od arandjelovic » Pet Okt 26, 2012 5:52 pm
Jedna stvar oko toga mora da bude jasna - kad se kaže isti motor, ne mora baš uvek da se misli na potpuno isti, identičan motor, može da bude u različitim varijantama snage zavisno od modela i tržišta na kome se prodaje. U suštini to za motor kod Insignie i Cruza je tačno verovatno se radi o nekim sitnim razlikama. Koliko ja znam Fiatov 1,3 mjet dizel je isti motor koji se kod Opela naziva 1,3 cdti i samo da znate da nimalo nije loš niti naivan motor. U prethodnom postu sam stavio link sa Wikipedie u kome se vide sve varijante motora i kod kojih modela se koriste, meni se čini da je paleta modela dosta šarenolika. A zašto je to tako? Odgovor je vrlo jasan - General Motors. Prostom logikom se dolazi do zaključka da većina proizvođača koja spada u tu grupaciju koristi iste motore, platforme i druge komponente zbog jednog jedinog razloga - smanjenja troškova proizvodnje. Primeri Fiat Doblo/Opel Combo, Opel Insignia/Chevrolet Malibu/Saab 9-5, nekoliko modela Chrysler/Lancia i ima još dosta takvih primera. Uporedite enterijere novijih Opelovih i Chevroletovih modela. Pogledajte prednji kraj Malibua i Insignie.
Mercedes-Benz... The best or nothing!