Logo

Stanje voznog parka - Kontrole

Diskusije

Re: Stanje voznog parka - Kontrole

Postod danilo » Uto Jul 09, 2013 11:59 pm

A-953 - Na II osovini podosta lupaju trapovi, na I i III osovini i ne toliko, ali na II dosta. Onako trese, pogotovu kada se vozilo zaleti do nekih 40 - 50 km/h i kada se otpusti gas. Ovako je auto bombona, nije mnogo rastrešen što se enterijera tiče, ode odlično, mirno prešaltava, kočenje isto ok.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Sponzor

Postod danilo » Čet Jul 11, 2013 7:13 pm

I sinoć, zadnji obrt, predzadnji pravac na 65ici... To radi 1/65 (trosmenac), uveče (III smena), ja već umoran, spava mi se, čak čujem stuštava se sa Zvezdare neki dvetsakec iz 2002. godine... Crveni se bre samo tako, ja reko jel A-1005, kad ono stvarno A-1005 (IK-201; 2002. godište).

Pa ništa limarijski je onakakv kakav je i bio zadnji put kad sam ga pisao. Ništa se nije posebno od tada promenilo, ni na gore, ni na bolje, možda nešto baš, baš sitno. Prikolica ok poravnata sa prednjim krajem vozila. Ne zanosi nešto posebno u vožnji, možda samo malo. Reklama za "Kika" robnu kuću, drži se onao solidno, mislim na foliju, nije nešto mnogo odvojena od karoserije, mada ima i oga na par mesta.
Nije kuburio sa visinom, za divno čudo, iako je od centra grada do negde Fontane i dalje do Carine bio prepun. Udoban je, ok i ravnomerno je iznivelisana visina na svim jastucima (svim osovinama). Dosta se čuju trapovi, lupaju i zveče, rekao bi naročito na III (pratećoj) osovini.

E sad kao makina drži se sasvim dobro. Jedino što je nešto tromiji kad polazi iz mesta, ali ovako ide sasvim zadovoljavajuće. Uz Nikole Dobrovića izvuče ga dosta dobro, II brzina, malo jači gas, ne pun gas i onako sasvim fino i ne tamo sporo ga uspentra do vrha brda. Šalta sasvim dobro, ok, menjač je automatik, četvorobrzinac, marke je Voith, lepo išalta sve četiri brzine. Kočenje nije loše, ima ispravan samo nožni retarder, lepo i jako hvata. Staničnu na tabli i ručni retarder nema, ručna inače ok drži, ako i stanična.

Tahograf je marke "Novatronic", fabrički nema ugrađen obrtomer, brzinomer nije ispravan, sat mislim da jeste ispravan i tu negde i pokazuje tačno vreme. Km sat čini mi se da je neispravan.
Merač za gorivo nije ispravan, kazaljka ne mrda sa nule. Struja je na oko 26 do 27 V, stalno. Pritisak ulja u motoru ide od oko 1,5 - 2 bara na leru do oko 5 - 6 bara, na višim obrtjima, predprešaltavanje u višu brzinu.
Ni s temperaturom nije bilo problema, između 80 i 85 stepeni C, je konstantno držao.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 8 bara.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod voača.
LED rasveta putničkog salona je odlična, sve blješti.
Slabo je pričvrščen panel iznad I reda sedišta u putničkom salonu, sa desne strane vozila.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pet Jul 12, 2013 8:17 pm

A, danas sam na ipak 14/65 (II deo šihte), a ja mislio no oda je 16/65, al danas provereno da nije, već da je to 16ti sam išao sa A-989 (IK-203; 2000. godište), od opštine sam njime išao pd do Zvezdare, al ne skroz do kraja, do okretnice...

I dalje je dosta trom, a bučan za medalju u vožnji. Mečka onako grmi i brunda pa rastura. Sad u I brzini je tromina, mada ne kao pojedini dvestakečevi, al posle već kad ga prešalta u II brzinu ide odlično, mislim barem znatno bolje. Uz Brankovu ide lepo, posle uz Zvezdaru (Ljubice Luković) relativno dobro, a ceo put nismo bili Bog zna kako popunjeni. Oseća se da su krenuli godišnji odmori, ono već je pustoš po gradu, a i znato se brže svugde stiže.
Šalta dosta dobro, mislim po onome što se u vožnj ida primetiti, a menjač je automatik, trobrzinac, marke je "Voith", ne trza, ne cima, ne trese, ne kida.
Kočenje, pa rekao bi da lepo hvata, malo oštrije hvata nožni retarder, ali ne zanosi, ok se zaustavlja.

Limarijski je propao, mada je farbana kompletna oplata, ima korozije po sebi, al ne u nekoj većoj meri. Gledam ga, prikolica deluje da nije mnogo ukošena, prati dosta dobro prednji kraj vozila. Visina odlična nivelicija, drži je stalnom na svim jastucima (svim osovinama), lepo drži i stalno, udoban, mek.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, sat isto, obrtomer nije ispravan, km sat ne znam da li kuca.
Merač za gorivo nije ispravan, a rekao bi i voltmetar, jer mu je kazaljka isto kao i kod merača za gorivo pri dnu skale, negde jedva da 20 V pokazuje, a nemoguće da bi imao svetla s tolikom strujom. Pritisak ulja u motoru ide od oko 1,5 bara na leru do možda 4 bara, e sad ne znam jel ga zeza davač, produvao, rekoa bi, da nije, ne smrdi, a i ne dimi.
Temperatura je na nekih 90 stepeni C, ravno tu drži, termometar sa horizontalnom skalom.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 8 bara.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Probušena je i pocepana harmonika sa gornje strane.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Posle ponovo A-1035 (IK-201; 2002. godište), ustvari ne, prvo sam s njim išao isto na šihti i to na 18/65 (II deo šihte), od Zvezdare smo se stuštavali do centra i dalje ka Novom Beogradu.

Standardno, nemam šta mnogo da kažem, jer je bukvalno sve isto kao i kad sam ono jutro s njim bio na dopuni.
Jedino sad zaglavljuje i II krilo I vrata, otvara se normalno preko tastera za sva vrata, al kad se zatvaraju vrata posle tastera za sva vrata mora da se stisne i taster za I vrata.

Ide solidno, ne vuče baš ne znam kako, al ono može se s njim i tri smene odraditi. Samo smo se nizbrdo vozili, mislim ja, pa ne znam da li s enešto promenilo, al znam da je na Zvezdari na usponu bio baš mrcima. Ono I brzina, pun gas i klajgde, klajge, tu je baš znao da ga utupi. Šalta normalno, standardno dobro, kočenje isto ok, ima ispravan samo nožni retarder.

Prikolica ukošena - stara boljka, limarija tu i tamo se drži, nije toliko loša, ima zadnji branik, visina ok, udoban, ne štosuje.

Tahograf je marke "Kienzle", ispravan je brzinome, kao i sat i, ja mislim, km sat.
Merač za gorivo nije ispravan, struja je na oko 26 do 27 V, stalno. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 bara na leru do oko 6 bara.
Temperatura je na oko 100ak stepeni C, 95 možda, al njemu kazaljka mlati bezveze, pa sad ne znam ni ja da li je to tačno.
Pritisci vaduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu je na oko 8 do 8,5 bara, stalno.

Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sub Jul 13, 2013 1:32 pm

Danas vidim dole u Bloku na rasrksnici stoji zglob na 82 (posle vidim da je to 4/82, ujutru, znači I smena)... Kad posle vidim napred žuta trka ana šoferci, ma reko jel to A-1234, kad ono stvarno A-1234. Tad mi je baš bilo drago da se provozam tom starom legengom 82ke. Nekada skroz beo i sa crvenim garažnim brojem i logoom. Beše on bio IK-203 (ima Mercedesov motor) pa je posel ugrađen MAN i tada je postao Ik-201, a koliko mi se čini i najpre je sa MB motoroom bio automatik, da bi posle ugradnje MANovog motora postao manuelac, šaltaš.

Vidim da je je sa boćnim strana skoro imao neku intervenciju na limariji, oplati, jer je cela malo ispravljena i prefarbana, ali zato prednja i zadnja strana nisu ni sređivane, ni farbane, pa se jasno vidi razlika. Tako da bočne strana su sada za svaku pohvalu, jer se ni korozija ne primećuje, ali zato napred i pogotovu pozadi se tako nešto već ne može reći. Prikolica prati prednji kraj auta, nije nešto mnogo ukošena, možda čak ni uopšte.
Visina stalna, udoban, mek, dosta dobro je izamortizovan, ne pada visina, ne štosuje, a onako nilo je putnika, mada ne nešto puno.

Ide dosta dobro... U II brzini, dok se ne zaleti, kao da je malo tromiji, posle ide odlično. Uz Gandijevu izvuče jako dobro, bez nekih problema. Šalta se dosta dobro, ne krči, ne izbacuje iz brzine, ne krči, ne krlja, ide dosta dobro, lako i dosta brzo se prešaltava iz svake u svaku brzinu. Manuelac je, valjda je ono RENKov menjač. Kočenje, rekao bio, da nije loše, fino se zaustavlja, ima ispravan nožni retarder, a može i fino da se uspori menjačem.

Tahograf je marke "Kienzle", ispravan je brzinomer, obrotmer nije, sat je ispravan i tačan je, a za km nisam siguran da li je ispravan.
Merač za gorivo nije ispravan. Struja na akumulatorima je stalna na oko 26 do 27 V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 - 2,5 bara na leru od oko 5 - 6 bara, na višim obrtajima, pred prešaltavanje u višu brzinu.
Temperatura stalna između 80 i 85 stepeni C, tu održava dosta dobro i stalno.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 8 bara, stalno.

Isprasvni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Oseća se kvačilo u prednjem delu putničkog salona.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod blokovi » Sub Jul 13, 2013 2:46 pm

Ljuta guja 1234,skoro ga je Miler vozio umesto 1361 koji večernje sate i ne dočeka.Ide ko nevreme :D
blokovi
Član

Pridružio se: Sre Jan 05, 2011 3:00 pm

Postod Stefan Bgd » Sub Jul 13, 2013 5:40 pm

Gar.broj 1234 je fabrički bio sa MAN-ovim motorom kao i 1225 i 1235, dakle originalan ik-201. Sa Mercedesovim motorom, ik-203 su bili gar.brojevi 1230 i 1233 koji su takođe bili beli, kao i legendarni 1212 koji je stigao u crveno-beloj kolor-šemi. Svi oni nikada nisu bili automatici (ako izuzmemo gar.broj 1212 koji je nakratko pred rashod dobio automatski menjač).
Mehanički/manuelni menjač u njemu je FAMOS/6MS80, a ne Renk koji su inače bili automatici. :wink:
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

Postod nemanjatomic » Ned Jul 14, 2013 9:49 am

I 1225 je ljuta guja,prilicno me iznenadio neki dan kad je bio na 88.
Korisnikov avatar
nemanjatomic
Član

Pridružio se: Pon Jul 30, 2012 8:25 am

Postod danilo » Uto Jul 16, 2013 8:49 am

Evo nova radna nedelja i nju započinjem baš onako kako treba, radno naravno, al konkretno mislikm na kola na kojima su odrađene dve kontrole...

Prvi na udaru, ujutru, ono skoro pa sabajle, bio je auto koji je saobraćao na 17/65 (I deo šihte) i kojim sam išao skoro ceo pravac, a to je A-990 (IK-203; 2000. godište)... Gledam ga iz velike daljine, prvo mi se učini A-932, al onda malo pogledam detalje, jok ovo reko mora da je A-990 i stvarno jeste. Baš sam mu se obradovao jer sam par puta bio s njim na smeni, a opet s druge strane se odavno nisam njime ni malo provozao.

I dalje se limarijski drži izuzetno dobro, što se oplate tiče tu je rame uz rame sa A-962 i A-965, što znači besprekoran. Nigde nema ni malo korozije po oplati, zaista nigde nije probila, nema čak ni nekih većih oštećenja i ulubljenja po oplati, a prikolica je jako dobro poravnata sa prednjim krajem vozila. Poklopac sa leve strane vozila je sa donje strane malo slabije pričvrščen, al to je stvarno sitnica, ništa ozbiljno. Nije ukošena prikolica, sve je poravnato baš kako treba. Isto tako ne gubi visinu, ne štosuje ni mnalo, ni na jednoj osovini, ne pada, i veoma je mek i udoban u vožnji.
Unutra, putnički salon, kao i vozačev prostor sve je ok drži se dosta dobro. Da ovo bre drži se tako dobro zato što je imao generalni remont šasije (rešetki) i zamenu oplate pre oko tri godine (negde 2009. - 2010. godine je peglan), u Centralnom Remontu, na Dorćolu.

Kao makina je isto kao što je i bio... U I brzini nešto malo tromiji, posle zna jako lepo da povuče. Mečka grmi, seva, brunda... sve se ori. Jeste bučniji, pogotovu napred, gde ne može da se priča, ma ne možeš ni svoje misli da čuješ. Uz Zvezdaru, mada nisam išao s njim do vrha brda, je jako dobro izvukao, ono malo jači gas i ide sasvim solidno, a opet Mečka pa slabija makina. Šalta dosta dobro, ustvari bez ikakvih problema. Menjač je automatik, marke Voith, trobrzinac, pa razvlači brzine. Kočenje ono standardno, lepo hvata, meko, ne nabada, ispravan je nožni retarder, koji isto tako meko i jako zaustavlja auto. Mislim da ooko kočnica nema nikakvih problema, barem po onome što se u vožnji može primatiti.

Tahograf je marke "Kienzle", ispravan je brzinomer, obrtomer nije, sat beše nij ispravan, a za km sat stvarno nisam siguran.
Merač za gorivo nije ispravan. Struja na akumulatorima je na oko 26 do 27 V, stalno. Pritisak ulja u motoru ide od nekih 1,5 - 2 bara na leru do oko 5 - 6 baram, na višim obrtajima. Temperatura na oko 90ak stepeni C i tu tako održava tokom cele vožnje (termometar sa horizontalnom skalom).
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 8 do 9 bara.

Čuje se pumpa volana, zuji, još uvek ne struže, u koju god stranu da se namotava volan.
Povremeno neće da se zatvori II krilo I vrata, pa mora preko zasebnog tastera da se zatvara.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

E, a onda posle sa Zvezdare do Novog Beograda, isto ujutru (u toku I smene), sam išao sa 3/65 (trosmenac), gore na Zvedari dolazi 3/65, čeka par minuta i tačno na vreme, po turaži, cepaj put Novog Beograda... E sad preko leta tako je redovan A-1005, barem bi trebalo da bude on, jer sam ga tu u početku neko vreme zaticao i kao imao je neku ok redovnost, al sad upada šta stigne, obično nekih dvestakec iz 2002. godine...
Pa je tako juče ujutru uključen i do uveče sve odradio, što je za svaku pohvalu, remontovana munja i aždaja... A-1073 (IK-201; 2002. godište)...

I stvaro i jeste munja...
Dobro oko limarije, karoserije tu ne bi ni trebalo nešto trošiti reči... Mislim zaista je strava kako izgleda, to je neminovno. Prikolica savršeno poravnata sa prednjim krajem vozila, ne pada nigde ni malo visina (odlično iznivelisana na svim jastucima, a udobnost u vožnji ekstra), oplata na autu ko na A-1001, znači nigde korozije, nigde ulubljenja, niti bilo kakvog drugog oštećenja, ni ogrebotine, ma ništa. Svi poklopci su na svom mestu, ništa ne fali, sve se uredno otvaraju i zatvaraju. Unutra nema šta da se kaže, čist jeste, sedišta, patos, pkafon, paneli, vozačev prostor.

Ide odlično... Ja ga se sećam još od pre remonta, po nekoj zimi, vetrometini, nešto saluvaj Bože nam je bio zapao na 1/27 uveče. Ni tada nije bio loš, kao ni sada, mislim kao mašina, motor, a bilo hladno, ispravna cirkulaciona pumpa, al nije mogao nikako da zagreje, jer je bio debeo minus, a vrata tad su slabo dihtovala. Šalta sasvim ok, menjač je automatik, četvorobrzinac, lepo išalta sve četiri brzine. Kočenje dosta dobro, jedino što ima samo nožni retarder, ne i ručni, al zato hvata odlično, jako, a meko, baš onako kako treba.

Tahograf je marke "Novatronic" (čini mi se), fabrčki nema ugrađen obrotmer, brzinomer nije ispravan, a misli mda su neispravni i sat, a i km sat.
Merač za gorivo nije ispravan, kao ni voltmetar. Pritisak ulja u motoru je sasvim normalan, ide od oko 2,5 bara na leru do oko 5 - 6 bara, na višim obrtajima. Temperaturu je držao najpre malo ispod 90ak stepeni C, posle već digao do 93. Tu je onda mahom održavao. Ista, možda malo bolja situacija, kao i kod A-1049, mislim ovo vezano za temperaturu, samo što A-1049 još više diže. Juče baš bio na 12/65, koliko sam se samo obradovao ujutru kad sam ga video.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu održava između 7,5 i 8 bara.

Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod filip » Uto Jul 16, 2013 6:57 pm

Jel možeš i u kontrolama da pišeš da li je ispravna najava stajališta na svim validatorima ? :)
filip
Član

Pridružio se: Ned Nov 30, 2008 8:32 pm

Postod EUKALIPTUS » Uto Jul 16, 2013 7:18 pm

45 Najavljuje stanicu "Mladena Stojanovića", a stanica se zove "Atanasije Pulje"
610 Najavljuje stanici "Bežanija Naselje", a stanica se zove "Ledine"
15, 60, 75, 84... najavljuju stajalište Brankov most, u smeru A, koje je ukinuto.
511 najavljuje stanicu "Petlja Radnička" kao "Jugopetrol", a ne koristi stanicu uopšte.
560 najavljuje nepostojeću stanicu "ORLOVAČA" (9568)
581 najavljuje nepostojeću stanicu "RUŠANJ" (9641 šifra izmišljene stanice)
581 najavljuje stanicu "Benzinska pumpa" u smeru B, koja za ovu liniju nije registrovana, i na tabli sa brojevima ne piše 581, i bus ne staje.
860 validator ne najavljuje stanicu Zelengora.
Ima još mnogo grešaka.
Korisnikov avatar
EUKALIPTUS
Član

Pridružio se: Čet Maj 08, 2008 10:46 pm

Postod MILE » Uto Jul 16, 2013 7:44 pm

Jugopetrol nije greška, stajalište se sad zove Petlja Radnička.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod severac » Uto Jul 16, 2013 8:33 pm

77 i 65 najavljuju kod 6 kaplara stajaliste, a ne staju odavno.
severac
Član

Pridružio se: Sub Mar 16, 2013 10:02 pm

Postod danilo » Uto Jul 16, 2013 10:36 pm

filip je napisao:Jel možeš i u kontrolama da pišeš da li je ispravna najava stajališta na svim validatorima ? :)

Zanimljivo... Ajd, pa važi, ako zapamtim nije frka... :wink:
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Čet Jul 18, 2013 10:38 am

Juče, mislim da mu ono dođe prvi obrt, a drugi pravac u smeni uveče (III smena) na 3/65 (trosmenac), a tamo juče, ja mislim ceo dan, je špartao dugogodišnji prvenac sa šesnaje, kojeg je sada odmenio A-898, a to je naravno A-1039 (IK-201; 2002. godište). ja preko ulice kad vidim njega ui daljini, e strava reko...

Pa slična situacija kao i do sada kada je ova munja u pitanju, mada i nije takva munja baš.

Limarijski se drži onako oglo bi se reći i sasvim solidno. Nije loša oplata, korozije nema, maltene nije uopšte truo, mislim tšo se oplate tiče. Prikolica, rekao bi, nije nešto mnogo ukošena, drži se, prava je i nešto puno ne zanosi u vožnji. Visina je ok, sve je u redu, održava stalnu visinu na svim jastucima (svim osovinama), ne pada, ne štosuje.

Ide solidno, i on je jadan trom, teško kreće iz mesta, mislim malo teže, posle i nije tako loš. Mada neka munja jaka i ne znam ni ja šta posebno nije. Uz Brankovu, još kad se napuni, teško ide. Šalta relativno dobro, menjač je automatik, četvorobrzinac, marke je Voith, lepo išalta sve četiri brzine, s tim da je možda u toku cele vožnje jednom, dva put cimnuo menjač. Kočenje dosta dobro, ispravan je jedino nožni retarder, stanična kočnica ispravna, al samo preko ručice parkirne kočnice.

Tahograf je marke "Kinezle", brzinomer je ispravan, obrtomer nije, sat je ispravan i tačan je, km sat mislim da nije ispravan.
Neispravan je merač za gorivo. Pokazuje da je struja na akumulatorima na oko 22 V, pa pretpostavljam da je voltmetar neispravan. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 bara na leru pa do oko 5 - 6 bara. Temperatura na nekih 95 stepeni C i tu mahom održava.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 8 bara, stalno.

Isprasvi su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod filip » Sub Jul 20, 2013 12:05 pm

EUKALIPTUS je napisao:45 Najavljuje stanicu "Mladena Stojanovića", a stanica se zove "Atanasije Pulje"
610 Najavljuje stanici "Bežanija Naselje", a stanica se zove "Ledine"
15, 60, 75, 84... najavljuju stajalište Brankov most, u smeru A, koje je ukinuto.
511 najavljuje stanicu "Petlja Radnička" kao "Jugopetrol", a ne koristi stanicu uopšte.
560 najavljuje nepostojeću stanicu "ORLOVAČA" (9568)
581 najavljuje nepostojeću stanicu "RUŠANJ" (9641 šifra izmišljene stanice)
581 najavljuje stanicu "Benzinska pumpa" u smeru B, koja za ovu liniju nije registrovana, i na tabli sa brojevima ne piše 581, i bus ne staje.
860 validator ne najavljuje stanicu Zelengora.
Ima još mnogo grešaka.

To su promenjena imena i ima ih dosta, stanica ''RUŠANJ'' postoji samo u smeru ka centru, stanica ''Lazarevac - Pumpa'' stvarno ne postoji za 581, i 860 staje kod Zelengore''...
filip
Član

Pridružio se: Ned Nov 30, 2008 8:32 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije