Logo

Profesija "vozac" u zemlji Srbiji

Sve o neophodnim zakonima u prevozu, sabraćaju, neophodne dozvole, atesti, dokumentacija za tahografe i ostala tematika vezana za zakonodavstvo i propise.

Postod milos265 » Uto Mar 18, 2008 3:52 pm

Otvaram ovu temu sa idejom da probamo da na jednom mestu iznesemo svoja misljenja o tome kako je biti vozac u Srbiji, koje su prednosti i lepote ove profesije a sta realni problemi. Kako je moguce da svako ko kupi dozvolu D kategorije postaje vozac autobusa, zasto je ovaj posao sve manje placen, kako stoje stvari sa postovanjem radnog vremena, rad na crno, beneficije kojih nema i slicno. Ja sam izneo samo par tema cisto da vam dam malo inspiracije.
milos265
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm

Sponzor

Re: PROFESIJA VOZAC U ZEMLJI SRBIJI

Postod negas » Uto Mar 18, 2008 6:45 pm

milos265 je napisao:Otvaram ovu temu sa idejom da probamo da na jednom mestu iznesemo svoja misljenja o tome kako je biti vozac u Srbiji, koje su prednosti i lepote ove profesije a sta realni problemi. Kako je moguce da svako ko kupi dozvolu D kategorije postaje vozac autobusa, zasto je ovaj posao sve manje placen, kako stoje stvari sa postovanjem radnog vremena, rad na crno, beneficije kojih nema i slicno. Ja sam izneo samo par tema cisto da vam dam malo inspiracije.

Jeste to je jedna tuzna prica, ali i vise od toga, gde ljudi neidu kuci i po mesec dana ili samo na dva tri sata a nezaradjuju bukvalno nista, tako je u vecini kod nas...ne spavaju, nemaju nikakav drustveni zivot, jednostavno rob svog gazde, ili firme...
negas
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 3:52 pm

Postod milos265 » Sre Mar 19, 2008 5:36 am

Da, jako tuzna prica.A zasto? Zato sto je ovo zemlja gde je sve moguce. Svi smo svedoci da je ovde prihvaceno misljenje kako su vozaci uglavnom polu-pismeni likovi, koji nista drugo u zivotu nisu mogli da rade, pa eto, voze autobuse ili kamione. A voznja je, po tom istom stereotipu, posao za koji ti ne treba previse pameti, pa kad ne znas sta ces- volan u sake. Samo za volan ne treba skola, znanje, talenat, usavrsavanje. Godinama je drzava zapostavljala struku i kao sto vec rekoh, dovoljno je bilo kupiti dozvolu i u igri si. To je dovelo do toga da je ovde svako vozac. Tu situaciju poslodavci koriste, bez razlike i privatni i drzavni i onda se dolazi do onog cuvenog, AKO NECES TI, IMA KO HOCE! Zato je cena rada sve manja, a struka jednostavno potcenjena. I tu ispastaju ljudi koji ovo rade zato sto to vole i zele, a ne zato sto nemaju sta drugo.
milos265
Profesionalni vozač

Postod Stefan Bgd » Sre Mar 19, 2008 12:36 pm

Slazem se sa vama.Evo gledam vozaci koji voze u LUV"Braca Sarac",smena im traje i po 9 sati!,+dok covek dodje kuci...
I jos nesto:za voznju uopste(pogotovo autobusa)treba imati dobre reflekse,sposobnost pa cak i veliko iskustvo,jer nemogu biti isti vozac koji radi 20 godina,i onaj koji radi 5 meseci. 8)
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Postod sanos_a » Sre Mar 19, 2008 12:43 pm

Soferite vo AVTO ATOM od Kocani vozat diru i po 13 saati dnevni. Ova se odnesuva na linijata Kocani - Ohrid - Kocani. Trgnuva od Kocani vo 6.30 sabajle vo Ohrid e vo 12.30, i vo 13.30 trgnuva povtorno za Kocani i stignuva vo 19.30 vo Kocani. Kocani od Ohrid e oddalceno nesto poveke od 300 km. Tesko niv.
sanos_a
Član

Pridružio se: Pet Feb 29, 2008 11:40 am

Postod milos265 » Sre Mar 19, 2008 1:53 pm

Privatni prevoz u Beogradu postoji vec 10 godina. Za to vreme, vecina firmi je izrasla u ozbiljna prevoznicka preduzeca, sada i sa potpuno obnovljenim voznim parkom ali za sve ove godine status vozaca u tim firmama je ostao neresen. Status vozaca u gradskom prevozu bi trebao da bude isti bez obzira u kojoj firmi rade. A ovde je situacija drugacija. Vozaci gsp-a imaju beneficiran radni staz, a vozaci u privatnom prevozu ga nemaju iako vremenski rade mnogo vise, cesto bez slobodnog dana. Ima puno kolega koji voze od prvog dana, pa razmislite samo koliko bi njih do sada otislo u penziju da su imali beneficiju i tako oslobodili mesto mladjima? Dosta toga se poboljsalo, manje je rada na crno, reseni su i godisnji odmori u nekim firmama ali ovo je pitanje koje ostaje. Gazde tvrde da nije do njih nego do drzave, drzava ne resava problem a ispastaju naravno vozaci.
milos265
Profesionalni vozač

Postod Kassbohrer » Sre Mar 19, 2008 6:01 pm

Izgleda da je isto u citavom okruzenju. Pricao mi je lik iz Globtoura da je 2003. jednom 22 dana bukvalno zivio u autobusu. Tad je radio na liniji Split-Mostar-Beograd, krecu iz Splita u 17.00h dolazak u Bg u 07.45h pa odmor do polaska u 22.45 iz Bg, stizu u Split u 14.00 pa ponovo u 17 za Bg i sve tako 22 dana, bez dolaska kuci, kaze kad prolazi kroz Mostar prave pauzu pola sata, donesu mu od kuce cistu garderobu, i pali dalje. Doduse nije se zalio na platu, cak naprotiv.
Kassbohrer
Član

Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 12:20 am

Postod vasa » Sre Mar 19, 2008 8:28 pm

kadrovska politika i odnos prema radnicima je veoma bitna stavka ako se gleda na duze staze...tako da radnik mora biti zadovoljan onim sto radi..
cekajte da otvorim firmu pa svi kod mene :)
budimo realni zahtevajmo nemoguce!
Korisnikov avatar
vasa
Član

Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 7:30 pm

Postod milos265 » Čet Mar 20, 2008 4:09 am

Malo je ljudi koji razmisljaju na duge staze, pogotovo sada kada se placaju rate za lizinge i kredite. Bitno je da autobus ne stoji, a kao sto sam vec rekao ponuda vozaca je ogromna i gazdama je lakse da menjaju ljude svaki cas nego da se trude da stimulisu kvalitetne ljude koji bi ostali u firmi na duze vreme. Cudna logika ali vecina tako razmislja.
milos265
Profesionalni vozač

Postod vasa » Čet Mar 20, 2008 7:40 am

to na prvi pogled izgleda vise isplativo a ustvari nije jer pocinje da se shiri los glas medju vozacima a to ne moze posle da ispravi niko...
budimo realni zahtevajmo nemoguce!
Korisnikov avatar
vasa
Član

Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 7:30 pm

Postod milos265 » Čet Mar 20, 2008 3:39 pm

Kadbi bilo vise posla, odnosno kada bi i konkurencija medju njima bila veca, onda bi sve bilo drugacije. Bilo bi vise prostora za napredovanje i trudili bi se da zadrze kvalitet.
milos265
Profesionalni vozač

Postod milos265 » Čet Mar 20, 2008 7:39 pm

U pripremi je novi zakon o osnovama bezbednosti saobracaja na putevima. U njemu je predvidjeno i striktno postovanje vremena rada vozaca. Te odredbe postoje i u sadasnjem zakonu ali ih malo ko postuje. Po novom zakonu, vreme rada ce u gradskom prevozu biti ograniceno na 42 sata nedeljno odnosno maksimalno 6 radnih dana. To znaci da ce, ako se zakon bude striktno postovao, sve privatne firme morati da zaposle dodatnih 20-tak % novih vozaca da bi ispostovale zakon. Plus jos odredjeni broj vozaca koji ce u garazi biti kao rezerve. Sve to verovatno podrazumeva i skoro uvodjenje digitalnih tahografa. Na papiru sve lepo zvuci a da li je realno u praksi, ostaje da se vidi.
milos265
Profesionalni vozač

Postod s215hdh » Pet Mar 21, 2008 2:44 pm

Mogu se zakoni menjati do sutra, ali kada se sve to opet mimoidje. Biti vozac danas u zamlji Srbiji je nesto uzasno i nesto sto bih nazalost danas bilo kome na poslednjem mestu preporucio. To je posao koji ja jako volim, ja ga obavljam povremeno pored svog fakulteta, ali je to posao koji volim vise od fakulteta, i kojim nameravam da se bavim dok to budem mogao. Nije sve u parama, ali naravno da je bitno da covek zaradi. Ajde ako se vozi malo duze nego sto je zakonski dozvoljeno, ok je i to, moze se 11-12 sati izdryati, nije to tako strasno... Ali koliko gazde teraju, to je strasno. Iako dosta vec zna ljudi ovde, u ovom kontekst necu imenovati firmu u kojoj sam vozio ranije, desavalo se cesto da nedeljom krenem u podne za Bec, u 12.15 stignem na zadnju stanicu negde oko 20h, 21h zavisno od guzve, ocistim autobus, jedem nesto, popijem kafu i krenem oko 23.00 nazad, stignem oko 8 odem kuci da se istusiram i ako stignem da dremnem sat vremena, u 11 moram da sam opet u garayi da ponedeljak krenem u 12.15 za Bec... I kada stignem u ponedeljak uvece oko 22.30 u stan ja kao da imam morsku bolest, sav se ljuljam...
Sledece, svako danas moze da sedne i vozi, i upravo zbog onih vozaca koji su losi vozaci a kupili dozvolu i voze samo jer im je to jedino jos sto mogu da rade pa kriminalno voze i uzasne greske prave, nerezonski postupaju, vlada misljenje da su vozaci kamiona i autosa kabadahije i drumski razbojnici koji teraju sve sa puta. Doslo je i meni, normalno kada trecu turu zaredom vozim bez spavanja, da sateram nekog u jarak jer se pravi pametan i ugrozava i mene i sebe i radio sam to, ali to je opet posledica premora kada vozaci postaju aresivni i netrpeljivi.
A opet, sa druge strane sta radi policija? Najvise vole da zaustave autobus ili kamion kao da smo ne znam sta. I onda samo cast u ruke i teraj dalje, bas ga briga da li vozim 30 sati bez pauze, on je svoje dobio, a on bi trebalo da me stiti od gazde...
Zato se sve to desava. jer ti u ovoj zemlji ne mozes da ostvaris ni jedno pravo. A sto se benificiranog radnog staza tice, to zahtev podnese firma sa obrazlozenjem, penzionom fondu i oni odobre, nije do drzave...

Mislim da bi se nesto konacno moralo preduzeti u ovom zemlji, da se napravi cistka medju vozacima, da se krenu postovati neka pravila, i da ovaj posao bude cenjen i postovan kao sto je nekada bio i da bude lepo placen, jer je zaista tezak i odgovoran. Najtezi je posao biti rudar, pa sofer...
s215hdh
Profesionalni vozač

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 5:47 pm

Postod volvos » Pet Mar 21, 2008 3:33 pm

Samo kada bi se regulisao saobracaj kod nas sve bi bilo odlicno,nepropisno parkiranje,zaustavljanje i parkiranje na stajalistima,sve ce vam Dule reci koji se sinoc samnom vozao pola smene i kao vozac uverio na probleme koje mi imamo
Image
volvos
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 8:11 pm

Postod milos265 » Pet Mar 21, 2008 8:18 pm

Sve nas muce slicni problemi i sto je najgore ima ih mnogo i treba vremena da se rese. Nije voznja problem, svi smo mi vozili duplo, drogirali se kafama i energetskim picima, spavali po garazi, ali treba sve to postovati i naravno nagraditi. Naravno, Dule je u pravu, cistka se mora napraviti. Ako ja ne mogu da kupim diplomu i odem da operisem ljude, tako ne bi trebalo ni svaka njuska da seda da vozi autobus.
milos265
Profesionalni vozač

Sledeća

Povratak na Zakonodavstvo i papiri