Logo

Neoplan Cityliner

Diskusije posvećene turističkim i visokoturističkim autobusima.

Postod Sloba » Pet Jun 20, 2008 12:52 pm

Šalim se, fin je, ali moj omiljeni je N117/3.
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član
 
Postovi: 10781
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm
Lokacija: Novi Sad

Sponzor

 

Postod sasa-74 » Pet Jun 20, 2008 2:13 pm

Sloba je napisao:Šalim se, fin je, ali moj omiljeni je N117/3.

a moj / 2 :wink:
negas je napisao: Nema auta bez TAMica! Nekad su inzenjeri Dajca projektovali motor za bus bez goriva, al im bilo glupo zbog konkurencije, pa resili da ga naprave samo da radi bez vode :wink: :wink:
sasa-74
Mehaničar
 
Postovi: 3160
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:10 pm
Lokacija: Batocina

Postod Goran sk » Uto Jul 01, 2008 7:27 pm

cityliner u koi sam se malo provozao
Image
Image
Image
i jedna slikana iz skylinera
Image
Image
Korisnikov avatar
Goran sk
Član
 
Postovi: 23038
Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 9:24 pm
Lokacija: Stuttgart-Skopje

Postod meckijano » Ned Avg 10, 2008 2:58 am

sasa-74 je napisao:"Korak ispred napretka" bio je dugogodišnji slogan koji je inženjerima u Neoplanu davao krila. Uvijek i uvijek Neoplan je uspijevao optimizirati svoje dizajne sa inovativnim idejama i trendovima koji su oduvijek postavljali standarde, davajući snažan poticaj cijeloj autobusnoj industriji. Ime Neoplan označava vrhunski dizajn, inovativnu tehnologiju i maksimalnu udobnost. Zahvaljujući svojim konceptima Neoplan je konstantno uspijevao povećavati proizvodnju i svoj udio na tržištu. Prošlo je gotovo 14 godina prije nego je tisućiti Neoplan sišao sa proizvodnih traka, ali je već 5 godina poslije dovršen dvijetisućiti primjerak. Uzdignuće kompanije od malog karoserista do svjetski poznatog proizvođača Neoplanu je dalo poticaj i za budućnost. Tijekom godina mijenjali su se i Neoplanovi slogani, od "Korak ispred napretka", preko "Zadavajući smjernice" do sadašnjeg "VIP Class". Evo kako je tekla priča i nadam se da će i dalje teći još dugo, dugo...

1935:
01. lipnja 1935. Gottlob Auwärter je sa sedam sunarodnjaka otvorio svoju karoserističku radnju u Möhringenu kraj Stuttgarta. To je bio vrlo hrabar potez samo nekoliko godina nakon ozbiljne ekonomske krize, a u to vrijeme državni zajmovi nisu postojali. U to vrijeme proizvodnja autobusa i kamiona je bila blisko povezana. Autobusi su bili proizvođeni tako da su manje manufakture na kamionskim šasijama radile svoje nadgradnje koje bi uređivali po zahtjevima kupaca, koji su uglavnom bili iz iste regije. Gottlob Auwärter je također prve poslove sklapao sa kupcima iz blizine. Proizvodio je razne vrste komercijalnih vozila, ali autobusi su uvijek bili prioritet i glavna djelatnost. Izdašno ostakljeni rubovi krovova, kao i prednji i stražnji kraj autobusa postali su zaštitni znak njegovih dizajna.
Gottlob Auwärter:
Image

1938:
Mlada kompanija je iznimno brzo rasla. Bili su prepravljeni narudžbama i broj zaposlenih se konstantno povećavao, sve dok Drugi svjetski rat nije naglo zaustavio taj napredak. Mnogi zaposlenici su mobilizirani u rat, a Gottlob Auwärter je i sa ono malo zaposlenika morao proizvoditi materijal neophodan za ratovanje i popravljati avione u obližnjem Echterdingenu.

1948:
Nasreću, njegova kompanija je izbjegla bilo kakva veća ratna razaranja, ali tu opasnosti nije bio kraj. Okupacijske trupe uzimale su u zapljenu sva vozila za transportne potrebe, bez ikakve naknade. Ipak, Gottlob Auwärter uspio je sačuvati šest napravljenih autobusa, što je bila njegova baza za novi početak i daljnji napredak. Međutim, glavni razlog zbog kojeg se Gottlob Auwärter uspio izdići iz poslijeratnog pepela bila su njegova tehnička dostignuća. Naprimjer, razvio je potpuno čelični robusni dizajn, koji je dotada bio potpuno nepoznat u izgradnji autobusa.

1953:
Povećanje udobnosti je bilo jedan od glavnih pokretača svih Neoplanovih projekata. Gottlob Auwärter je zaključio će se za bilo kakvi daljnji napredak autobusna industrija morati odvojiti od kamionske. Zbog toga je dizajnirao potpuno novi autobus koji nije imao nikakvih dodirnih točaka s kamionima. Nije više upotrebljavao odvojenu šasiju, već samonoseću. U ovom monocoque dizajnu kostur od kvadratnih čeličnih cijevi je obavljao potpornu funkciju. Bočne stranice su zavarivane na čelični kostur, što je dodatno ukrućivalo konstrukciju. Ovaj napredni dizajn rezultirao je smanjenjem mase za nekoliko stotina kilograma. Još jedna inovacija je bila ta da je motor sada bio postavljen otraga, na lako dostupnom mjestu. I tako je rođen moderni autobus. Da osigura različitost od svojih prethodnika, brendu je dao novo ime NEOPLAN - nastalo od grčke riječi za novi plan. Ovo ime je simbol potpuno novih načina konstruiranja autobusa, kao i potpuno drugačije razine putničkog prijevoza. Kompanija je prezentirala NEOPLAN-a na showu u Reutlingenu koncem 1953. Ubrzo su uslijedile i verzije različitih duljina. Gottlob Auwärter je tako bio u mogućnosti svojim kupcima ponuditi dobro osmišljenu gamu proizvoda.
Prvi Neoplan:
Image

1957:
Futurističke tehničke inovacije su oduvijek bile karakteristika NEOPLAN-a. Jedan veoma važan korak u poboljšanju voznih karakteristika vozila razvio je 1957. Gottlob Auwärter sa svojom ekipom. U vrijeme kada su njihovi konkurenti još uvijek radili autobuse na neznatno modificiranim kamionskim šasijama, ekipa iz Mohringena je već predstavila svoj prvi model sa zračnim ovjesom i nezavisnim ovjesom na prednjoj osovini. Zračni ovjes je bio veliko okriće u razvoju autobusa, stoga je 1958. godine i patentiran. Ovo dostignuće je potpuno promijenilo osjećaj vožnje u autobusu i nije više bilo nemoguće uspoređivati udobnost autobusa s onom u automobilu.

1960:
Ove godine, NEOPLAN je napravio veliko otkriće u aerodromskom prijevozu. Uvjeti rada aerodromskih autobusa uvelike su se razlikovali od onih na normalnim putničkim linijama. Udaljenost koju oni prelaze je iznimno mala i svi putnici ulaze i izlaze iz autobusa u isto vrijeme. Gottlob Auwärter je zamijetio te specijalne zahtjeve. Kao riješenje, NEOPLAN-ovi inženjeri predstavili su POTPUNO niskopodni autobus već 1960. godine! Ovo vozilo, bilo je dizajnirano tako da je imao pogon na prednje kotače i motor smješten kraj vozača. Putnički prostor je bio potpuno ravan od početka do kraja, te nije bilo stepenica na ulazu. Visina podnice bila je 350mm. To je postignuto spuštanjem stražnje osovine i upotrebom relativno malih kotača. Sa svojim aerodromskim autobusom, NEOPLAN je uznapredovao do vodeće pozicije na svjetskom tržištu.
Prvi aerodromski autobus:
Image

1961:
Sve do 1961. zaobljeni dizajni prevladavali su u autobusnom svijetu. Prozori su bili mali, a ugrađivana su dodatna svjetla u krov, kako bi se putnicima priuštilo bolje osvjetljenje. Nasuprot toga, Albrecht Auwärter - najstariji sin Gottloba Auwärtera i perspektivni mladi inženjer Bob Lee su kao svoj disertacijski rad, dizajnirali potpuno novi, u mnogim pogledima i revolucionarni autobus. Nosio je ime grada u kojem su studirali automobilski dizajn i inženjering - Hamburg. Dizajn i uređenje podignuli su nivo na sasvim novu razinu. Ubrzo je cijela industrija slijedila Neoplanove korake. Kada je predstavljen na salonu u Ženevi 1961, model Hamburg je bio prava senzacija! Njegove dizajnerske inovacije jednostavno nitko nije mogao ni predvidjeti. Izvana se sastojao od čistih linija s izraženim rubovima, velikih zaobljenih prozora koji su zadirali u krov i pažljivo pozicioniranih krovnih nosača, kako ne bi putnicima smetali u predivnom pogledu tijekom vožnje. Unutra, sjedala su postavljena na platformama koje su se lagano uzdizale prema kraju autobusa, u odnosu na središnji prolaz. Albrecht Auwärter i Bob Lee zakoračili su na potpuno novi teritorij i u području ventilacije. Dvije cijevi za ventilaciju protezale su se duž krova, svaka na svojoj strani, a putnici su na svakom sjedalu individualno mogli namještati protok svježeg zraka pomoću usmjerivača.
Albrecht Auwärter:
Image

1964:
Ideja o proizvodnji autobusa na kat, kako bi se povećao kapacitet prijevoza putnika je stara gotovo koliko i sam autobus. Taj koncept je upotrebljavan samo u proizvodnji gradskih autobusa, sve dok ga Neoplan prvi nije upotrijebio i na luksuznim turističkim autobusima. Rezultat je bio toliko dobar i uspješan, da su ga gotovo svi suparnici pokušali kopirati. Proizvodnja autobusa na kat je i u Neoplanu započela sa gradskim autobusima. Konrad Auwärter, drugi Gottlobov sin, razvio je gradski autobus na kat, kao dio svoje disertacije 1964. godine. Zahvaljujući svojoj ekstremno maloj masi, takozvani "Do-Bus" mogao je prevesti 102 putnika. Njegove tehničke značajke su bile konstrukcija iznimno male mase i novorazvijena "niskopodna" prednja osovina. Poseban značaj ovog rješenja je naprijed postavljena upravljačka oprema, koja je omogućila ravan prolaz između prednjih kotača. Koncept je u upotrebi i dan danas kod svih niskopodnih autobusa.
Konrad Auwärter:
Image

1967:
Na osmom Međunarodnom Sajmu Autobusa u Nici 1967. godine prvi Neoplan Skyliner je zapravo sve digao na novu razinu. Naslijedio je model Hamburg kao pobjednik u izborima na ovakvim događajima. Iste godine je uz dvoosovinskog Skylinera predstavljen i troosovinski sa pratećom stražnjom osovinom.
Skyliner:
Image

1969:
Konstantno rastući Neoplanov napredak značio je da su proizvodne statistike rasle iz godine u godinu, što je na koncu dovelo do limita proizvodnje u postojećim proizvodnim pogonima. Nakon mnogo nadogradnji i konvertiranja postojećih objekata, u Neoplanu su odlučili rekonstruirati tvornicu u Stuttgartu. Proces je započet 1968. godine, kada je osnivač kompanije Gottlob Auwärter navršio 65 godina. 28. kolovoza 1969. nova tvornica je službeno otvorena na impresivnoj ceremoniji. Möhringen je sada bio dom jednoj od najmodernijih tvornica autobusa u cijeloj Njemačkoj. Srce tvornice je proizvodna hala 3840 m kvadratnih, u kojoj su postavljene tri nezavisne proizvodne trake. One su omogućavale učinkovitu proizvodnju na modularnom principu. Ovakav način proizvodnje omogućava i realizaciju individualnih zahtjeva kupaca, kao i proizvodnju maloserijskih modela. Servisni odjel je također integriran u produkciju: zbog malih udaljenosti vrijeme servisa svedeno je na minimum. Centar za rabljena vozila postavljen je u objekat na dvije etaže. Reprezentativna osmerokatna zgrada za urede akomodirala je proizvodnju i menadžment pod isti krov.

1971:
Na Međunarodnom sajmu autobusa u Monaku 1971. inženjeri iz Stuttgarta predstavili su model Cityliner N116, koji je postavio nove standarde za turističke autobuse. Nivo poda na kojem se nalaze putnici je dvije stepenice viši od nivoa na kojem se nalazi vozačko mjesto, a putnička sjedala su dodatno uzdignuta na platforme koje se protežu duž autobusa s obje strane. Zajedno s karakterističnim Neoplanovim zaštitnim znakom - zaobljenim prozorima koji se usijecaju u krov, pružio je putnicima optimalan pogled na okolinu. Ovaj Cityliner je bio prvi autobus u kojem su integrirani mini kuhinja i WC sa obje strane stražnjih vrata, što je omogućilo više sjedala za putnike. Ispod podnice bilo je mnogo prostora za prtljagu. Sa visinom od 3.55m, Cityliner je bio za cijelu glavu i ramena viši od bilo kojeg drugog turističkog autobusa u to vrijeme, te je utemeljio potpuno novu klasu visokopodnih turističkih autobusa. Zračni ovjes, nezavisna prednja osovina, kao i individualni ventilacijski sutav bili su dio serijske opreme. Ovog puta predstavljena novotarija je bila upotreba fiberglasa oko kućišta kotača i na stražnjem kraju, koji su dotada bili izrazito izloženi koroziji. Ovo je rezultiralo, među ostalim i u višoj prodajnoj cijeni na tržištu rabljenih.
Prvi Cityliner:
Image

1973:
Ako usporedimo Neoplanov model Hamburg iz ranih sedamsesetih sa tadašnjim modelima suparnika, onda je sasvim jasno da je Hamburg vodeći po pitanju inovativnosti i dizajna. Njegov jedini dostojni suparnik je bio još jedan Neoplanov model - Cityliner. Albrecht Auwärter i njegova skupina ljudi bili su odlučni u tome da korisnicima predstave još modernije autobuse, te da prikupljena sazanja prenesu u djelo. Na IAA 1973. godine predstavili su paletu autobusa, poznatiju pod nazivom Jetliner, koja se smjestila u sredini Neoplanove ponude. Imali su još dinamičniji styling, te još udobniji i funkcionalniji interijer. Udarni adut je bilo veliko jednodjelno vjetrobransko staklo. Vozačev prozor, te onaj na vratima imaju posebno oblikovane donje rubove, te su elegantno spojeni sa linijom prozora putničkog prostora. Tim dizajnera i inženjera pod vodstvom Boba Leeja postavio je pravo remek djelo na ceste. Ovo potpuno novo vozilo ukombiniralo je dokazane Neoplanove elemente sa najnaprednijim tehnološkim dostignućima. Imajući u vidu proces rasta i visoku upotrebu kapaciteta u Stuttgartu, u Neoplanu su odlučili sagraditi još jednu tvornicu. U to doba je zbog velikog ekonomskog rasta u okolici Stuttgarta bila nestašica kvalificiranih ljudi, ali u donjoj Bavarskoj je bilo dovoljno dobro školovane i visokomotivirane radne snage. To je bio glavni razlog zašto su Auwärteri izabrali Pilsting kao lokaciju nove tvornice 1973. godine.
Prvi Jetliner:
Image

1974:
U Neoplanu izvoz ima dugu i veoma uspješnu tradiciju. Čak je i u ranim godinama Gottlob Auwärter uspijevao prodavati autobuse i izvan Njemačke. Ranih sedamdesetih po prvi puta je potegnuto pitanje o lokalnoj proizvodnji, s obzirom da je nekoliko većih narudžbi bilo isporučeno za Republiku Ganu. Da bi ojačao svoju prisutnost na afričkom kontinentu i postavio temelje za daljnji razvoj, Neoplan je otišao u Kumasi. U drugom gradu Gane po veličini, Neoplan je 12. prosinca 1974. godine otvorio svoju treću tvornicu. Čak i dan danas, Neoplan tamo proizvodi robusni "Tropicliner".

1975:
Jedini pravi konkurent Skylineru je još jednom bio Neoplanov proizvod - Jumbocruiser, zglobni autobus na kat. Ovo ogromno vozilo do krajnje granice je iskoristilo zakonom propisane dimenzije za ukupnu duljinu od 18m, širinu od 2.50m, te visinu od 4m. Iako ovaj model nikada nije doživio velikoserijsku proizvodnju, to je još jedan od dokaza Neoplanove inovativne snage i dan danas.
Prvi Jumbocruiser:
Image

1976:
Niskopodna tehnologija za prijevoz putnika je također Neoplanov izum. Već u šezdesetim godinama Neoplanovi inženjeri uspjeli su napraviti potpuno niskopodni aerodromski autobus. Koncept je usavršen 1964. sa izumom niskopodne prednje osovine koju je izumio Konrad Auwärter u svojoj disertaciji za autobus na kat (Skyliner). Slijedeći korak prema modernim niskopodnim autobusima Neoplan je poduzeo 1976. izbacivši na tržište N814 - gradski autobus sa dva široka ulaza baziran na niskopodnoj tehnologiji. Ovaj princip je postao standard diljem Europe u godinama koje su slijedile.

1979:
Velika potražnja potaknula je Neoplanov menadžment na razmatranje proširenja tvornice u Pilstingu. 02. travnja otvoren je novi centar za proizvodnju "kostura", obradu plastike, servisiranje i trening osoblja. Uza sve ove ekspanzije, Neoplan je ostao vjeran svojem principu, a to je da kupcima ponudi vozila koja su ekonomična, atraktivna i udobna. Najsvježiji dokaz uspjeha tog koncepta bilo je predstavljanje Spacelinera na IAA `79. Ponudio je cijeli dodatni red putničkih sjedala, dok je vozačka platforma zapravo smještena ispod prednjih sjedala, te mu pruža potpuno neometanu radnu okolinu. Dizajn vozila također daje vozaču osjećaj sasvim nove radne okoline, koja pomalo podsjeća na okruženje u sportskom automobilu. Dodatna prednost je što je ukupna visina vozila ostala znatno niža od autobusa na kat, te je sa 3.65m samo 10cm viši od Citylinera. Vozač i suvozač su imali svaki svoja vrata, dok je ulaz za putnike bio na sredini autobusa. Vozač je to mogao dosegnuti kroz niski prolaz direktno iz svog dijela kabine. Sa obje strane stepenica prema putničkom prostoru bilo je dovoljno mjesta za sve dodatne instalacije kao što su WC, kuhinja, garderoba i kabina za spavanje vozača. Ovaj revolucionaran koncept zaokružen je ogromnim prtljažnim prostorom.

Jel neko voljan da mi prevede... :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(
meckijano
 

Postod milos265 » Pon Avg 11, 2008 8:03 pm

Mrzi me da ti prevodim detaljno ali objasnicu ti sustinu ovog texta! NEOPLAN JE KATEGORIJA ZA SEBE! Ostali mogu samo da se trude... 8)
milos265
Profesionalni vozač
 
Postovi: 5248
Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm
Lokacija: BEOGRAD

Postod meckijano » Pon Avg 11, 2008 8:37 pm

OK da jeste nego mi deluje da je interesantan tekst a ne mogu da pohvatam sta kaze... :( Kad idemo na voznju? :wink:
meckijano
 

Postod milos265 » Pon Avg 11, 2008 9:20 pm

Pa javi se, onaj dan nisam ni radio. Isao sam za Grcku uvece tako da ne bi ni uspeli da se dogovorimo. :wink A ovaj text ti je lep presek kroz istoriju NEOPLANA a posebno onih modela po kojima je cuven i koji su bili prava revolucija u autobuskom svetu.
milos265
Profesionalni vozač
 
Postovi: 5248
Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm
Lokacija: BEOGRAD

Postod meckijano » Pon Avg 11, 2008 9:54 pm

Bas ono sto najvise volim da znam kod svih fabrika... :(
meckijano
 

Postod milos265 » Pon Avg 11, 2008 10:01 pm

Pa dobro, mozda tebe vise zanima sadasnjost nego istorija.
milos265
Profesionalni vozač
 
Postovi: 5248
Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm
Lokacija: BEOGRAD

Postod meckijano » Pon Avg 11, 2008 10:11 pm

Sto si sad lupio pa ostao ziv!!! Naravno da me zanima istorija... Zato mi jei krivo sto ne razumem... Moze i na engleski i na nemacki... Samo mi prevedite...
meckijano
 

Postod sasa-74 » Pon Avg 11, 2008 11:21 pm

a sta zalis da ti se prevede bas te ne razumem ? Sta ne razumes to sto je tekst na hrvatskom :?: ili nesto iz teksta ?
negas je napisao: Nema auta bez TAMica! Nekad su inzenjeri Dajca projektovali motor za bus bez goriva, al im bilo glupo zbog konkurencije, pa resili da ga naprave samo da radi bez vode :wink: :wink:
sasa-74
Mehaničar
 
Postovi: 3160
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:10 pm
Lokacija: Batocina

Postod s215hdh » Ned Avg 17, 2008 11:38 pm

Izvinjavam se na (ne)kvalitetu nekih slika, ali nov je aparat i zaboravim da podesim neke opcije, a i u brzini i pokretu sam slikao pa nisu sve ispale najbolje. Bice i boljih :)

Image

Image

Image

Image

Image

Image

A ovaj mi ije bas ekstra sa ovom reklamom...

Image
s215hdh
Profesionalni vozač
 
Postovi: 5598
Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 5:47 pm
Lokacija: Negde po svetu

Postod cone » Pon Avg 18, 2008 9:19 am

Odlično! :)
Korisnikov avatar
cone
Gazda
 
Postovi: 10189
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 12:49 pm
Lokacija: Novi Sad

Postod milos265 » Pon Avg 18, 2008 9:51 pm

Ovo se zove tendenciozno fotografisanje! Aparat nastelovan samo kad NEOPLANA slikas otpozadi. Dzabe Dule mutis fotografije, i ovako se vidi da je ipak NEOPLAN zakon! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
milos265
Profesionalni vozač
 
Postovi: 5248
Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm
Lokacija: BEOGRAD

Postod meckijano » Pon Avg 18, 2008 10:01 pm

milos265 je napisao:Ovo se zove tendenciozno fotografisanje! Aparat nastelovan samo kad NEOPLANA slikas otpozadi. Dzabe Dule mutis fotografije, i ovako se vidi da je ipak NEOPLAN zakon! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


Jaooooooooo :roll: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
meckijano
 

PrethodniSledeća

Povratak na Turisticki, Visokoturisticki

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 9 gostiju