od danilo » Pet Apr 13, 2012 1:44 pm
U utorak, sad ove nedelje, je na 4/74 (dvosmenac) saobraćao novobeogradski IK-103, auto sa GB 494, koji je menjao auto sa GB 1258. Kada sam krenuo u grad, u toku II smene, vozio sam se u ovom autu od Bežanijske Kose do stajališta "Višegradska", u Ulici Kneza Miloša.
Ovako, za ovaj auto nema šta mnogo da se kažem jer je kao i većina braće iz ove serije mnogo dobar i jak auto, a pritom i solidno očuvan.
Karoserija znam da je u dobrom stanju od ranije, sada nisam uspeo da vidim stanje oplate jer je u međuvremenu ovaj auto dobio reklamu "Fanta - okreni na igru", tako da se od folije dobar deo karoserije ne vidi. Prav je, nije onako izlomljen, kao pojedini IK-103 (doduše starije generacije), održava i visinu karoserije na svim jastucima podjednako.
Sada o ponašanju u vožnji... Ide ko munja, šta drugo da kažem. Veoma startno vozilo pri polasku iz mesta, negde na pola hoda papučice gasa ubrzava samo tako, zaista odlično prima gas. Uspon uz Mostarsku petlju savladava bez poteškoća, mada je u vozilu bilo svega možda 30ak putnika. Šalta u principu mirno i tiho, mada se dešavalo da kada se pusti papučica kočnice da u jedan mah zvekne i tek onda krene. Kočenje izvanredno, rade i ručna i nožna komanda retardera (poseduje ručice retardera i stanične kočnice na komandnoj tabli).
Tahograf je marke "Actia" (čini mi se, mada sad već nisam siguran), brzinomer i sat su ispravni (nema ugrađen obrtomer).
Pokazivač za nivo goriva je isto ispravan (negde je bilo 3/4 pun rezervoar za goriva, barem sudeći po pokazivaču). Voltaža akumulatora stalna između 26 i 27 V. Pritisak ulja u motoru na nekih 2 bara, u vožnji ono klasično ide do oko 5 bara. Temperatura vode u motoru održava na oko 85 stepeni C, konstantno. Pritisak vazduha za kočenje, na oba kočiona kola, drži u proseku na 7,5 bara.
Ispravni svi validatori i panel kod vozača.
Jedina zamerka koju sam primetio koja je vezana za enterijer je to što se keder na I vratima dosta odvojio, pa između I i II krila na I vratima zjapi jedno 2 do 3 cm.
Poslednji put menjao
danilo dana Pet Apr 13, 2012 3:34 pm, izmenjena samo jedanput
Mirko GSP