahografa (ovo je bilo aktuelno dok srbija jos nije imala kartice)

Kartica za vozaca kosta oko 50e, isto kosta i kartica za firmu.

Najeftiniji "Kljuc za skidanje podataka" iz jedinice u vozilu, odnosno digitalnog tahografa, kosta oko 200e, uz njega se dobija i besplatan program za skidanje i cuvanje podataka iz vozila i sa kartice, sto je dovoljno da se postuje zakonski minimum.

Program za detaljnu obradu podataka sa digitalnih kartica i analognih tahografa kosta oko 700e. (ovo nije neophodno po zakonu). To je cena u srbiji, verovatno se na internetu mogu naci i jeftinija resenja.

Obuka vozaca za rukovanje d. taho u trajanju od 2h teorija i rad na simulatoru kosta oko 70e.

Sto se tice cuvanja podataka, cuvaju se kao i listici sa analognih dve godine. Podaci sa vozaceve kartice se prebacuju na racunar u firmi na 28 dana dok se podaci sa tahografa iz kamiona prebacuju na 60 dana.

Odavde mozete da skinete simulator digitalnog taho. http://www.ctolimited.com/corporatetheorytest/tacho.asp i da probate kako radi. Najveci problem za vozace je to sto kada izvuku karticu na kraju rada i opet je ubace prilikom pocetka rada, moraju rucno da unose aktivnosti, inace se na kartici jave praznine u aktivnostima i bice problema da se one pravdaju, ovo moze da se resi tako sto kartica ostaje u tahografu stalno.

Ukoliko na forumu neko koristi digitalni taho. bilo bi lepo da se javi i napise licna iskustva.
livri
Član

Postod milos265 » Sub Mar 03, 2012 1:48 am

Ja sam danas istovario 7.000 dinara za karticu (sa svim taksama)...
milos265
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm

Postod Siera » Sub Mar 03, 2012 9:06 am

Obuka vozača za korišćenje digitalnog tahografa i ujedno o vremenu upravljanja košta u privrednoj komori 190€. Radi se u grupama.

Sledeće je mail koji redovno dobijam sa kojekakvim obaveštenjima pa evo maila i u vezi ovoga

Poštovani,

Centar za obuku Privredne komore Srbije organizuje obuku o digitalnim tahografima

O obuci
Obuka se izvodi u trajanju od jednog dana i obuhvata pravila o vremenima upravljanja u nacionalnom i međunarodnom saobraćaju. Praktični deo podrazumeva rad na simulatorima tri najzastupljenija tipa digitalnih simulatora (VDO, Stoneridge i Actia), kao i obaveze vozača i dispečera, vezano za preuzimanje podataka sa memorijskih kartica i samih uređaja.

Cena (po polazniku)
19.000,00 + PDV
15.000,00 + PDV, za 5 i više polaznika iz jednog preduzeća
Siera
Profesionalni vozač

Postod livri » Sub Mar 03, 2012 1:37 pm

Malo grubo sam dao cenu, znaci da je i tu trosak oko 70e.
Milose, karticu placa vozac i ona ostaje u njegovom vlasnistvu?
Da li znas koliko se ceka kartic, 7 ili 14 dana?

Cene uredjaja, programa i obuke koju sam dao su kod stevcevica, ali nisam hteo da reklamiram.
livri
Član

Postod Velemajstor » Sub Mar 03, 2012 7:41 pm

Kartica se čeka bar ovde kod nas 14 dana. Za sada imamo potvrde dok kartice ne budu stigle. ***CENZURISANO*** ih kartica.Izbekeljio sam se oko 8000 dindzi za karticu(sa sve što ide uz nju).
Evo i početna strana uputstva za korišćenje kartica(za našu upotrebu).
Image
Velemajstor
Profesionalni vozač

Postod milos265 » Ned Mar 04, 2012 9:40 am

Kartica je vlasnistvo vozaca, kao i bilo koji licni dokument i firma nema nista sa tim. Meni su rekli da cu je cekati od 15 do 20 dana jer su velike guzve trenutno.
milos265
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Zakonodavstvo i papiri