Prdrav svima, nov sam na forumu, najveci razlog zbog koga sam se uclanio je preduzece JKP ATP Pancevo.
Imam mnogo toga da Vam ispricam o ovom preduzecu al ne znam odakle da pocnem

imao sam mogo dozivljaja sa njima ali takodje imam i pohvale i zamerke. Potrudicu se da sto vise toga napisem, pa cak i ako nesto zaboravim seti cu se
E pa ovako, ATP-om aktivno putujem vec 6 godina, zivim u okolini Panceva. Kao sto sam vec naveo imam dosta toga da ispricam, pa sam odlucio da krenem ovim redosledom:
1) TACNOST POLAZAKA
Ovo je verovatno svim putnicima na prvom mestu. Polasci sa glavne stanica su uglavnom tacni, desava se cak i da krenu par minuta ranije sto moze da stvori velike probleme putnicima. A sto se tice lokala i okoline tu je stanje katastrofalno. Mogu da stignu na vreme, mogu da stignu i pre vremena, a naravno u vecini slucajeva kasne, tu nema pravila. Zbog toga se na stajaliste mora izaci 5-15 min ranije da slucajno autobus ne ode, pa jos kada se zadesi da kasni moze da se ceka i po 20min i duze na stajalistima. Stvar je ista i preko leta i zimi bez obzira na vremenske uslove, al najgore je putnicima koji cekaju dok je napolju kisa, sneg, vejavica pa cak i temperatura u velikom minusu.
2)OSOBLJE
Ima raznih ljudi, onih koji su na ivici zivaca, onih normalnih prijatnih, pa cak i onih koji su uvek nasmejani. Salteri unutar glavne stanice su manje vise isti kao i u svim drugim drzavnim firmama, drske i bezobrazne salteruse, nerad i tako dalje da ne duzim pricu. Sto se konduktera tice ima svakakvih kao sto sam vec naveo na pocetku ovog dela, uglavnom moze sa njima da se izadje na kraj. Vecini konduktera padne mrak na oci kada im putnik od ranog jutra za kartu da novcanicu od 1000 din

onda kukaju kako nemaju da vrate kusur i tako to. Mehanicare ne mogu da komentarisem jel mi putnici nemamo pristup garazi, al sobzirom na stanje autobusa i sami mozete zakljuciti kakvi su, to cu kasnije komentarisati. Vozaca takodje ima raznih, neki dolaze neki odlaze i tako u krug. Ima onih koji voze kao po jajima, onih sto voze opusteno, ali i onih koji akaju i urnisu autobuse. Bio sam pre par godina prisutan u autobusu kada je jedan ucenik zalupio prozor, vozac je to video zaustavio autobus i poceo da se svadja i da ga tera napolje, i na kraju da nije izbacio, takodje sam bio prisutan kada je jedan vozac zaleteo autobus ispred stajaliste i kada je krenuo da koci jedna zena je zamalo mogla da odleti na soferku, takodje ima i onih koji ne pogledaju da imaju izlaza na stajalistu pa nabiju gas, pa se onda putnici deru pa on zaustavi autobus 100-200m dalje. Ima i slucajeva kada uopste ne stane na stajalise i ako ima putnika da cekaju. Ima onih koji kasne na stajalistu po 10-15min a voze 50-60km/h, ima onih koji voze reli, koji voze sa gasom do kraja, takodje sam vidjao da menjaju brzine bez kvacila, znaci ima svasta.
3)VOZNI PARK
Do sada sam se vozio sa 95% autobusa ovog preduzeca, neki se i dalje voze, neki su izbaceni iz saobracaja, neki cak i izgoreli. Za svu tu moju voznju do sada ostajali su u kvaru mozda par puta. Na Neobus-u 406P je jednom pukao jastuk, jednom je krenuo da stuca i da trese i ugasio se na dva semafora od glavne stanice i nije mogao da upali. Jednom sam se vozio u tom neubusu al tako je lose vukao da je to strasno nije isao preko 60km/h(ne znam sta je bilo u pitanju). Sanosu 415 je jednom nije valjao izduv tako da je posle te voznje svim putnicima zvonilo u usima, a takodje se mnogo osete na naftu unutra. Bilo je slucajeva kada ne mogu da otvore vrata, jednom prilikom nije radilo dugme za otvaranje kod vozaca pa svako ko je izlazio morao je da pritiska neko skriveno dugme tamo iznad vrata(koje je vozac pokazao) da bi izasao. Na skoro svim sanosima neradi jedan prisac, tacnije radi onaj ispred vozaca a onaj drugi ne. A o prskalicama za prenje vetrobrana najbolje i da ne pricam. Skoro ni jednom autobusu to nije u funkciji pa cak i onim najnovijim. Vozaci peru soferku tako sto puste brisace da rade i onda sa nekom flasom prskaju po staklu, sto je stvarno bedno i zalosno. Pa dal ima je toliki problem da napune rezervoar za pranje vetrobrana ili ako ne radi pumpa da to mehanicari poprave stvarno ne znam ali to je stvarno sramota firme. Uglavnom retko koji autobus ima osvetljenje kako treba, za sad su kompletni ovi renoio sto su stigli iz Francuske ali neverujem da ce jos dugo biti u takvom stanja. Ili im ne redi neka pozicija bilo napred, pozadi ili sa strane, stop svetlo,svetlo za tablice, oboreno, veliko, maglenka, bukvalno nema autobusa da mu sve to ispravno(sem nekoliko). To je takodje bruka. Dosta autobusa ima problem sa korpom i lamelom, jel ne mogu da ubace u brzinu normalno. Motori vode tesku bitku sa svim tim ali ipak pobedjuju. Instrument table su pola neosvetljene neke cak i ne sijaju, meraci goriva nerade skoro na nijenom busu, merac obrtaja takodje, brzinomeri jos uvek rade. Kada sam krenuo aktivno da se vozim tada su oni IK-103p bili novi(par meseci u upotrebi) sve je bilo cisto isprevno utegnuto. A sada beda, sedista napukla, masna, isprljana, isarana, one gore police rasklimane samo sto ne odpadnu, kada se krece po neravninama stvara utisak kao da ce da mu otpadne nesto jer sve pucketa skripi trese se. To unutra izgleda da niko nikada ne cisti i ne pere. Spolja su iscukani ogrebani, izlizani sto je svako od vas sigurno video. Za sada su u najboljem stanju pored ona dva turisticka neoplana, renoi tracer-i, sve im je ispravno super rade, ali ce doziveti istu sudbinu kao i ostali busevi.
NASTAVICE SE.....