Logo

Kocnice i usporivaci

Sve rasprave vezane za tehniku, za autobuse, naravno.

Postod miham » Sre Okt 05, 2011 10:18 pm

Siera je napisao:Na Setri 400 na istoj rucici je i intarder i retarder i tempomat.

Ne kažem da sve znam ali malo pojasniti neke stvari
Nisam naj sigurniji u ovo dostignuće tehnike možda to i ima ali...
Retarder je stariji tip hidraulične kočnice nalazio se obično izmedju motora i menjača. Za kočenje je koristio ulje koje se prilikom jačeg i dužeg kočenja veoma lako zagreje pa je samim tim ima i vodeno hladjenje od motora i svoj hladnjak za ulje. Znam nekoliko primera gde su vozači ne znanjem nizbrdo pregrejali motore i upropastili ih.
Intarder to su verzije iste kočnice samo je spakovana u menjač opet ima vodeno hladjenje, uljni deo sa hladnjakom to su sistemi koji su razvijeni zadnjih 10-15 godina ne znam baš tačno. Retarder postoji recimo od neke 88godine
Verovatno to što si pominjao ako je vozilo novije generacije ima intarder, ako je starije onda je retarder a taj III položaj mislim da je u pitanju motorna kočnica koja nema konstrukciono veze sa intarderima ili retarderima. Takvu motornu kočnicu poseduju danas skoro sva novija vozila.
Tempomat je uredjaj koji održava konstantnu brzinu vozila (dok može da je održava) On nije sve moguć ne može da se bori protiv zakona fizike.
Naj delotvorniji je u kombinaciji sa automatskim menjačima i recimo intarderom. Na putevima u našoj zemlji i okolnim zemljama motorna kočnica je sasvim dovoljna ukoliko se koristi pravilno.
Mada svi ovi uredjaji tehnički i konstrukciono su skoro isti na kamionima i autobusima.
U autobuse se mnogo ne razumem pa neka me neko ispravi ako sam negde nešta omašio.

zavisi..imas autobuse koji su ispod 88 godista pa imaju retarder..imas i autobuse ispod 90-og koji imaju INtarder..dva primjera:metalik siva setra 213h Papovic prevoza iz Niksica ima,kao i bijela setra koja vozi za PEP Beogradsku liniju..motorna ti ne pomaze niz Zlatibor i Crkvine..po ravnici moze da bude od koristi..opet i to zavisi..npr jedna Bova ima jacu motornu nego telmu(ili retarder,sta vec ima),tu je vjerovatno telma losa,ali i motorna dobra cim moze da je zamijeni bez problema..
miham
Mehaničar

Pridružio se: Ned Dec 12, 2010 10:52 pm

Sponzor

Postod Siera » Sre Okt 05, 2011 10:42 pm

Možda se nisam najbolje izrazio ali pod pojmom motorna kočnica sam mislio na motorne kočnice koje rade preko motora (direct brake integration) a ne na motornu kočnicu koja blokira izduvne gasove (klapna na auspuhu)
Motorna kočnica na auspuhu ima mali efekat kočenja.
Siera
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Jun 27, 2011 7:26 pm

Postod miham » Čet Okt 06, 2011 1:59 pm

e to je vec nesto drugo,nijesmo se razumijeli.. :)
miham
Mehaničar

Pridružio se: Ned Dec 12, 2010 10:52 pm

Postod ArroW » Pon Maj 28, 2012 6:02 pm

Da li bi mi neko mogao reci kojim kljucem se skidaju zavrtnjevi sa celjusti kocnica disk-kocnice? Unapred hvala
Korisnikov avatar
ArroW
Novi član

Pridružio se: Pon Maj 28, 2012 5:54 pm

Postod profa_chb » Pon Maj 28, 2012 6:02 pm

odgovarajućim :mrgreen:

šalu na stranu, ne znam da li je to univerzalno ili zavisi od modela?
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod ArroW » Pon Maj 28, 2012 6:09 pm

mislim da je univerzalno, ali za svaki slucaj treba mi za daf vdl berkhof
Korisnikov avatar
ArroW
Novi član

Pridružio se: Pon Maj 28, 2012 5:54 pm

Postod Siera » Pon Maj 28, 2012 7:46 pm

Obicno su u pitanju zavrtnji M14 kljuc 22. Pogledaj i tristop cilindre u kakvom su stanju, uglavnom nista ne poznato za majstore
Siera
Profesionalni vozač

Pridružio se: Pon Jun 27, 2011 7:26 pm

Re: Kocnice i usporivaci

Postod ZEMIR » Pon Dec 03, 2012 1:30 pm

imam problem? Vozim u mostar busu MAN SL 223 automatik 2002 god.retarder ima svoju funkciju usporava ali je promjenio zvuk "zviždi" mjenjali su ulje opet isto
ZEMIR
Novi član

Pridružio se: Ned Dec 02, 2012 6:51 pm

Postod milan-85 » Pet Dec 21, 2012 2:48 am

slobodno povuci rucicu i kada je u mestu verovatno je naprslo neko crevo za vazduh, ako se cuje i tako samo nadji gde pusta slican problem je imao jedan kolega iz Bugarske mucio se par dana i na kraju smo resili problem plasticnom brzom spojnicom
milan-85
Član

Pridružio se: Pet Okt 28, 2011 7:46 pm

Postod mar.co » Ned Maj 19, 2013 6:33 pm

Ako neko ima neki opširniji tekst o Elektromagnetnim usporivačima neka mi prosledi,potreban mi je!
Unapred hvala! :D
_____________Image_____________
Korisnikov avatar
mar.co
Član

Pridružio se: Čet Sep 08, 2011 6:47 pm

Postod Vessto » Uto Maj 21, 2013 8:59 pm

Dobio sam temu za maturski rad "Opravka sistema za kočenje na vozilu Sanos 315" Ako neko ima neke knjige ili ako zna nešto o tome i pritom ima volje malo da mi pomogne bio bih mu zahvalan :)
Image
Korisnikov avatar
Vessto
Član

Pridružio se: Uto Maj 24, 2011 6:22 pm

Postod severac » Sre Sep 11, 2013 11:00 pm

Interesuje me kako radi hill-hold?

Koliko sam do sada shvatio, on se aktivira po pustanju kocnice i drzi bus ukocen odredjeno vreme kod nekih modela, ili drzi dok ne das gas?
severac
Član

Pridružio se: Sub Mar 16, 2013 10:02 pm

Postod Aleks_BGD » Čet Sep 12, 2013 2:21 pm

Sve zavisi od vozila do vozila.Kod Volvoa i Mercedesa on se aktivira povlacenjem rucne ili stanicne.Stim sto kod Volvoa kad otpustis rucnu on stoji jos 3-4 sekunde i onda lagano krene napred.Dok recimo kod Mercedesa kad otpustis rucnu ili stanicnu nebitno on nece da krene dok ne stisnes papcicu gasa.
Na niskopodnim Ikarbusima ima slican stos,stim sto moras prvo da stisnes kocnicu pa onda gas.
Aleks_BGD
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 9:00 pm

Postod severac » Čet Sep 12, 2013 2:35 pm

A, sta ako stojis na usponu od recim 9% i pustis rucnu i noznu. Da li ce i onda da krene unapred Volvo, ili ce ipak poci nazad ili ce da stoji? :) To jest, da li uspon ima efekat na to sporo kretanje, podrazumevamo da je automatik.
severac
Član

Pridružio se: Sub Mar 16, 2013 10:02 pm

Postod Stefan Bgd » Čet Sep 12, 2013 3:22 pm

Ako je taj automatski menjač u dobrom/ispravnom stanju, kada je u brzini i ako stoji na bilo kom usponu, ne sme da krene unazad. :wink:
Fandjo Bgd,autobusi su zakon!!!
Korisnikov avatar
Stefan Bgd
Student mašinstva

Pridružio se: Pon Mar 03, 2008 11:58 am

PrethodniSledeća

Povratak na Tehnika