Logo

Stanje voznog parka - Kontrole

Diskusije

Re: Stanje voznog parka - Kontrole

Postod danilo » Sub Avg 31, 2013 2:29 pm

A, ima dopunu...? Kad, ujutru...?

I juče isto sam išao sa A-1262 (IK-202; 1997. godište) i to ovog puta na 7/74 (dvosmenac), kao zamena za A-453, koji inače ovde ima finu redovnost. Ujutru sam išao, u toku I smene.

Za svoje godine sasvim ok auto, pa i bolje od toga. Mislim za godine i kilometražu, onako uopšteno gledajuči auto je sasvim zadovoljavajuć.
Limarijski se drži, nije trula oplata, prikolica isto tako je dosta dobro poravnata sa prednjim delom auta, ne leti nekontrolisano u toku vožnje, a isto tako i visina je stalna, ne pada, nema da štosuje, onako mek, amortizeri, po ponašanju u vožnji, rekao bi da su isto u redu. Čak su i gume dobre, bacim, pogled, ima solidnu šaru na gumama na pogonskoj osovini.

Vozio me od Rospi Ćuprije do Tri Bika, sem onog malog uspona u Višnjičkoj, sve ostalo ravno samo tako. Ide dosta dobro, startan pri polasku iz mesta, lepo ide, fino prima gas, a opet vidim i čujem da se šalta dosta dobro. Vozio je do V brzine i tu nema problema, lako ide, ko kroz sir, brzo se šalta iz svake u svaku brzinu, inače je manuelac, šestobrzina u pitanju.
Kočnice dobre, ispravan nožni retarder, s tim da se lepo i efikasno može usporiti i samim menjačem.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer ispravan, obrtomer nije, sat ispravan i tačan, km sat ne znam da li je ispravan.
Merač za gorivo nije ispravan (kazaljka sa nule ne mrda). Voltmetar ne vide od knjižice auta.
Pritisak ulja normala, negde od oko 2 bara na leru do oko 6 bara, posle pri višim obrtajima. Temperatura na 60ak stepeni C. Naravno, nemoguće, nešto je neispravno, verovatno sam termometar, ili možda buksne uopšte nisu prikačene na kontakte. ustvari njemu je kazaljka samo tresnula na sam početak skale.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom olu drži na savršeno poravnatih 8 bara.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu kao i panel kod vozača.
Vrata isto otvaranje/zatvaranje besprekorno, farovi ispravni...
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Sponzor

Postod MILE » Sub Avg 31, 2013 2:59 pm

danilo je napisao:A, ima dopunu...? Kad, ujutru...?
U podne (druga dopuna je na 2/96), te dopune su u kombinaciji sa 13/ i 14/96 koji u II delu rade kao klasični jednosmenci.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod branik » Sub Avg 31, 2013 4:47 pm

Danilo = Temperatura na 60ak stepeni C. Naravno, nemoguće, nešto je neispravno, verovatno sam termometar, ili možda buksne uopšte nisu prikačene na kontakte. ustvari njemu je kazaljka samo tresnula na sam početak skale.

Moguca je T oko 60C ako je motoru izvadjen termostat, a spoljna T nije visoka, ili pada kisa. A da li je zdrava za motor, to je vec drugo pitanje.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod MILE » Sub Avg 31, 2013 5:57 pm

@danilo
Onda je #1262 nešto rađen.... Ja kad sam se vozio u njemu krajem marta bio je užasan, nema šta mu nije falilo, prikolica mu je skakala kao jarac na Brankovom mostu..... Jedino je ekstra vukao.
MILE
Član

Postod Miki » Sub Avg 31, 2013 7:49 pm

Stvarno, ide kao zmaj, ali što mu skače prikolica. Hteo sam da snimim liniju 68 u njemu (odgovaraju mi busevi bez sedišta pozadi), ali sam odmah shvatio da od toga nema ništa. Često ume da upadne na 68 kada su ona dvojica u kvaru. :roll:
Image Image
Korisnikov avatar
Miki
Član

Pridružio se: Pon Maj 16, 2011 2:23 pm

Postod danilo » Ned Sep 01, 2013 10:36 am

Mile, jel su to dopune 2/96,13/96 i 8/96,14/96...?
A, znači može da bude 60ak stepeni C... Nisam znao. Onda što ti kažeš može i to da bude razlog, da je izvađen termostat.
Meni se činilo da mu prikolica stvarno ne baca puno, mada sam ja bio napred, između I i II vrata. Ide ko zmaj da, tu nema spora :!: :)
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Ned Sep 01, 2013 10:49 am

A-353 da je za remont, jeste... Ono je haos, sinoć sam baš njime išao i to sa Banjice, ali mi odgovarala i 78ica i posle jedne stanice pretrčim u A-353 (IK-103; 2003. godište), inače ne znam tačlno koji je ono polazak na liniji 78 bio, uglavnom uveče (u toku III smene) me je vozio.

Spolja, oplata na celom autu je, moglo bi se slobodno reći, strava, nema korozije, nema rupa, nema nekih izraženijih i većih ogrebotina, oderotina i tome slično, ali zato zadnji prepust tresnuo dole ka asfaltu, da ono nije normalno. Nije baš kao na A-361, ili kao što je bilo na pokojnim A-6 i A-7, ali i ono je dosta. Visinu drži, lepo je niveliše, ne pada, nema da štosuje i to je tako na svim jastucima podjednako, tako da je s te strane dobar. Međutim, čuju se trapovi, kako prednji tako izadnji, amortizeri deluju da su ok, ali zato stalno u vožnji beži levo - desno i kad se koči imam utisak da povuče u desnu stranu. Da li ne koči na svim točkovima ravnomerno, a opet moguće i do vešanja da je, da ne valja balans štangla ili nešto tom slično.

Ide dobro, tu nije loš, uz Bulevar Oslobođenja, onako osrednje pun, ide normalno. Ne guši se, jak je, onako lepo povuče. Menjač obično lepo prešaltava, ali ponekad i on zna malo da kida, inače je u pitanju automatik, Voith, četvorobrzinac. Kočnice, kažem kao da vuče u desnu stranu kada se koči, a retarder kada se aktivira se vrlo čudno čuje. Neko nenormalno šištanje, ali to ubrzo prestane. Uglavnom nikad, ni na jednom autobusu, nisam čuo onakav zvuk kada se retarder aktivira.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer nije, sat je ispravan i tačan, km sat mislim da je ispravan, ali nsiam siguran.
Merač za gorivo nije ispravan. Struja na akumulatorima je na oko 25 do 26 V, stalno. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 bara na leru do oko 5 bara, posle, pri višim obrtajima, pred prešaltavanje u višu brzinu. Temperatura negde izneđu 85 i 90 stepeni C, ceo put.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 8 bara stalno.

Ispravan je panel kod vozača i I i II validator, dok je III isčupan.
Pozadi, zadnja ploča, iza onih sedišta skroz pozadi, je skroz trula.
II i III vrata se sporije otvaraju i zatvaraju, pogotovu III i to najviše levo krilo (gledano sa spoljne strane), gubi vazduh, stalno mnogo šišti.
Čistoća u putničkom salonu i vozačevom prostoru onako, nije tako strašno, ali nije ni za pohvalu.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod Petar 535 » Ned Sep 01, 2013 11:29 am

Boga mi je bio mrak cim kazes da je strava oplata . :lol: Svuda se iscukan i izudaran, ima i korozije cini mi se, zreo za remont .
Korisnikov avatar
Petar 535
Član

Pridružio se: Sub Jul 30, 2011 10:38 am

Postod danilo » Ned Sep 01, 2013 12:33 pm

Mrak jes bio... Uveče negde posle pola ... :lol:
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod MILE » Ned Sep 01, 2013 1:56 pm

danilo je napisao:Mile, jel su to dopune 2/96,13/96 i 8/96,14/96...?
Da, ujutru na 13/ i 14/96 u I delu šihte a posle ta dva vozača prelaze na 2/ i 8/96... E sad ne znam tačno koji su u kombinaciji.
MILE
Član

Postod danilo » Uto Sep 03, 2013 11:28 am

U nedelju uveče (III smena), sam išao sa 8/74 (trosmenac; treba da je ono baš taj polazak), a tamo sada novopečeni redovnjak, A-1196 (IK-201; 2006. godište), nekada redovna makina sa 7/83, a sada je ovde pre oko nedelju dana postao redovan, umesto A-506, koji je sada Kosmajac.

Sad ono super serija kola, kvalitetno odrađena sa dosta dobrom zaršnom obradom... jeste, ali opet ima i nekih nedostataka.
Limarija je onako i dosta dobra, stvarno se ok drži, nema šta mnogo da se tu kaže, oplata ok, korziju stvarno nigde nisam primetio, sad da ima mesta gde je overen ima, al ono nije nešto strašno, veorvatno su ga u garaži malo tresnuli, tu na na par mesta na prikolici, dok su bočne strane dosta dobre. Prikolica ovako u vožnji je dosta stabilna, ne leti onako nekontrolisano levo - desno, relativno je mirna u vožnji, ne čuju se rude prikolice.
S visinom je stanje u redu, ne pada, ne štosuje, ali oept nedelja uveče, bez ikakve gužve kako u saobraćaju, tako i što se putnika tiče, pa je na svim jastucima stanje bilo ok.

Ide ko aždaja prava, ko nevreme, ala ili kako već hoćete to zovite, ali stvarno povozit, startan, na pola gasa on već čupa asfalt. Uz 11ti april isto tako, bez ikakvih i najmanjih poteškoća. Šalta onako dosta dobro, menjač Voith, automatik, četvorobrzinac, išalta sve četiri brzine dosta dobro, možda je jednom malo kidao menjač. Kočnice su perfektne. Znači retarder jaki (rade i nožni i ručni), a opet i vazdušara hvata odlično.

Tahograf na mestu "Kienzle", neispravni i brzinomer i obrtomer, sat radi, kao i km sat.
Merač za gorivo neispravan, struja na oko 25 do 26 V, stalno. Pritisak ulja od od oko 2 bara na leru do 6 bara posle. Temperatura na 60ak stepeni C, e sad koji je đavo da li termostat ili termometar ne znam, ali da je niska, niska je (mislim na temperaturu).
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu je na oko 7 do 7,5 bara.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Osvetljenje putničkog salona fluo cevi je dosta dobro, od 10 ne rade svega 2 fluocevi.
Redukciju mnogo često aktivira i mnogo je bučna.
Ne radi osvetljenje ni jednog instrumenta na komandnoj tabli.
Svi displeji su pogašeni.
Poslednji put menjao danilo dana Sre Sep 04, 2013 10:12 am, izmenjena 2 puta
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Uto Sep 03, 2013 12:27 pm

I A-1012 (IK-201; 2002. godište), njime sam se isto juče ujturu (I smena) vozio na 4/65 (smena + dopuna + smena), gde je inače najverovatnije da je tu i redovan, umesto A-950, koji više niej u III zoni, ne znam u garaži gde, ali u saobraćaju nije.

Ok je auto za godine, nije ni tako loš, Limarija je onako, ima mesta gde je propala, prikolica je sa strana onako iskuckana, sa strane oplata toliko loša nije, korozije toliko nema, mada oštećenja ima. izraubovano je to već odavno. Prikolica nekako bangavo stoji, kao da je u vožnji malo ukošena, mada se čuju rude, ne leti u vožnji. Visina u redu, ne pada, udoban je, ne štosuje, amortizeri isto deluju da su u ok stanju, miran je, mek, preko rupa i neravnina isto tako.

Isto tako i ne vuče loše. Uz Zvezdaru (dobro tamo nikad nema mnogo putnika, pa je tako i juče konkretno bilo), ali I, II brzina, malo jači gas i ide, ne guši se, ne trokira, ne vraća nazad u nižu brzinu. Po tome je jedan od boljih iz ove serije. Šalta sasvim korentno, ne cima, ne kida u vožnji. Kočnice pa ono normala, ispravni su i nožni i ručni retarder, da, jedan od retkih sa ručni retarderom iz ove serije. Drži parkirna, stanična valjda dole radi.

Tahograf marke "Kienzle", brzinomer nije ispravan, kao ni obrotmer, sat tu nedge tačan, km sat mislim da je zaglavljen, da je neispravan.
Merač za gorivo, kao i voltmetar neispravan, kazaljke ne mrdaju sa nule. Pritisak ulja od oko 1,5 - 2 bara na leru do oko 6 bara.
E temperatura tu je već kilav... Kako se penje uz Zvezdaru tako i temperaturu gruva... Najpre je u Ruzveltovoj bila negde između 85 i 90, bliže 90 da bi na okretnici gore u šumi bila blizu cele stotke.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 8 bara, stalno.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sre Sep 04, 2013 8:44 am

A-943 - dosta lupa i trese u toku vožnji, načisto rastrešen, loše vešanje. Neispravne dve fluocevi u putničkom salonu. Neispravan tahograf.
A-998 - pada pritisak vazduha i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu na oko 6 do 6,5 bara, malo krene i visina da pada, ali ne štosuje mnogo.
A-1099 - mnogo rastrešen, mnogo lupa preko i rupa, kolotraga i drugih neravnina po kolovozu. Amortizeri, kao da ih nema, limarija dosta propala, na dosta mesta iskuckan.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod Petar 535 » Sre Sep 04, 2013 8:43 pm

Danas sam se provozao sa 1359 na liniji 88, bas sam se obradovao kad sam ga video . Sija se, bas je lep onako zut, a i dobro su ga ofarbali, jedno od najboljeg farbanja u GSP-u . Dobio je i nove retrovizore , U voznji onako, nista specijalno, ide onako, ne vuce lose . Razdrndan je i rastresen, sve zivo lupa unutra . Sve je prljavo i strokavo . Napred, ima rupu u volanu, fali onaj mali poklopac, i bas zapada za oko . Onda, fali obrtomer, takodje rupa . Moglo bi da se srede te stvari, jer je za sada s polja gladac-unutra jadac . :roll:
Korisnikov avatar
Petar 535
Član

Pridružio se: Sub Jul 30, 2011 10:38 am

Postod danilo » Čet Sep 05, 2013 7:48 am

Znači najzad je izašao.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja