Ljudi moji danas ni manje-, a ni više na početku II smene na 4/65 je uključen auto sa GB 1093 (Stara Raba; Ikarbus IK-166; 1992. godište), jaoj oduševio sam se kada sam video... Legendarna Raba je tada uključena na 4/65, u toku I smene nešto drugo je saobraćalo (ne videh iz daljine šta je saobraćalo tamo), ali odradio smene u podne i uveče bez po muke, znači auto za pamćenje.
Pa ajde da krenem nekim ustaljenim redosledom...
Karoserija na ovoj legendi je u veoma dobrom stanju, stvarno se izuzetno drži, limovi (oplata) na celom autu su u odličnom stanju, mislim nema ni većih, mada ni manjih oštećenja, nema tragova korozije, pa čak ni najmanjih. Ovaj auto je pre nekoliko godina (možda pe 5 godina) imao Remont, tada je sređena karoserija i evo i dan danas drži se fenomenalno. Visina je stalna ne pada uopšte, a inače je izuzetno mek u vožnji, amortizuje izuzetno dobro, preko Brankovog mosta, kolotraga samo pliva, li pliva. Prikolica je isto dosta prava, možda ne baš najidealnije, ali nije izlomljen, ne pada visina na III osovini, ono mislim sasvim ok.
Sada kada govorimo o onome najbitnijem... motoru, srcu ove legende tu imam samo reči hvale. Naime, ide veoma, veoma dobro, vuče sasvim solidno, ma šta solidno, s obzirom na godine ide ko mećava, jedino gde ima problema jesu usponi, naročito Ljubice Luković na Zvezdari, tu mora da se da "Kick down" i da se zaglavi u I, eventualno u II brzini. Ovako stvarno ubrzava dosta dobro, a i veoma dobro prima gas. Šalta izuzetno mirno, menjač je "Voith-ov", eto mora da se zaglavi u I i II brzini, ali šalta odličmo. Ispravan je nožni retarder, fino hvata, meko koči, zaista lepo hvata i nožna kočnica.
Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, kao i sat koji je tačan, a obrtomer ne radi.
Pokazivač za nivo goriva u rezervoaru nije ispravan, a voltaža na akumulatorima je na oko 25 do 26 V. Pritisak motornog ulja, prvo na leru drži na oko 2,5 bara na leru, posle šibne preko 5, 6 bara. Temperatura e za svaku pohvalu i "kick downi" i čuda, ali on ne prelazi 92 do 93 stepeni C, a radna temperatura mu je obično, najčešće na 82 do 83 stepeni C. Pritisak vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži između 6,5 i 7,5 bara.
Rade svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača, sve dela.
Ne, ipak mi je bilo izuzetno drago što me je ovaj auto provozao, mislim ipak je taj auto obeležio moje detinjstvo i zasigurno će mi ostati u veoma lepom sećanju. Tu je manje - više moja generacija, mislimne može da ne valja, kao i devojke koje su njegovo godište...
IK-166, auto sa GB 1093 na 4/65, oko 14:45 na terminusu Novo bežanijsko groblje:

Enterijer, putnički salon:

Vozačev prostor, komandna tabla, volan:

I za kraj... tablica proizvođača:

Nažalost, usled ispadanja vozila iz turaže i isključenja, nisam stigao da opalim i koju fotku na Zvezdari...