Logo

Transmisija

Sve rasprave vezane za tehniku, za autobuse, naravno.

Postod Aleks_BGD » Ned Nov 13, 2011 12:38 pm

negas je napisao:OK :wink: A mnogo je dobra automatik, jao kako bije...ali i malo trosi, tu je i poenta, ne da guta ko toplana...

Znas da su u Pozarevcu one Temse poceli da bacaju na gradski prevoz.
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Sponzor

Postod negas » Ned Nov 13, 2011 10:24 pm

Aleks_BGD je napisao:
negas je napisao:OK :wink: A mnogo je dobra automatik, jao kako bije...ali i malo trosi, tu je i poenta, ne da guta ko toplana...

Znas da su u Pozarevcu one Temse poceli da bacaju na gradski prevoz.

Koje one, ove automatik obe rade po starom, i ona treca manual, radi isto Kladovo, u 16h odande!

Citiraj me pa kopiraju u temi Litas Veolija pa odg :D :wink: :arrow:
negas
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 3:52 pm

Postod gospodin dzo » Uto Dec 27, 2011 12:29 am

Ajde ovako,par pitanja:
-Da li ZF menjac ima kvacilo?
-Ako ga ima,da li ga normalno drzi kada krece,kao npr kad vozis kola?
-Kada sam se vozio sa ayats-om izbrojao sam 7 menjanja a ima 12 brzina.Da li je vozac da bi preskocio neki stepen pomerio rucku 2x?
-Kako se izbacuje u ler,a da se ne ugasi?
-Da li kompjuter sam prepozna da li da preskoci neki stepen ili ne?
-Imate li neki snimak na kojem mogu da vidim prebacivanje sa tim menjacem?
Cuvam i usvajam zensku decu od 17-18 leta,po mogucstvu sa stranim drzavljanstvom :mrgreen:
gospodin dzo
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Dec 27, 2010 9:39 pm

Postod Aleks_BGD » Uto Dec 27, 2011 12:38 am

1.ZF manuelni menjac,kako ces saltati ako nemas kvacilo osim ako nije automatik.
2.Kako to mislis normalno,kad kreces lagano popustas kvacilo i dodajes gas da bi vozilo imalo snage da krene.
3.Da nije mozda menjac 6+6 tj 6brzih i 6 sporih brzina..?
4.Pritisnes kvacilo i lagano povuces rucicu menjaca ka sebi dok neosetis da je ispao iz brzine.Kad dodas gas vozilo nece dobiti na ubrzanju vec ce turirati u prazno.
5.Ja sam kod Fudeksovog MANa video tu foru sa poluautomatskim menjacem nemoras ti saltati postoji tacno nasltelovan broj obrtaja gde ce on sam presaltati u vecu brzinu osim ako ti to sam ne ucinis.
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Postod gospodin dzo » Uto Dec 27, 2011 1:22 am

Aha,donekle mi je jasno.
Eh sad me i ti pitas svasta,to mora neko strucan da dodje za broj brzina
Ako je to automatsko prebacivanje,da li treba pustiti gas tom prilikom ili ga normalno drzis?
Cuvam i usvajam zensku decu od 17-18 leta,po mogucstvu sa stranim drzavljanstvom :mrgreen:
gospodin dzo
Profesionalni vozač

Postod milan-85 » Uto Dec 27, 2011 1:59 am

Ja sam bio skeptican i jedino sto mi se nije svidjalo kada sam kupovao autobus je to sto "nema" kvacilo. Kada sam provozao i kada su mi objasnili o cemu se radi ja sam promenio misljenje. Konkretno pricam o ZF AS TRONIC menjacu u mom slucaju ugradjenom u setri S 417 HDH. Prilikom kupovine novog autobusa doplata je 7 000 € za taj menjac, sto se u startu ucini poprilican iznos koji se vrlo brzo otplati. To nije klasican automatik koji ima lamela koliko i brzina vec klasicnu jednu lamelu samo ima mali motor koji prima signal od compjutera i odvaja u odredjenom trenutku. Evo nekoliko prednosti zasto mi se dopada, kada krecete samo okrenete prekidac na drive i on sam odredi brzinu po opterecenju. Kada krene ako je pod opterecenjem tj. na uzbrdnici on sam salta jednu po jednu brzinu dok na ravnom obicno preskace po jednu do devete brzine. Prilikom starta i kasnijeg saltanja nema nikakvog trzanja tako da ako ne cujete motor samo po displeju i obrtomeru mozete videti kada je prebacio u drugi stepen. Ima dva moda i to automatski i manuelni mada i kada ste u automatskom u svakom trenutku mozete dodati ili oduzeti jednu brzinu pomeranjem rucice menjaca napred (+)i nazad (-) a on ce i tada tog sekunda pritisnuti kvacilo odvojiti i prebaciti brzinu, madjutim ako mu ne odgovara ta brzina posle par sekundi sam ce vratiti u brzinu koja mu odgovara. Lamela znatno duze traje jer nema trzaja ili drzanja na kvacilo a dvanaesti stepen je dosta brz u mom slucaju 103km/h na koliko je blokada ide na samo 1250 o/min dok je sesta na manuelnom menjcu koji se ugradjuje u iste setre dosta sporija. Ne mora se oduzimati gas jer on sam oduzima a po potrebi i sam daje medjugas obicno kada prebacuje u nizu brzinu.
milan-85
Član

Pridružio se: Pet Okt 28, 2011 7:46 pm

Postod sasa-74 » Uto Dec 27, 2011 10:57 am

dobar post !! Svaka cast , mnogo korisnih informacija. :wink:
negas je napisao: Nema auta bez TAMica! Nekad su inzenjeri Dajca projektovali motor za bus bez goriva, al im bilo glupo zbog konkurencije, pa resili da ga naprave samo da radi bez vode :wink: :wink:
sasa-74
Mehaničar

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:10 pm

Postod miham » Uto Dec 27, 2011 2:00 pm

ima i ona verzija poluatomatskog menjaca koja ima kvacilo i 12 stepeni prenosa.ima 2 opcije,mozes da ga saltas naprijed-nazad sa kvacilom i mijenjas brzine jad ti miislis i koliko mislis da treba,takodje ako ti je muka da saltas na displey-u se pojavljuje brzina kojom trenutno ides i trepce brzina kojom ti kompjuter predlaze da ides tj. saltas zavisno od broja obrtaja i opterecenja i samo stisnes kvacilo i pustis i on je sam presaltao.to sto si ti cuo na ayatsu jeste taj menjac samo je vozac gurnuo dva puta onu rucicu,tj. preskocio brzinu da ne bi saltao ili mu je kompjuter sam ponudio da preskoci brzinu zbog rasterecenja..iza rucice za saltanje ima prekidac D,N,R i prebacis ga u N i eto ga u leru.prilikom kretanja stisnes kvacilo,prebacis prekidac u D,rucicom odaberes brzinu (vidis na display-u) i kreces normalno kao sa malim autom..
miham
Mehaničar

Pridružio se: Ned Dec 12, 2010 10:52 pm

Postod gospodin dzo » Uto Dec 27, 2011 8:47 pm

Hvala svima,skontao sam...;)
gospodin dzo
Profesionalni vozač

Postod man » Pet Jan 06, 2012 10:23 pm

Kod scanie je i na poluautomatskom donedavno bilo kvačilo koje se koristilo samo kod kretanja i potpunog stajanja. Danas se može izabrati, sa ili bez papučice kvačila.
man
Član

Pridružio se: Čet Maj 13, 2010 10:57 pm

Postod Siera » Pet Jan 06, 2012 10:26 pm

Opticruise
Siera
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Jun 27, 2011 7:26 pm

Postod Mustafa YJM » Pon Jan 23, 2012 2:25 am

Da li je normalno na Lion's Coachu/Tourlineru kretanje iz 2. brzine? Vidio sam da vozači uglavnom navedene modele pokreću drugom brzinom (jednog sam vidio da kreće prvom, ali ona je jako jako kratka, nakon svega 1-2 metra je morao ići u drugu) a po nekoj teoriji za nove buseve je neophodno korištenje prve.
Korisnikov avatar
Mustafa YJM
Član

Pridružio se: Ned Feb 07, 2010 3:38 pm

Postod croout » Pon Maj 21, 2012 9:00 pm

Ja sam ovdje novi, vozač amater i zanima me motorna tehnika. Kako vidim da vas ima ovdje potkovanih na tom polju molio bi ako mi netko može otgovoriti na neka tehnička pitanja vezana za transmisije i mjenjačke sklopove kod autobusa. Zanimalo bi me sledeće:

1. Obično je najviša brzina overdrive. Ide li to preko parova zupčanika ili preko planetarnog seta?
2. Koliko parova zupčanika koriste 6 st. mjenjači?
3. U praksi da li se osjete razlike u prijenosima kod takvih mjenjača različitih proizvođača odnosno modela autobusa? Koji su najbolji?
4. Je li tko imao priliku voziti model sa GO240-8 aut. mjenjačem i da li smeta "rupa" između 3. i 4.? (npr uzbrdo i opterećeni)
Bilo bi još ali za sada toliko. Hvala i pozdrav!
croout
Član

Pridružio se: Pon Maj 21, 2012 8:22 pm

Postod Sotir » Uto Maj 22, 2012 1:26 pm

Na ovakvo pitanje mozes da dobijes odgovor od ljudi kojih na ovom forumu ima toliko da ih nabrojis na prste jedne ruke,ali nije ni to toliko velik problem koliko je to bezobrazluk odredjenih clanova mehanicki totalno neupucenih koji cim nekolicina majstora svog zanata pocnu sa pricom guse i zabadaju pun gas.Ovde vecina ne zna ni da ti nabroji i pokaze pored otvorene haube nekog busa koji to delovi cine motor,a kamoli nesto vise od toga,samo znaju da hvale jedni druge ne znam samo na osnovu cega.Prelistaj malo temu automobili i vidi na cemu se temelji njihovo ubedjenje zbog cega je neki motor toliko mehanicki kvalitetan i sve ce ti biti jasno.
Korisnikov avatar
Sotir
Član

Pridružio se: Pon Apr 04, 2011 9:33 pm

Postod profa_chb » Uto Maj 22, 2012 2:32 pm

mislim da to nije odgovor na pitanje...
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Tehnika