Logo

Potencijalni Muzejski Eksponati opšta diskusija

Diskusije

Postod cuburac1993 » Pon Mar 12, 2012 12:41 am

Upravo sam saznao da Ikarus MAN GB 309 se nalazi na otpadu na zrenjaninskom putu.
cuburac1993
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Nov 22, 2010 12:29 pm

Sponzor

Postod avramovicsasa » Pon Mar 12, 2012 11:34 am

309 nikada nije bio MAN,koliko ja znam jedan MAN IK-5B je stajao pre 15 godina na Zrenjaninskom putu na otpadu ali u poslednjoj deceniji mnogo građevina se izgradilo duž Zrenjaninskog puta.

Odakle ti ta informacija,na kojoj tačno lokaciji su ti rekli da stoji jer ja sam prolazio celu relaciju trasom linije 101 i nikada nisam video taj otpad,
jedino ako nije dalje prema Opovu i Čenti.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod Milos » Uto Mar 13, 2012 9:11 am

13. marta 2012. u Vecernjim novostima je na 18. strani izasao tekst o unistavanju istorijskih vozila GSP. Ona "cuvena" portparolka GSP-a se tako nonsalantno odnosi prema istoriji GSP da je to za svaku osudu. Najmanje sto bi neko od nadleznih iz gradske uprave, zasto ne i gradonacelnik, mogli da urade je da osude takvo javno istupanje predstavnika GSP. Taman da su te tramvaje smestili u najzabitiji deo bilo kojeg pogona, verujem da nikome ne bi smetali. SRAMOTA!

Image
Korisnikov avatar
Milos
Član

Pridružio se: Čet Jul 10, 2008 8:22 pm

Postod cuburac1993 » Uto Mar 13, 2012 9:28 am

Pa oni nisu normalni sada će i ĐĐ da iseku. E sada su stvarno preterali.
cuburac1993
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Nov 22, 2010 12:29 pm

Postod avramovicsasa » Uto Mar 13, 2012 9:41 pm

-Ne znam stvarno šta da kažem,stvarno sam zatečen ovim tekstom,ne mogu da verujem da je razlog gašenja jedne divne istorije novac i nedostatak prostora.
Potparolka GSP-a nije ni trebala da daje bilo kakav komentar vezano za ovaj tekst da nam se ljudi ne bi smejali.
Jao onaj deo o seči PCC-a,pa to je tramvaj od neprocenjive vrednosti sada,nije mi dobro stvarno. :evil:
avramovicsasa
Otpravnik

Postod avramovicsasa » Pet Mar 16, 2012 12:58 am

Šta mislite o pokretanju projekta ,,FAGES,, u bliskoj budućnosti odnosno da se u saradnji sa Fabrikom NIBUS,Muzejom Nauke i Tehnike i GSP-om na prepravljenoj šasiji ZIU 9 ili BKM 201 odradi replika trolejbusa ,,GOŠA FAGES,,.
Imamo tehničke crteže i fotografije,projekat bi bio skup ali NIBUS je do sada dokazao da Mašta radi svašta.
Svi Agregati bi ostali od originalnog trolejbusa dok bi Karoserija podsećala na original.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod avramovicsasa » Sub Mar 17, 2012 1:51 pm

Na Fejsbuk Grupi ,,Udruženja Ljubitelja Javnog Prevoza,, objavljena je informacija da je pokrenuta peticija u Pogonima Zemun i N.Beograd da se gr.br.4161 sačuva kao Muzejski eksponat našta je Muzejska komisija GSP-a dala pozitivan odgovor.
Ja lično nisam čuo ništa o ovoj peticiji a i ne znam da postoji Muzejska komisija jer Muzej GSP-a ne postoji.
Trenutno proveravamo ovu informaciju tako da se nadam da ćemo imati preciznije podatke već koliko u Ponedeljak ili Utorak.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod avramovicsasa » Uto Mar 20, 2012 8:26 am

http://www.tramz.com/co/tc/tc.html

Na ovom linku je objavljena interesantna priča o vraćanju jednog starog zaboravljenog trolejbusa iz Bogote u život .
avramovicsasa
Otpravnik

Postod avramovicsasa » Uto Mar 20, 2012 6:11 pm

-Iz Bliskih izvora GSP-u saznao sam da je Muzejska komisija GSP-a ukinuta pre 9 godina i da zvanično Muzej ne postoji tako da GSP ne planira prostor,ostavljanje ni reparaciju nijednog vozila tako da će svi autobusi,tramvaji,trolejbusi biti po predviđenom planu rashodovani.

Tako da priča koja se pojavila među forumašima o pregledu Muzejske Komisije tramvaja gr.br. 202 i autobusa gr.br. 4161 je neosnovana i da GSP nema informacija o tome zvanično.

Nije isključeno da je neko organizovao takvu vrstu peticije ili ostvario kontakte sa Muzejom Nauke i Tehnike vezano za ovu temu ali GSP nije primio za sada ništa slično.

Moramo biti veoma kooperativni prilikom objavljivanja informacija i proveravati informacije koje dolaze van Foruma i Udruženja kako bi znali zapravo kako da organizujemo određene planove i zadatke.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod avramovicsasa » Čet Mar 22, 2012 10:57 pm

4161 je otpisan,moramo pod hitno da počnemo pregovore sa Muzejom Nauke i Tehnike i GSP-om oko pokretanja priče vezano za zaštitu ovog vozila i dodeljivanja statusa Muzejskog Eksponata.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod MILE » Čet Mar 22, 2012 11:00 pm

Pukla je šasija kod ruda od prikolice.......
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod avramovicsasa » Čet Mar 22, 2012 11:09 pm

Da,to objašnjava njegovo krivljenje prikolice ka harmonici,mislim da se šasija može obnoviti sa ciljem da postane Muzejski eksponat.
avramovicsasa
Otpravnik

Postod avramovicsasa » Uto Apr 03, 2012 5:35 am

Šta mislite o ideji koju smo već pominjali a koju bi mogli da spomenemo Novinaru u nekoj od reportaža.
Odnosno da se između budućeg Muzeja Javnog prevoza i Turističke Organizacije Beograda i Grada Beograda postigne saradnja o uspostavljanju Turističkih linija na kojima bi saobraćali potencijalni muzejski eksponati:

T1(Studentski Trg-Crveni Krst) -Kolarčev Narodni Univerzitet-Plato
-Trg Republike-Narodni Muzej-Narodno Pozorište-Terazije-Beograđanka-
-Pozorište na Cvetnom Trgu-Slavija(Spomenik D.Tucoviću)-JDP na Crvenom Krstu.

Turistička tura bi podrazumevala upoznavanje znamenitosti centara kulture u Beogradu kao interesantnih spomenika i građevina uz Turističkog vodiča koji bi uz mali Ekran na kojima bi išli Istorijski snimci upoznavao Turiste sa bogatom istorijom određenih objekata.

Moglo bi se sklopiti Sponzorstvo sa Mekdonaldsom čiji ljubazni radnici bi mogli na Terazijama da počaste Turiste Lanč paketom.
Na nekoj od usputnih stanica bi moglo da uđe lice koje bi glumilo ličnost iz Istorije našeg grada koji bi podelio suvenire za uspomenu.
Uz kupljenu kartu u vozilu turisti bi mogli da posete besplatno neki od Beogradskih Muzeja.

Liniju bi opsluživao trolejbus gr.br. 1 ,,ZIU 9,, iz 1979 godine.

Postod avramovicsasa » Uto Apr 03, 2012 5:38 am

Šta mislite o ideji koju smo već pominjali a koju bi mogli da spomenemo Novinaru u nekoj od reportaža.
Odnosno da se između budućeg Muzeja Javnog prevoza i Turističke Organizacije Beograda i Grada Beograda postigne saradnja o uspostavljanju Turističkih linija na kojima bi saobraćali potencijalni muzejski eksponati:

T1(Studentski Trg-Crveni Krst) -Kolarčev Narodni Univerzitet-Plato
-Trg Republike-Narodni Muzej-Narodno Pozorište-Terazije-Beograđanka-
-Pozorište na Cvetnom Trgu-Slavija(Spomenik D.Tucoviću)-JDP na Crvenom Krstu.

Turistička tura bi podrazumevala upoznavanje znamenitosti centara kulture u Beogradu kao interesantnih spomenika i građevina uz Turističkog vodiča koji bi uz mali Ekran na kojima bi išli Istorijski snimci upoznavao Turiste sa bogatom istorijom određenih objekata.

Moglo bi se sklopiti Sponzorstvo sa Mekdonaldsom čiji ljubazni radnici bi mogli na Terazijama da počaste Turiste Lanč paketom.
Na nekoj od usputnih stanica bi moglo da uđe lice koje bi glumilo ličnost iz Istorije našeg grada koji bi podelio suvenire za uspomenu.
Uz kupljenu kartu u vozilu turisti bi mogli da posete besplatno neki od Beogradskih Muzeja.

Liniju bi opsluživao trolejbus gr.br. 1 ,,ZIU 9,, iz 1979 godine.

T2(Kalemegdan-Autokomanda-Slavija-Topčider-Kalemegdan)-Poseta ZOO vrtu-Upoznavanje sa Savskim delom u Karađorđevoj-upoznavanje sa Istorijom Beogradskih mostova-Autobuska i Želez.stanica-Vlada Srbije-Zgrade Generalštaba-Hram Svetog Save i Savski plato-Slavija(Spomenik D.Tucovića)-Palata Pravde-Most Gazela-
Sajam-Novi most preko Ade-Topčider .

-Naravno ovde bi se takođe podrazumevao vodič koji bi uz pomoć ekrana sa kratkim filmovima upoznavao Turiste sa istorijom pomenutih objekata.

-Takođe bi i ovde mogao da se nađe Sponzor koji bi recimo na odmoru u Topčiderskom parku mogao Turiste da počasti Gibanicom,Projom,Slatkim krofnama uz zvuke Starogradske muzike.

-Liniju bi opsluživao tramvaj gr.br.110-193 ,,ĐĐ II,,iz 1974 godine.

T3(Kalemegdan-Banjica)- Poseta Vojnom Muzeju i Spomenicima na Kalemegdanu-Kolarac-Narodni Muzej-Narodno Pozorište-Terazije-Skupština-Pionirski Park-Zgrada Gradske Vlade-Vlada Srbije-Generalštab
-Zgrade Ambasada Zemalja-BIP Pivara-Muzej 25 Maj .
-Turisti bi bili počašćeni osvežavajućim sokovima proizvodnje BIP,plus određenim suvenirima.

Liniju bi opsluživao autobus gr.br.228 ,,Sanos S-115,,iz 1987 godine.

T4(Trg Republike-Novo Groblje-Dorćol-Trg Republike)-Poseta Narodnom Muzeju-Poseta Muzeju Automobila-Vukov Spomenik-Novo Groblje/Aleja Velikana-poseta grobovima naših važnih ličnosti/-Poseta Muzeju Nauke i Tehnike-Dorćol 25 Maj-oko Kalemegdana-Pariskom ulicom do Trga Republike.
Na Šetalištu 25 Maj bi od strane partnera Frikom Turisti bili počašćeni sladoledom po želji.

Liniju bi opsluživao autobus gr.br. 21 ,,Mercedes 0305,, iz 1982 godine._____________________________________________________

T5(Slavija-Aerodrom Batajnica)-Slavija(Spomenik D.Tucovića)-Beogradska-Bulevar-Tašmajdan-Crkva Svetog Marka-Skupština-Zgrada PC Ušće-SIV-Muzej Vazduhoplovstva-Batajnica Aerodrom.

U ovom paketu bi bio uključen mini Aeromiting ili skakanje sa padobranom, uz suvenire.

Liniju bi opsluživao Autobus gr.br.405 ili 1046 ,,IK-5B,, iz 1980 godine.

T6(Terazije-Zemun)- Terazije-Skupština-Topčider(Kovanica novca)
Njihov Muzej-Auto put-Sava Centar-Beogradska Arena-Replika Terazija na N.Beogradu-Zgrada IDEA-Opština N.bgd-Zemun-Gardoš .

Tu bi bio sponzor IDEA koji bi počastili Turiste posebnim mešovitim paketima.

Liniju bi opsluživao Autobus gr.br.4161 ,,IK-161,, iz 1991 godine

T7(Poseta Fabrikama)- IMT,Rakovica,Ikarbus -Turisti bi dobili suvenire ovih Fabrika,Kalendare,olovke,posluženja
-Linija bi bila u radu po dogovoru i opsluživao bi je Autobus gr.br.1 ,,IK-103 4V,, iz 1996 godine.

T8(25 Maj-kroz Centar grada do Avale) -liniju bi opsluživao Autobus xxxx S-415 iz 1986 godine.

T9 (Varijacija poseta pomenutih destinacija)-prilagođena potrebama Invalida i lica sa posebnim potrebama kako stranih tako i domaćih turista-

Liniju bi opsluživao Autobus gr.br.706 ,,IK-111,, sa kompletno remontovanim rampama za ulaz Invalida. iz 1990 godine.

Vikendom bi u sklopu Pešačkog Vikenda mogla građanima da budu na raspolaganju replike ,,TAXI GSB,, Fiat 1300,Zastava 101,, kao i povezivanje sa vlasnicima Fijakera,Kočija i starih automobila.
Uz celu priču bi se uključili i sponzori koji bi svojim proizvodima časćavali goste a samim tim i reklamirali Gostoprimstvo i svoje proizvode kako na domaćem tako i na stranom tržištu.

Postod Milos » Uto Apr 03, 2012 10:40 am

Ja mislim da je ideja na mestu, ali da od nje nema nista, jer kad nisu bili u stanju da sacuvaju jednu Bredu, onda ne znam kako ce tek reagovati na pomen da treba da restauriraju desetak vozila (neka manje, neka vise) i to u takve svrhe. Ne verujem da ce iko imati sluha za to, secamo se sta je sve brbljala za Vecernje novosti ona cuvena portparolka GSP.

A da bi uopste pocelo da se razmislja o tvojoj ideji Sasa, prvo treba ustanoviti sta je sa famoznim 1046, da li je stvarno ziv ili je "fantom iz opere". Nemoguce je da ne postoji nijedan radnik Ikarbusa koji ne moze nesto da kaze u vezi sa tvrdnjama da je takav autobus ikada dovezen u Ikarbus i da je tamo skladisten. Ikarbus je u rasulu i sigurno imaju vaznije stvari o kojima razmisljaju nego o IK5, a ne bi me cudilo i da kod njih vlada poslovna politika kao u pogonu Karaburma, pa da je 1046, ako je ikada bio kod njih, rastavljen jer je zauzimao prostor...

Ovo je satelitski snimak okoline fabrike, ja na njemu vidim samo jedan zglob parkiran levo od zgrade i ko zna koji je model u pitanju...

Image
Korisnikov avatar
Milos
Član

Pridružio se: Čet Jul 10, 2008 8:22 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije