Forumdzije

dobio sam odgovor komore, ja i pomocnik ministra saobracaja
Izbegli su odgovor o tome po kom osnovu se naplacuju peronizacije za putnike i da definisu kakva je to usluga ???
Napisali su da shodno Zakonu o prevozu u drumskom saobracaju SL...P
KS je ovlascena da utvrdjuje Opste poslovanje autobuskuh stanica. Uzgred napisali su u dopisu da im je Ustavni sud vec oborio to da PKS nema pravo da propisuje kolika ce cena da bude na stanicama jer nisu zakonodavni organ!
To mi ide u prilog, jer cu ja isti pitati a kako moze uopste da se naplacuje ta usluga kada PKS nije yakonodavni organ?!
Dakle, ovo ce po mom misljenju jos lakse da prodje, zapravo to prolazi samo po sebi, jer naplacujes nesto sto nije zakonom utemeljeno -tako ispada!
Ja cu ovih dana verovatno napisati Ustavnom sudu Tuzbu, koja je na moju srecu za dz. a naravno pre toga cu otici kod advokata koji je moj prijatelj i odradice mi to valjano!
Nakon toga videcemo sta ce biti, ali isto da napomenem, pre toga cu kontaktirati zastitnika gradjana izneti mu problem, a videcemo sta ce on da kaze, jer njemu nisu poslali iz PKS dopis, ali ga je ministarstvo saobracaja obavestilo jos ranije.
Eto, nadam se da ce mo moci nesto da uradimo pozitivno.
Evo kakav je zakon koji je PKS napravila a koji je ponisten od Ustavnog suda.
V 2. ЦЕНА ЗА СТАНИЧНЕ УСЛУГЕ КОЈЕ ПЛАЋАЈУ ПУТНИЦИ
Члан 40.
Привредно друштво које управља аутобуском станицом самостално утврђује цену станичне услуге
коју плаћа путник при куповини возне карте на аутобуској станици за одређену зону путовања (са ПДВ-ом)
поштујући следеће параметре и ограничења:
- зона путовања се дефинише у границама минимум-максимум и изражава се у километрима;
Р.б.
Врста
аутобуске линије
Коефицијент К3
Максимум Минимум
1. Градско-приградске линије 0,80 0,64
2.
Међународне линије са суседним
државама
1,50 1,20
3.
Међународне линије за остале
европске државе
2,00 1,60- меродавна цена превоза путника је важећа минимална - економска тарифа за превоз путника у
међумесном линијском друмском саобраћају на територији Републике Србије (тарифа садржи ПДВ)
утврђена од стране надлежног органа ПУ "Србијатранспорт"-Београд;
- цена станичне услуге износи до 10% од максималне цене у зони путовања.
Члан 41.
Овим Општим условима се утврђују границе зоне путовања путника и одговарајућих
коефицијената за лимитирање износа цене станичне услуге коју путник плаћа приликом куповине возне
карте на аутобуској станици и износ цене за перонску карту, у складу са чланом 40. на следећи начин:
ред. број зона путовања
(км)
Коефицијент у односу на максимални износ
цене станичне услуге
маx мин
1. до 50 0.25 0.10
2. 51 - 100 0.50 0.26
3. 101 - 200 0.75 0.51
4. 201 - 300 1.00 0.76
5. преко 300 1.00 0.76
Цену перонске карте коју купује грађанин при изласку на перон аутобуске станице одређује
привредно друшто које управља аутобуском станицом и не може бити већа од цене станичне услуге коју
плаћа путник при куповини возне карте из члана2.став 8
Dakle, ja sada samo postavljam pitanje po kom osnovu sada stanice naplacuju peronizaciju, kada su i komorske odredbe NEUSTAVNE!Evo kakva je odluka bila (Ustavni sud im je sve tacke ponistio za naplacivanje prema putnicima, pa shodno tome moguce i da ne smeju da ih naplacuju sada):
http://www.ustavni.sud.rs/page/predmet/ ... NOLAYOUT=1