Bas su ovde napali i branili Lastu, sto je po meni dobro, dobro je suceljavati misljenja koja nisu ista! Tu covek mnogo nauci, i od onoga koji gresi i od onoga koji je u oravu, jer je istina uvek u sredini, stvarno je tako!
Pa evo i mog:
Odrzavanje: Nemam priliku cestu da gledam Gradski Laste, ali mislim da nije lose, sem nekih primera vozila koja su bas oronula, tipa onog iz prigrada sto smo imamo par stranica nazad...E sad, sigurno i to odrzavanje moze biti na visem nivou! Sad sta podrazumevamo na lose, opste stanje auta ili da im busevi ostaju u kvaru, dakle na pouzdanost, sto bi masinci rekli! Pa mislim da je Lasta pouzdan prevoznik!
E sada medjugrad, Berkofe, Lasta sigurno najbolje odrzava od svih prevoznika, ali tu pre svega mislim na agregate DAF i komponente! Iskreno, nije prica, da ja sad sve poznajem i td, ali brat mi radi u medjugradu, i kad god odem kod njega, obavezno svratim i do Draga-koji je shef odrzavanja, ali ne shef ko shef, nego covek stvarno se razume u odravanje! I covek mi kaze i video sam da motore DAF, bas odrzavaju kako treba, i da ih pride svi okolo zovu za savete, pomoć, jer naravno, ovlasceni su servis! Jednom je bio jedan Berkof askg, i on mi pokaza i kaze, gledaj kako ga zapustise, misleci na motor i td...
Ali, ima, ali, ali to je vise nekako nedisciplina- u cemu se ogleda- kada pogube nove skupe ratkapne, a niko za to neodgovara, a imaju 250 auta skoro sa novim ratkapnama, a pogubili su ih dosta, pa posle kupuju neke bezveze i td a znate koliko su skupe ove nove ratkapne na berkofima, ili kada polome skupocen retrovizor, a stave posle neki katastrofalan iz turske i td...bilo je primera, secate se Bove, mislim da je i sada tako!
Bova smederevska je katastrofalno stanje bilo, karoserije, i td...Vidi se da auto nema dobar tretman!!! E tu lezi problem, ali to je vise NEDISCIPLINA!
Oni moraju da odrzavaju autobuse sto se karoserija tice na dosta vecem nivou, bare tipa Nis-ekspresa ili Veolije! Utiska sam, da Lasta za karoserije mislim i enterijer gradi odrzavanje na zelji vozaca! Ako covek pazi, bice ok, ako ne bice iscukano, pocepano, lepljeno, zamazano i td...dok se kod nis-ekspresa to nece videti, svaki bus, se gleda da bude utegnut, koliko mogucnosti dozvoljavaju...videli ste, svi su prefarbani, gotov nisu oguljeni, nema skoro ni nalepnica i td...vidi se da ima reda!
Ali generalno, je ocena da je medjugrad POUZDAN ocena 9 od 10! Nije 10 zbog svih drugih stvari koje nisu transmisijam a onda su i manje vazne, ali nisu nevazne!
DRZAVA: Sigurno da ima Lasta odredjene privilegije, i to pre svega zbog sposobnog menadzmenta, koji je blizak sa vladajucom garniturom! Tako lakse dobija poslove, lakse dobija i kredite. Dakle smeju lakse nego drugi da udju u neki jak projekat, tipa kredit, te da ako postoji mogucnost da pukne kredit Lasta i dobije iz budzeta kintu, a kasnije da vrati! To sigurno ima-takve mogucnosti, ali verujem da to Lasta nikad nije koristila, jer isplati sigurno svojim radom-ali ima privilegiju sigurno zbog menadzmenta-jer nije isto biti u drustvu ljudi koji vode drzavu i ne biti!
Drugo, Lasta ima i mnogo kredita i lizinga, tako da nije ni njoj lako, treba sve to isplatiti, to gura Lasta dosta dobro!
Lasta dobro radi ljudi, to ne mozemo da ne vidimo...pa otud i para...Verujte, ovaj menadzment nije los, dobro oni guraju, gledaju merkaju trzista i td, upadaju gde god mogu...Aktivni su.
Da ima rezona u radu ima, zasto su otisli iz S.Mitrovice? Jer nema para, dakle vode se i oni tržišnim principom, dakle nije - ma baš naz briga država će da plati...tu vidimo da ipak broje kintu koju dobijaju i onu koju ulažu!
Došli su u KG pre svega zbog jakog menadzmenta koji se dogovrio sa gradom! Zasto to nisu drugi uradili! Jer nisu agilni, nisu uspeli da dodju u kontakt s gradom a Lasta jeste! OK, ima politike, jer je ponavljam menadzment Laste iz vlasti, jaki kadar, i onda se lako dogovore, pa ce i grad negde imati korist za nesto trece, a drugi to trece nece da ponude-pa otud ta privilegija za Lastu, to i moze da se kaze! Ali nemoze da se kaze da menadzment koristeci SAMO tu situaciju grabi napred...jer mogli su da kazu, bas nas briga ko ce da vozi gradski u KG-u, i ostali su bez posla!
GSP LASTA: Po meni GSP je u boljem polozaju sto je Drzavna firma i jos Grada Beograda, te da sigurno ne radi, a i ne radi po trzisnim principima !
Tako da po meni, ne stoje zamerke da je Lasta u povlascenom polozaju!
Lasta moze da ubije male prevoznike, kao i nis-ekspres i svaki drugi veci prevoznik, sto je normalno, ali moze da bude nenormalno ako na nekim tenderima ide sa minimalnim uslovima, te tako realno ubije drugog...e to mogu da budu i manipulacije, kada se ide ispod cene, ali nadam se da to ne rade...
Generalno ocena 8 od 10 za odrzavanje u Lasti!
Za saobracaj, ocena 10 do 10, jer im je najveci suparnik Nis-ekspres, koji po meni, ima ocenu za saobracaj 8,5, jer su u nekim segmentima u saobracaju popustili. Ok ima tu i zbog toga sto narod nema para, ali su pre mnogo ambiciozniji bili...ali ok, to je druga tema!!! Kao i to da nis-ekspres u odrzavanju ima 10 od 10!
uh...