Logo

Ikarbus (2)

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Ikarbus (2)

Postod milos265 » Sre Avg 14, 2013 12:16 pm

Profo, ti si genije! :wink:
milos265
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm

Sponzor

Postod bockoboda » Sre Avg 14, 2013 12:43 pm

Upravo tako, lepo objasnjeno, samo sto dete da nije narkoman, vec da vodi racuna o sebi (razlike izmedju Zemuna,Ngb ili Kosmaja), gde se mecke unistise i pre garancije..bilo bi za nijansu bolje.
Ali uvek je vazilo pravilo, da je javni prevoz jednog grada, ogledalo ekonomskog stanja drzave, u tom slucaju, GSP je na svom mestu, bas onakav kakav prilici jednoj drzavi kao sto je Srbija. :)
A IK, kad bi to sve uradio sto se prica, podigao na visi nivo, i napravio bus, da bude kao MAN, Solaris, tada bi isti kostao oko 650.000eur, a to niko ne bi mogao da kupi. Srbija brale :D
bockoboda
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Okt 29, 2012 10:48 pm

Postod Marko » Sre Avg 14, 2013 5:03 pm

Ali u gsp postoji određeni otpor nekim promenama u njegovom funkcionisanju kao i kod mnogih kompanija u srbiji .Koje se ponašaju kao da je još radničko samoupravljanje još na snazi .
Gsp mora plan kakav vozila hoće da ima u sastavu , šta od opreme treba da imaju itd . Pa se prvo sedne sa domaćim proizvođačima i da kaže nama treba takav autobus , dali možete da ga napravite .
Ko što kaže bockoboda da se proizvede autobus evropskog kvaliteta em što nebi niko mogao da ga kupi sve bi to bilo džaba ako se nebi podigao kvalitet održavanja postojećeg voznog parka .
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod Alpino » Sre Avg 14, 2013 5:07 pm

Pa mislim da nije problem u opremi, ima to Ikarbus na papiru, samo eto malo ih izvedba zeza. :mrgreen:
Alpino
Član

Pridružio se: Pet Avg 24, 2012 11:52 am

Postod branik » Sre Avg 14, 2013 5:49 pm

Nacin razmišljanja u takvim firmama treba da se menja. Pisano je ovde o tome. Znaju da će ih država dotirati kad zagusti i nemaju osećaj šta je pravo tržište gde samo kvalitet i cena omogućavaju život. Od Solarisa se može mnogo naučiti. Koliko postoji ta firma? Mnogo kraće od naše uzdanice. Ali, nije uvek kriv Ikarbus. zašto u svim drugim firmama IK autobusi traju neuporedivo duže? Zato što se sa njima domaćinski posluje, jer nema tog ''bogatog tate'' da kad god zagusti kupi novi.Užicem još špartaju AM iz 1983.i IK takodje iz tog vremena. Da ih nije sačuvao kvalitet? Delimično, ali najviše rukovanje.
U mnogim glavama još važe principi dogovorne ekonomije. 21. vek uveliko traje, drugovi (daleko su oni od gospode!)!
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod profa_chb » Čet Avg 15, 2013 11:56 am

To sam 'teo da čujem! Solaris postoji 15ak godina, a u Berlinu se voze već 11 godina! Berlin! Jedno od jačih tržišta, gde se fura MAN, MB, nekad Neoplan, malo Volvo, i to je to!

Prosto mi bude žao kad vidim IK218M na ulici. Žao mi šasije, i sve se nadam da će da ih jednog dana rekarosiraju kako treba.
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod bockoboda » Pet Avg 16, 2013 8:24 pm

I na kraju, da cujem one sto su me napadali, da sve sto ikar uradi, da je to tako sto gsp trazi, te da svaki ik ne valja, zato sto gsp trazi da autobus ne valja :mrgreen:
Palo mi je na pamet, kad sam kritikovao onolike sipke na vratima, pa je receno gsp trazio, a gle cuda, na solarisu ih nema, pa onoliko sipki unutra, pa opet, gle u solarisu ih nema..kako to, ako gsp to trazi, kako nije stavljeno?
Dakle, dolazimo do zakljucka, da se nista tu gsp ne pita, vec da ikar to sam radi po slobodnoj volji, kao najgora stvar koju su mogli da urade na busu, a to je spustanje grede gde je displej, dobro nisu spustili na 1m od poda, pa da se ljudi saginju i provlace.
Danas me je ono moje ***CENZURISANO*** nanerviralo, i glupava stakla koja nisu antirefleksna, pa ne mozes da vidis desnu stranu kad skreces, pa sve i da imas supermenove oci, bem ti autobus.
Kako bi voleo da mi ga daju na par dana, da ga oteram kuci, i da ga uradim, da napravim od njega auto, ali ne daju, ne daju.. :mrgreen: :mrgreen:

I na kraju, kad je vec IK pravio taj prototip, koji je namenjen najfrekventnijim linijama (imajuci u obzir duzinu), zasto nije napravio verziju sa 5-oro vrata, koja je predvidjena za maksimalno iskoriscenje kapaciteta vozila, i brzi uzlaz izlaz putnika, olaksavajuci time putnicima koriscenje autobusa.
Image
bockoboda
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Okt 29, 2012 10:48 pm

Postod Шоми303 » Sub Avg 17, 2013 12:54 am

bockoboda je napisao:I na kraju, kad je vec IK pravio taj prototip, koji je namenjen najfrekventnijim linijama (imajuci u obzir duzinu), zasto nije napravio verziju sa 5-oro vrata, koja je predvidjena za maksimalno iskoriscenje kapaciteta vozila, i brzi uzlaz izlaz putnika, olaksavajuci time putnicima koriscenje autobusa.
Image

Није тражио ГСП :mrgreen:
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Postod grebenc » Sub Avg 17, 2013 1:23 am

Setim se AM Mana SG220 godište 1984 dužine 16,5m, taj je ove godine imao po prvi put ugrađeno četvoro vrata za LPP. Odmah iza harmonike bio jedan pola prozor, onda treča vrata, onda prozor i na kraju još četvrta vrata. Za godinu 1985 ugradili su treča vrata odmah iza harmonike i onda tako do kraja proizvodnje tamo oko g.1990. Isto tako bi barem vizuelno bilo "bolje" kod GSP Bg Ikarusa g.2013 napraviti četvrta vrata iza harmonike.
Poslednji put menjao profa_chb dana Sub Avg 17, 2013 1:23 pm, izmenjena samo jedanput
Rezlog: Citiranje prethodnog posta
grebenc
Član

Pridružio se: Pet Jun 07, 2013 12:22 am

Postod Sloba » Sub Avg 17, 2013 9:02 am

Neizvodivo zbog rezervoara, čini mi se :)
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod MILE » Sub Avg 17, 2013 11:09 am

Da, tu je rezervoar u delu iza zgloba.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod profa_chb » Sub Avg 17, 2013 1:28 pm

Ima tu još jedan problem, ferdinand mi je pominjao da kod niskopodnih vrata moraju da budu odmaknuta minimum 800mm od harmonike. To su stručnjaci iz evropske organizacije propisali, i važi za sve nove autobuse proizvedene u Evropi, tj u zemljama koje su članice te organizacije, gde i mi spadamo :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod zumzum » Uto Avg 20, 2013 10:44 am

http://www.kurir-info.rs/mercedes-preuzima-ikarbus-clanak-944261 :shock:
Zna li neko nesto o ovome? Bilo bi dobro ,mada mi logicnije deluje da se ovak nesto uradi sa FAP-om,sto zbog ekonomske situacije u tom delu zemlje sto zbog njihovog iskustva u saradnji sa Mercedesom. Posle ce da kukaju kako se ljudi iseljavaju iz centralne Srbije i masovno dolaze u Beograd. :?
Kamionce je ko avionce, samo da mu je od Fapceta motorce :)
zumzum
Član

Pridružio se: Pon Avg 27, 2012 11:37 am

Postod MILE » Uto Avg 20, 2013 12:18 pm

Slažem se, mada, imao je i Ikarbus u svojim vozilima Mercedes mehaniku tako da im to nije strano. Ima u GSPu nekih 50ak IK 103 iz 2001. sa Mercedes motorima i bilo je 10 IK 203 iz 2001. i ne ne znam tačno koliko je bilo primeraka IK 203 iz '98. i '99 koji su za razliku od ovih iz 2001. bili užasni.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod Alpino » Uto Avg 20, 2013 12:48 pm

Ne znam koliko Mercedesu treba Ikarbus... Mercedes već u Turskoj ima jeftinu radnu snagu, fali im jeftina radna snaga u EU jer u EU za buseve imaju tvornice samo po Francuskoj i Njemačkoj a Srbija to nije jer nije u Eu i pitanje je kada će i biti.
Alpino
Član

Pridružio se: Pet Avg 24, 2012 11:52 am

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski