od danilo » Pet Apr 06, 2012 8:34 am
Još jednu kontrolu sam odradio u toku jučerašnjeg dana (četvrtak, 5. april 2012. godine) i to na jednom novobeogradskom IK-201...
I to na autu sa GB 1145 kojim sam se vozio od stajališta "Omladinski Stadion" do Mirijeva, na polasku 15/74, koji ne znam da li za sada ima redovno vozilo, a u pitanju je dvosmenac.
Pa ovako spoljni izgled vozila, stanje karoserije nije loše, onako prosečan je, možda i malo bolje od toga. Njemu je, ja barem mislim, u skorije vreme menjana oplata ili je samo prefarban, mada ipak mislim da mu je menjana oplata jer je ista dosta "zdrava", nema tragova korozije, a nema ni nekih većih oštećenja, ulubljenja, deformiteta i slično. Prav je, prikolica zna malo da zanese. Odrava visinu karoserije na otprilike svim jastucima podjednako.
U vožnji je dosta dobar, dobro odmah da kažem da nije bio nešto posebno opterećen, bilo je dosta malo putnika (možda 30ak, ne više). Vuče dosta dobro, što se kaže dobro i brzo "puni". Startan je kada polazi iz mesta, a uspon u Mirijevskom Bulevaru je savladao dosta dobro, bez gušenja i bez većih problema. Iako je manuelac šalta se, koliko sam uspeo da čujem i vidim, dosta dobro i lako. Ne krči menjač prilikom prešaltavanja, ne izbacuje iz brzine i lako se ušalta. Kočenje relativno dobro, a ispravna je nožna komanda retardera.
Svi instrumenti su tu, na komandnoj tabli...
Tahograf je marke "Novatronic" (verzija tahografa bez ugrađenog obrtomera), brzinomer je ispravan kao i sat, koji pokazuje tačno vreme.
Kazaljka pokazivača za nivo goriva u rezervoaru je pala na nulu (neispravan). Voltaža na akumulatoru je na oko 26 V. Pritisak ulja u motoru je na leru na oko 1,5 bara, dok u vožnji, pri većem broju obrtaja ide i do celih 5 bara, a inače nema originalni manometar za pritisak ulja, već naknadno ugrađeni (sa dve kazaljke). Temperatura rashladne tečnosti u motoru održava na oko 85 stepeni C. Pritisak vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu je na oko 7,5 bara, konstantno.
Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Mirko GSP