Logo

Bus Plus-Novi sistem naplate,praćenja vozila JGP-a

Diskusije

Postod Aleksandar » Pon Mar 14, 2011 12:21 am

Marko je napisao:Neka Aleksandar objasni njegovo mišljenje me zanima .
Bas ovo bezbednosti vozila na osnovu cega je dosao do tog zaključka .

Što se tarfinog sistema tiče, to je već @markotar napisao. Ukoliko su upoznati sa zastarelim sistemom, onda trebaju imati razumevanje i za cenu takve ograničene karte!

Uzgred evo jedne informacije, ako smo već dobili trolejbuse iz Belorusije, te ako uporedimo bruto domaći prozivod (videti tabelu)* možemo videti da se oni kotiraju duplo bolje od nas, te uporedimo onda i cenu prevoza, pošto se radi o istom tarifnom sistemu. :) U Minsku cena karte košta 700 beloruskih rubalja ili 16 dinara http://transphoto.ru/photo/323597/
Šta se dešava ako su mi neophodna 4 autobusa do destinacije? To je 200din oko 2€, što je iznad proseka cene vremenski ograničenih karata u mnogim razvijenim gradovima Evrope u kojima dominira šinski prevoz čije održavanje je neuporedivo skuplje! Postojao je članak u jednom dnevnom listu o tome koliko samo GSP zarađuje od reklama na svojim vozilima, što ne treba uopšte zanemariti. Elem, neko može reći ti recimo kao student možeš da se voziš za 1100din mesečno, da mogu, ali moj drug u Zagrebu (uzimam kao primer) ne plaća ništa!

Sada nešto o bezbednosti. Zar jednostavno nije dovoljna empirijska činjenica da se samo u prošloj godini GSP-u prosečno zapalio po jedan autobus mesečno. Za neke prevoznike, takvi događaji su dovoljan razlog da se ozbiljno preispitaju razlozi zbog kojih se to dešava i u kojoj meri jedan takav događaj može da izazove letalnih posledica, kojih na svu sreću do sada nije bilo. Zar se ne sećate kupovine falš kočnica i njihova ugradnja u vozila, koja je za posledicu imala veći broj saobaćajnih nesreća? I danas se zaposleni u pojedinim pogonima ne smeju da iznose informacije o stanju kočnica (i upšte o realnom stanju vozila), što je katastrofalna činjenica :roll: Da ne govorim o otvaranju vrata i zatvaranju dok je vozilo u pokretu, te raznim nedostacima u samom putničkom salon, što je delo GSP-a koje može da vam nanese teže telesne povrede (primer: nedosatak plašta šipke pneumatskih vrata kod Ikarbusa može da ozbiljno povredi putnika koji nesvesno može da se drži u trenutku otvaranja vrata) i tako dalje da ne nabrajam.

Image
Image

markotar je napisao:Neka objasni, samo da napomenem da se ne slažem sa njim do kraja oko bezbednosti, koja sigurno nije nula (ne ginu baš ljudi svaki dan).

Nastojim da u kritici budem malo oštriji zbog same atmosfere :P

mihajlo je napisao:Мени је то мало нелогично.
Не видим разлику у контроли у односу на јун-јул прошле године и сада, осим што има за четвртину мање контролора.

Mislio sam na sam početak pojačane kontrole.

mihajlo je napisao:Наравно да хоћу да браним предузеће које волим и у којем са задовољством радим.

Tako i ja isto imam pravo da kritikujem uslugu koju plaćam i režim neefikasne kontrole koji sam po sebi omogućuje vrlo lako švercovanje, što ispada nefer prema putnicima koji plaćaju uslugu, između kojih sam i ja :wink:
Aleksandar
Član

Pridružio se: Ned Nov 07, 2010 1:25 am

Sponzor

Postod z_bratislavy » Pon Mar 14, 2011 12:43 am

Садашњи тарифни систем у Београду је у самој основи раван братиславском деведесетих. Александрова критика је оправдана, јер кад он плаћа све како треба а квалитет услуге је на ниском нивоу. Ја овој критици немам шта да замерим.
Што се мене тиче, ја се нисам возио у ГСП веома, али стварно веома дуги низ година тако да објективно не могу почети неку аргументацију. Али по извештајима, сликама и тд. видим, да квалитет услуге није на нивоу, који би требао да следи стандарде 21. века. Деведесете су прошле, али револуционаран корак напред још није виђен, барем по мени. Једина светла тачка садашњости - нископодне троле и нови трамваји. Фарсу од Н серије ја напретком не сматрам, јер је служила за све, само не за грађане. Остало, највише одржавање, тамо има највише резерви. Што се тиче саме суштине ове теме, новог тикетинга, дај да видимо како ће то функционисати у пракси.
z_bratislavy
Član

Pridružio se: Sre Jul 28, 2010 6:05 pm

Postod markotar » Pon Mar 14, 2011 12:44 am

Aleksandar je napisao:Šta se dešava ako su mi neophodna 4 autobusa do destinacije? To je 200din oko 2€, što je iznad proseka cene vremenski ograničenih karata u mnogim razvijenim gradovima Evrope u kojima dominira šinski prevoz čije održavanje je neuporedivo skuplje!

Primera radi u Parizu, jednom od najskupljih gradova u Evropi, najskuplja pojedinačna karta košta 1,7 evra, a 11 evra ukoliko kupujete u paketu od 10 komada, znači dođe vas jeftinije (kod nas danas odavno više nema popusta na količinu, a setimo se samo dobrih starih pantljičara koje su bile jeftinije po vožnji od pojedinačnih!). Za tu najskuplju kartu u autobusima i tramvajima se možete voziti 1,5 sat od trenutka poništavanja u prvom vozilu u koje uđete uz neograničen broj presedanja ili čak vremenski potpuno neograničeno u metrou i prigradskoj železnici uz takođe neograničena presedanja dok ne napustite sam sistem. :wink:

Da ne govorim da te najskuplje karte kupuje malo ko, pa čak ni turisti, jer ima bar 30 različitih vrsta karata i 8 zona, pa možete birati koliko vam duša ište onu koja najbolje zadovoljava vaše potrebe!

Kontrole su tamo intenzivne, npr. mogu vam tražiti kartu i dok čekate na stanici! Imaju pravo da vas legitimišu.

U drugim gradovima u Evropi cene su još niže, tarifni sistem sličan gorenavedenom primeru, a kvalitet svetlosnim godinama dalje od nas!

Da ne govorim da smart kartice (koje vam omogućavaju od nedeljnog do čak godišnjeg prevoza) možete kupiti i dopuniti bukvalno na svakom ćošku (kao što kod nas dopunjavate kredit na mobilnom), bez ikakvih administrativnih formalnosti (osim, naravno, ukoliko ne vadite neku od povlaćenih legitimacija, npr. za invalide) i sve što treba da uradite je da sami upišete svoje ime i zalepite sliku! To sve košta 5 evra i važi 10 godina. A kod nas se za svako vađenje legitimacije morate lomatati do Dorćola, dakle sve se dešava na samo jednom mestu u gradu, nema izbora, a mesta gde se prodaju markice su ograničena, u brojnim naseljima čak i ne postoje! Da ne govorim da tamo te smart kartice može da kupi apsolutno bilo ko, pa i stranac i da vam od dokumenata ne treba apsolutno ništa! Ali za to kod nas ne može bez fotokopije lične karte, čak i kad imate čip na njoj, a da ne govorim o famoznom izvodu iz matičnih knjiga (srećom pa GSP to ne traži)! No, eto, odmah se vidi da se posao za administraciju mora izmisliti!

I kako onda naš sistem nije loš?
markotar
Član

Pridružio se: Sub Feb 23, 2008 7:44 pm

Postod Marko » Čet Jun 02, 2011 3:09 pm

Mickey je napisao:ne znam dal je neko vec pisao...
Poceli su sa instaliranjem pripreme za Ticketing sistem u Veoliinim Ikarbusima. Danas sam video u GB33

gospodin dzo je napisao:Lepo izgleda,ali to dok se kod nas uhoda,kod nas i da stave rampu na vrata opet bi nasli kako da udju u autobus...

gospodin dzo je napisao:Pa tako je odradjeno i u gsp na busevima od 2006-te i starijima,valjda nema mogucnosti da se stavi sa desne strane panela,mada meni je to glupo,jer trebas da se okrenes za 90 stepeni da bi video nesto...
I da,ko finansira ugradju ticketinga na privatnicima?

Mickey je napisao:ja sam se danas vozio u ovom, imao je ful opremu
inace, ta sipka nije na prednjem panelu, vec desno od vozaca blizu ivice kabine

amm8990 je napisao:Sve finansira KentKart, ništa GSP ili grad. Ja mislim da je tako sa strane predstavlja bolje rešenje, jer ne zaklanja pogled. Tek kada budu stavili na to aparate, primetiće se koliko će vozačima smetati. Što se okretanja tiče, to će verovatno biti potrebno samo onda kada neko od putnika bude hteo da kupi kartu ili slično.

gospodin dzo je napisao:Nemam predstavu ni koliki su to displeji,ni kako radi mehanizam,sve sto znam cuo sam iz price,valjda taj KentKart je iz Turske i uzima 7% zarade za ugradju toga...

Mickey je napisao:i ja mislim a je tako bolje zbog preglednosti, mada, valjda ti Turci znaju sta i kako, imaju iskustva sa tim, trebalo bi da bude dobro... videcemo

amm8990 je napisao:Ima u službenom listu GSP-a o tome:
http://gsp.rs/novine/mart%202011.pdf
http://gsp.rs/novine/april%202011.pdf

Image
Image
Image

gospodin dzo je napisao:To da su Turci mi je rekao ortak,ciji cale je tamo medju glavnima u pogonu Dorcol,valjda je tacna informacija...:P
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Ekrani

Postod maverick » Ned Jul 17, 2011 9:55 pm

Izgleda da je pocelo postavljanje ekrana kod vozaca u kabinama:
Image
maverick
Član

Pridružio se: Sre Mar 10, 2010 7:54 pm

Postod avramovicsasa » Pon Avg 15, 2011 4:20 am

avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod milos265 » Pon Avg 15, 2011 7:44 pm

Ako se ovaj sistem bude koristio onako kako grad najavljuje da ce se koristiti, gsp ce biti u jako velikim problemima.
milos265
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm

Postod Marko » Pon Avg 15, 2011 10:03 pm

"Smart" karte i video-nadzor u GSP
Izvor: Tanjug

Beograd -- Ugradnja klima-uređaja u 178 autobusa GSP "Beograd" biće uskoro završena, ugradnja video-nadzora je u toku, a novi sistem naplate karata počeće od oktobra.
Ugradnja klima-uređaja je počela pre dva meseca i sada saobraća 205 klimatizovanih autobusa i 83 trolejbusa.
Kada se projekat završi, na beogradskim ulicama biće 320 klimatizovanih vozila, saopšteno je iz GSP-a.

Bez klima-uređaja će ostati samo postojeći tramvajski vozni park, ali novih 30 španskih tramvaja, od kojih će prvi biti u saobraćaju krajem meseca, imaće klimu.

Do kraja godine GSP će nabaviti i 35 novih autobusa, a u planu je nabavka novih zglobnih trolejbusa, kao i raspisivanje tendera za nabavku 250 novih niskopodnih autobusa.
Iz GSP-a ističu da će sva vozila koja ubuduće budu kupljena, zbog povećanja stepena komfora u vozilima javnog prevoza, morati da budu klimatizovana.
U vozila se ugrađuje i video-nadzor, kako bi se povećala sigurnost putnika i osoblja GSP-a, ali i da bi se kontrolisalo ponašanje vozača, a uvođenje "tiketinga" i monitoringa u vozila odvija se prema planiranim rokovima.

U oktobru će početi sistem elektronskog očitavanja karta, a nove "smart" karte za prevoz ličiće na platne kartice i moći će da se dopunjavaju mesečno ili po potrebi, a u opticaju će biti i papirne "smart" karte za ograničeni vremenski perod, namenjene povremenim korisnicima i turistima.
Monitoring ili satelitsko praćenje vozila javnog prevoza i dobijanje informacija o očekivanom vremenu dolaska vozila preko SMS poruka, interneta ili na stajalištima, biće omogućeno početkom naredne godine.

Kako bi još više poboljšao uslugu, GSP trenutno rekonstruiše svoju internet prezentaciju, nakon čega će putnici moći da dobiju sve informacije o linijama javnog prevoza. Da bi motivisao korisnike da kupuju mesečne pretplatne markice za prevoz, GSP će svima koji kupe markicu za septembar pokloniti vaučer za besplatno krstarenje beogradskim rekama
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=532027

Tekst ima malo netačnih podataka :lol:
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod boyan92 » Pon Avg 15, 2011 10:21 pm

milos265 je napisao:Ako se ovaj sistem bude koristio onako kako grad najavljuje da ce se koristiti, gsp ce biti u jako velikim problemima.

Nisu ni svesni sta ce da ih snadje :roll:
Korisnikov avatar
boyan92
Član

Pridružio se: Sre Apr 07, 2010 11:45 pm

Postod EUKALIPTUS » Pon Avg 15, 2011 11:40 pm

Sve ovo mi je odvratno!!! Cela ta modernizacija i tehnologija... Od komarca prave magarca... I opet fraze "u Evropi je ovako, u svetu je onako"!!!
Cemu ta sva silna kontrola svega... To je cist voajerizam, i svi su oni voajeri... Eeeej, video nadzor u autobusima, pa jel to nije bolest, bre... Neka ugrade svojoj pokojnoj kevi kameru u mrtvacki sanduk da vide da li se prevrce u grobu!

Po meni je najbolji sistem naplate i svega, kondukter i cao... Svako ko udje, mora da plati i tu se najmanje svercuje, a ne ovi cipovi, smart karte i druge novokomponovane gluposti koje sluzi da se pojedinci, kriminalci bogate i trpaju pare u dzep na kojekakvim tenderima...

Sad ce vozac da snosi posledice, ako negde gde je cist put, ili se nadje na autoputu, nema guzve, nicega, par putnika u busu, i on prekoraci CUVENIH 50 km/h!
Mora da vozi kao baba.
Korisnikov avatar
EUKALIPTUS
Član

Pridružio se: Čet Maj 08, 2008 10:46 pm

Postod lukabeograd » Pon Avg 15, 2011 11:45 pm

sta? na sta mislite?
Korisnikov avatar
lukabeograd
Član

Pridružio se: Sub Jun 04, 2011 4:53 pm

Postod Petar 535 » Pon Avg 15, 2011 11:46 pm

Slazem se , a pogodovo mi smetaju kamere. Bar meni , e sad videcemo sta drugi kazu :!: :roll:
Korisnikov avatar
Petar 535
Član

Pridružio se: Sub Jul 30, 2011 10:38 am

Postod EUKALIPTUS » Pon Avg 15, 2011 11:48 pm

Mislim na tri stvari:
-satelitsko pracenje vozila i kontrolu da li je vozac prekoracio brzinu,
-na kamere za video nadzor u vozilima i
-elektronski sistem naplate, smart kartice sa cipovima...
Korisnikov avatar
EUKALIPTUS
Član

Postod Petar 535 » Pon Avg 15, 2011 11:52 pm

E jos nesto , vise vozaci nece moci da pedaju ili preuzimaju smene na stanicama (van okretnica) jer ce dobiti svako svoju karticu (svako ce imati svoj broj) i morace da je ubaci u monitor samo na terminusu :!:
Korisnikov avatar
Petar 535
Član

Pridružio se: Sub Jul 30, 2011 10:38 am

Postod EUKALIPTUS » Pon Avg 15, 2011 11:53 pm

Lasta vec ima kamere u nekim busevima. Ono je odvratno. Vise nigde nema trunke privatnosti. Samo dok dodjem od kuce do stanice, brojao sam, snimi me pet kamera, od kojih je jedna na privatnoj kuci jednog retarda, komsije... I kad se nadjem u pet potencijalnih rijalitija kao statista, prolaznik, e onda dobijam veliku ulogu u pravom filmu, snima me kamera ceo put, od, do. A veliki tata, sa druge strane, moze kad hoce da isprati bilo kojeg putnika, gde ide, gde ulazi a gde izlazi.
Korisnikov avatar
EUKALIPTUS
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije