Logo

Uradi sam

Slike i rasprave o automobilima.

Postod stralis3 » Čet Okt 11, 2012 4:35 pm

Hvala bato...ima mi ovo logike... :)
[quote="djole"]taj 1.2 sa 60 ks je neprevazidjen motor, mocniji atmosferski motor za gradski auto nije napravljen :D
Korisnikov avatar
stralis3
Član

Pridružio se: Uto Feb 07, 2012 8:28 pm

Sponzor

Re: Uradi sam

Postod profa_chb » Čet Nov 01, 2012 12:06 pm

ako nekom trebaju brisači, ima dobar izbor u tempu, reče mi djole juče da tamo pogledam, odem ja kad ono međutim :mrgreen:

za punta II ide kombinacija L550mm D450mm, kupio sam neke silikonske (valjda, izgledaju kao lajsna, nema nikakvih metalnih delova), komplet za manje od 600 kinti 8) uz njih ide i jedno 8 adaptera za različite modele... montirao sam ih sinoć i isprobao (flaša vode i PLJUS!), fino rade, keva ih je isprobala jutros na ovom kijametu, kaže da super rade 8)

ovih dana ću i zadnji da sredim, ima tu jedna caka, kod punta se menja CEO brisač, i nov košta 1000 din :o :twisted: no, imam neku FIX ideju, kačim slike i fakturu kad završim :mrgreen:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod djole » Čet Nov 01, 2012 5:31 pm

Problem sa zadnjim brisacem resis trajno tako sto ga ne koristis :mrgreen:
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
-Mario Andretti-
djole
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 10:14 pm

Zadnji brisač - Punto mk2

Postod profa_chb » Pet Nov 02, 2012 7:54 pm

Tjuning stajling budžing smajling (by Iosis) uspeo :mrgreen:

FIX ideja je bila sledeća :arrow:

kupi se nov brisač, najobičniji, par santima duži od potrebne mere (209din u AP Sportu)
Image

stari brisač se razmontira, izvade se i ove metalne lajsne iz gume (da ne bi nove morale da se krate)
Image

i nova guma se potkrati i montira u stari nosač
Image

ceo proces ne traje ni 5 minuta, a ušteda je oko 800din :mrgreen:

naravno, postoji varijanta i sa skupjim i kvalitetnijim brisačima, al' kao što djole kaže, ko to još koristi :mrgreen: :lol:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod boyan92 » Pet Nov 02, 2012 10:59 pm

Profo, mogao si da kupis vec gotovo , ja na mom Cliu kupio Champion prosle godine i nisam ih skracivao, nego ima vec gotovo kao sto si ti uradio :mrgreen:
Ali dobro , bar si potrosio vreme :idea:
Korisnikov avatar
boyan92
Član

Pridružio se: Sre Apr 07, 2010 11:45 pm

Postod stralis3 » Sub Nov 03, 2012 5:47 am

Ja sam resio problem sa zadnjim brisacem kao Profa pre par meseci...ko je blesav da menja ceo brisac....:-)
[quote="djole"]taj 1.2 sa 60 ks je neprevazidjen motor, mocniji atmosferski motor za gradski auto nije napravljen :D
Korisnikov avatar
stralis3
Član

Pridružio se: Uto Feb 07, 2012 8:28 pm

Postod profa_chb » Sub Nov 03, 2012 11:06 am

@boyan bio je da se kupi brisač od 350mm, ali taj model koji sam ja gledao ima zadebljanje u žlebu, koje ga drži da se ne mrda... nije problem skinuti ga, ali je problem montirati posle :wink:

p.s. svaka čast Champion-u, Bosch-u i ostalima, ali to košta... zadnji ionako retko koristim (nije sinhronizovan sa prednjim), tako da i OtoTop radi posao :lol:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod boyan92 » Sub Nov 03, 2012 3:03 pm

Ma kupio sam samo onu gumu, mislim da je bilo oko 300dinara i na licu mesta uglavio bez problema.
Korisnikov avatar
boyan92
Član

Postod profa_chb » Sub Nov 03, 2012 7:25 pm

nisam znao da ima da se kupi samo guma :shock: :oops: hvala, da znam za sledeći put :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod Stefan Bgd » Uto Nov 06, 2012 9:47 pm

Profesore, sve pohvale za detaljno fakturisanje zamene metlice zadnjeg brisača.
Ja sam pre dve godine menjao komplet zadnji na Stilu. Nije bio jeftin, ali radi posao samo tako... :)

boyan92 je napisao:Profo, mogao si da kupis vec gotovo...

Mogao je, ali ovako mu je draže... :lol:

djole je napisao:Problem sa zadnjim brisacem resis trajno tako sto ga ne koristis :mrgreen:

Ne znam koliko je koristan na Puntu, ali kod mene na Stilu itekako znači kada po pljusku počne da nabacuje vodu na zadnji vetrobran (inače mana svih Stila karavana)...
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Postod profa_chb » Sre Nov 07, 2012 11:26 am

hvala kolega :wink:

inače, ako neko ide u AK Kompresor, neka pazi na sledeće, menjaju nosače tablica, bez pitanja! imao sam AP sport-ove, mnogo lepe, elegantne, nazad sam ih montirao na 4 šrafa, napred na 6 ili 8, zbog krivine... oni su mi ladno promenili nosače, i stavili neke njihove, srebrne, bljak... imam neke u rezervi, što sam dobio od AMSS-a, crne, juče odem da ih montiram, krenem da skidam tablice, i imam šta da vidim :shock: goveda su mi zakačila zadnju tablicu na 2 šrafa, a prednu na 4, i to bangavo raspoređena :twisted: nemam takvih šrafova @home, pa ću morati da kupim ovih dana, i da montiram kako bog zapoveda, a kad budem sledeći put išao u servis, da im ostavim cedulju, šta je "NO NO" :twisted: :mrgreen:
profa_chb
Mašinski inženjer

Svetlo u gepeku - Punto mk2

Postod profa_chb » Sub Nov 10, 2012 12:11 pm

još jedan tjuning-stajling-budžing-smajling, kao i uvek, ništa kič, isključivo praktično. naime, u cilju snižavanja cene novog vozila (i rate-kamate), dosta toga nije uračunato u osnovnu opremu, pa se kupuje naknadno. tako, na primer, za ugradnju svetla u gepeku traaže 2000din :shock: :twisted: listajući po FIAT forumima na netu, što domaćim, što stranim, otkrijem da svaki punto ima nosač svetla u gepeku i sprovedenu instalaciju sa džekom, samo su malo sakrili žice ispod tapacirunga. zovem AP Sport, i kod njih je originalno čkiljavo svetlo sa jednom sijaličicom 2000din :twisted:

odemo ćale i ja u U(k)radi sam, i za 450din nađemo baterijsku lampu sa 24 LEDovke, radi na 4,5V, zgodnog oblika, i kači se na magnet ili na kuku.

ćale, energetičar, je napravio regulator napona (12V -> 4,5V), a da ne bismo tražili odgovarajući konektor, postojeći smo odsekli i stavili luster klemu
Image

da ne bismo pravili novo kućište i budžili raznorazne nosače, samo sam preko predviđenog nosača ušrafio lajsnu sa 2 samourezujuća šrafa, i zakačio na magnet
Image

cela stvar je sela ko kec na 11 (da ne kažem ko nešto na nošu). lampa je bila drečavo crvena, pa sam je malo "zamazao" da se lepše uklopi, a kuku sam razmontirao, pa smo kroz tu rupu koja je ostala provukli žice (žice koje se vide na slikama su od zvučnika, ove "naše" se ne vide)
Image

inače, svetlo se pali automatski kad se gepek otvori, ali smo ostavili postojeći prekidač na lampi, da može da se ugasi, da ne troši akumulator, npr ako radim nešto s otvorenim gepekom u po bela dana
Image
Image
Image
Image

u skorije vreme smo budžili i patos u gepeku, pošto je fabrički imao samo neku bezveznu ploču, koja je nešto jača od tapacirunga. u Uradi sam smo za džabe dobili tablu lesonita, ostao im neki višak, tako da nas je u celoj priči koštao samo lepak. prvo smo iscrtali oblik patosa na lesonitu, pa smo sekli ubodnom testerom i na kraju šmirglali ivice. stulki smo jedno 300g neoprenskog lepka, špahtlama smo ga nanosili i razmazivali. malo smo se samo zeznuli pri lepljenju, pa nam je cela stvar pobegla za 3mm. naravno, zalepili smo odozdole i gumu za đonove da cela ne bi treskala, lupala i grebala karoseriju.
Image

to je to za sada, sledeći veći radovi tek na proleće :mrgreen:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod boyan92 » Sub Nov 10, 2012 4:39 pm

Svaka cast Profo, odlicno ste uradili ! :D

Ne mogu da verujem da ta sijalica nije u standardnoj opremi. :roll:
Korisnikov avatar
boyan92
Član

Postod profa_chb » Sub Nov 10, 2012 7:02 pm

hvala :wink: i meni je čudno to za sijalicu, al' ajde... baš me briga, ovo radi bolje nego fabričko :mrgreen:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod boyan92 » Ned Nov 11, 2012 1:19 am

E sad lepo salji mejl Fiat-u i prodaj im licencu :mrgreen:
Korisnikov avatar
boyan92
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Automobili