Logo

Негас: Чланак о куповини страних аутобуса за Београд

Sve što je vezano za autobuse, a ne spada u kategorije iznad.

Postod ОСТОЈА » Pet Mar 22, 2013 11:17 am

Док домаће фабрике и њихови радници пропадају, Град Београд милионе евра наших пореских обвезника, намерава да да страним произвођачима за куповину аутобуса.
Господин Бора Негас, форумаш овдашњи, написао је сјајан чланак на ову тему, који је објављен на сајту http://www.srpskikulturniklub.com/domaci-autobusi.
ОСТОЈА
Rukovodilac prodaje

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 1:33 pm

Sponzor

Re: Негас: Чланак о куповини страних аутобуса за Београд

Postod pesnik » Pet Mar 22, 2013 5:57 pm

Boro, bas ti prekipelo ...
pesnik
Diplomirani mašinski inženjer - master

Pridružio se: Sre Okt 24, 2012 9:32 pm

Postod Kassbohrer » Sub Mar 23, 2013 1:19 am

Malo si me razočarao negase od tebe sam očekivao konkretnu analizu Neobus/Ikarbus vs. Solaris. Previše si ovo razvodnio kad si opleo na dugo i na široko o politici i liberalnom kapitalizmu...
Kassbohrer
Član

Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 12:20 am

Postod Marko » Sub Mar 23, 2013 2:22 pm

Interesantan članak negase ali mnogo si otišao u širinu što kaže Kassbohrer trebao si da se baziraš na konkretnim činjenicama .
Zastupaš pogled samo sa jedne strane i nisi pitao da li postoji odgovornost samih proizvođača vozila da li su oni doprineli tome.Nemoguće da je beograd kriv što je neobus otišao u stečaj po drugi put a grad iz koga je fabrika ?
Zastupaš privredni sistem koji je propao i transformisao se iz komandne ekonomije u tržišnu ekonomiju i u zemljama SSSR-a.
Doslovna primena komandne ekonomije u proizvodnji vozila dovela bi do toga da naša vozila budu tehnološki zastarela i ne konkurentna na drugim tržištima .
Zar nebi mogli gastarbajteri iz timočke krajne da ulože neka sredstva u razvoj timočke krajne a ne da grade zamkove po selima .
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod ОСТОЈА » Sub Mar 23, 2013 10:10 pm

Мислим да ни у чему не греши.

Погрешно примењен модел "тржишне привреде" у Србији и јесте узрок огромног сиромаштва народа, и потпуног уништења домаће индустрије. Без индустрије нема укључивања у међународну поделу рада. Без ње нема напретка, развоја - нема ни живота.

Доказ?

Грчка. Кипар...

Од услуга, туризма, здраве хране се не може градити озбиљна економија ни држава.

Зато ми морамо увек имати свест о томе да је обавеза сваког од нас одбрана домаће индустрије. То је пре свега обавеза државе. Она може допустити приватном капиталу да гради предузећа, производи, извози... али икако не сме допустити шпекулантском капиталу да уништвава домаћу индустрију зарад интереса увозничких лобија.
ОСТОЈА
Rukovodilac prodaje

Postod Sashco » Ned Mar 24, 2013 8:49 am

Negas ne greši. Lako je gledati u zapadnu ekonomiju iz bogate sredine. Voleo bih da razumete kakav je pogled sa juga, ali teško je to shvatiti dok se ne doživi. Narod hoće da radi, a nema gde. Treba li svi da izumremo zarad tehnološki naprednijih autobusa i ostalih proizvoda iz drugih razvijenijih ekonomija ?
Tipičan primer je naš fudbal, dok je bilo granice za odlazak u inostranstvo imali smo i ligu i rezultate, a šta je bilo nakon liberalizacije svima je jasno.
Zašto uopšte zaključavamo stanove, dajte liberalizaciju pa nek uzima svako šta hoće i gde hoće jer je jači ili bolje naoružan. :lol:
Image
Korisnikov avatar
Sashco
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 2:59 pm

Postod ОСТОЈА » Ned Mar 24, 2013 12:50 pm

Sashco je napisao:a šta je bilo nakon liberalizacije svima je jasno. Zašto uopšte zaključavamo stanove, dajte liberalizaciju pa nek uzima svako šta hoće i gde hoće jer je jači ili bolje naoružan. :lol:

Jако добра поента.
ОСТОЈА
Rukovodilac prodaje

Postod Nibus-ja » Ned Mar 24, 2013 2:14 pm

Фудбал је прича посебна
Nibus-ja
Član

Pridružio se: Uto Feb 12, 2008 5:15 pm

Postod Marko » Ned Mar 24, 2013 2:17 pm

Negas je preskočio ili izbegao pitanje sopstvene odgovornosti ljudi u fabrikama autobusa ,kao da oni nisu ništa krivi nego se prebacuje krivica na druge u ovom slučaju na Beograd .
Onaj koji daje pare daje i uslove .

Da li bi se situacija u neobusu popravila kada bi Niš ekspres naručio 20 autobusa kakvi voze u Beogradu Em bi nišlije dobile nove autobuse (modernije ,sigunije od onih u čemu se trenutno voze ) i radnici neobusa dobili priliku da rade .Ili od FAP-a ih kupite ako nećete da se novosađani obogate .
Svugde je bogatiji sever a jug siromašniji to nije samo kod nas osim u nemačkoj gde je obrnuto .
U fudbalu kod nas je u pitanju ego jednog čoveka
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod Nibus-ja » Ned Mar 24, 2013 3:00 pm

Марко не можеш поредити тако Ниш-експрес јер ГСП-Београд нема своју радионицу за израду аутобуса, неки други превозник долази у обзир. Требали су да поделе на трећине, значи да паре остану у овој држави, да се наруче и ФАП-ови (Аутокодекс само њих има и планира да их и даље купује) и НЕОБУС-еви (ови последњи у ЛАСТИ се чини ми се не гасе и лепо служе) и ИКАРБУС-и (типичан пример је ВЕОЛИЈА и ЛИТАС изгледају ко змајеви и одржавају се а то што су мало и неки пропали није ни чудо јер су прешли пуно, уосталом и ГСП--у су некад била велика окосница возног парка, било је ту и добрих серија аутобуса), да раде и људи из Прибоја, Новог Сада и Београда, па чак и МЕГА-БУС, зашто да не а могли су и НИБУС-е да купе, рецимо модел НИБУС-150.16 је и нископодно возило са кровном климом, грејачима сваког сведишта посебно, али ајде да не рекламирам Нибус пошто алергични има одмах да скоче са вређањем али је много добро возило за наше услове па бих тако служио и по Београду. Од свега тога би наши произвођачи могли и да уложе у неки нови модел. Што се тиче фудбала апсолутно си у праву :wink:
Nibus-ja
Član

Pridružio se: Uto Feb 12, 2008 5:15 pm

Postod negas » Ned Mar 24, 2013 6:14 pm

Marko je napisao:Negas je preskočio ili izbegao pitanje sopstvene odgovornosti ljudi u fabrikama autobusa ,kao da oni nisu ništa krivi nego se prebacuje krivica na druge u ovom slučaju na Beograd .
Onaj koji daje pare daje i uslove .

Da li bi se situacija u neobusu popravila kada bi Niš ekspres naručio 20 autobusa kakvi voze u Beogradu Em bi nišlije dobile nove autobuse (modernije ,sigunije od onih u čemu se trenutno voze ) i radnici neobusa dobili priliku da rade .Ili od FAP-a ih kupite ako nećete da se novosađani obogate .
Svugde je bogatiji sever a jug siromašniji to nije samo kod nas osim u nemačkoj gde je obrnuto .
U fudbalu kod nas je u pitanju ego jednog čoveka

Marko, onaj koji daje pare, cije su to pare ??? Negas nije napisao da je BGD kriv što je neobus u stečaju, gde si to pročitao?

Kassbohrer je napisao:Malo si me razočarao negase od tebe sam očekivao konkretnu analizu Neobus/Ikarbus vs. Solaris. Previše si ovo razvodnio kad si opleo na dugo i na široko o politici i liberalnom kapitalizmu...

Kecborer... Vi ovde ne vidite poentu, nego bi pisali nekakve strucne komentare sta ne valja ikarbusu/neobusu.... PA ne mozes sirokoj masi da pises da kardane koje postavlja ikarbus, nije trebao kupiti od ovoga, nego od onoga...niti je to strucni tekst o autobusima -dakle to da razjasnimo! Na srpskomkulturnomklubu se ne pisu tekstovi o tehnici, vec o drustvenim kretanjima, takav je i tekst!

Autobusi su samo navedeni kao grana privrede koja ima potencijal ali se sustinski unistava! Sto je najgore, sopstvena drzava ga unistava!

Ja sam pisao i o mlekari na primer, kako jednu mlekaru da oporavimo i slicno...

Dakle to je poenta! Da ima kontinuiteta u proizvodnji...Treba i fabrike da se povezu sa naukom, sa fakultetima da se napravi sistem, novi sistem...a ne sve to ugastiti, mi kritikujemo i nista, pa dajte da sednemo i zajedno napravimo nov sistem, ja sam za to, a ne da pogasim sve sto mogu. I oni koji su u ikarbusu neobusu, nisu se rodili sa njim pa nece sa njim ni umerti. Kecborer, gledaj da dodjes da radis u ikarbusu pa menjaj sve to sto mislis...i to ce bito OK! A ne ja dizem ruke, najlakse je dici ruke!

IK-412 radi u Veoliji, niko se nije zalio. Napravljeno njih 10-tak. A zamisli da jer napravljeno njih 300, da li bi taj proizvod bio napredniji i td...pa bio bi, jer bi imao kontinuitet.

Ovde se pise o konceptu koji treba da se razvije kako bi se vratili iz mrtvih, jer mi ne postojimo!

Dalje, evo Vam jedan primer pa mi odgovorite ali pošteno:

Da li bi Vi radili u SP Lasta, koje je državno preduzeće, i vozi na primer 400 domaćih turističkih autobusa, i 30 dabldekera Setre, a sve ostalo grad/prigrad mali međugrad je isto domaće, ili u Veoliji, koja vozi ovo sto sada vozi, ili neka neka vozi ajd sada da kazemo samo ino buseve koje Vi zelite?

Bio ja u Lasti u VDL servisu, gledao onu dijagnistiku za DAF. I pričamo mi jedno drugo...i tek će ti jedan, ma ja nisam za privatiaciju Laste jok, ja. Reko OK, ali treba da ti bude onda jasno, da ako je to državna firma, državne pare se moraju vraćati državi, a ne davati VDL-u?

Tu taj isti kaže OK, a drugo kaže ja neću. Reko šta nećeš, ma ja oću da je državno ali da vozim VDL. Ja mu rekoh ma nemojte, baš si ti pametan. Dakle, svi gledaju kako njegovom stomaku najviše odgovara, a ne onako kako treba da bude da bi sve to opstalo. To je u suštini ne fer.

Dakle, on hoće da budu državne jasle i još oće da vozi mercedese, a ja mu kažem idi kod privatnika, u privatnoj svojini-jel ti si za kapitalizam, ino buseve, pa taj u privatnoj svojini ima pravo da kupi mecke i vozi...Da ali tako taj isti nece! Reko hvala druze, sve mi je jasno. Eto, taj isti je za kapitalizam i privatnu svojinu, dakle on je za to, a kad mu ja kazem, ok evo ti idi u tu tvoju privatnu svojinu i idi kod tog privatnika pa niko ti ne brani, e onda nece!

I onda mu ja kazem druze, ti si veci komunista od bilo koga. Ti jedno pricas a drugo radis, sam sebe demantujes i nisi posten. Ja sam barem posten i kazem, ovo, ovo, i ovo, a ti ne! Ocu sve inostrano, ali dupe u drzavne jasle, pa brate to nema ni kod amerikanaca, a kamoli u kapitalizmu il u komunizmu, to nema nigde !!!

E sada, svi Vi koji ste za ino buseve, OK, svi kod privatnika i vozite mecke, a pustite nas koji nismo za to da radimo u drzavnim firmama i da vozimo ikarbuse i neobuse, nibuse, Fap-ove, jel posteno?
Nadam se da jeste!
Marko je napisao:Zar ne bi mogli gastarbajteri iz timočke krajne da ulože neka sredstva u razvoj timočke krajne a ne da grade zamkove po selima .

Eto vidis Marko pogadjas gde treba, ja zbog toga i pisem. 12 godina je proslo i sta ? Nista! Pa nece Marko, nece, niko nece u tome je i stvar!!! Moramo traziti resenje kada niko nece, kapiras! Idi kreni iz Kragujevca ka Rekovcu ili Topoli. Otisli ljudi u Svajcasrku gotovo, covece ne ce se vratiti vise nikada! Vozio sam bajk kao klinac do Rekovca u sred sumadije/pomoravlja nisi znao kud ces sa ljudima, sada nema nikoga, zasto su otisli?

A pisao si i Neobus je iz NS da li taj grad snosi odgovornos. Snosi, ali to ne znaci ako glavnom gradu treba 300 autobusa, a jenda fabrika na 50km kojoj treba posao isti ne moze da dobije da bi ljudi tamo ziveli. Kakve veze ima da li je neobus iz Novog Sada ili Kragujevca, Kladova. Pa jer smo mi svi isti i ravnopravni zar ne?

I da, dajte molim Vas, ako ja ne razumem, ajte molim Vas kazite mi kako da uposlimo narod i mlade koji izlaze sa fakulteta. Eto ja ne znam, kazite mi Vi i da resimo problem i da zivimo bolje, jer Vi znate, izvolte, ajde, izvolte, napisite, evo prostora, dve tacke:
negas

Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 3:52 pm

Postod SGB » Ned Mar 24, 2013 7:05 pm

negas je napisao: ma ja oću da je državno ali da vozim VDL. Ja mu rekoh ma nemojte, baš si ti pametan. Dakle, svi gledaju kako njegovom stomaku najviše odgovara, a ne onako kako treba da bude da bi sve to opstalo. To je u suštini ne fer.

Прво, свака част за труд и хвала за текст. А што се тиче овог дела који сам цитирао, то је нажалост и размишљање радника у нпр. Икарбусу. И оно што сам разумео да ти остали замерају јесте управо да се ниси дотакао одговорности произвођача које треба обновити. Ако ти у Икарбусу, када им наведеш листу недостатака који се могу отклонити за 2 сата, кажу: иди и купи боље, онда их треба и послушати и купити боље, а на такве који дозвољавају себи да те у капитализму отерају код другог, уместо да се маааалкице потруде, и треба закатанчити. Одговорност треба да поделе сви, па и произвођач, јер он је тај коме треба континуитет, и треба да узме на себе тај део одговорности, да када му неко каже: батице дотегни мало тај шраф, не кошта те ништа, да истог момента се сам понуди да ти дође у фирму његово особље и да провери те шрафове на свим возилима, а не да реагује инфантилно и каже ти "иди купи боље". То је и моја једина замерка на текст, сасвим си у праву да треба да купимо домаће, и ту јесмо сви одговорни, али и произвођачи треба да су одговорни и да свом тржишту понуде квалитетан домаћи производ, не мора да има нитро и ербегове и седиште које се катапултира, само да оно што је одрађено буде одрађено поштено. НАдам се да сам био јасан, још једном хвала за текст. :wink:
becks89 o Niš Ekspresu je napisao:Već smo utvrdili da ne postoji na planeti nešto slično.
SGB
Član

Pridružio se: Čet Sep 01, 2011 1:03 pm

Postod Kassbohrer » Pon Mar 25, 2013 12:55 am

Eto vidiš negase da se bar u nečemu slažemo. Tačno tako, onaj ko koristi državne beneficije treba da kupuje što više domaćih proizvoda. Čak si i odličan primjer naveo usporedbe sa mljekarom, jer baš u tom sektoru se daju subvencije da bi se podsticali domaći proizvođači sirovog mlijeka. Dakle onaj ko dobija pare od države mora i da igra po pravilima koja mu država nametne, onaj ko kupovinu finansira svojom zaradom, može da kupi šta god hoće ne smije niko da mu zucne.
Međutim tu dolazimo do problema, jer ne mogu proizvođači autobusa da žive i ulažu u razvoj samo od toga što će prodavati državnim firmama. Ti preskačeš drugu stranu medalje, a to je kvalitet i rentabilnost domaćeg proizvoda, u ovom slučaju autobusa. Prosto-naprosto nije tačno da prevoznici iz inata izbjegavaju domaće autobuse, jer eto zaboga oni su jeftini, kvalitetni i rentabilni samo eto nisu strani pa ih zato neće. To jednostavno nema nikakvog smisla.
Treća stvar već sam ti to jednom pisao na primjeru Holandije i udruživanja proizvođača u VDL, Srbija ne može da ima 5 proizvođača autobusa može 1 i maksimalno još 1 karoserista i to je to. Ako se već radi nešto mora se stvoriti konkurentan proizvod koji bi se makar mogao prodavati na manje zahtjevnim tržištima i na taj način bi dolazio svjež kapital koji bi se dalje ulagao u proizvodnju.
Kassbohrer
Član

Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 12:20 am

Postod ОСТОЈА » Pon Mar 25, 2013 1:33 am

Нисам сигура да су се у Холандији удружили произвођачи,већ мислим да је Вим ван дер Лехте купио остале.

Наши превозници углавном купују половне увозне аутобусе,не задовољавају законску одредбу о аутобусима млађим од 5 година за превоз ђака, али им се гледа кроз прсте.

Ево, рецимо Веолија и Ласта терају сасвим лепо Необус Б7Р. Сад ће се два Универса са МАН ом испоручити Бортравелу... Тај ће високоподни аутобус коштати 100.000 евра мање од најјефтинијег мерцедеса у класи, а сигурно није толико гори. Срео сам код мене у фирми НБ Б9 етернал, дошли да замене ваздушни јастук. Питам људе како су задовољни, кажу прегурао милионче и презадовољни су њиме...

Е, што се тиче економије, то ми је струка. Не спорим да треба стално повећавати квалитет и услужност особља, али се то не ради гашењем производње. Боље је да ГСП БГ и ЈГСП НС возе аутобусе у којима се мало види лепак на тапацирунгу, а полиестер шкрипи,него да због полиуретана који боље пријања, порески обвезници презадужене Србије плате милионе евра, од којих увознички лоби згрће сјајне провизије, а да усто хиљаде Срба остане без посла, те индустрија потпуно пропаде, па постанемо права колонија без икакве шансе за опоравак.
Poslednji put menjao ОСТОЈА dana Pon Mar 25, 2013 1:34 am, izmenjena samo jedanput
ОСТОЈА
Rukovodilac prodaje

Postod negas » Pon Mar 25, 2013 1:33 am

Pa OK. Dakle slazemo se za ono sto ja pisah. Da, proizvodnja autobusa mora da opstane u Srbiji jel ima potencijala i to moze!

Vi odmah idete na usko strucne stvari, da taj autobus nema ovo, ono, treba ono. Ma to i ja znam, ali ne znaci da zbog toga treba ugasiti fabriku.

Dalje, niko nece kriviti Fudeks ako kupi polovnu Setru, naprotiv. Ali hocemo Lastu, jer je ista drzavno preduzece. Ili da budem prtecizan, neka kupe oni 30 Setri DD, i ok, ali neka kupe 300 domacih turistickih!

Zasto Lasta nije trazila od VDL-a da se za njene potrebe Bkofi sklapaju na primer u Ikarbusu i Neobusu, jer im takav bus u potpunosti odgovara. Ja bih trazio. Probao bih, ovako ispadose na Futuru koja je sigurno vise kosta!

Slazem se da treba napraviti neki srpski VDL, jer i u SFRJ je bio onaj FFB komerc koji je sjedinio u sustini sve fabrike buseva...ok tu ima prostora da se uklapa, ali ja sam za to da se domaci proizvodjaci sacuvaju.

Prosto-naprosto nije tačno da prevoznici iz inata izbjegavaju domaće autobuse, jer eto zaboga oni su jeftini, kvalitetni i rentabilni samo eto nisu strani pa ih zato neće. To jednostavno nema nikakvog smisla.

Boldovano ja ne napsiah nigde!
Sta je isto ovde veliki problem, to je do duse i irekao direktor Laste, i to je pametno rekao, parafraziram, odrakle nas i deru nas strane banke za kredite, nemozemo da placamo vise ovake namete...Trazio covek razvojnu drzavnu banku. E kada krene ta banka, tada ce domaci turisticki da bude jos jeftiniji i bice primamljiv i za privatnike...(mada su kod nas privatnici drugacije organizovani, ali za Kavim, Veoliju, Janusevica, BorTravel bili bi dosta pristupacni...)

E to je to, dakle modaliteta ima, i treba ih razraditi, a ne pozatvarati i radnike na ulicu, jel tamo neka vrata imaju jaz 3 mm i ulazi vazduh...T ok nije dobro, ali nije nikakav razlog da zatvorimo fabriku.

Ono sam pisao tamo, nama sada i sada ne mogu da vaze zakoni trzista jer mi vise ne postojimo, nestajemo kao nacija, jel nas je orisalo to trziste.

Jedan GMotors je spasavala vlada SAD, i ostale sada u krizi...zasto ih ne prepusti trzistu, pa nece?

Dalje, mozemo i to sam pisao odmah platiti rusima u naturi negde oko 500-1000 autobusa za onu eskadrilu aviona. Zasto nem, rusi su i rekli, platite u naturi. Njima nasi autobusi trebaju, i to u ovolikom broju, i njih vec i koriste...kud ces bolje...ali treba to organizovati...
negas

Pridružio se: Pon Feb 11, 2008 3:52 pm

Sledeća

Povratak na Autobusi generalno