Hoćemo opet uporedni test... A, pa nisu ova dvojica od danas za poređenje... ipak, iako bi možda neki rekli i da jesu...
E prvo sam danas išao u podne sa
1/27 (dvosmenac, baš mi neobično da ovo napišem, sve ponavljam da ne pogrešim) i sa redovnjakom,
A-947 (IK-218N; 2008, godište)... Sada u zadnje vreme, možda od otprilike, kada je stupio novi red vožnje povećala mu se redovnost na 1/27, sad ne znam da li je to slučajnost. Iako nije padala kiša, nego je bio nenormalan pljusak, nije me na Bogosloviji mrzelo da ga sačekam, da vidim kako je mašina na kojoj sam prošao ko zna koliko km...
Spolja ne deluje tako loše, pozadi na prikolici jeste malo prljaviji, to se odmah da primetiti, a i pada visina na III (pogonskoj) osovini, pa tu malo štosuje i udara u vožnji. Napred je visina stalna na I i II osovini, tu ne padam ne štosuje, a onako udobnost nije nešto, jer je baš puno rastrešen, u Ruzveltovoj po šinama kad ide je katastrofa, koliko god sporo da ide, maltene na leru, trese, biju vrata i retrovizoru ko da će se odjednom samo raspasti. Em je rastrešen, em je asfalt propao, prepun rupa, kolotraga, neravnina i udubljenja.
Ide ok, sad samo smo se po ravnom vozili, od Bogoslovije do Tašmadajan, ok povuče, lepo i lako prima gas, ne guši se. Mirno prešaltava, mennjač je Voith-ov automatik, četvorobrzinac. Ispravni, nožni i ručni retarder, lepo koči, ne nabada.
Tahograf ima, na mestu je i ispravan. Brzinomer je ispravan, sat kuca oko 427 000 km. Obrtomer ispravan, obrtaji idu od 550 do oko 1600.
Ostale parametre nisam video, vidim da primajvljuje: često samopodmazivanje, istrošene kočione obloge na svim osovinama, neispravan III alternator (beše za klimu...) i neispravnost sijalica. Nema merač protoka goriva. Ima novu ručicu parkirne kočnice.
Rade svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Grejanje, barem napred kod vozača je dobro, ispravna je cirkulaciona pumpa, kaloriferi kod vozača i ispod vozača, tako da ok greje.
Šofeka i dalje zjapi sa desne strane, popucala je sa desne strane i pukotina se stalno širi.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A, onda posle sam išao sa
26/65 (šihta, konkretno sam išao u II delu šihte s njim), a tamo je danas popodne uključen
A-904 (IK-201; 1999. godište)...
Auto je spolja ok, nije tako loš, limarija onako sa prednje i zadnje strane i nije baš nešto, iako je pozadi nešto i krpljen, a sa strana je manje - više u redu. Prikolica ok, prati prednje deo auta, nije ukošena. Počela je visina da pada kada se napunio, pa je krenuo da štosuje malo, ali čim se malo ispraznio kod Fontane i kod Ristića ponovo je najnormalnije digao visinu.
Ide ok, MANčuga reže samo tako, uz Nikole Dobrovića jači gas i II brzina i eto nas očas posla na vrh brda. Ne stvarno nije tako loš auto po tome kako vuče. Šalta u redu, ne cima, ne trza, ne trese, menjač Voith, automatik, trobrzinac. Kočenje u redu, sa sve ispravnim nonžim retarderom.
Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, i sat isto i tačan je, km sat mislim da je zaglavljen, obrtomer je neispravan i kazaljka je pala na nulu.
Merač za gorivo i voltmetar nisu ispravni kazaljke su popadale na nulu.
Pritisak ulja u motoru je od oko 1,5 bara na leru do nekih 6 bara, znali sve u redu. Temperaturu je držao na oko 80 stepeni C.
Dok je bio dupke pun malo je padao pritisak vazduha, pa je moralo da se nadrukava, a posle je nabio na 8 bara i tu je stalno održavao. Inače em je bio pun pa je padala visina, em su brisači moralo stalno da rade jer je pljušatala kiša, a i vrata su se tada malo sporije zatvarala.
Rade svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Ispravno je grejanje kod vozača i cirkulaciona pumpa i ventilator i kalorifer, a i dva kalorifera napred u putnčkom salonu, ne znam za prikolicu kakvo je stanje.
Znači malo pada visina i pritisak vazduha, sporije se tada zatvaraju vrata, slabo dihtuju vrata pa upada kiša u putnički salon, kad se navlaži čuje se (priklizava) remen alternatora.