[size=20pt]Haris Kadić: Podjela linija nam je jedini izlaz iz krize[/size]
Razumijem strah radnika, ali nemamo drugog izbora, kaže Kadić
Iako su radnici GRAS-a nezadovoljni najavama menadžmenta da će od prvog septembra "Centrotransu" prepustiti neke linije javnog prijevoza, Haris Kadić, direktor GRAS-a, rekao je za "Dnevni avaz" da je saradnja s ovom firmom jedini način za izlazak preduzeća iz krize i njegov opstanak.
Vezane ruke
- U ponedjeljak smo s radnicima održali sastanak i pojasnili smo im s kojim problemima se susreće GRAS. Imamo manjak vozila, koja su stara, a veliki broj linija, ogromna dugovanja preduzeća, nemamo podršku Kantonalne vlade i građana i takav način rada je neodrživ - kaže Kadić.
On dodaje da radnici kategorično traže da sami voze, jer se plaše "Centrotransa" i da će, ako se s njima pokrene saradnja, raditi protiv GRAS-a.
- Razumijem ih potpuno, svi oni strahuju za svoj posao, ali nama su ruke vezane. Mi ne možemo ispuniti očekivanja građana. Moje je da iznalazim rješenja i smatram da ćemo uvođenjem "Centrotransa" građanima ponuditi kvalitetniji i sigurniji prijevoz. Ovo sve posmatram kao ekonomski interes i poboljšanje situacije u našem preduzeću - ističe Kadić.
Nužan potez
On napominje da nijedna odluka ne može konačno biti donesena bez pristanka radnika i da on sam neće potpisati nikakav papir.
- Sindikati obavljaju razgovore s radnicima i šta će sada biti ne znam, ali sam siguran da bi još jedan štrajk značio uništenje GRAS-a. Ulazak drugog prijevoznika nije moja želja, već je nužan potez kako bi se poboljšala situacija u preduzeću - navodi Kadić.
AVAZ