Logo

Temsa

Diskusije posvećene turističkim i visokoturističkim autobusima.

Postod crobus » Čet Nov 27, 2008 3:31 pm

Bob Lee razočaran MAN-ovom politikom nakon kupnje Neoplana je otišao i nakon prvog Starlinera dizajnirao ovu Temsu Diamond...
crobus
Član

Pridružio se: Sre Jul 16, 2008 7:31 pm

Sponzor

Postod joza » Uto Feb 17, 2009 11:58 pm

Posto sam danas snabdeven casopisima o autobuskoj bransi od mog prijatelja iz Nemacke, evo jedna vest vezana za Temsu:
Sa niskopodnim modelom Temsa Avenue, Bob Lee ( 70 ) dizajner-konstruktor, zavrsio je svoju karijeru kao dizajner autobusa.Direktor Temse Mehmet Buldurgan, zahvalio mu se na uspesnoj zajednickoj saradnji.
Bob Lee je pre 50god. zajedno sa Albrecht Auwarter dizajnirao prvi bus Neoplan Tip Hamburg.Najpoznatija dela su Citiliner, Skyliner, Starliner...Pored ostalih autobusa u Temsi je zasluzan za dizajn modela Diamond.
Izvor: Busmagazin
Korisnikov avatar
joza
Član

Pridružio se: Čet Dec 25, 2008 1:54 am

Postod Sloba » Ned Feb 22, 2009 11:52 am

Znate li koliko je novih Temsi uvezeno u Srbiju?
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod joza » Ned Feb 22, 2009 8:59 pm

Ja mislim da ti znas taj podatak :D , sala ako gresim, dosta se kupuju, mada bih ja voleo da nase firme kupuju vise nase autobuse.
Korisnikov avatar
joza
Član

Postod Sloba » Pon Feb 23, 2009 11:33 am

U 2008. godini samo 11!
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod joza » Pon Feb 23, 2009 8:20 pm

Sloba je napisao:U 2008. godini samo 11!

Pa ja sam mislio vise. Nisu se bas nesto pretrgli. Vise je Neobus prodao turistickih buseva sigurno. Jel imas Slobo podatak koliko su prodali u 2008. ( Terra, Adequat, Universo)?
Korisnikov avatar
joza
Član

Postod Sloba » Pon Feb 23, 2009 8:31 pm

1 Adequat, oko 10 Terra, 1 Terra Eternal, 1 Universo, 1 Universo Eternal.
Inače mislio sam na nove autobuse, jer u uvozu 15 dana staro vozilo je polovno već.

Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod joza » Pon Feb 23, 2009 8:43 pm

Pa dobri ste, vidis o ovome za 15 dana nisam ni razmisljao. Pa odakle su uvozili onda ove ostale Temse?
Korisnikov avatar
joza
Član

Postod Sloba » Pon Feb 23, 2009 8:44 pm

Iz Turske, odande gde se prave! Samo ih zadrže neko vreme (duže od 15 dana) i onda ih uvezu.

Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod joza » Pon Feb 23, 2009 8:49 pm

Pa tako sam i mislio. Hvala, ne znam meni sem Temse Daimond, nema tu posebno lepog autobusa. Voleo bih neko uporedjenje Neobus Terra i Temsa Safari. Bas me interesuje koje su razlike od cene do komponenti i teh.karakteristika. Jer nije Safari neko mnogo bolje dizajnersko cudo od Neobusa. Po meni.
Korisnikov avatar
joza
Član

Postod Sloba » Pon Feb 23, 2009 8:56 pm

Za razliku od Terre, Safari se nudi u verziji 13 pa i u nekim nižim verzijama od Terre ili višim kao Universo. Mislim da je prednja maska bolje rešena na Safariju jer je ispeglana dok je Terrina malo grbavija. Safari može da se pohvali štedljivim DAF ili snažnim MAN motorom Euro 3 ili Euro 4, dok se Terra može pohvaliti menjačem sa duplo više brzina, tj. I-Shiftom, pouzdanom Volvo mehanikom ali nema opciju drugog proizvođača. :)

Korisnikov avatar
Sloba
Član

Postod joza » Pon Feb 23, 2009 9:04 pm

Pa slazem se to oko prednje maske, ali zar je Safari toliko bolji? Zar nepostoji neka varijanta kao ovo za Zastavu sada, secas se ono sto sam spominjao kad sam se ukljucio na forum, za neki podsticaj kupovine naseg busa, ja licno znam te osnovne razlike i podatke, ali mi to nije dovoljno da neko kupi Temsu umesto Tera ili Universo.
Korisnikov avatar
joza
Član

Postod joza » Sub Feb 28, 2009 9:19 pm

Uporedjenje Temsa i Neoplan za Jovana iz teme Topolatrans

Image

Image

Podaci za Neoplan .
Maße: 12240 x 2550 x 3680 cm - ,
SCHLAFSESSEL, Mikrofon, Konvektoren Heizung, Düsenbelüftung, Doppelglas, Gepäcknetze, Klapptische, Kühlschrank, Fußstützen, Hochdecker, Hebe/Senk Vorrichtung, Euro4, 1.Hand, grüne Umweltplakette, Radio/CD, Fensterheber elektrisch, Alarmanlage, DVD-Wechsler, Außenspiegel elektr., Außenspiegel beheizbar, Colorverglasung
Cena: Brutto Preis 296.310 Euro
Erstzulassung 7 / 2007
Kilometer 140 000km

Podaci za Daimond.
1.13,00 mtr. x 2.55 x 3.81 51 SS mit AS-Tronik EZ 08/06
2.13,70 mtr. x 2,55 x 3.90 59 SS mit Schaltgetriebe EZ 12/06
Fahrzeuge Temsa Diamond Preis VHS Fahrzeuge sind Top gepflegt !!

Preis Brutto: 169.000 EUR
Kilometerstand: 45.000 km

ovo su podaci za oba ova autobusa sa slika gore. Mislim da se i samo namece sta je osnovni razlog, lep je i Neoplan daleko da nije, ali ovde se dobija bus sa 10 sedista vise, 22cm visine vise, za 120000E manje. Razlika u godistu je minimalna, neka bude 100000E. Za te pare se dobije jos jedan odlican autobus.
Bez obzira sto je Neoplan lep, ja bih ipak pre Diamond, jer isto ima MAN motor, MAN osovine itd.

Izvor:Mobile.de
Poslednji put menjao joza dana Sub Feb 28, 2009 10:19 pm, izmenjena samo jedanput
Korisnikov avatar
joza
Član

Postod Jovan » Sub Feb 28, 2009 10:16 pm

Znam ja da je Diamond mnogo jeftiniji, ali samo kazem da dizajn to Diamonda po meni nije nista posebno. Stvarno mi nije jasno sta je na tom autobusu tako lijepo, dvodjelna soferka???

Ja bih postavio pitanje zasto je Diamond za 45000km izgubio toliko na cijeni :?:

Posto pise preis brutto, u njemackoj odbijas jos 19% na cijenu pa onda placas kod nas carinu i pdv, tako da ovaj Diamond troosovinac sa 45000km ne dodje puno skuplje od dvoosovinskog King Longa
Tu mi nesto nije u redu :?
Korisnikov avatar
Jovan
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 1:42 pm

Postod joza » Sub Feb 28, 2009 10:22 pm

Cene su brutto kao sto pise znaci sa porezom oba. Daimond prodaje gazda vise autobusa, tako da nemora da znaci da je los, a isto pitanje se postavlja za Neoplana, zasto ga prodaje posle 2 god? Mislim ta pitanja neznace nista o stanju autobusa i njegovom kvalitetu u vecini slucajeva, vidis da su male kilometraze, verovatno nemogu da placaju, ni tamo nema bas posla za svakoga. Necemo vise o ovome ovde.
Korisnikov avatar
joza
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Turisticki, Visokoturisticki