Evo jos jedne zanimljivosti,prosto me strah sada da sednem u IKARBUS-a
Ovo se desilo 1.5.2005.
AUTOBUS RAZNEO STANICU
Autobus na liniji 51 udario u trafiku i "pečurku" na stanici u naselju Bele vode. Troje lakše, a četvoro ljudi teže povređeno
BEOGRAD - Autobus na liniji 51 udario je juče oko 14 časova u trafiku i "pečurku" na stanici u beogradskom naselju Bele vode! Nesreća se dogodila kada je autobusu privatnog prevoznika "Lui travel", koji je vozio Dragoljub Poleksić (49), otkazao menjač. Četvoro putnika je zadobilo teške povrede glave, dok je troje lakše povređeno, među kojima je jedno dete. Interesantno je da je ovaj autobus potpuno nov i da je pre pet dana pušten u saobraćaj!
Prema rečima očevidaca, autobus je potpuno prazan krenuo na početnu stanicu. Na stanici je stajalo oko tridesetak ljudi.
- Iznenada, kao da je vozač dao jak gas i zaleteo se pravo ka ljudima na stanici. Video sam neke ljude kako trče na uzvišenje iznad stanice. Čulo se krckanje i neka lomljava! Kada sam sledeći put pogledao, video sam
neke od putnika koji su čekali autobus kako leže na zemlji. Trafika, kao i pečurka na stanici, bila je u parčićima. Prizor je bio užasan - priča jedan od očevidaca udesa.
Dragan Milanović, otpravnik autobusa, kaže da se nezgoda dogodila nekoliko minuta pošto je autobus krenuo iz stanice.
- Pustio sam ga koji minut ranije. Krenuo je normalnom brzinom, ali je posle pet metara odjednom ubrzao i kao tajfun se zaleteo na ljude na stanici. Bilo je kao na filmu! Neki putnici uspeli su da pobegnu na uzvišenje. Brzo sam krenuo ka povređenim ljudima, koji su ležali na zemlji. Video sam jedno dete, koje se zaglavilo ispod pečurke. Nije moglo da se pomeri, ali sam uspeo da ga izvučem odatle. Malo dalje video sam devojku koja radi u trafici. Njena glava bila je potuno krvava - kaže Milanović.
Bojana Đošić, koja stanuje u zgradi pored autobuske stanice, kaže da su se posle udarca autobusa u stanicu čula zapomaganja putnika.
- Bilo je strašno. Putnici su jaukali i dozivali pomoć. Videla sam jedno teško povređeno dete i ženu koja je bila oblivena krvlju. Izgledalo je kao da je pala bomba na stanicu - kaže Đošićeva.
Zaposleni u firmi "Lui travel" ispričali su nam da je vozač autobusa iskusan i da već 15 godina radi kao vozač u gradskom prevozu.
- Jednostavno, nešto je otkazalo u autobusu. To je zapanjujuće pošto je ovaj autobus u saobraćaju tek pet dana. Kupljen je pre tri meseca u "Ikarbusu". To je trenutno najsavremeniji autobus za gradski prevoz. Potpuno je automatizovan. I brzine se menjaju automatski i sistem za kočenje je najsavremeniji. "Ikarbus" nam je dao garanciju na pet godina, ali evo šta se desilo. Pozvali smo njihovu ekipu da proveri šta je uzrok kvara menjača. Pretpostavljamo da je kompjuter u njemu imao neku grešku - kažu oni.
Ovaj tip autobusa, inače, ima ugrađen kompjuter, koji vozaču javlja ukoliko postoji neki kvar i memoriše ga. Nadležni pretpostavljaju da će zahvaljujući njemu utvrditi kako je došlo do kvara.
Pomahnitali "Ikarbus"
Jedan od očevidaca nezgode ispričao je da je autobus naglo ubrzao.
- Menjač je radio na maksimalnom broju obrtaja, a vozač je trebalo da ga zaustavi za nekoliko sekundi. Međutim, pošto je autobus potpuno automatizovan, on nije mogao da prikoči na vreme. Verovatno mu još uvek nije jasno šta se to desilo - kaže ovaj čovek.
PREUZETO SA
http://images.google.com/imgres?imgurl= ... n%26sa%3DN