od stralis3 » Uto Jul 23, 2013 11:22 pm
Naravno,o tome smo pisali u par navrata...jednostavno,npr. Fiat Punto Clasic ima motor 1.2 kod kog je na nasem trzistu propisana zamena ulja na 10 000 km (nije mi jasno zasto na Z10 na 15 000),a ulje koje se za njega preporucuje i koje bi ovlasceni serviseri morali da sipaju je Selenia 20K,koja se menja na 20 000 kilometara...e sad,naivan,dosadasnji vlasnik Yuga ili neke serpanje koja je otisla pod presu,tera i uredno placa kod ovlascenog servisera servise na 10 000 km,iako sam duboko ubedjen,da se tada samo produva filter vazduha i dolije malo ulja,a uredno se naplati komplet mali servis,a "pravi" servis tek na 20 000 kilometara i ko zna koje se ulje sipa. Boli me to sto ce mnogi ti motori propasti vrlo brzo i to sto vec sada cujem neke price o tim motorima u Clasicu,sto zbog nasih ljudi koji ne vode puno racuna,sto zbog ne savesnih ovlascvenih servisera,a poznato je da je bas taj FIRE 1.2 na Auto Bild super-testu 2003. godine ostvario neocekivane rezultate (nakon 100 000 km,bez odstupanja u fabrickim merama,kada su skinuli glavu),bas kao i njegov dizelski rodjak (1.3 MJT) 6 godina kasnije...
[quote="djole"]taj 1.2 sa 60 ks je neprevazidjen motor, mocniji atmosferski motor za gradski auto nije napravljen