Logo

Pogon "Dorćol"

Slike i rasprave o gradskom prevozu u Beogradu, privatni prevoznici, linije, vozni parkovi.

Re: Pogon "Dorćol"

Postod branik » Uto Dec 18, 2012 12:13 am

Kad spadne, trola udari u sprajc (sajlu koja drzi mrezu sa strane) pa se odbije i cesto udari u krov. Ako je brzina veca, cesto se iskrivi, a desava se i da se slomi. Na nocnom pregledu menjaju klizace i gledaju kako trolna glava naleze, pa cekicem ddoteruju. Na starim koriscene su cevi raznih precnika, pa je ka kraju bivala sve tanja i podloznija savijanju..
Kad trolna glava zakaci nesto na mrezi, desava se da je pokida ili sama spadne. Onda stupa kula na scenu. Pritisak motke se podesava dotezanjem opruge. Ako je preslab, cesto spada, a ako je isuvise jek, kida mrezu.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Sponzor

Postod Nikola Pejasinovic » Uto Dec 18, 2012 5:12 pm

Jednom se secam da dok sam se vozio u staroj cak i pokojnoj troli 2003. pala trola na plavom mostu kod medaka. Toliko jako je pala da je polupala zadnje staklo.
danilo je napisao:Pa kad ti na tako nekoj jakoj liniji između dva privatnika (solaša) dođe lepo šihta isto solo, uuu ne da je milina, nego nema reči. Sauna i pena parti unutra, a sve češće imamo to zadovoljstvo na ulicama grada!
Nikola Pejasinovic
Član

Pridružio se: Uto Jun 19, 2012 10:53 pm

Postod branik » Uto Dec 18, 2012 11:58 pm

Motka je duza od krova i kad naglo udari u krov, desavalo se da se onaj "visak" savije i udari u staklo, ili jednostavno se prebije i otpadne. Tesko onom ko bi se nasao iza. Da su ulice za trole ravne kakve bi trebalo da budu, mogli bi da se ukljucuju lovci i toga ne bi bilo.
branik
Profesionalni vozač

Postod branik » Sre Dec 19, 2012 12:38 am

U novoj temi "Koja biste vozila voleli ..." Lukabeograd je postavio ovu sliku:
http://img41.imageshack.us/img41/5969/95stara.jpg
Svasta sam vozio u Dorcolu, ali ovako nesto nisam video. Sudeci po izgledu, ovaj je raspalio nekoga otpozadi. Ispalo gabaritno, koje je uzgred i crveno, ceo prednji deo povucen ka nazad (vidi se kod vrata) "poravnjan" prednji panel, ostecenja u zoni serpi prednjeg... Boja je sa trulezi pospadala od udarca. Ako je stari ZIU pri kocenju udarao trolejbus ispred, obavezno su pucale soferke jer su ih lomile serpe. Medjutim, ako nije bilo kocenja, prednji kraj ne bi klekao i serpe su udarale u lim ispod i na radost vozaca, soferke bi prezivele. Ovde mislim da je to bio slucaj, ili je imao "druzenje" sa busom. Vrlo cesto su ostajali bez vazduha i ako vozac ne bi pazio na manometre, bio bi u problemu. Zato je bilo propisano da se vodi racuna o odstojanju _ 50m metara u voznji i 1-2m pri stajanju.
Vozaci autobusa su imali obicaj da pridju i i spod pola metra u stanici kako bi obeshrabrili pesake da prolaze izmedju. Medjutim, to je trolama pravilo velike probleme na polasku iz stanice kod Londona uzbrdo, jer u trolejbusu kao da je ziveo djavo, jer sa njim nikad nisi mogao da budes siguran da bas tada nece izgubiti vucu.Satima radi savrseno i onda odjednom, bez najave, mrtav.
Zamislite se o vozacu koji je ovako nesto isterao na liniju. Secam ga se, mislim da ih je iskljucivao samo kad ostane da ceka kamion. Dok je takvih, ni vozila ne mogu da budu bolja.
Poslednji put menjao branik dana Sre Dec 19, 2012 1:22 am, izmenjena samo jedanput
branik
Profesionalni vozač

Postod Nikola Pejasinovic » Sre Dec 19, 2012 1:09 am

Sedeo sam napred sa kevom secam se toga vracali smo se sa Kneza. Na plavom mostu prelazimo i negde na polovini samo cuje tup udarac i pucanje stakla. Minut kasnije trola nastavlja dalje. Mislim da sam se i posle toga jos vozio sa njom i da je bilo lepo dok nisu dozle novije zijace sa zatamljenim staklima koje sam prosto obozavao.
danilo je napisao:Pa kad ti na tako nekoj jakoj liniji između dva privatnika (solaša) dođe lepo šihta isto solo, uuu ne da je milina, nego nema reči. Sauna i pena parti unutra, a sve češće imamo to zadovoljstvo na ulicama grada!
Nikola Pejasinovic
Član

Postod lukabeograd » Sre Dec 19, 2012 1:36 am

kad smo vec kod krivih motki pogledajte ovo
Image

Image

@Branik
Da li znas zasto je toliki broj zijaca imao ovako izbrazdane ove branike,naprsle popreko?
Korisnikov avatar
lukabeograd
Član

Pridružio se: Sub Jun 04, 2011 4:53 pm

Postod Nikola Pejasinovic » Sre Dec 19, 2012 1:44 am

Sad sam i ja primetio ali mislim da je to valjda zbog vuce da bi mogli d aih odvuku jer se nalaze te rucice taco ispod tih linija gde su seceni.
Nikola Pejasinovic
Član

Postod branik » Sre Dec 19, 2012 1:52 am

Motke na 31 su verovatno na liniji dozivele havariju i onda bi po pravcu isle, a u krivini bi se desavalo da se udaraju i padaju. A na kakve god da su, ne zaboravite, on je bio 1981. godiste. Malo li je?
Ako primecujete na panelu iznad usica za vucu nalaze se gredice. Branik je tako kacen na te pojacane delove sasije / karoserije. Vrlo cesto su stradali ti ugaoni delovi, bilo u cesanju u saobracaju ili garazi. Isto tako, radi lakse manipulacije neipravnih u garazi, gurali su ih traktorom, tako sto bi naslonili tocak na cosak branika, pa si i zbog toga otpadali. Na njima je sve visilo, landaralo, lupalo, jer se niko nije trrudio da radi temeljno.
branik
Profesionalni vozač

Postod lukabeograd » Sre Dec 19, 2012 10:03 pm

e al su zato gurali 30 i kusur godina,kroz ratove,sankcije,nestasicu i sve ostale lose stvari koje su nam se desavale ;)
Korisnikov avatar
lukabeograd
Član

Postod branik » Sre Dec 19, 2012 10:08 pm

To nikad ni jedno vozilo nece i ne moze ponoviti. Zanimljivo je bilo raditi na njima. Lupa, lomi, puca, ali ide kao metak.
branik
Profesionalni vozač

Postod Momcilo (putnik) » Čet Dec 20, 2012 3:06 am

branik je napisao:Motke na 31 su verovatno na liniji dozivele havariju i onda bi po pravcu isle, a u krivini bi se desavalo da se udaraju i padaju. A na kakve god da su, ne zaboravite, on je bio 1981. godiste. Malo li je?

Ovaj 31 sa slike je bio 1989. godište.
Momcilo (putnik)
Član

Pridružio se: Pon Okt 27, 2008 8:15 pm

Postod lukabeograd » Čet Dec 20, 2012 1:41 pm

taj 31 je mogao da bude ili '80 ili '92 godiste,nista trece

http://transphoto.ru/vehicle/214039/ ili http://transphoto.ru/vehicle/106987/
ja bih rekao da je to ovaj '92
Korisnikov avatar
lukabeograd
Član

Postod Momcilo (putnik) » Čet Dec 20, 2012 6:30 pm

lukabeograd je napisao:taj 31 je mogao da bude ili '80 ili '92 godiste,nista trece

Nije 92. godište, oni su imali one crne rešetke za hlađenje releja.
Momcilo (putnik)
Član

Pridružio se: Pon Okt 27, 2008 8:15 pm

Postod Maki187 » Čet Dec 20, 2012 8:16 pm

lukabeograd je napisao:taj 31 je mogao da bude ili '80 ili '92 godiste,nista trece

Prosto ne mogu da verujem koliko su u toku, jer su tu slike cak i zutih svajcaraca :O
Maki187
Član

Pridružio se: Čet Sep 20, 2012 11:23 pm

Postod branik » Pet Dec 21, 2012 2:31 am

Ima ovde mnogo gresaka. Daleko je ovaj pregled od tacnog. 31 je sigurno od onih koji su sigli 1989. Pokusao sam da ih rekonstruisem po secanju:
1989: 8,9,10,12,13,15,17,19,20,23,24,27,29,31,47
1991/2: 4,5,6,28,33,37,111,133,134,135,136,137.
Jedino nisam siguran za 33 i 37. Kad sam radio, oba su lezala iza menze izgoreli i neposredno pred moj odlazak su stigli sa remonta, a i jedan od njih je bio nekakva mesavina tipova. Imao je tzv. papuce kao oni iz `92, ali tehniku kao `89.
branik
Profesionalni vozač

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski prevoz u Beogradu