Logo

Pogon "Centrala"-tramvaji 2

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Beogradu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Postod avramovicsasa » Sre Dec 23, 2009 1:47 am

oni su verovatno za svoje potrebe uglavnom kupovali KT-8 ono je car nad tramvajima.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Sponzor

Postod avramovicsasa » Sre Dec 23, 2009 1:48 am

videh jutros na Dorćolu da je i gr.br.625 u šoku pored 397 i 621 a tu je i prikolica 1426 i jedna mala kojoj nisam video broj.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod igibgd » Sre Dec 23, 2009 8:09 pm

Gbr. 421 danas na Banjici.Lepo vuče, ali ima duple tabane, iznutra je čist, greje ko lud :)

Image
Korisnikov avatar
igibgd
Član

Pridružio se: Pet Jul 11, 2008 9:06 pm

Postod Stefan Bgd » Sre Dec 23, 2009 8:12 pm

Igi brate,ovo si trebao tamo u temu za fotošop kreacije da postaviš. :wink:
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Postod profa_chb » Sre Dec 23, 2009 8:27 pm

hehe, nismo mi te sreće :) super montaža :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod avramovicsasa » Sre Dec 23, 2009 11:06 pm

Igi je hteo da nas obori snogu ovom senzacijom,kada sam ja u pitanju uspeo je jer sam za tren pomislio kad su pre kupili ove lepotane.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod igibgd » Čet Dec 24, 2009 12:29 am

Iskreno, jako bih voleo da imamo bar jednu tatru čkd kt8d5 u GSP-u, stvarno je prelepa :D
Korisnikov avatar
igibgd
Član

Postod markotar » Čet Dec 24, 2009 12:43 am

Slažem se da je KT8 prelep tramvaj. Međutim ima jedna caka, taj se nikada nije proizvodio za metarski kolosek tako da ni teoretski ne bi mogao da vozi kod nas... :cry:

Sa druge strane vrlo rado bih voleo da vidim T6, a mislim da bi nam solo tramvaj tog tipa i kapaciteta itekako bio koristan.
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod avramovicsasa » Čet Dec 24, 2009 11:00 am

Nije mi jasno kako to da sada prilikom masovnih rekonstrukcija šina nije dodata ,,treća šina,,što bi u budućnosti olakšalo nabavku kako novih tako i polovnih tramvaja.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod markotar » Čet Dec 24, 2009 3:07 pm

Problem su zavoji jer širi kolosek zahteva i veći radijus krivina. Mada ja mislim da to nije preko potrebno. Mislim da je bolje da se prilikom rekonstrukcije vodi računa da trasama mogu da saobraćaju širi tramvaji (od 2,4 i 2,5 m), dakle da se stubovi koji nose kontaktnu mrežu, ivičnjaci, platforme stanica itd. postavljaju pažljivo. Kolosek može da ostane metarski, što se nabavke novih tramvaja tiče ne vidim što bi on bio smetnja.
markotar
Član

Postod igibgd » Čet Dec 24, 2009 4:53 pm

Pa ne mora na svim trasama... imao sam jednu ideju vezanu za ovaj tip tramvaja i novu tramvajsku liniju 19.Pa evo ukratko:

Tramvajska linija 19:

Trasa: Konjarnik - Ustanička - Bulevar oslobođenja - Trg Slavija - Beogradska - Starine Novaka - 27.marta - Cara Dušana - Garaža "Dorćol" .
Okretnice: nema, promena smera kretanja vrši se zamenom koloseka, na obe "okretnice" .
Stanice: duž Ustaničke ulice tramvaji na delovima gde je stanica, zbog širine "baštice" , iz oba smera ulaze na jedan kolosek, dok bi se na mestu drugog nalazila stanica umesto koloseka, time se širina ulice ne bi smanjivala.
Petlja: Autokomanda ne bi predstavljala problem jer bi u smeru ka centru tramvaj išao "žutom trakom" uz ivicu puta, a u smeru ka periferiji, bi se prestrojavao na mestu gde se voždovački tramvaji uključuju na Bulevar, na isti način bi uključivali semafor.Pre toga bih uveo stanicu samo za ovu liniju i to Veterinarski fakultet.Posle bi se tramvaj prestrojio u 1. levu traku i tako išao (bez stanice) do Suda, levom trakom.
Šine: duž cele trase postoji "treća šina".
Garaža: tramvaji bi koristili depo na Dorćolu, koji bi bio malo preuređen i čuvao bi 10 tramvaja tip čkd kt8 d5.
"Kraćenje": jedino bi bilo moguće na Slaviji, gde bi ceo kružni tok imao "trću šinu"
Linija:Imala bi oznaku aktuelne trolejbuske linije 19, koja ne bi morala da se ukida, ali bi se razlikovala od tramvajske zbog trase i vrste prevoza.Linija 31 bi se u ovom slučaju ukinula.
Broj vozila: 10
Interval: 10 minuta.

:idea: Ideja: igibgd :)

Eto, to bi bilo to.Mislim da ideja nije loša s obzirom da je broj vozila na liniji 31 veliki, a time bismo dobili pokriće za druge opterećene linije i naravno ekološkiji prihvatljiv prevoz i u tom delu grada!
Korisnikov avatar
igibgd
Član

Postod markotar » Čet Dec 24, 2009 5:39 pm

Ideja ti nije uopšte loša ali mislim da je nažalost zakasnela bar jedno 30 godina. Na potezu linije 31 je sigurno potreban šinski sistem ali danas bi trebali da razmišljamo isključivo u pravcu metroa (klasičnog, naravno).

Da ne govorim da bi zbog te treće šine sigurno morao da prerađuješ kompletnu Slaviju (zbog radijusa) i raskrsnicu kod PŠ. Na kraju ne znam da li bi uopšte mogla pruga normalnog koloseka da skrene u pravcu depoa na Dorćolu.

Tramvajski podsistem treba razvijati prvenstveno na Novom Beogradu, ka Karaburmi i Žarkovu-Vidikovcu.
markotar
Član

Postod direktor » Čet Dec 24, 2009 6:07 pm

Postoji katica sa srednim niskopodnim djelom plus kata bez zgloba kao prikolica pogledati na www.railfaneurope.net njemacka grad sottbus uostalom i jos dosta gradova odlican sajt :wink:
gsp je zakon
direktor
Član

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 5:17 pm

Postod profa_chb » Čet Dec 24, 2009 7:13 pm

hm, zar nije lakše staviti dvozglobnu "polu" trolu na 31?
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod amm8990 » Pet Dec 25, 2009 7:36 pm

direktor je napisao:Postoji katica sa srednim niskopodnim djelom plus kata bez zgloba kao prikolica pogledati na www.railfaneurope.net njemacka grad sottbus uostalom i jos dosta gradova odlican sajt :wink:

Ta budževina (modul) na katici mi se uopšte ne dopada! Ono što mislim da je bolje rešenje da se urade niskopodne prikolice :wink: Mislim da sam to video u nekom nemačkom ili austrijskom gradu. Tako se ne kvari kompoziciona celina i estetski je bolje rešenje, a te prikolice može da uradi recimo i GOŠA :wink:
amm8990
Član

Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 9:21 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u Beogradu