Logo

Niš-ekspres, Niš (5)

Fotografije voznih parkova i rasprave o prevoznicima iz južne Srbije.

Postod forest » Čet Feb 23, 2012 9:09 pm

Kao neko ko svakodnevno koristi prevoz Nis ekspresa moram da ovde nesto prokomentarisem.
Svakodnevno se vozim gradskim prevozom u Prokuplju i na linijama Prokuplje-Kursumlija i Prokuplje-Nis.

Ne znam da li uopste da komentarisem kante od autobusa, ajde videcu ali za pocetak par zanimljivih situacija.

1. U gradskom prevozu u Prokuplju uglavnom ne postuju red voznje, ne zna se kada idu, a kada ne... obicna kisa ih ometa, a kamo li sneg i hladnoca.

2. U gradskom prevozu u Prokuplju vrlo cesto pustaju autobuse koji uopste nisu za gradski prevoz, u kojima nema mesta za stajanje, vec su to klasicni autobusi sa dva reda sedista i 2 vrata (napred i pozadi) i onda mozete zamisliti sta se desava kada se takav autobus napuni putnicima. Ne mozete da se probijete do vrata, juce ujutru je jedna zena na sredini autobusa pocela da place jer nikako nije mogla da se iskobelja do vrata, a zurila je na drugi bus na autobuskoj stanici.

3. Posebna vrsta izivljavanja predstavlja situacija da milion puta vozac nece da otvori zadnja vrata!!! Valjda iz razloga da neko ne bi usao bez karte. Onda se ljudi sa kraja autobusa probijaju do prednjih vrata da izadju, a na prednjim vratima se forimira ogroman red putnika koji treba da udju i koji se sporo krece jel u redu stoje i oni koji kupuju kartu i oni koji imaju mesecnu kartu.
Desilo mi se da bus stoji citavih 4-5 minuta na stanici dok svi izadju i udju. E sada zamislite koliko je to vreme s obzirom da mu po redu voznje od okretnice do okretnice treba 20min. Ne malo puta se desilo da se putnici svadjaju sa vozacem zbog cinjenice da nece da otvori zadnja vrata.

Autobusi... pa sta reci, kante koje se sklapaju u radionici. Izuzev ovih visokoturistickih autobusa koji izgledaju pristojno, ali ne mogu ni da pridju busevima koje ima Lasta, sve drugo je krs.

Veliku mastovitost su pokazali prilikom ugradnje sedista, cega sve tu ima ihaj... a 2 puta mi se desilo da sam se vozio u busu u kome su sedista tako postavljena da imate ispred sebe samo 15cm za noge i nema sanse da normalno sedite. Do prozora niko nije sedeo, ovi ka sredini su okrenuli noge ka prolazu. Inace moj drug je takvim busom putovao do Beograda!
Takodje veliku mastovitost su pokazali i prilikom ugradnje svega onoga ispod krova.. svetla, ventilacija, itd.... cega sve tu ima... od svetlecih creva koja se koriste za novu godinu, pa do sank sijalica.

Kazu ugradjuju neke strane motore... dovoljno je videti kako se ti busevi ponasaju na uzbrdici, bore se sa dusom! Poredjenje sa vecinom drugih novih buseva je izlisno. Ne znam koje su snage ti motori ali ubrzanje je lose, a ponavljam na uzbrdici se bore sa dusom. Mnogo puta su me podsetili na one fap-famos buseve iz osamdesetih koji uzbrdo mile 20 km/h... pa onda majstor zaleti bus pre uzbrdice, pa menja brzine iz vece u manju dok ne stigne do najmanjeg stepena prenosa, i onda polako 15-20km/h dok ne izadje uzbrdo.
Jedino sto mogu da kazem da mi se zimus samo jednom desilo da bus nije imao grejanje na minus 15, putovao sam od Brusa do Prokuplja. Ali od drugih ljudi cujem da je meni to bila cista sreca da mi se samo jednom desilo.... i da se dosta cesto desava da im ne radi grejanje.
forest
Član

Pridružio se: Čet Feb 23, 2012 8:28 pm

Sponzor

Postod Nele Nibus » Čet Feb 23, 2012 9:15 pm

Motori su kod nekih stari Mercedes (govorim za međugrad-ekspres) a kod ostalih u glavnom Cummins ili MAN (uz brdo ide ko lud)! Za gradsko-prigradski saobraćaj ne mogu da komentarišem jer ne koristim taj prevoz a za grejanje su već priče rekla-kazala jer na -15 niko po zakonu ne sme da pošalje autobus bez grejanja koje može da se desi da zakaže..
Upotreba mojih fotografija na news portalima, facebook-u i štampi nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti!

Image
Nibus 400.31 generacija 2007. Ko 397 ex 561
Korisnikov avatar
Nele Nibus
Student saobraćaja

Pridružio se: Ned Nov 15, 2009 2:26 am

Postod djole » Čet Feb 23, 2012 9:27 pm

Zar tako nesto da se desava u ovakvom saobracajnom gigantu i renomiranom prevozniku koji ima aspiracije da bude jaci od Laste ( bar prema nekim forumasima ) ? :lol:
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
-Mario Andretti-
djole
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 10:14 pm

Postod forest » Čet Feb 23, 2012 9:48 pm

Da na medjugradskim su verovatno ti krs motori. Pa na -15 uglavnom nisu ni vozili! Onog ledenog jutra od Prokuplja za Kursumliju je krenuo tek cetvrti polazak u 8 i 20. Ovi pre njega nisu isli. Kakav zakon za Nis expres??? Krstic i sinovi.... :)

Oni konkurencija Lasti? Smesno!
Studirao sam u Beogradu od 2002 do 2008 i barem jednom mesecno isao kuci iskljucivo Lastom. Lasta ovde u Prokuplju ima svoju stanicu i vec 40 godina drzi linije iz Toplice do Beograda.
Porediti Lastu i Nis expres je isto kao porediti Jugica/Ladu i Mercedes!!!

E da o cistoci u autobusima ne vredi ni trositi reci, to je toliko strokavo i vise puta mi se desilo da mi je bilo muka iskljucivo od smrdljivog, prasnjavog busa!
Ovi Lastini sto idu iz Beograda za Prokuplje, su zaista izuzetno cisti i prijatni.
Poslednji put menjao forest dana Čet Feb 23, 2012 9:56 pm, izmenjena samo jedanput
forest
Član

Postod Aleks_BGD » Čet Feb 23, 2012 9:56 pm

Ima tu istine sto kazes,iako sam jedno vreme bio na strani Nis Ekspresa.Doduse ima tu normalnih ljudi,vozaca,salter radnika ali ima i dijabola kao i svakoj firmi.No polako,disciplinovace se oni,sami od sebe...
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Postod negas » Pet Feb 24, 2012 1:23 am

djole je napisao:Zar tako nesto da se desava u ovakvom saobracajnom gigantu i renomiranom prevozniku koji ima aspiracije da bude jaci od Laste ( bar prema nekim forumasima ) ? :lol:

Djole druze, ti si masinac, kao i ja - znas i sam, po kriteriujumu odrzavanja nis-ekspres je najbolji u jugoistocnoj evropi, kakva Lasta i ostali. Naravno, taman posla. ko ne kaze da Lasta nije gigant, taj nije normalan. Ali to ne reci nis-ekspresu je greh.

Dalje, ima istine sto pise drug iz PK, ali to je grad/prigrad, i svuda je to isto. Zar je drugacije na BG-Obrenovac na primer, pa nije. Vozih se pre 10tak dana, isao ik-201 duva na sve strane, nema ni grejanja, i dzaba mu i da ima kad ne moze da zagreje...Druga je prica sto sada ne namenski guraju Bkofe na Maldenovcu, Arandjelovcu i td...

Nis-ekspresov medjugrad je dosta dobar, ako lasti damo 9, najbusima dajemo 8, generalno, tj kao prosecnu ocenu! :wink:

Gigant je nis-ekspres, jedan je nis-ekspres :wink:
negas

Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 3:52 pm

Postod Nibus-ja » Pet Feb 24, 2012 4:14 pm

Nibus-ja je napisao:
Nibus-ja je napisao:
Nenad_KM je napisao:Da se i ja malo priključim sa fotkama
# 216 umesto 369 koji je ili zaledio ili ostao u kvaru (jedan vozač je bio iz 369/484)
http://i1163.photobucket.com/albums/q54 ... s216-1.jpg

Äîáđî ńĺ äđćč îâ༠216 číŕ÷ĺ íĺęŕä 411 :wink:

Äîáđî ńĺ äđćč 216 íĺęŕä 411

Добро се држи овај 216 иначе некад 411

Имамо и ми члана у прокупљу САШКО јер стварно таква ситуација у том делу, пошто ја тамо не идем а правац алексинац,сврљиг и пирот који повремено користим није уопште такав као што је овде описано прокупље и куршумлија :?:
Nibus-ja
Član

Pridružio se: Uto Feb 12, 2008 5:15 pm

Postod djole » Pet Feb 24, 2012 5:31 pm

negas je napisao:
djole je napisao:Zar tako nesto da se desava u ovakvom saobracajnom gigantu i renomiranom prevozniku koji ima aspiracije da bude jaci od Laste ( bar prema nekim forumasima ) ? :lol:

Djole druze, ti si masinac, kao i ja - znas i sam, po kriteriujumu odrzavanja nis-ekspres je najbolji u jugoistocnoj evropi, kakva Lasta i ostali. Naravno, taman posla. ko ne kaze da Lasta nije gigant, taj nije normalan. Ali to ne reci nis-ekspresu je greh.

Svaka cast ljudima iz Ekspresa koji su masinske struke, sama proizvodnja autobusa nije mala stvar iako zanemarimo kakvi su ti autobusi po kvalitetu i koliko su oni novi, jer se sve to u sustini svodi na presipanje iz supljeg u prazno, prepakivanje sa jednog na drugi pa sve na treci autobus. Zbog toga respekt svake vrste tehnickom osoblju, ali ne mozes se stalno vaditi da nema para, kriza te skupo ovo, te skupo ono... Sad do koga je to i zasto je takva politika firme ne znam i necu da ulazim. Ovo sto sam napisao gore sam napisao pre svega isprovociran od strane pojedinaca koji preferiraju Ekspres koji nalaze bilo kakve mane na Lastinim autobusima i onda likuju kako to ne sme da se desava jednoj Lasti, kako je sramota za firmu, drzavu, naciju... Npr Liazu otpadne maska sa stopaljke to je vec katastrofa, kao da mu volan fali :lol:
Ima losijih Ikarbusa na prigradskim linijama, ali to su ovi koji su nedavno iz gradskog prevoza izasli, oni su losiji malo po pitanju grejanja, ali ovako, idu dobro, ne kvare se. Imas u prigradu i nove Ikarbuse, Liaze, sad su dosli i Ikarbusi iz Presto-a, njima radi grejanje :lol:, Bekhofi, Ik 301 nenamenski ili da, i oni ucestvuju u prevozu... Sve je to smesno porediti sa Nibusom
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
-Mario Andretti-
djole

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 10:14 pm

Postod forest » Pet Feb 24, 2012 6:33 pm

Moram da kazem da sam se na forum javio kao obican putnik revolitiran onim sto svakodnevno vidjam u Nis expresu i nemam nikakve veze sa autobusima.... iskreno nakon boravka u Nemackoj i Austriji gde zeleznica funkcionise besprekorno uvek bi birao zeleznicu ali avaj zivim ovde gde zivim i za tu cenu karte koja nije uopste mala hocu da se vozim u pristojnom busu.

Svaka cast nislijama sto prave buseve i sto od kanti uspevaju da naprave nesto sto se krece ali to je sve presipanje iz supljeg u prazno i krpacina. Mozete napraviti ispitivanje sta se sve ljudima desavalo sa Nis ekspresom spisak bi bio veoma dugacak. Stvari za rubliku verovali ili ne!
Pa bre barem 3 puta smo ujutru na autobuskoj stanici gurali bus da se isparkira sa stanice jer nije mogao da ubaci u rikverc. I to je jednom vozac citavih 15 min pokusavao da ubaci u rikverc i tek onda "naredio" da guramo... i zakasnio sam na posao zbog njihovog rikverca! E to je Nis ekspres.

Kazem za 6 godina studiranja u Beogradu sigurno sam putovao Lastom barem 50-70 puta i nikada se nista nije desilo, nikada se bus nije pokvario. Jedan jedini put sam isao Nis ekspresom jer je bio neki praznik i u Lasti nije bilo mesta i bus se pokvario. Stajali smo sat vremena na auto putu dok nisu otklonili kvar.
Lasta za Prokuplje i Kursumliju salje one najmodernije dvospratne autobuse kakvi im voze na linijama po Evropi. Cistoca je besprekorna. Tako nesto je nemoguce videti u Nis expresu.
Ovde u Prokuplju ljudi beze od Nis ekspresa kada je u pitanju putovanje do Beograda kao djavo od krsta. Cak je jedno vreme Nis expres bio skuplji barem 20% pa su onda spustili cenu da tako privuku putnike ali vala nije im uspelo.
forest
Član

odgovor

Postod lecko » Pet Feb 24, 2012 6:57 pm

forest je napisao:Moram da kazem da sam se na forum javio kao obican putnik revolitiran onim sto svakodnevno vidjam u Nis expresu i nemam nikakve veze sa autobusima.... iskreno nakon boravka u Nemackoj i Austriji gde zeleznica funkcionise besprekorno uvek bi birao zeleznicu ali avaj zivim ovde gde zivim i za tu cenu karte koja nije uopste mala hocu da se vozim u pristojnom busu.

Svaka cast nislijama sto prave buseve i sto od kanti uspevaju da naprave nesto sto se krece ali to je sve presipanje iz supljeg u prazno i krpacina. Mozete napraviti ispitivanje sta se sve ljudima desavalo sa Nis ekspresom spisak bi bio veoma dugacak. Stvari za rubliku verovali ili ne!
Pa bre barem 3 puta smo ujutru na autobuskoj stanici gurali bus da se isparkira sa stanice jer nije mogao da ubaci u rikverc. I to je jednom vozac citavih 15 min pokusavao da ubaci u rikverc i tek onda "naredio" da guramo... i zakasnio sam na posao zbog njihovog rikverca! E to je Nis ekspres.

Kazem za 6 godina studiranja u Beogradu sigurno sam putovao Lastom barem 50-70 puta i nikada se nista nije desilo, nikada se bus nije pokvario. Jedan jedini put sam isao Nis ekspresom jer je bio neki praznik i u Lasti nije bilo mesta i bus se pokvario. Stajali smo sat vremena na auto putu dok nisu otklonili kvar.
Lasta za Prokuplje i Kursumliju salje one najmodernije dvospratne autobuse kakvi im voze na linijama po Evropi. Cistoca je besprekorna. Tako nesto je nemoguce videti u Nis expresu.
Ovde u Prokuplju ljudi beze od Nis ekspresa kada je u pitanju putovanje do Beograda kao djavo od krsta. Cak je jedno vreme Nis expres bio skuplji barem 20% pa su onda spustili cenu da tako privuku putnike ali vala nije im uspelo.

cekaj prijatelju..cini mi se da ti poredis babe i zabe...pricas o gradskom saobracaju u prokuplju i o medjumesnom saobracaju u Lasti....mislim da to nije isto i kako tvoj lepi grad Prokuplje ne daje subvencije za prevoz..bice jos gore i ne samo u Pk vec i u drugim mestima...ti poredis berkofa a da nemas ni pojma o kakvom se autobusu radi i kakvo im je tretiranje u lasti-servisiranje...ajde da poredimo BLAGUSS iz Austrije (poseduje Setre serije 4) i Lastu.....pre svega odrzavanje u lasti je uzasno....pamtis li Ko9020-9034..znas li gde su i u kakvom su stanju ti berkofi...znas li slucajno za Bove 8201-8205 koje su zavrsile u smederevu?...znas li kolike su subvencije grada Beograda za Lastu ?znas li sta Nis-ekspres dobiva....?
nemoj pljuvati po Nis-ekspresu...svi znamo da je situacija jako teska, ali mora se raditi sa ovim sto se ima....znas li ti koliko Lasta nije odrzala polazaka u medjugradsko-prigradskom saobracaju ove zime...nemas podatak...zato ne poredi BABE I ZABE.....a za razmake izmedju sedista si u pravu...ali to je sada poboljsano i poskidan je po red sedista i povecan razmak, a nova vozila sto se prave sada imaju 47 sedista.....zato strpi se malo ....bice bolje .....mnogo je i bahatih putnika koji zavesama brisu stakla..bacaju zvake na sedista...sa kapicama na sedistima brisu cipele...NEMOJ MI SAMO RECI DA SU REVOLTIRANI PA ZBOG TOGA BRISU CIPELE...Pozz
lecko
Član

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 6:26 pm

Postod MS PK » Pet Feb 24, 2012 7:03 pm

Kakav crni expres,nebih nikako ali nikako mogao uopste da ga spominjem uz Lastu.To moze neko ko zivi npr, u centralnoj ili severu srbije pa vidja ponekad crvene buseve i to one "reprezentativne". Takve krseve,neprofesialnost,neljubaznost nemozete sresti nigde.Zive i opstaju iskljucivo zbog monopola koji drze.Rodili su se sa linijama i niko ziv nemoze da radi od njih.Udarili bi katanac za mesec dana samo kad bi uspeo da dodje neki privatnik.Prebegli bi putnici, to bi bila jos jedna seoba srba,tv bi snimala.Npr.kolega koji iz kursumlije putuje oko 5ujutru ide isklj. lastom.Kaze probao i expresom ali ladno se uspava vozac,ili kasni po 20min,ili nece da upali..Imao bih jos dosta toga ali je "forest" takodje puno toga rekao i apsolutno je sve istina.Ja i ljudi iz moje blize okoline nikada bukvalno nismo otisli expresom do bg-a.Niti znamo cenu,niti polaske,niti ta solucija ikome postoji uopste.Ili lasta ili snalazi se ili otkazuj obaveze...
MS PK
Profesionalni vozač

Pridružio se: Ned Jan 15, 2012 2:37 am

Postod forest » Pet Feb 24, 2012 7:13 pm

Hehe, pa naravno da ti to necu reci niti podrzavam putnike koji unistavaju autobuse.
Ok ajde da poredimo liniju Prokuplje-Beograd Lasta i Nis ekspres. Ponovo je neuporedivo. Neka je niski autobus svemirski brod, nije cist lako Lastin.

Ne zanima me kako Lasta odrzava svoje buseve ja sa njima imam samo pozitivno iskustvo.

Pa ne dobija valjda Lasta subvenicije i za liniju Beograd-Prolom Banja
;)

Vidoh post MS Pk pa samo da podelim jos jednu situaciju verovali ili ne. Tamo negde pre 4-5 god na liniji Blazevo Nis je vozio neki vozac koji je bio kockar. Nocu je spavao u Blazevu, tj pio i kockao se i redovno ujutru vozio mamuran i polupijan, povracao uz put i redovno na pijaci u Prokuplju kupovao breskve ili jabuke da se osvezi. Kada je moja drugarica otisla kod nekog sefa na autobuskoj stanici u Nisu da prijavi slucaj receno joj je da je "on dobar covek", "ali znate nesrecan je u zivotu i odao se alkoholu i kocki" :mrgreen:
forest
Član

Postod negas » Pet Feb 24, 2012 7:19 pm

@MPK

To da se uspava vozac, to nema sanse, taj volan vise nikad u ekspresu video ne bi...Pises za nis-ekspres, a nisi se vozio i sam kazez, putujes lastom!

Ima istine, svi se slazemo u mnogim stvarima, ali preduzece nis-ekspres daleko od toga da nemoze da konkurise LASTI! Bas iz tog razloga, zbog nis-ekspresa, Lasta dole vozi sa NAJBOLJIM sa sto ima! To dovoljno govori sta oni misle o ekspresu! Zar to nije pokazatelj!

Ne valja ekspresu kada iskljuci auto u nisu i budu presedanja, e to je katastrofa, a ostalo je sasvim u redu! I kako vreme ide, bice sigurno na jos boljem nivou...poslednje servje vozila su bolje i tako ce biti i sledece...

Naravno putnika ne zanima da li neko preduzece dobija subvencije ili ne, ali ekspres na zalost svaki dinar zaradi na putu, Lasta je tu dosta povlascenija sto nije mala stvar! Ne i Lasta radi da se razumemo, ali to zameriti nis-ekspresu, to nije u redu...:wink:
negas

Postod negas » Pet Feb 24, 2012 7:22 pm

forest je napisao:Hehe, pa naravno da ti to necu reci niti podrzavam putnike koji unistavaju autobuse.
Ok ajde da poredimo liniju Prokuplje-Beograd Lasta i Nis ekspres. Ponovo je neuporedivo. Neka je niski autobus svemirski brod, nije cist lako Lastin.

Ne zanima me kako Lasta odrzava svoje buseve ja sa njima imam samo pozitivno iskustvo.

Pa ne dobija valjda Lasta subvenicije i za liniju Beograd-Prolom Banja
;)

Ne za BG-PK, ali kada se dobije subvencija ona ode u jednu kasu, a ne u kasama po linijama, jel tako?

BG-PK Lasta vozi sa najboljim sto ima skoro. nis-ekspresovi apsolutno ne zaostaju po cistoci, naprotiv...

Za mamurluk, mozda je bilo nekada, ali danas nema sanse, mada ne verujem da je i tada bilo...
negas

Postod forest » Pet Feb 24, 2012 7:31 pm

Mogu da kazem da Lasta ovde u Toplici ima takvu reputaciju da bi ljudi presili u Nis ekspres samo u slucaju da Lasta pocne traktorima da vozi za BG :lol:

Tacno Lasta salje najbolje buseve ali UVEK, a ekspresu se opusteno dogodi da malo bolju krntiju sa medjugradske linije posalje za BG.
forest
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Prevoznici iz južne Srbije