Logo

Gradski prevoz Istočno Sarajevo

Slike i rasprave o gradskom prevozu u gradovima u Srbiji i regionu.

Postod MILCHO » Sub Jul 25, 2009 4:05 pm

MILCHO je napisao:Bilo je govora i o Grasovoj liniji 37 Ilidža - Lukavica - Grbavica
To je linija koja je, pomalo nevjerovatno, proradila odmah poslije rata a 10 godina su je održavali zajedno GRAS i GRAS I.S. sa po jednim autobusom. Sad je održava samo GRAS sa jednim vozilom.

Izgleda da opet vozi GRAS I. Sarajevo na liniji 37 (Možda nisu ni prestajali ali ja sam viđao samo GRAS-ove autobuse na toj liniji)
MILCHO
Član

Pridružio se: Čet Maj 01, 2008 1:26 am

Sponzor

Postod fabrikavode » Uto Jan 03, 2012 3:32 am

Evo da i ja dam mali doprinos ovoj temi.

Istočno Sarajevo je grad koji se sastoji od sledećih opština: Istočna Ilidža (nekadašnja MZ Lukavica), Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad, Trnovo, Pale i Sokolac.

Prve tri opštine Ilidža, Novo Sarajevo i Stari Grad(sve istočno :D) su jedinstvena kompaktna cjelina, jedan grad podijeljen na opštine, a ove tri opštine su udaljene od 20 do 70 km od njih.

GRAS - preduzeće Gradski prevoz Istočno Sarajevo pokriva sva opštine a osim njih voze i prevoznici Aroma iz Rogatice, Centrotrans i još neki.

Kad odem poslije praznika dobijete i sve slike.
Korisnikov avatar
fabrikavode
Član

Pridružio se: Uto Jan 03, 2012 2:45 am

Postod MILCHO » Uto Jan 03, 2012 6:14 pm

GRAS Istočno Sarajevo je prestao sa radom u Aprilu 2011 poslije nisam viđao njihove autobuse. Kad su oni stali Centrotrans je za privremeno preuzeo njihove linije.

Nisam dugo bio u Istočnom Sarajevu pa neznam jesu li se ponovo pokrenuli.
MILCHO
Član

Postod dambolina » Pon Jan 09, 2012 12:53 pm

Drago mi je da sam nasla ovu temu, jer vec duze tragam za informacijom. Interesuje me ima li zamjenska linija za ovu Grasovu 37? Znaci da ide sa Grbavice, preko Vraca na stanicu Istocno Sarajevo.... moze ici i dalje od ove stanice, meni je samo ova stanica bitna. Zna li neko? Ili neki bus koji staje tamo u blizini linije razgranicenja na Vracama i ide dalje prema glavnoj stanici I. Sarajevo? Probala sam zvati stanicu, ali mi nisu bas bili jasni, pa eto - ako neko zna, bila bih jako zahvalna!
dambolina
Član

Pridružio se: Pon Jan 09, 2012 12:32 pm

Postod MILCHO » Pon Jan 09, 2012 7:59 pm

Koliko znam nema zamjene za 37
MILCHO
Član

Postod MILCHO » Uto Jan 17, 2012 7:22 pm

dambolina je napisao:Drago mi je da sam nasla ovu temu, jer vec duze tragam za informacijom. Interesuje me ima li zamjenska linija za ovu Grasovu 37? Znaci da ide sa Grbavice, preko Vraca na stanicu Istocno Sarajevo.... moze ici i dalje od ove stanice, meni je samo ova stanica bitna. Zna li neko? Ili neki bus koji staje tamo u blizini linije razgranicenja na Vracama i ide dalje prema glavnoj stanici I. Sarajevo? Probala sam zvati stanicu, ali mi nisu bas bili jasni, pa eto - ako neko zna, bila bih jako zahvalna!

Neznam kakvo je stanje u toku dana, ali je sad u jutarnjim satima linija 37 u funkciji. Uslijed nedostatka ispravnih autobusa, na ovoj liniji u zadnje vrijeme najčešće vozi turistički Neoplan Jetliner.

Polasci sa Grbavice su u 8:15, 10:30, 13:30, 15:47 i 17:15
MILCHO
Član

Postod dambolina » Sre Jan 18, 2012 3:53 pm

Hvala ti puno na ovim informacijama. Jasno mi je da je ovo forum o autobusima, ali ja ga korisitm u svrhu pribavljanja informacija o redovima voznje :oops:

Cak sam i Gras zvala, a oni mi rekose da ne voze - ali kako je pocela ova prica sa centrotransom i preuzimanjem linija i oni se pokrenuli - nadam se nabolje.
dambolina
Član

Postod MILCHO » Pet Jan 20, 2012 8:04 pm

Ma nema to veze sa Centrotransom jer oni nisu zainteresovani za tu liniju. Inače Centrotrans je preuzeo linije od GRAS-a iz Istočno Sarajevo, koji je bio GRAS-ov kooperant na ovoj liniji (mijenjali se svaki mjesec), međutim Centrotrans nije htio preuzeti ovu liniju.
liniju 37 je preuzeo autobus koji je vozio radnike Bosnalijeka.

Stigli su dijelovi i moguće je da će dosta autobusa biti podignuto u narednih 10-15 dana. Ovi iz Centrotransa to dobro znaju zato su i isplanirali izlazak na linije za 31.1. pa da bude "Čim smo mi krenuli oni odjednom imaju čime voziti"
MILCHO
Član

Postod dambolina » Čet Feb 23, 2012 10:39 am

MILCHO je napisao:liniju 37 je preuzeo autobus koji je vozio radnike Bosnalijeka.

nije mi ovo jasno? je li to sad Grasov autobus ili neki drugi?
dambolina
Član

Postod MILCHO » Uto Mar 06, 2012 6:56 pm

Ma GRAS-ov turistički autobus (jer fali normalnih buseva), onaj što je nekad vozio radnike Bosnalijeka sad je redovan na liniji 37 Grbavica-Lukavica-Ilidža

http://img510.imageshack.us/img510/5251/gras.jpg
MILCHO
Član

Postod milos265 » Sre Mar 07, 2012 1:23 am

Ovo je situacija slicna onoj u Beogradu krajem 90-tih...
milos265
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm

Postod kolovrat » Pet Maj 11, 2012 7:02 pm

A može li mi neko reći odakle tačno sa Grbavice polazi taj bus za Lukavicu? Hvala
kolovrat
Novi član

Pridružio se: Pet Maj 11, 2012 6:55 pm

Re: Gradski prevoz Istočno Sarajevo

Postod deni002 » Ned Jul 08, 2012 2:59 pm

Grasov MAN turističi je radio na liniji Ilidža-Grbavica-Lukavica. Vidio sam ga parkiranog na terminalu Ilidža neki dan ali ga nisam uslikao. :( Ja mislim da polazi sa stanice blizu one prodavnice na raskrsnici malo niže od trolejbuske stanice na Grbavici ali nisam siguran. Vidio sam davno MAN SL222 i onog žutog Graff & Stiff-a kako stoje na toj stanici ali riječima ne mogu objasniti nisam siguran, sada da nelupetam. :wink:
deni002
Član

Pridružio se: Pon Jun 25, 2012 5:39 pm

Re: Gradski prevoz Istočno Sarajevo

Postod MILCHO » Ned Jul 08, 2012 6:08 pm

@Deni Nekad je tu liniju radio GRAS Sarajevo i GRAS Istočno Sarajevo u kooperaciji dok nije propao GRAS iz istočnog sarajeva.

Koliko znam od januara tu liniju Neoplan Jetliner (323).
2010-2011 je tu liniju radio MAN SL222 814
2009 je radio Štajer 706
2008 je radio Mercedes O305 714
Prije njega je nekoliko godina radio Graf & Stift žuti 673, onaj što sad radi Park-Šip.
Prije grafa je bila Karosa, nemogu se sjetiti garažnog broja. isto nekoliko godina, dok su prije karose radili Ikarusi 251 i 267 te MAN SL200 711

Što se tiče GRAS-a iz Istočnog Sarajeva oni su tu liniju održavali sa plavim Cacciamali minibusom, i ponekad sa Sanosom, prije su održavali sa Ikarusom 111. Oni ne održavaju ovu liniju već godinu i po dana jer su propali a njihovi autobusi su izrezani u staro željezo.
MILCHO
Član

Prethodni

Povratak na Gradski prevoz u regionu