croout je napisao:Ja sam ovdje novi, vozač amater i zanima me motorna tehnika. Kako vidim da vas ima ovdje potkovanih na tom polju molio bi ako mi netko može otgovoriti na neka tehnička pitanja vezana za transmisije i mjenjačke sklopove kod autobusa. Zanimalo bi me sledeće:
1. Obično je najviša brzina overdrive. Ide li to preko parova zupčanika ili preko planetarnog seta?
2. Koliko parova zupčanika koriste 6 st. mjenjači?
3. U praksi da li se osjete razlike u prijenosima kod takvih mjenjača različitih proizvođača odnosno modela autobusa? Koji su najbolji?
4. Je li tko imao priliku voziti model sa GO240-8 aut. mjenjačem i da li smeta "rupa" između 3. i 4.? (npr uzbrdo i opterećeni)
Bilo bi još ali za sada toliko. Hvala i pozdrav!
croout je napisao:Evo napokon nekog...hvala ti negas na odgovoru. No moram ja malo "zakomplicirati". Automatski mjenjači su u pricipu planetarni (imaju po nekoliko setova planetarnih prijenosa) ali mene zanima primjena planetarnih elemenata u klasičnim mjenjačima. Najčešće se primjenjuje kod range grupe (duplaju 3,4 ili više osnovnih brzina), a mene zanima da li se koriste i na izlaznoj osovini za overdrive (kao spliter za polovljenje brzina ili kao 6. kad je od), jer bolje podnose velika opterećenja.
Pitao sam za mercedesov GO240-8 jer je automatik ali ne planetarni već ima 5 ili 6 parova zupčanika među kojima ako se ne varam ima i jedan planetarni set što ukupno daju 8 brzina naprijed i jednu natrag. Kako sam čitao koji su ga vozili su oduševljeni, jedino malo smeta taj razmak od 58 % između 3. i 4. no to je konstrukcijski uvjetovano, a ionako se radi o nižim brzinama (između 30 i 50 km/h). Na osnovu prijenosnih odnosa uočio sam neke pravilnosti pa pokušavam smisliti kako je to u stvari posloženo. Ima li tko ideju gdje bi se mogli pronaći takvi detaljniji teh. podaci?
Vozio sam se i ja po Rijeci u busevima s automatikom (mislim da su bili MAN-ovi) i isto malo cimaju, ne znam koliko je to po izvedbi a koliko od vozača, kako možeš utjecati kad će i kako promjeniti brzinu? Kad su tek dobili automatike na probne vožnje čuo sam da je bilo problema po uzbrdicama ( a toga u Rijeci ima) no sad su većina ako ne i svi s automatikom. Svakako kod gradske vožnje puno manje stresa i posla za vozače.
Spomenuo si Temsu (Temzu), ne mogu se sjetiti kakav je to autobus, gdje se proizvodi, koji motor i koliko brzina ima..? I molim te pojasni mi malo ono "..kad ga ne blokira uzbrdo pa ubije motor...", što ne bi trebala automatika sama odraditi posao i voziti u pravoj brzini i kad je na D(rive-u)?

negas je napisao: Nema auta bez TAMica! Nekad su inzenjeri Dajca projektovali motor za bus bez goriva, al im bilo glupo zbog konkurencije, pa resili da ga naprave samo da radi bez vode![]()
Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju