Logo

Transmisija

Sve rasprave vezane za tehniku, za autobuse, naravno.

Postod croout » Uto Maj 22, 2012 3:38 pm

Sotir, slažem se stobom, i mene su začudili neka pitanja i komentari i to od onih koji voze autobuse. Ima ih i koji znaju malo više, a kako je dosta ljudi na ovom forumu vjerujem da će se naći i iskusnijih vozača ili mehaničara koji znaju o čemu pričam. Pogotovo o iskustvu vožnje s raznim mjenjačima jer ni 6. st nisu svi isti. Npr MB 190GO-6 ili 210GO-6 koji su namijenjeni samo autobusima naspram kamionskog G85-6 kakav se koristi u MB Tourinu (1. do 5. po meni malo prekratke za bus). Što se tiče kretanja u 2. brzini normalno da ovisi o motoru, mjenjaču, opterećenju, konfiguraciji terena...dobar vozač će sam prepoznati kad može u 2. ili bolje (za kvačilo) u 1. Htio sam spomenuti i 12.brzinski ZF Astronic, slažem se da je dobar ali i to je kamionski mjenjač i po meni ne baš prikladan za autobus (u prvoj max 10 na sat, sve brzine podjednako udaljene, ne kažem da je to loše ali i sama automatika preskače po jednu do 8. ili 9.). Koristi se radi velikog momenta i iako ne najprikladniji zato što je jeftinije rješenje nego konstruirati potpuno novi samo za buseve (poput MB 240GO-8 ili najnoviji 250GO-8).
croout
Član

Pridružio se: Pon Maj 21, 2012 8:22 pm

Sponzor

Postod Sotir » Uto Maj 22, 2012 4:37 pm

Iskreno,meni nije mehanika jaca strana,ali svaki put poslusam onog ko se bavi time,pa ako imam mogucnost probam nesto od toga ako sam u prilici.Nisam vozac autobusa niti znam da ga vozim,ali sam voljan da svaciji dobronameran savet poslusam,iskreno ovde vlada jednoumlje,nimalo ne preterujem i kazem ti onako kako stvari stoje.Bilo bi fino da neko od ljudi koji je isprobao razne marke i kako da kazem kategorije istih proba da ti odgovori,jer je tvoje pitanje sustina ovakvih foruma i rasprava.
Korisnikov avatar
Sotir
Član

Pridružio se: Pon Apr 04, 2011 9:33 pm

Postod negas » Ned Maj 27, 2012 12:21 am

croout je napisao:Ja sam ovdje novi, vozač amater i zanima me motorna tehnika. Kako vidim da vas ima ovdje potkovanih na tom polju molio bi ako mi netko može otgovoriti na neka tehnička pitanja vezana za transmisije i mjenjačke sklopove kod autobusa. Zanimalo bi me sledeće:

1. Obično je najviša brzina overdrive. Ide li to preko parova zupčanika ili preko planetarnog seta?
2. Koliko parova zupčanika koriste 6 st. mjenjači?
3. U praksi da li se osjete razlike u prijenosima kod takvih mjenjača različitih proizvođača odnosno modela autobusa? Koji su najbolji?
4. Je li tko imao priliku voziti model sa GO240-8 aut. mjenjačem i da li smeta "rupa" između 3. i 4.? (npr uzbrdo i opterećeni)
Bilo bi još ali za sada toliko. Hvala i pozdrav!

1. Pa zavisi od konstrukcije menjaca, tj planetarni je u stvari automatski menjac, tj set planetarnih zupcanika. A ovi manuelni imaju uglavnom cilindricne zupcanike.

2. Pa jedna brzina, je jedan par, jer imas jedan prenosni odnos. Kod 6 stepenog imas 6 para, i +7 za rikverc obicno je tako.

3. Ja sam bio skeptik za automatske menjace, ali kako sam se stalno vozio u jednoj Temsi sa automatskim menjacem (a najgore ne znam jos koji je uopste sem da je ZF proizvodnja) i koja vec 6-tu godinu nikad nije imala kvar na njemu, a svaki dan radi, sad mi je nekako tak menjac najbolji. Zasto-zato sto je pouzdan i ne zamara vozaca!!! Dakle da ima para, takav bi bus kupio!

4. Nisam nikad, ali se vozih u pomenutoj Temzi. Primetio sam da neki vozaci mnogo losije voze automatik u odnosu na druge (ruku na srce u odnosu na one koji stalno voze automatik) pa moze doci do seckanja prilikom voznje, kada na pravcu non stop dodaje i pust gas, i uz brdo kada ga ne blokira pa ubije motor da izvuce to brdo...
negas
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 3:52 pm

Postod croout » Uto Maj 29, 2012 3:07 pm

Evo napokon nekog...hvala ti negas na odgovoru. No moram ja malo "zakomplicirati". Automatski mjenjači su u pricipu planetarni (imaju po nekoliko setova planetarnih prijenosa) ali mene zanima primjena planetarnih elemenata u klasičnim mjenjačima. Najčešće se primjenjuje kod range grupe (duplaju 3,4 ili više osnovnih brzina), a mene zanima da li se koriste i na izlaznoj osovini za overdrive (kao spliter za polovljenje brzina ili kao 6. kad je od), jer bolje podnose velika opterećenja.
Pitao sam za mercedesov GO240-8 jer je automatik ali ne planetarni već ima 5 ili 6 parova zupčanika među kojima ako se ne varam ima i jedan planetarni set što ukupno daju 8 brzina naprijed i jednu natrag. Kako sam čitao koji su ga vozili su oduševljeni, jedino malo smeta taj razmak od 58 % između 3. i 4. no to je konstrukcijski uvjetovano, a ionako se radi o nižim brzinama (između 30 i 50 km/h). Na osnovu prijenosnih odnosa uočio sam neke pravilnosti pa pokušavam smisliti kako je to u stvari posloženo. Ima li tko ideju gdje bi se mogli pronaći takvi detaljniji teh. podaci?
Vozio sam se i ja po Rijeci u busevima s automatikom (mislim da su bili MAN-ovi) i isto malo cimaju, ne znam koliko je to po izvedbi a koliko od vozača, kako možeš utjecati kad će i kako promjeniti brzinu? Kad su tek dobili automatike na probne vožnje čuo sam da je bilo problema po uzbrdicama ( a toga u Rijeci ima) no sad su većina ako ne i svi s automatikom. Svakako kod gradske vožnje puno manje stresa i posla za vozače.
Spomenuo si Temsu (Temzu), ne mogu se sjetiti kakav je to autobus, gdje se proizvodi, koji motor i koliko brzina ima..? I molim te pojasni mi malo ono "..kad ga ne blokira uzbrdo pa ubije motor...", što ne bi trebala automatika sama odraditi posao i voziti u pravoj brzini i kad je na D(rive-u)?
croout
Član

Re: Transmisija

Postod Toma_Sk » Pet Jun 01, 2012 1:12 pm

Narode da li možda ima neko presek menjača ili možda šemu menjača sa osnovnim sastavnim elementima? Hvala unapred.
Toma_Sk
Član

Pridružio se: Sre Apr 27, 2011 8:02 pm

Postod miham » Sub Jun 02, 2012 2:16 pm

evo jedan automatik menjac sa retarderom..mercedesov.. :)
Image
Image
Image
inace na prodaju je,zainteresovani neka me zovu na +38269248444 :wink:
miham
Mehaničar

Pridružio se: Ned Dec 12, 2010 10:52 pm

Postod miham » Sub Jun 02, 2012 2:18 pm

evo i jednog ZF S8 180 inace popularno zvani 4+4..u drustvu mercedesovog V8 od 366KS..
Image
miham
Mehaničar

Pridružio se: Ned Dec 12, 2010 10:52 pm

Postod croout » Sub Jun 02, 2012 11:01 pm

http://nikolavujic.weebly.com/motori-i- ... nload.html
Ima pdf o planetarnim prijenosnicima te na engl. detaljan prikaz golfovog 5st mjenjača. Potraži i "Motori i motorna vozila" od Ivana Filipovića (pdf). Za slike "uguglaj" truck gearbox i klikni na slike...
croout
Član

Re:

Postod branik » Čet Avg 30, 2012 11:20 am

croout je napisao:Evo napokon nekog...hvala ti negas na odgovoru. No moram ja malo "zakomplicirati". Automatski mjenjači su u pricipu planetarni (imaju po nekoliko setova planetarnih prijenosa) ali mene zanima primjena planetarnih elemenata u klasičnim mjenjačima. Najčešće se primjenjuje kod range grupe (duplaju 3,4 ili više osnovnih brzina), a mene zanima da li se koriste i na izlaznoj osovini za overdrive (kao spliter za polovljenje brzina ili kao 6. kad je od), jer bolje podnose velika opterećenja.
Pitao sam za mercedesov GO240-8 jer je automatik ali ne planetarni već ima 5 ili 6 parova zupčanika među kojima ako se ne varam ima i jedan planetarni set što ukupno daju 8 brzina naprijed i jednu natrag. Kako sam čitao koji su ga vozili su oduševljeni, jedino malo smeta taj razmak od 58 % između 3. i 4. no to je konstrukcijski uvjetovano, a ionako se radi o nižim brzinama (između 30 i 50 km/h). Na osnovu prijenosnih odnosa uočio sam neke pravilnosti pa pokušavam smisliti kako je to u stvari posloženo. Ima li tko ideju gdje bi se mogli pronaći takvi detaljniji teh. podaci?
Vozio sam se i ja po Rijeci u busevima s automatikom (mislim da su bili MAN-ovi) i isto malo cimaju, ne znam koliko je to po izvedbi a koliko od vozača, kako možeš utjecati kad će i kako promjeniti brzinu? Kad su tek dobili automatike na probne vožnje čuo sam da je bilo problema po uzbrdicama ( a toga u Rijeci ima) no sad su većina ako ne i svi s automatikom. Svakako kod gradske vožnje puno manje stresa i posla za vozače.
Spomenuo si Temsu (Temzu), ne mogu se sjetiti kakav je to autobus, gdje se proizvodi, koji motor i koliko brzina ima..? I molim te pojasni mi malo ono "..kad ga ne blokira uzbrdo pa ubije motor...", što ne bi trebala automatika sama odraditi posao i voziti u pravoj brzini i kad je na D(rive-u)?

Izabrace automatika brzinu i izaci ce uzbrdo, ali ako se blokira, moze i brze i sa nesto vise obrtaja da se motor ne greje.Cim dostigne odredjeni brojh obrtaja, prebacice u sledecu, ali ce se umesto, recimo, 1800, vrteti na 1400. Nekim motorima tu nije povoljan obrtni moment, (ispod turbine) pa ce se muciti. Zato su bolji oni sa tastaturom tipa 1-2-3-D-N-R nego D-N-R zbog izbora Tako je i na spustu. Bolje ce kociti. Kada nema nista osim D, resenje je stisnuti kik daun, kada ce kasnije da salta, ili da vrati u nizu, po potrebi, da bi motor dosao u povoljnije obrtaje.Licno, najvise volim kvacilo, bez obzira na konfiguraciju menjaca:6, 6+6, 4+4. Tu je mala razlika. Za ravno nije bitno, a u brdu se poznaju junaci. I naravno, za autoput je jako bitan finalni prenos, jer mnogo znaci na koliko obrtaja je 100 -103 km/h, gde je blokada (niza potrosnja, manje habanje, grejanje...). Na gradskim su sasvim dovoljne 4 automatske, jer je maksimalna brzina manja, svi su prenosi kraci, a uglavnom se ne prelazi 50.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod milos265 » Ned Dec 23, 2012 5:11 pm

Evo jednog klipa sa you tube-a koji lepo u praksi pokazuje koriscenje range-split sistema promene brzina. Posto se ovde diskutovalo o sporim i brzim brzinama, kako to 8 a zapravo 16 brzina i slicno. Ovde je prikazana varijanta menjaca sa 12 brzina na Volvou FH ali je princip isti i kod menjaca sa 16 brzina.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3ozp7Pw2Fic[/youtube]
milos265
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm

Postod stralis3 » Ned Jan 13, 2013 3:45 pm

Da,ovo je menjac sa 3+3 brzinama i svaka se polovi...plus jos ima po 2 puzna stepena prenosa! Inace,ovaj menjac je medju vozacima jako poznat i karakteristican po zvuku udara cekica kada se redukuje iz visih u nize stepene prenosa! Pre neki dan je jedan na semaforu stao kraj mene i kada je prebacivao u nize najblaze receno sam se ukenjao... :lol: :lol: :lol:
[quote="djole"]taj 1.2 sa 60 ks je neprevazidjen motor, mocniji atmosferski motor za gradski auto nije napravljen :D
Korisnikov avatar
stralis3
Član

Pridružio se: Uto Feb 07, 2012 8:28 pm

Postod pavle1502 » Ned Jan 13, 2013 5:28 pm

:idea: Dali zglobni busevi koji imaju motor na zadnjem delu mogu biti manuelci :?:
pavle1502
Član

Pridružio se: Sre Avg 24, 2011 1:38 pm

Postod branik » Ned Jan 13, 2013 6:33 pm

To bi bila suluda rabota. Poluga bi bila predugacka, samim tim teska, trebalo bi je lomiti na zglobu... Samo automatik! Eventualno, mozda bi mogao nekakav klasican menjac sa hidro pneumatskom asistencijom.
branik
Profesionalni vozač

Postod sasa-74 » Pon Jan 14, 2013 2:23 pm

Ne mora iskljucivo poluga da bude moze i pomocu sajli da se salta manuelni menjac :wink:
negas je napisao: Nema auta bez TAMica! Nekad su inzenjeri Dajca projektovali motor za bus bez goriva, al im bilo glupo zbog konkurencije, pa resili da ga naprave samo da radi bez vode :wink: :wink:
sasa-74
Mehaničar

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:10 pm

Postod branik » Pon Jan 14, 2013 7:30 pm

Ok, ali ih svakako neces razmotavati preko cele sasije i zgloba do prikolice.
branik
Profesionalni vozač

PrethodniSledeća

Povratak na Tehnika