Od 1 Septembra Praski gradski transport ocekivaju navece promene u poslednjih 20 godina...cilj je da DPP (Dopravni Podnik Praha) zastedi nekih 400 miliuna kruna, sta je oko 13 miliuna eur godisnje...novi plan je izradila firma Rapid....puno linije su skracene, neke produzene a neke linija ukinute....4 tramvajske i 18 autobuske linije nece vise postojati....u istoriju idi tramvajske linije sa brojem 15,19,21 i 36 i autobuske 104,117,130

,155,182,192,198,203,217,224,243,246,247,248,254,271,H2 i 569.....
Inace promene su izazvale buru reakcija, uglavnom negativnih....autor ovih redova se slaze da je ovo prava katastrofa.....najveca tragedija je to sto moja najomiljenija linija 130 je ukinuta

......
Danas je u Mladoj Fronti izasla statija da se vozaci plase reakcije nezadovoljnih putnika......i da ce svima morati da objasnjavaju da svi koji su nezadovoljni treba da se zale firmi Rapid i mendzmentu DPP-a i da onu nisu nista krivi.
Ja vec godinama ne koristim DPP, samo ponekad onako kad me uhvati nostalgija...kao veceras kad sam se poslednji put provozao sa 130....inace autobus je bio SOR GB 7359...
U isto vreme sve novine pisu o ogromnoj aferi teskoj nekoliko milijardi eura, u vezi ugovoro koje je potisivao DPP-ov menadzment sa raznim firmama.....Prazani su vec poceli da tepaju DP-u (dira na prahy) sta u prevodu znaci rupa u kojoj nestaju pare...inace DP znaci Dopravni Podnik, sto bi znacili transportno preduzece.....
Eto to su najnovije vesti iz Praga....
A da...juce su na vestima javili da nove tramvaje Skoda 14T Porsche Design, cija je isporuka trajala od 2005 do 2009 godine vec su poceli da pokazuju probleme sa menjacima.....35 tramvaja od ukupno 69 koliko je kupila DPP, vec imaju probleme sa menjacima i ne mogu u saobracaj....tramvaji su vec izvan garancije a proizvodjac Plzenska Skoda tvrdi da je razlog ovome u losem stanju sine u Pragu.....ovo ce kostati DPP nekih 10 miliona kruna...
Eto, to bi bilo za sada sve iz Praga