Vi u Ljubljani u vašem LPP-u imate od proizvođaća Mercedes Benz koliko mi je poznato 4 Citara(O530) 2007. godište, 11 komada Citaro G(O530G) 2006. godište, 6 komada Conecta(O345) 2009. godište i 29 Conecta G(O345G) iz 2009. i 2010. godine. Jesam li u pravu?
Ti autobusi jesu vizualno jako slični(zbog čega mnogi mješaju ova dva modela), čak i mehanika je jako slična. Međutim dok je Citaro proizveden u Njemačkoj ili Francuskoj Conecti su iz Turske. I još jedna bitna stavka koja ih razlikuje. Svi vaši Citari imaju ležeći motor i Voith mjenjač, dok su Conecti kod vas sa vertikalnim motorom i ZF mjenjačom.
profa_chb je napisao:položaj motora? mislim da i kod citara postoji varijanta sa vertikalnim?
Ima ali mislim da nije za sve motore(ionako u pravilu većina radije naručuje sa ležećim ako se može), dok kod Conecta isključivo je vertikalni položaj. Iz ovih razloga dugo vrmena nije bilo moguće nabaviti Conecta sa Voith mjenjačem jer po njihovim tvrdnjama je radio velike vibracije na mjenjač. Još kod Conecta su isključivo socijalni retrovizori, ne može doći neka dodatna oprema itd., a sam izbor motora kod zglobnoga je svedena na samo 354KS verziju koja se i nije pokazala pouzdanom(koje čitao o Citaru G sa 354KS i njihovim problemima u Rijeci). Sve u svemu onako sa aspekta korisnika za nas na Balkanu dostatan iako neke stvari oko opreme i položaja motora i čude. Mislim da je Ljubljanu Conecto G izašao oko 285000 eura komad i da nisu najzadovoljniji. Za usporedbu slično opremljen Citaro G bi vrlo vjerojatno bio kakvih 330000 eura ako ne i više.