Logo

Pogon "Centrala"-tramvaji 2

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Beogradu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Postod zeka » Uto Jan 05, 2010 1:04 pm

Мики, не хвалимо техничку већ естетску црту трамваја.
А лош је, вероватно, што је ГСП дозволио да му уваљују све и свашта.
zeka
Član

Pridružio se: Pon Feb 25, 2008 1:40 am

Sponzor

Postod direktor » Uto Jan 05, 2010 2:23 pm

Ovako provozao sam se tramvajem kad je ckd slikao na liniji 14.31.12.2009. Pricao sam sa soferom i sa serviserom evo sta oni kazu.Vagon je otisao na remont davno prije privatizacije bilo je valjda 5 vakona u smederevu 4 su dosla ranije a 268 je zaglavio zbog nekog od strajkova valjda je blejio tamo 4/5 god. inace gubi vucu na drugom motoru i jos neke sitnice ugradjen mu je neki drugaciji tip hladjenja,ugradili su mu klimu od kaimiona za vozacku kabinu.Po meni pristojno uz dosta sitnica ko je su mogle biti sredjene dobro je sto na podu nije vise rebrasta guma nego livena.Kad bi svi ovako izgledali ja bi bio zadovoljan uz sredjeniju kabinu tj upravljacke table.Srecna nova godina i bozic uzivaj te u odmoru. :wink:
gsp je zakon
direktor
Član

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 5:17 pm

Postod avramovicsasa » Sre Jan 06, 2010 1:49 am

miki222 je napisao:oćete da vam prekopiram njegovu listu kvarova da se malo
šlogirate, očajan je tramvaj ! :!:

slobodno živite u uverenju da je fenomenalan :!:

Govorimo o njegovoj lepoti i estetskom poređenju sa njegovom Evropskom braćom,što se tiče liste kvarova savetujem ti da to ne činiš jer
GSP prati ovaj podforum a to bi bilo direktno otkrivanje službene dokumentacije a samim tim i Poslovne tajne GSP-a što bi moglo da izazove određenu napetost i strah među korisnicima usluga GSP-a. :!:
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod zeka » Sre Jan 06, 2010 12:44 pm

Да ли сте приметили да у неким улицама и даље постоји стара сигнализација (у горњем десном углу на слици).
Image
Приметио сам је у Душановој и 27. марта.
Да ли се зна из које је године?
zeka
Član

Postod avramovicsasa » Čet Jan 07, 2010 1:40 am

To bi trebalo da je signalna kutija za položaj skretnice,po koroziji bi se zaključilo da je iz 80-tih godina,sobzirom da je 90-tih bilo slabih ulaganja u tramvajski podsistem.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod zeka » Čet Jan 07, 2010 2:22 pm

Ја сам помислио на неке 70те...
zeka
Član

Postod Senke » Čet Jan 07, 2010 2:49 pm

avramovicsasa je napisao:
miki222 je napisao:oćete da vam prekopiram njegovu listu kvarova da se malo
šlogirate, očajan je tramvaj ! :!:

slobodno živite u uverenju da je fenomenalan :!:

Govorimo o njegovoj lepoti i estetskom poređenju sa njegovom Evropskom braćom,što se tiče liste kvarova savetujem ti da to ne činiš jer
GSP prati ovaj podforum a to bi bilo direktno otkrivanje službene dokumentacije a samim tim i Poslovne tajne GSP-a što bi moglo da izazove određenu napetost i strah među korisnicima usluga GSP-a. :!:

Mislim da GSP ne bi smeo da ima poslovne tajne, ako je vozilo loše građani imaju pravo da znaju.
Senke
Član

Pridružio se: Ned Apr 06, 2008 12:17 pm

Postod avramovicsasa » Čet Jan 07, 2010 10:57 pm

Pa vidi Senke to je već Filozofsko pitanje,Svaka Firma ima svoju poslovnu tajnu pa i GSP Beograd ali koliko se ja bar razumem poslovna tajna bi trebala da se odnosi na sledeće stvari:

1.Kretanje Finansijskih sredstava u GSP-u
2.Planovi poslovanja za narednu godinu koji još uvek nisu završeni a samim tim nisu za Javnost.
3.Planiranje novih linija,stajališta,Konkursi,Tenderi itd

Ovo su neki primeri o kojima ne može javno da se priča zbog zaštite od Konkrencije itd.a opet bilo bi ne umesno kada bi građani imali uvid u celokupnu dokumentaciju jer šta bi onda radila Finansijska inspekcija koja bi kontrolisala da li se izdvojeni novac ulaže u ono zašta je izdvojen iz budžeta a šta bi građani preduzeli kada bi primetili korupciju,krađu itd
ako ne bi bilo inspektora koji bi to prijavili Policiji.

Druge situacije: Saobraćajne nezgode usled teh.ne ispravnosti,ispadanje
iz vozila usled labavih gelendera,propadanje kroz truo patos,padanje reklama na putnike,ne ljubaznost saobraćajnog osoblja je Poslovna sramota svakog prevoznika a ne tajna kao što mnogi prevoznici žele da predstave.
Bivši Generalni Direktor Slaven Tica je počeo delimično da ruši taj Tabu što je izazvalo veliko zaprepašćenje u Javnosti i delimično je bio u pravu jer svaki Putnik koji plati Markicu recimo 2000 dinara + Porezi ima pravo
da zna zašto ulazi na -10 u autobus bez grejanja,zašto vozač kasni sa polaskom 5 min kada je u redu vožnje itd a opet izneo je veliku sramotu
najvećeg gradskog prevoznika čiji čelnici ranijih godina nisu mnogo poklanjali pažnju nekim stvarima koje ne traže visoka finansijska ulaganja.

Sve u životu ima mač sa dve oštrice pa i ova priča,GSP nema odgovarajuća finansijska ulaganja jer se Grad puno oslanja na Lastu i Privatne prevoznike koji su odlična alternativa svojim novim autobusima
pa razni feleri kojih smo svi svedoci prolaze ali kada bi GSP izvozio 1300
vozila u saobraćaj koja bi bila opterećena 20 sati dnevno,ni pod tačkom razno ne bi imali autobuse stare preko 15 godina u raspad sistemu što je dokaz iz 70-tih i 80-tih godina kada su se kupovala stalno nova vozila.

Razni feleri i nedostatci određenih delova se pokrivaju velom poslovne tajne koja ne sme da se otkriva Građanima jer bi to pokrenulo mnoga pitanja a stara vozila moraju da izlaze u saobraćaj kako bi građani imali prevoz,nije sve tako crno jer kada se desi određeni kvar vozila koji je opasan za bezbedan prevoz isto odlazi samo ili se vuče za garažu van pameti je da vozač vozi ne ispravan auto i zbog sebe a kamoli zbog putnika.

Mislim Senke da sam ti detaljnije objasnio zašto Građani ne mogu da znaju sve i da je bolje da postoje poslovne tajne pre svega iz psihološkog
značaja i zašto se ovi krševi sve više farbaju i remontuju?

Zamisli da nema poslovne tajne i ti čekaš autobus na stanici i stiže ti gr.br.1165 i ti znaš da ti je neko rekao pre neki dan da je tom autobusu pukla šasija i da postoji opasnost da mu otpadne nosač spona ili curi mu gorivo i postoji šansa da se zapali,da li bi ušao u takav autobus ili kako bi se osećao u vožnji takvim vozilom-mislim daleko bilo toga nije bilo ni kod Braće Krstić-šalu na stranu. :)

[/b]
avramovicsasa
Otpravnik

Postod zeka » Pet Jan 08, 2010 12:12 am

Али је ипак било и оних који су подупирали седиште блоком који је иначе порозан тако да нема потребе да знаш стање шасије када приметиш неодговорност.
Вероватно је највећа тајна ко је коме зема или јаран у ГСП-у.
Намерно користим те изразе.
zeka
Član

Postod profa_chb » Pet Jan 08, 2010 10:14 am

kako poslovna tajna za tender, kad sam ih viđao javno na njihovom sajtu? :)
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod markotar » Pet Jan 08, 2010 3:22 pm

Nema tu ni trunke filozofije, zakon je više nego jasan. :-) GSP je formiran kao javno preduzeće od 1989. (kada je od GSBa postao GSP, do tada je bio društveno preduzeće). Ono "javno" samo po sebi znači da ne sme, po Zakonu, da ima poslovne tajne! Posebno te tajne ne bi smele da budu vezane za kretanje novca u preduzeću, a da ne govorim o tenderima jer bi tu onda bila gomila prostora za korupciju i nameštanja!! GSP nije privatno preduzeče i dok ne postane jednostavno nema ni zakonskog osnova za bilo kakvu tajnost. Svaki put kad neko u nekom JP pomene poslovne tajne u 99% slučajeva radi se o skrivanju nekih nezakonitih radnji ili nepovoljnih ugovora po preduzeće!

Možemo mi sad da pričamo da li je neke informacije dobro sakriti od građana i zašto (npr. zbog panike itd); međutim zakon je izričit - javna preduzeća nemaju tajni! Privatni prevoznici imaju pravo da skivaju sve što im se prohte, a GSP to pravo nema, bar ne dok se ne privatizuje ili dok država ne izbaci ono "javno" iz njegovog imena! :-) U svakom slučaju, građani imaju zakonsko pravo da znaju sve. Znači ja (ili bilo ko od nas) bih sutra bez ikakvih problema mogao da se prošetam do GSPa, pozovem se na Zakon i zatražim da mi daju listu svih tih kvarova koje je Miki pominjao i GSP bi to morao da mi pokaže!

Nažalost, većina ljudi ne zna svoja prava ili ih mrzi da se bakću sa administrativnim procedurama...

Inače, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja bilo koji građanin ima pravo da zatraži i dobije od bilo kog državnog organa ili javnog preduzeća svaku informaciju (osim ukoliko se ne radi o državnoj tajni, ali to pitanje reguliše poseban Zakon; GSP svakako nema nikakvog osnova da bilo koju tajnu naziva "državnom")! Ukoliko preduzeće odbije da je dâ građanin ima pravo da istu informaciju zatraži preko Poverenika za informacije od javnog značaja. Kada poverenik donese rešenje onda javno preduzeće nema više nikakvog izbora nego da traženu informaciju objavi. Primer Jata koji je godinama skrivao ugovor za kupovinu novih aviona od Airbusa vredan preko pola milijarde USD (koji je katastrofalno nepovoljan) ali je na kraju morao da popusti i da ga objavi!

Na ovom sajtu ima podosta o toj temi, uključujući i pomenute zakone, pa čitajte - http://www.poverenik.org.rs/index.php/sr :-)
Poslednji put menjao markotar dana Pet Jan 08, 2010 3:39 pm, izmenjena 8 puta
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod markotar » Pet Jan 08, 2010 3:26 pm

obrišite ovu poruku, u pitanju je greška
markotar
Član

Postod avramovicsasa » Sub Jan 09, 2010 7:32 am

Dobro ja mislim da sam realno obrazložio na predhodnoj strani zašto se određene tajne skrivaju jer bi bio opšti haos kada bi građani baš sve znali
opet pođi od toga da svako od nas krije od svojih komšija,kolega,prijatelja neki problem koji ima kod kuće,znači ne iznosi se baš ceo ,,prljavi veš,, u javnost.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod markotar » Sub Jan 09, 2010 3:28 pm

Stvar je prosta, mi svi imamo pravo na svoju privatnost, posebno ako imamo svoja privatna preduzeća! :-) Javna preduzeća (kakav je GSP) to pravo nemaju! Inače se ne bi zvala javna!! :-) Zakon je tu jasan, stvar je čista ko suza.

Ja iskreno verujem da sama činjenica da GSP mora da objavi sve što građani od njega traže treba da bude glavni pokretač promena u tom preduzeću. Dakle zbog samog straha od javnosti to preduzeće bi trebalo da vodi računa šta i kako radi! Na kraju krajeva ti isti građani su vlasnici GSPa i GSP se izdržava njihovim novcem (preko subvencija) pa je jasno da oni moraju da imaju uvid šta se u njihovoj firmi dešava! Međutim, kako građani u većini slučajeva ne znaju da imaju pravo da znaju (mala igra reči), a Nikolić je prekinuo ono što je Tica započeo, pod tim mislim postepeno otvaranje ka javnosti i rušenje nekih tabua, neke loše ili čak opasne stvari će duboko biti zataškavane (od neispravnih vozila do nameštenih tendera i nenamenskog trošenja sredstava)... a to ne može da donese nikome dobro, ni GSPu ni građanima!

Po meni je veća šteta po građane kada se u GSPu stalno dešavaju neke loše stvari i to niko ne namerava da reši (jer ga je baš briga, može mu se), nego to malo panike koje bi neke stvari izazvale kada bi procurele u javnost... Bila bi buka nekoliko dana ali bi se na kraju problemi rešili, ne bi se gurali pod tepih kao što se sada radi!
markotar
Član

Postod Momcilo (putnik) » Sub Jan 09, 2010 11:04 pm

Pre neki dan sam video da su ponovo spojili 344 i 310.

Miki, jel znaš šta se dešava sa ona 3 novopridošla Divaga? Nisam ih uopšte video od onda kad sam u 27. marta video 649 na probnoj vožnji.
Poslednji put menjao Momcilo (putnik) dana Ned Jan 10, 2010 5:25 pm, izmenjena samo jedanput
Momcilo (putnik)
Član

Pridružio se: Pon Okt 27, 2008 8:15 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u Beogradu