od danilo » Uto Jul 16, 2013 8:49 am
Evo nova radna nedelja i nju započinjem baš onako kako treba, radno naravno, al konkretno mislikm na kola na kojima su odrađene dve kontrole...
Prvi na udaru, ujutru, ono skoro pa sabajle, bio je auto koji je saobraćao na 17/65 (I deo šihte) i kojim sam išao skoro ceo pravac, a to je A-990 (IK-203; 2000. godište)... Gledam ga iz velike daljine, prvo mi se učini A-932, al onda malo pogledam detalje, jok ovo reko mora da je A-990 i stvarno jeste. Baš sam mu se obradovao jer sam par puta bio s njim na smeni, a opet s druge strane se odavno nisam njime ni malo provozao.
I dalje se limarijski drži izuzetno dobro, što se oplate tiče tu je rame uz rame sa A-962 i A-965, što znači besprekoran. Nigde nema ni malo korozije po oplati, zaista nigde nije probila, nema čak ni nekih većih oštećenja i ulubljenja po oplati, a prikolica je jako dobro poravnata sa prednjim krajem vozila. Poklopac sa leve strane vozila je sa donje strane malo slabije pričvrščen, al to je stvarno sitnica, ništa ozbiljno. Nije ukošena prikolica, sve je poravnato baš kako treba. Isto tako ne gubi visinu, ne štosuje ni mnalo, ni na jednoj osovini, ne pada, i veoma je mek i udoban u vožnji.
Unutra, putnički salon, kao i vozačev prostor sve je ok drži se dosta dobro. Da ovo bre drži se tako dobro zato što je imao generalni remont šasije (rešetki) i zamenu oplate pre oko tri godine (negde 2009. - 2010. godine je peglan), u Centralnom Remontu, na Dorćolu.
Kao makina je isto kao što je i bio... U I brzini nešto malo tromiji, posle zna jako lepo da povuče. Mečka grmi, seva, brunda... sve se ori. Jeste bučniji, pogotovu napred, gde ne može da se priča, ma ne možeš ni svoje misli da čuješ. Uz Zvezdaru, mada nisam išao s njim do vrha brda, je jako dobro izvukao, ono malo jači gas i ide sasvim solidno, a opet Mečka pa slabija makina. Šalta dosta dobro, ustvari bez ikakvih problema. Menjač je automatik, marke Voith, trobrzinac, pa razvlači brzine. Kočenje ono standardno, lepo hvata, meko, ne nabada, ispravan je nožni retarder, koji isto tako meko i jako zaustavlja auto. Mislim da ooko kočnica nema nikakvih problema, barem po onome što se u vožnji može primatiti.
Tahograf je marke "Kienzle", ispravan je brzinomer, obrtomer nije, sat beše nij ispravan, a za km sat stvarno nisam siguran.
Merač za gorivo nije ispravan. Struja na akumulatorima je na oko 26 do 27 V, stalno. Pritisak ulja u motoru ide od nekih 1,5 - 2 bara na leru do oko 5 - 6 baram, na višim obrtajima. Temperatura na oko 90ak stepeni C i tu tako održava tokom cele vožnje (termometar sa horizontalnom skalom).
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 8 do 9 bara.
Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Čuje se pumpa volana, zuji, još uvek ne struže, u koju god stranu da se namotava volan.
Povremeno neće da se zatvori II krilo I vrata, pa mora preko zasebnog tastera da se zatvara.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
E, a onda posle sa Zvezdare do Novog Beograda, isto ujutru (u toku I smene), sam išao sa 3/65 (trosmenac), gore na Zvedari dolazi 3/65, čeka par minuta i tačno na vreme, po turaži, cepaj put Novog Beograda... E sad preko leta tako je redovan A-1005, barem bi trebalo da bude on, jer sam ga tu u početku neko vreme zaticao i kao imao je neku ok redovnost, al sad upada šta stigne, obično nekih dvestakec iz 2002. godine...
Pa je tako juče ujutru uključen i do uveče sve odradio, što je za svaku pohvalu, remontovana munja i aždaja... A-1073 (IK-201; 2002. godište)...
I stvaro i jeste munja...
Dobro oko limarije, karoserije tu ne bi ni trebalo nešto trošiti reči... Mislim zaista je strava kako izgleda, to je neminovno. Prikolica savršeno poravnata sa prednjim krajem vozila, ne pada nigde ni malo visina (odlično iznivelisana na svim jastucima, a udobnost u vožnji ekstra), oplata na autu ko na A-1001, znači nigde korozije, nigde ulubljenja, niti bilo kakvog drugog oštećenja, ni ogrebotine, ma ništa. Svi poklopci su na svom mestu, ništa ne fali, sve se uredno otvaraju i zatvaraju. Unutra nema šta da se kaže, čist jeste, sedišta, patos, pkafon, paneli, vozačev prostor.
Ide odlično... Ja ga se sećam još od pre remonta, po nekoj zimi, vetrometini, nešto saluvaj Bože nam je bio zapao na 1/27 uveče. Ni tada nije bio loš, kao ni sada, mislim kao mašina, motor, a bilo hladno, ispravna cirkulaciona pumpa, al nije mogao nikako da zagreje, jer je bio debeo minus, a vrata tad su slabo dihtovala. Šalta sasvim ok, menjač je automatik, četvorobrzinac, lepo išalta sve četiri brzine. Kočenje dosta dobro, jedino što ima samo nožni retarder, ne i ručni, al zato hvata odlično, jako, a meko, baš onako kako treba.
Tahograf je marke "Novatronic" (čini mi se), fabrčki nema ugrađen obrotmer, brzinomer nije ispravan, a misli mda su neispravni i sat, a i km sat.
Merač za gorivo nije ispravan, kao ni voltmetar. Pritisak ulja u motoru je sasvim normalan, ide od oko 2,5 bara na leru do oko 5 - 6 bara, na višim obrtajima. Temperaturu je držao najpre malo ispod 90ak stepeni C, posle već digao do 93. Tu je onda mahom održavao. Ista, možda malo bolja situacija, kao i kod A-1049, mislim ovo vezano za temperaturu, samo što A-1049 još više diže. Juče baš bio na 12/65, koliko sam se samo obradovao ujutru kad sam ga video.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu održava između 7,5 i 8 bara.
Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Mirko GSP