Krle je napisao:Ne ulazim u raspravi jer je doslo do klasicnog mesanja "baba i zaba", samo odajem priznanje "Nibus"-u za odrzavanje bilo kakve proizvodnje, a svi moramo biti svesni da-"koliko para toliko muzike"

Moje skromno misljenje je upravo ovo citirano! Nibus se i ne pravi za trzishte! Dakle, to nije prioritet, nije zbog toga ni izmisljen! Napravljen je u hodu, prilikom rekarosiranja buseva, te 95/96 godine! Posle se videlo da to moze da zadovolji minimalne potrebe, dakle minimalne i to se radi! Dakle, nis-ekspres se odlucio da ovo ponudi putnicima, sa skromnom opremom u smislu komfora i nekom drugom, pa ko hoce neka izvoli!
Ono shto pishete za kafu i td...taj parametar koristimo samo ako hocemo da komfor okarakterishemo! U nibusu 400, svako moze da kupi fogel sedishta, ubaci onu talijansku galeriju (kao shto su sada radili sa temza galerijama), da stave kvaliteniji podolit...! Dakle tu nije pitanje umeca proizvodjaca, vec njegova spremnost koliko zeli da ulozi u OPREMANJE busa!
Aparat za kafu, ne proizvodi fabrika buseva, vec neka druga, pa ko zeli moze da kupi i opremi bus! Dakle, stvar je opremiti bus a ne neznanje!
Treba pohvaliti trud inzenjera, tehnicara, majstora, koji se trude sa OVAKO SKROMNIM PARAMA KOJE IM DAJU da naprave neshto, kako tako, pogotovo shto je Srbija bash siromashna zemlja u kojoj se ni Bojler vishe ne pravi ( a shta je bojler, jedan grejac, dva termostata i kazan). Dakle nadam se da vidite poentu!
Instrument tabla, isto moze da se nabavi, da se kupi i ugradi, kao shto se radi sa retrovizorima! Opet ponavljam, ne moze da se proizvodjac generalno okarakterishe kroz delove, da nazovem kooperanata, odnosno da sve shto moze da se kupi dosta utice na kvalitet! Nadam se da ste razumeli shta htedoh reci!
Apropo instrument table, u busu ko 543 ima nove instrument table, koja je dosta lepsheg dizajna nego ova sada, nije ni ona prelepa, ali nije losha, bolja je od ove sada! Pronaci cu je kuci pa cu je pokazati!
Dakle unutrasnjost busa se lako moze srediti ako se kupe komponente od specijalizovanih proizvodjaca shto svi proizvodjaci koriste! Na primer, neobus volvo B12, koji su bili u atp vojvodini, celokupnu unutrasnjost busa su kupili (to isto moze uraditi nibus da hoce), jedino im je instrument tabla domaca! Dakle vidite razliku, Neobus je dao vece pare za opremanje, nishta vishe...
Medjutim, ono shto je nibus dosta dobro odradio, a to je TEHNOLOGIJA IZRADE KAROSERIJE I OPLATE!
Vidite i sami, da je na primer na n400, karoserija izradjena stvarno po modernoj tehnologiji izrade! Prvo sve su cevi zasticene punjenjem, to je shto se tice reshetke, a posebno dobro je odradjena oplata! Dakle front, se samo ceono vari, dakle 20 cm sa obe strane ostalo se sve lepi! Pekolit je krov, ostala plastika ide na stenama, koja se takodje lepi, lajsni nema! Dakle eto ako upredimo, potpuno isto kao Holahdski Berkof AXIAL! (e sada na kom je ekonomskom nivou Holanidja a na kom jadna Srbija).
Ono shto je dobro da su instituti u Nemackoj dali pecat za bezbedan saobracaj-ono osnovno se poseduje!
E sada, treba josh dosta da se poradi, posebno da se ispita bocno prevrtanje, i da se cela karoserija ispita, na primer nekom od metoda, ajd neka bude MKA, metoda konacnih elementata, pa da se tacno vidi shta treba da se koriguje na karoseriji! E tada je bus ok, i nema primedbi!
Ali kad ce to biti videcemo!
Neko je i pomenuo da se raspao zadnji deo-stena, to je tacno, ali treba se i raspitati kojom je silinom udareno i slicno, mada ne opravdavam ponasanje te zadje stene! Jedino i tu ima josh jedno pitanje! Cevi koje mi u Srbiji koristimo, verovatno nisu iste od ovih koje koriste u Holandiji na primer! Ko kod nas daje garanciju da je celik na primer 1220, a gde i da ga ispitash, koliko ce to da koshta...dakle ima mnogo pitanja, eto ja kao neki masinac Vam napisah koliko mogu u cemu je stvar, mada svi to dobro znate!
Treba pohvaliti trud i rad DOMACE METALNE INDUSTRIJE, mi masinci se necemo predavati, a i stranci uvek odaju priznanje nashim mashincima, kada vide u kakvim uslovima radimo! To je bash rekao meni licno nemac iz MAN-A u Nibusu, kad je doshao da pokaze kapsuliranje motora MAN E3 2006 godine, a ja bio tada u garazi!
Bilo bo dobro da neshirimo ovde temu, vec na temi nis-ekspres, kako je Sashcopk predlozio!
Ziveli!