Logo

GSP Beograd

Diskusije

Postod Darko » Čet Nov 19, 2009 10:23 pm

Sve je to ok Sale sto si napisao ali par stvari moram cisto da prokomentarisem. Mene zanima jedino sta kaze zakon i na neki interni GSP pravilnik se ama bas ni malo ne obazirem. Ako zakon kaze da kontrolor ne moze da me legitimise onda se tu prica zavrsava(opet kazem ne treba da bude tako, bas zato i pricamo o svim manama), takodje nedaj boze kontroloru da se desi da proba fizicki da te zaustavi, tad je on vec u ozbiljnijem problemu...

E sad sto se tice automata licno sam za to da se zaduze ili vozaci ili neko na terminusu ko ce o tome da vodi racuna. Posto smo presli na novu tehnologiju ponistavanja karata kakva verujem ne postoji ni u Africi vise realno je lako naterati automat da ne radi ali opet o tome je neko trebao ranije da misli. Ja se inace jako, jako retko vozim autobusom i zato nemam povlasticu te kupujem kartu kad mi zatreba i iskreno nisam lud da se guram kroz autobus da ponistim kartu ako konkretni automat ne radi. Ne svercujem se u tom smislu, uvek ponistim kartu ali ako automat ne radi tu se za mene prica zavrsava. Nisam do sad naisao na kontrolu a da mi se desilo da nisam mogao da ponistim kartu ali vrlo lako bi se objasnio sa njima oko toga... P.S. Na primer vozila LUI Travela na 89 mesecima imaju samo jedan automato po vozilu i to uglavnom kod vozaca. Putnici za to nisu krivi.

Sto se tice kupovine karata u autobusu tu se vec malo vise ne slazemo. Ukoliko je omoguceno kupovanje karata u vozilu mene kao putnika apsolutno ne zanima to sto je vozac eskivirao da zaduzi karte. Jer eto desi se ta situacija, kiosci stampe, future plus itd rade do 8 sto znaci da ako ja u 9 hocu negde ostaje mi mogucnost da tu kartu kupim samo u vozilu. Nije moje da mislim da li je vozac ima. Duzan je da je ima cim je receno da se karta moze kupiti u vozilu. Ta situacija mi se za razliku od prosle desila, no kontrolor je samo pitao vozaca ima li karte ili ne i produzio dalje, nista mi nije rekao. Tj ne bi imao ni sta drugo da mi kaze...
Darko
Član

Pridružio se: Pet Apr 04, 2008 8:06 pm

Sponzor

Postod avramovicsasa » Pet Nov 20, 2009 1:48 am

choksi je napisao:A šta bi sa onim da se na terminusima otpravnici zaduže sa alatom kojim bi čistili poništivače??? Bilo je obaveštenje ali nisam čuo da je neko to zadužio.

Nije zadužen nikakav ,,Alat,,za čišćenje poništivača već obična igla koja je
zakrivljena pri vrhu koja omogućava da se izbace novčići ili razni sitni predmeti koji blokiraju rad automata i treba da ih ima na svim terminusima.
Automate čiste terminusni majstori ako ih nema onda to rade Vozači,Otpravnici sa tim nemaju ništa,na Prigradskim linijama gde radi manji broj vozila Vozači prilikom primopredaje smene vrše promenu šifre
automata.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod avramovicsasa » Pet Nov 20, 2009 1:59 am

Darko je napisao:Sve je to ok Sale sto si napisao ali par stvari moram cisto da prokomentarisem. Mene zanima jedino sta kaze zakon i na neki interni GSP pravilnik se ama bas ni malo ne obazirem. Ako zakon kaze da kontrolor ne moze da me legitimise onda se tu prica zavrsava(opet kazem ne treba da bude tako, bas zato i pricamo o svim manama), takodje nedaj boze kontroloru da se desi da proba fizicki da te zaustavi, tad je on vec u ozbiljnijem problemu...

E sad sto se tice automata licno sam za to da se zaduze ili vozaci ili neko na terminusu ko ce o tome da vodi racuna. Posto smo presli na novu tehnologiju ponistavanja karata kakva verujem ne postoji ni u Africi vise realno je lako naterati automat da ne radi ali opet o tome je neko trebao ranije da misli. Ja se inace jako, jako retko vozim autobusom i zato nemam povlasticu te kupujem kartu kad mi zatreba i iskreno nisam lud da se guram kroz autobus da ponistim kartu ako konkretni automat ne radi. Ne svercujem se u tom smislu, uvek ponistim kartu ali ako automat ne radi tu se za mene prica zavrsava. Nisam do sad naisao na kontrolu a da mi se desilo da nisam mogao da ponistim kartu ali vrlo lako bi se objasnio sa njima oko toga... P.S. Na primer vozila LUI Travela na 89 mesecima imaju samo jedan automato po vozilu i to uglavnom kod vozaca. Putnici za to nisu krivi.

Sto se tice kupovine karata u autobusu tu se vec malo vise ne slazemo. Ukoliko je omoguceno kupovanje karata u vozilu mene kao putnika apsolutno ne zanima to sto je vozac eskivirao da zaduzi karte. Jer eto desi se ta situacija, kiosci stampe, future plus itd rade do 8 sto znaci da ako ja u 9 hocu negde ostaje mi mogucnost da tu kartu kupim samo u vozilu. Nije moje da mislim da li je vozac ima. Duzan je da je ima cim je receno da se karta moze kupiti u vozilu. Ta situacija mi se za razliku od prosle desila, no kontrolor je samo pitao vozaca ima li karte ili ne i produzio dalje, nista mi nije rekao. Tj ne bi imao ni sta drugo da mi kaze...

Kontrolor nema pravo da fizički napada putnika već ukoliko ga je zatekao
bez karte može ga ljubazno zamoliti da kupi kod vozača ili napusti vozilo ili da mu sam da ličnu kartu ako isti to odbije ne bi smeli da zadržavaju putnika već tokom putovanja obaveste Policiju koja bi sačekala vozilo,to
zvuči glupo jer pravilnik GSP-a nije usklađen sa Zakonom pa je pravo čudo kako ti ljudi uopšte rade svoj posao.
Svaki vozač bi morao da ima kod sebe karte a svako vozilo po jedan poništivač na svakim vratima,putnici nisu u obavezi da se šetaju po vozilu
ukoliko su poništivači ne ispravni ili ih nema.

Darko ja bih ti savetovao da kupiš bar 2 karte unapred ako planiraš putovanja u narednim danima i u ovim ludim vremenima sebe poštediš
sekiracije i sramote ukoliko bi te Kontrola zatekla bez karte jer bi u tom slučaju ti za njih bio ne ispravan putnik iako nisi imao gde da kupiš kartu
jer da o tome iko razmišlja Svi autobusi bi bili opremljeni kartama a prodajna mesta bi radila od 4:00 do 23:30 svakog dana.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod markotar » Pet Nov 20, 2009 2:38 am

Pa ako se čovek vozi često najlakše je da ima markicu! :-) Ako ne naravno da je najbolje da lepo svako sebi kupi 2 karte unapred, stavi u novčanik i bude miran. Inače, mišljenja sam da cena karata u autobusu nije dovoljno destimulativna. Sad su 80, a mišljenja sam da bi trebale da budu bar 200 dinara za jednu zonu (obavezno neka okrugla cifra). Tada bi se sigurno putnici motivisali da lepo kupe karte na kiosku na vreme, a vozači oslobodili bespotrebnog posla. No to nikako ne bi smelo da bude opravdanje da vozač nema kartu, bilo svojom ili krivicom prevoznika, ako se u vozilu već karte prodaju.

No svakako će biti najbolje kad konačno izađemo iz kamenog doba i kada se uvede elektronski sitem naplate. Tada će npr. biti moguće kartu platiti i preko mobilnog telefona (kao parking danas) ili posebnom elektronskom karticom itd. Ali mislim da se to neće uskoro desiti jer sam pre da se novac za to usmeri na neke druge stvari...
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod Darko » Pet Nov 20, 2009 2:44 am

Mene je sramota kad znam da sam u necemu pogresio, to sto vozac nema karte a treba da ih ima ne cini da je mene sramota, tako da stvarno se ne osecam u problemu u tom smislu...

Bas iz razloga sto retko koritsim autobus ne zelim da razmisljam o tome da li imam kartu kod sebe, da li sam otkucao jednu prosli put pa mi je sad jedna ostala itd itd. Kad budem znao da je u autobusu ne mogu kupiti tad cu morati drugacije da se postavim no dok god mi prizaju taj nazovi luksuz da ne moram da razmisljam imam li je kod sebe i radi li trafika super... Naravno niko ne baca pare, uvek pogledam radi li trafika. I slazem se sa tobom Marko 200 din u autobusu treba da bude ali opet dok god izbor postoji moje tj putnikovo pravo je da bira...

Oko ovog dalje se razumemo skroz nema sta da se doda...
Darko
Član

Pridružio se: Pet Apr 04, 2008 8:06 pm

Postod avramovicsasa » Pet Nov 20, 2009 2:46 am

Da je to moguće i kod nas je plan GSP Novi Sad u vrlo bliskim danima ali opet kako će to funkcionisati kod Posetilaca.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod dolenauglu » Pet Nov 20, 2009 4:58 am

markotar je napisao:No svakako će biti najbolje kad konačno izađemo iz kamenog doba i kada se uvede elektronski sitem naplate.

moguće da grešim, ali mislim da je u interesu gsp-a i direkcije da se ovakav sistem zadrži što duže i da procenat naplate karata uopšte nije (bio) tako mali kakvim se želi predstaviti (što ne znači da ne bi trebao biti približno stopostotan). kao kroz maglu se sećam i zvaničnika koji su se pre godinu dana tim procentom hvalili i govorili da je zadovoljavajući. prosto, sistem u kom je karta za jednu vožnju skuplja od vekne hleba je socijalno blago rečeno klimav, ali je jako zgodan za dranje po džepu onih koji ne praktikuju markicu, jer prevoz ne koriste na dnevnoj bazi. koliko je osetan udar na lični budžet cena karata od 42 din. se najbolje vidi po tome što je njihova prodaja opala sa ekonomskom krizom, pa se brže-bolje krenulo sa onom akcijom šverc nije u modi.

i sve ovo samo iz razloga što koncept karte za jednu vožnju (tj. jedno vozilo) nije previše održiv (da ne kažem da je besmislen).

povrh svega - neko vam poništavanje kazne koja vam je tuđom greškom napisana (tj. vaše objašnjenje uvaženo) naplati 1000 din.
dolenauglu
Član

Pridružio se: Sre Feb 25, 2009 8:53 pm

Postod Smiley » Pet Nov 20, 2009 9:36 am

avramovicsasa je napisao:na Prigradskim linijama gde radi manji broj vozila Vozači prilikom primopredaje smene vrše promenu šifre
automata.

To nisam znao...a,na koliko se,inače,menjaju šifre na automatima :?:
Smiley
Član

Pridružio se: Ned Avg 16, 2009 12:34 pm

Postod lulijan » Pet Nov 20, 2009 4:06 pm

Ja koliko znam u GSP-u svako veče,dok vozilo prolazi noćni pregled.
Korisnikov avatar
lulijan
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Jul 21, 2009 9:44 pm

Postod Smiley » Pet Nov 20, 2009 8:03 pm

Ja sam(doduše pre 5-6 godina) primetio da je 118(koji je tad bio na 50-ici) mesecima kucao istu kombinaciju... :roll:
Smiley
Član

Postod choksi » Pet Nov 20, 2009 10:17 pm

Menjalo se uveče - tahografisti su čistili i menjali šifre i listiće tahografa, ali sada će njihova mesta ukinuti i to mora da radi neko drugi (vozači naravno).
Znate da ljudi nose brdo otkucanih karata pa sa praznim papirom proveravaju koja je šifra i spreme kartu sa tim kodom.
Jedna gospođa ujutru kuca kartu kod mene i onda popodne čeka moj bus da bi se njime vratila.
Jedan penzos traži od vozača kartu, a ako je ovaj ima, neće da kupi, već vadi i kuca onu sa kioska, a ako je nema nikom ništa - kad uđe kontrola on je ispravan ( vozač nije imao).
choksi
Član

Pridružio se: Ned Sep 14, 2008 6:13 pm

Postod Smiley » Pet Nov 20, 2009 10:20 pm

Ja znam za foru,da ljudi ostavljaju već otkucanu kartu u automatu(pa je sledeća osoba uzme). :wink:
Smiley
Član

Postod avramovicsasa » Sub Nov 21, 2009 2:30 am

Smiley je napisao:
avramovicsasa je napisao:na Prigradskim linijama gde radi manji broj vozila Vozači prilikom primopredaje smene vrše promenu šifre
automata.

To nisam znao...a,na koliko se,inače,menjaju šifre na automatima :?:

Predviđeno je tri puta dnevno zavisno koliko vozilo radi u toku dana ali turaže su jako male i stiže se knap na smene tako da ne verujem da vozači imaju vremena da menjaju na terminusima.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod avramovicsasa » Sub Nov 21, 2009 2:33 am

choksi je napisao:Menjalo se uveče - tahografisti su čistili i menjali šifre i listiće tahografa, ali sada će njihova mesta ukinuti i to mora da radi neko drugi (vozači naravno).
Znate da ljudi nose brdo otkucanih karata pa sa praznim papirom proveravaju koja je šifra i spreme kartu sa tim kodom.
Jedna gospođa ujutru kuca kartu kod mene i onda popodne čeka moj bus da bi se njime vratila.
Jedan penzos traži od vozača kartu, a ako je ovaj ima, neće da kupi, već vadi i kuca onu sa kioska, a ako je nema nikom ništa - kad uđe kontrola on je ispravan ( vozač nije imao).

Al bi se Gospođa iznenadila kada bi te Otpravnik skratio ili ubrzao,ne mogu da verujem da postoje tako dokoni ljudi koji čekaju isti autobus,bus
sa klimom,Japanca,Lastu itd putnici su nam postali besni ne znaju više šta
će a do pre nekoliko godina smo se vozili bez stakla,vrata,svetla itd.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod markotar » Sub Nov 21, 2009 5:12 am

Dobro, ako ne žuriš i namerno propustiš neku kršinu i čekaš nešto noviji i udobniji autobus, u kome motor nije bučan, grejanje bolje radi, sedišta su udobnija, ne duva promaja, to je meni potpuno razumljivo. Ljudu žele da se udobnije voze po ceni da čekaju 5-10 minuta duže i to je jednostavno potpuno prirodno. Nadajmo se da je ono mračno vreme bilo, prošlo i ne ponovilo se nikada!

Ali već da čekaš isti autobus kako bi uštedeo na karti, mislim to je ipak za moj stomak previše... No, neko bi se verovatno i nama zaluđenicima smejao kada čekamo neki nama poseban autobus da se njime provozamo. :lol: :lol: No mi to ipak radimo za dušu, ne za novac! 8)
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije