Logo

Stanje voznog parka - Kontrole

Diskusije

Re: Stanje voznog parka - Kontrole

Postod blokovi » Ned Sep 08, 2013 11:13 pm

avramovicsasa je napisao:
blokovi je napisao:Ako imate zelju da ne idete iza jednog Zemunovog autobusa, dajem vam kandidate, 334, iza njega jutros u Glavnoj nista se nije video, a ni 389 nije bolji po tom pitanju :roll:

334 i 389 treba oterati za Siriju za vojne potrebe da bacaju dimnu zavesu oko sebe i ometaju eventualne napade od strane SAD-a . :twisted:

Dodji ovih dana na pivo kod mene na trafiku u Blok, ps doci ce ti i Miler kad se iskljuci sa 1234 iz Zeleznika
PS Danilo kad budes imao vremena iskontrolisi 1361, ono ne da se ljulja, ne daj boze da ides iza njega uz Vijadukt prema Banovom Brdu, kao da ima medjubrzinu, a hulja dim iza njega ubija. Zato on i ne doceka Milera uvece na polasku :D
blokovi
Član

Pridružio se: Sre Jan 05, 2011 3:00 pm

Sponzor

Postod danilo » Pon Sep 09, 2013 1:05 am

Ovo za meke kočnice sam pisao za A-910, a A-777 sa izgleda ne izlazi, sređuje se vazduh ono što gubi. Videćemo nadalje šta će biti.

Ajd važi, kad naletim šašće kontrola sa A-1361 :)
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Postod danilo » Pon Sep 09, 2013 1:16 pm

danilo je napisao:I danas sasvim slučajno i potpuno neplanirano završim na 23/65 (šihta), ali ovoga puta na II delu šihte.
a danas me tamo iznenadio A-910 (IK-203; 1999. godište).

E to mu je ujedno bila i poslednja vožnja... Stajao je u požarnom putu, posle čega je odšlepan, najverovatnije u garažu SP-a "Novi Beograd".

Ponovo problemi sa A-777, gubi vazduh za kočenje na oko 5 bara, jutros izgubio gas (elekotrnika).
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod avramovicsasa » Pon Sep 09, 2013 2:22 pm

Može da se desi da likvidiraju 777 i 888 koji su skloni češtim kvarovima,sada je šansa prilikom obnove voznog parka.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod danilo » Uto Sep 10, 2013 6:32 pm

E iskontrolisan ja i A-888 (IK-218.3; 2003. godište) i to sam ja juče namerno sačekao da mi dođe 21/65 (I deo šihte + II smena), u podne (II smena; jednosmenac). Propustim 5/65 i 6/65 da bi mi on naišao. Ustvari hteo sam da idem sa 7/65 i A-1005, ali posle se setim da tri osmice ide ispred njega, pa reko ekstra taman da padne i kontrola sa ovog auta.

Pa ovako spolja gledano je onako i zadovoljavajuć, mislim komplet na oplatu jer nije uopšte tako loš. Nema nekih većih i posebnoh oštećenja po oplati, nema nešto ni puno korozije. Sa strana, pogotovu bokovi prikolice, tu već ima mesta gde je izuadaran i izubijan, ostatak oplate je ok. Visinu drži stalnom, ne pada, ne štosuje, mada je najveći deo puta i bio možda do pola pun, znali nije bio uopšte preopterećen. Međutim prikolica toliko i ne zanosi u vožnji, levo - desno da leti i niej ukošen, visina kažem drži je stalnom, čak je on dosta i visok, jastuci su mu dosta visovi na sve tri osovine, ali pozadi (III osovina; prikolica) toliko skače, ko jarac, da to nije normalno. On kad naiđe bukvalno na pikavac krene prikolica nenormalno da skače i da cima da je to nešto neopisivo. Nikad do sad nisam ušao u autobus koji se ni približno slično ponaša tada je prikolica u pitanju. Brže bolje sam pobegao iz prikolice u prednji deo autobusa i tamo je situacija nešto bolja. Međutim, pošto mi je stomak već bio načet (neki virus izgleda) pripala mi je muka od one vožnje u prikolici, pa sam posle nije bilo dobro. Evo sada se polako oporavljam. Ono što je bolje od A-777 je da je unutra manje rastrešen i mnogo manje lupaju paneli iznad prozora i vrata.

Vuče onako, relativno dobro, solidno sasvim, ide ok. I uz Nikole Dobrovića je dosta dobro izvukao, ne muči se, ne trokira. Na leru, međutim, motor radi ko traktor, užasno se guši (slab ler gas ili šta li je već) i deluje kao da će se svaki čas ugasiti. Šalta dosta dobro, menjač Voith, automatik, četvorobrzinac, enma problema, ne ki da, ne trza, ne cima kada prešaltava. Ispravan je nožni retarder, on onako lepo i normalno hvata, ali nožna, rekao bi po ponašanju uvožnji pri kočenju, nabada, cima, neravnomerno koči.

Brzinomer nije ispravan, kao ni obrtomer, km sat mislim da je zaglavljen, a sat je ispravan i pokazuje tačno vreme.
Merač za gorivo nije ispravan (kazaljka ne mrda sa nule). Pritisak ulja u motoru je normala, od oko 2 do 5 bara. Temperaturu je držao negde u normali, na oko 80 do 85 stepeni C.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7 bara.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.

Inače veliki problem ovog i A-777 je to da se vrlo često dešava da im otpada španer koji zateže remen. Prošle nedelje, jedan dan je baš vareno pozadi, jer je posle II dela šihte otpao španer.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sre Sep 11, 2013 1:32 pm

Jutros (I smena) sam išao, sad već i ne novopečenim, Kosmajcem A-296 (IK-103; 2006. godište) na 1/20 (dvosmenac), kao zamena za Mutketa, A-86.

Aha, jeste odličan auto, stvarno, iako se to možda gledano spolja ne bi baš reklo. Prav je, odlično je poravnat, korozije po oplati gotovo i da nema, jedino vizuelno je onako, ne bi mu loše palo neko kompletno farbanje karoserije. Udoban, odlično izamortzivan, ne čuju se trapovi, visina stalna, onako visoka, svojstveno za IK-103, stabilan. Tako da što se limarije i ogibljenja tiče, sem boje oplate, nemam zamerki - svaka čast!
Unutra je ok, onako i fluo cevi su ja msilim sve ispravne, samo od sedišta ima šta ti duša ište, ono je cirkus i plastična i drvena i ona tamna i tobogan svega i svačega.

Ide kao zmaj, vidim na pola gasa da odlično hvata, mada nije bio mnogo opterećen, osim od Mirijevske pijace do možda Kluza, Ustaničke. Usponi mu ne predstavljaju problem, iu Matice Srpske ide ko po ravnom. Prima gas odlično, startan, povozit, šalta jako dobro i mirno, menjač automatik, Voith, četvorobrzinac. Kočnice efikasne, hvata samo tako i nožni, a i ručni retarder, stanična, parkirna sve radi, sve drži. Ima kuglu na volanu, da se lakše mota.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer nije (kazaljka ne mrda sa nule), sat je ispravan i tačan, km sat mislim da je zagvljen.
Memrač za gorivo je neispravan (mi k od kazaljke nema). Steruja na akumulatorima pokazuje da je preko 32 V, zalepio je kazaljku do kraja, tako da je sigurno neispravan voltmetar. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2,5 bara na leru do nekih 6 bara, pri višim obrtajima. Temperatura stalna između 80 i 83, 84 stepeni C, stalno. Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, ai i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 8 do 8,5 bara.

Stvarno ok auto, jedino ne znam klima i grejanje kakvi su mu. Za ovo drugo mislim da nema frke, ali za ovo prvo već nisam optimista.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sre Sep 11, 2013 1:58 pm

Isto jutros (I smena), gledam u daljini šta ono ide, kad ono vidim stižem na 19/65 (trosmenac), je li ono naša legendarna lešina (ja to njemu od milošte :lol: :mrgreen: :D ) A-974 (IK-201; 2001. godište), kad ono stvarno jeste.

Spolja Hirošima, šta drugo da kažem, a da ga tako relano opišem... Oplata skroz popucala, krpljen, korozija ga već uveliko izjeda svuda po oplati, ma stvarno haos. Prikolica malo ukošena, možda čak i malo više, leti u toku vožnje, zanosi. Visinu drži, ne štosuje, što se toga bar tiče je u toku vožnje dosta dobar. Međutim, posle na Zvezdari, možda 10 minuta po gašenju već je na prednjim jastucima uspeo da potpuno izgubi visinu, da mu karoserija bukvalno legne na točkove. Rastršeen je dosta, lupa, zveči, treska.

Ne vuče nikao, pogotovu mu je problem da s epokrene iz mesta. Po ravnom, onako sa malo putnika i ide, međutim, kada se napuni, Zelenjak, Ruzveltova, to mu treba večnost, pun gas i opet jedva. Zvezdara, uzbro, bilo nas je ni desetak sa sve vozačem i kontrolorkom, ma kakvi, ono ko uspinjača, mada kad prešalta u II brzinu onda nekako lakše ide i dosta brše ubrzava. Šalta dobro, tu problema nema. Menjač je automatik, Voith, trobrzinac. Kočnice, rekao bi da su u redu, ispravan je nožni retarder, hvata onako.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer i obrtomer nisu ispravni, km sat isto mislim da nije ispravan, dok je sat ispravan i pokazuje tačno vreme.
Merač za gorivo nije ispravan (kazaljka ne mrda sa nule). Na mestu gde inače stoji voltmetar je postavljen manometar za pritisak ulja u motoru, koji ide od ispod 2 (možda 1,5 bar) na leru do nekih jedva 5 bara na višim obrtajima, znači ni tu baš sve nije u redu. Mislim da ne troši ulje (barem ne smrdi i ne dimi na iberlauf), onda mu možda negde curi ulje ili neobezbeđuje dovoljan pritisak. Da, voltmetar inače nema. Temperatura u početku vožnje ne znam kolika je bila, ali znam da je do Zvezdare nabio okruglo 100 stepeni C., nakon čega je usledilo hlađenje na terminusu. Posle ga vidim na kraju I smene, predat je kolegi u podne.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 6 do jedva 7 bara, ako se smiluje i toliko da nabije.

Dosta se sporo zatvara II krilo I vrata (sporo puni cilindar vrata vazduhom).

Ne seti se da pogleda kada mu ističe registacija, ali ono pod hitno treba pod nož, jer nije niti za rezervu, niti za šihtu, samo Sartid da se usposli.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I na kraju, na 12/65 (trosmenac), na samom početku smene u podne (II smene), sam išao i sa A-1015 (IK-201; 2002. godište), menja danas A-951, koji je u garaži, videh ga da čeka pregled.

Ovako je auto što se oplate tiče propao za sve pare, to jeste, ne zna se da li je više izlupan, izudaran, korozije oko bratobrana ima stvarno puno, propao je užasno, ne znam od dole, sa kanala, kakav je. Prikolica međutim mi deluje kao da je ok, da nije ukošena, a i, ako jeste, ne deluje mi da je nešto mnogo ukošena. Visina u redu, stalna, ne štosuje, prilično je i udoban, ne trese, ne zveči, trapovi se ne čuju. Nije bio nešto pun taj pravac kada sam ja išoa, jer je jutarnji špic već uveliko prošao.

Ide ko metak, stvarno odudara od većine burazera, što se odmah u Nikole Dobrovića jasno da primetiti. Ide o zmaj, malo jači gas i ubrzava samo tako. Jaka mašina nema šta, to mu se sigurno ne može zameriti. Ranije mu se turbina dosta čula, onako je zviždala i šištala, e sad sam baš na to obrtio pažnju i nema tih zvukova, izgleda da je u zadnje vreme oko toga nešto rađeno. Šalta odlično, menjač je automatik, Voith, četvorobrinac. Kočnice dobrem ispravan je nožni retarder, ručni ne poseduje. Drži ručna, stanična samo dole preko ručice gde je i ručna kočnica, isto ispravna.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer, obrtomer su neispravni, sat je ispravan i tačan je, a km sat mislim da je neispravan (zaglavljen je).
Merač za gorivo nije ispravna (kazaljka ne mrda sa nule). Struja na akumulatorima je stalna na oko 26 do 27 V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 - 2,5 bara na leru do oko 5 bara, pri višim obrtajima. Temperatura stalno na oko 80ak stepeni C, ne mrda.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 8 bara, stalno.

Čistoća unutra nije ništa posebno, paneli, vrata, šipke, sedišta... Crni, prljavi, ne tako puno, ali nije za primer.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pet Sep 13, 2013 2:59 pm

U dva izvorna Kosmajca sam se vozio juče u podne...

Idem redom, pa tako prvo pišem A-265 (FAP A-537.2; 2002. godište), trebalo bi da je ovo 4/50 (dvosmenac), ono je II smena, a menjao je A-187, legendarnu Mečku sa ovog polaska i linije...

Ijao, došao ja na Banovo Brdo kad na 50ici mene i ortaka čeka FAPčina, jeste da nije ona najstarija, ali opet mi nekako bilo drago, beše pre toga sam se vozio u FAPčini na 1/20 (A-272; pisao kontrolu).
Ne deluje ukošeno, ovako limarijski što se toga tiče je u redu, mada oplata ni malo ne blista, ima metsa gde je oštećen, izudaran. naročito sa zadnje strane vozila. Vrata ok rade, ne zaglavljuju, ali zato zaglavljuje, ustvari ne može nikako, ni s jedne strane, da se zatvori II lufter, a ono ni do Žarkova nismo stigli, a udari kiša da pljušti, tako da su se ovi fino nakvasili do Rakovice, kada sam ja sišao, a kiša se tad pojačavala, a inače prokišnjava od prozora, vrata, samo sipa sa savih strana. Ne znam kakav je od dole, gledano sa kanala, ali pretpostavljam da ni mal one blista, da je truo.
Visina je u redu, do Skojevskog je bio pun, ali nije ni malo padala visina. Fino i ravnomerno iznivelisana, onako udoban, trapovi se ne čuju. Amortizeri deluju u vožnji da su sasvim ok, ne lupa, ne trese, ne skače.

Ide onako solidno, sad ono mu dođe sve ravno i nizbrdo od Banovog Brda do Rakovice. Menjač je automatik, Voith, četvorobrzinac, dosta često onako muški (svojstveno za FAPčine) cima i kida menjač, kada prešaltava (moguće da je nizak nivo ulja u HSPu). Kočnice u redu, ispravni su i nožni i ručni retarder, malo kliza kada je mokar kolovoz.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer nije, sat je ispravan i tačan, km sat beše zaglavljen.
Merač za gorivo nije ispravan. Prtisak ulja od oko 2 do 6 bara. Temperatura ide od oko 80 do 85 stepeni C, stalno, ok održava. Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži između 7,5 i celih 8 bara.

Ispravni su svi validatori u putnički salonu kao i panel kod vozača.
Pozadi fali fluo cev i čini mi se nekoliko ih je neispravno u putničkom salonu.

A, što uđe gore na Brdu, ali posle mene, jedna gospođ... gospođica, da, da, al em sede iza mene, em je išla samo par stanica... Pu, reko, ali sam baksuz... Ozbiljno sam se iznervirao... :twisted: :twisted: :twisted:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I tako iznerviran i potrešen nastavim dalje ( :lol: :mrgreen: :D ) i na nagovor ortaka odemo na 1/54 (trosmenac), a tamo redovan A-96 (IK-103F; 2005. godište), podne (II smena). Inače ovo je ja mislim prvi put u životu da sam ušao u auto sa ove linije, što bi značilo da je to jedino linija u koju do juče nisam ušao.

Išli od Rakovice do Lole i mogu vam reći da je ono haos koliko ima putnika tamo, a svi silaze, mahom, dole na Kružnom putu ispod Pevca. Verovatno svi tu žive, mada mi je malo bilo neobično koliko tu stanovnika ima. Inače ja sam ranije mislio da taj auto zvrnda prazan po ceo dan, pa da su im zato i ukinuli šihtu (3/54), kad ono jok, nema ni da se sedne kad se uđe.

Auto kao auto nije tako loš. Limarijski je ok, nije nešto mnogo loše. Nije ukošen, oplata je relativno dobra, korozije ima, ali ne nešto puno. Unutraje isto u korektnom stanju što se tiče vrata, prozora, panela, patosa, plafona, poklopca motora, šipki... Nije nešto puno ni rastrešen, relativno je udoban, fino je i visina iznivelisana, ne pada, ne štosuje. On beše jeste na onom spisku za remont, mada mislim da ima hitnijih od njega, ali opet s druge stane ko zna na šta liči od dole, a ni jedan remont do sada nije imao.

Vuče dosta dobro, eno i uz Kružni put od Kneževca se popesmo bez većih problema, mirno i fino prima gas. Čak i pun putnika dosta dobro izvlači. Menjač ZF, automatik, četvorobrzinac, išalta sve četiri brzine dosta mirno i bez poteškoća. Ispravni su i nožni i ručni retarder, hvataju dosta dobro, ali su gume blaga katastrofa, pa mora sasvim lagano i po malo da se koči, jer neverovatno kliza. Nisam posle zagledao gume, ali mora da su ćelave za sve pare.

Tahograf je marke "Kienzle", ispravan je brzinomer i sta, za km sat nisam siguran, a obrtomer nije ispravan.
Merač za gorivo nije ispravan, struja na akumulatorima je na oko 26 do 27 V, stalno.
Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 5 bara, normala. Temperaturu drži na oko 80ak stepeni C, a Boga mi i bilo je dosta sveže napolju.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži između 7,5 i celih 8 bara.

Ispravni su svi validatori u putničkoma salonu, kao i panel kod vozača (kontrole nema, niko ne kuca kartu).
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pet Sep 13, 2013 3:28 pm

I jedan ovako očuvaniji dvestakec iz 2002. godine, njega bi mogli i za remont da namene, jer mislim da bi se ispatio... A-1094 (IK-201; 2002. godište) i njime sam juče išao na liniji 37 u podne (II smena).

Ne deluje loše, nije ukošena prikolica, lepo je poravnata sa prednjim krajem, a i relativo je mirna u vožnji. Spolja je stvarno ok, tu je Pepsi reklama, folija sasvim ok. Unutra je u nešto lošijem stanju, tu je više propao. Ponegde truo patos, III vrata (II krilo - desno, gledano sa spoljne strane) slabo dihtuje, ustvari ne za zatvara se do kraja. Visina u reu, mada smo i bili sa najviše 20ak putnika, lepo drži visinu, ne pada, niti štosuje. Trapovi se malo čuju, doduše ne puno, amortizeri u redu.

Vuče relativno dobro, uz Mostarku petlju se popesmo bez nekih problema i poteškoća. Pun gas i ide ko zmaj. Možda ne baš ko A-1015, ali je isto dosta dobra makina. Šaltanje skroz u redu, menjač je automatik, Voith, četvorobrziac, ne kida, ne cima, ne trza. Kočnice dosta dobre, ne kliza tako puno ni po mokrom kolovozu, a ispravan je samo nožni retarder, koji hvata bez klizanja.

Tahograf je marke "Kienzle", sa ispravnim je brzinomerom, obrtomer je već neispravan. Sat je ispravan i tačan, km sat ne znam da li je ispravan.
Merač za gorivo nije ispravan (kazaljka ne mrda sa nule). Struja na akumulatorima je na oko 25 do 26 V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 1,5 - 2 bara na leru do oko 6 bara, posel, pri višim obrtajima, pred prešaltavanje u višu brzinu.
Temperaturu drži stalnom na nekih 80 i koji stepen C.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži između 7,5 i 8 bara.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I u A-938 sam išao na 12/65 (trosmenac), u podne (II smena) ... u podne prvo kolega imao A-1069 (IK-201; 2002. godište), posle ga zameni za A-938 (IK-201; 2006. godište), a A-951 se tu slabo pojavljuje ove nedelje. Lepo počeo sa redovnošću i sad ga sroza...

Pa ono dosta dobar auto, ide ko zmaj, vuče samo tako, startan, povozit... Šalta dosta dobro, nekad, ali retko malo cimne (Voith, automatik, četvorobrzinac). Kočnice, dobre, ispravan je nožni i ručni retarder, lepo hvataju, ne kliza mnogo po kiši.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer nije ispravan, sat je ispravan.
Merač za gorivo isto ispravan. Struja na akumulatorima je stalna na oko 26 do 27 V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 - 2,5 bara na leru do oko 5 - 6 bara, pri višim obrtajima. Temperatura stalna nekih 82, 83 stepeni C.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu su na oko 8 bara.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu kao i panel kod vozača.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod branik » Pet Sep 13, 2013 4:11 pm

Udje gospodjica i tu bi kraj kontrole.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod danilo » Pet Sep 13, 2013 4:32 pm

Paaaa zamalo... ali ipak nije bilo tako... :lol: :mrgreen: :D
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod MILE » Pet Sep 13, 2013 5:10 pm

4/50 ima dopunu, završava negde oko 22:20 a ujutru rano se uključuje..... Zar #1094 ne radi na 21/37, šihtu sa III smenom?
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod danilo » Pet Sep 13, 2013 5:25 pm

Mislim da juče nije bio tamo...
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sub Sep 14, 2013 3:00 pm

Sinoć dve kontrole na novobeogradskim kolima...

Prvo sam, na kratko, od VMA do Pet solitera išao sa A-1274, jer sam pretohodno do Stare okretnice išao sa T-2034 koji je kratio dotle, a inače je saobraćao na liniji 40.
S A-1274 sam se vozio na 7/42 (dvosmenac) i to uveče, u njegovom zadnjem obrtu, a tu je bio umesto A-466...

Pa s obzirom na godine, km i sve ovo i nije tako loša makina, šta više može se slobodno reći i da je ok auto. Nije ukošena prikolica, fino prati prednji deo auta, ne zanosi nešto mnogo u toku vožnje, čak ni prilikom skretanja. Oplata se onako solidno drži, korozije ima, ali onako minimalno. Visina dobra, mada ono svi su sedeli, nema nikakve gužve, svejedno ne štosuje, a opet je i relativno udoban, amortizeri u vožnji deluju da su savim ok.

Sad samo sam po ravnom išao, ali povuče onako dosta dobro, startan je, lepo ide, nije tromina, ni mrcina. Šalta odlično, gotovo i neosetno, a menjač je Voith, automatik, trobrzinac. Kočnice dosta dobre, a pre svega ima i ispravan nožni retarder.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer ispravan, obrtomer nije, sat je ispravan i tačan. Km sat mislim da nije ispravan, da je zaglavljen.
Voltmetar nema (nabijena plastična časa unutra), merač za gorivo nije ispravan. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 - 2,5 bara na leru do oko 5 - 6 bara, pri višim obrtajima. Temperaturu drži na nekih 80ak i koji stepen gore, dole.
Vazduh i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na nekih 7 bara, prosečno.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A, posle, krenem sa Banjice posle 22h kad torlejbusi na 40 i 41 ne saobraćaju... Vidim Arrivinu 20icu prebačen sa 10/27, šiba ka Banjici.
Kad posle možda 5 minuta dolazi A-1107, prekomandovan sa 10/53, na liniju 41A...

Uđem i teraj do grada... On je već limarijski gori, više je propao, prvo sama oplata je već sva propala, limovi su nikakvi, korozije ima, više je oštećena, izudara, izlupana, a čini mi se i da je prikolica ukošena u levu stranu. Amortizeri možda i nisu tako loši, ali zato visina zeza. Vidim ja kod Stare okretnice mi lagano idemo kad ono napred ljuljuška, posle izađem, a on već malo legao napred, mada ni na II i III osovini nije bilo mnogo bolje. Ali, dobro ne pada mnogo, ne štosuje puno.

Vuče onako, ide uz Kneza Miloša već teže, a putnika unutra je bilo toliko da smo svi sedeli, znači 30ak, možda malo više. Posle kažem, uz Kneza Miloša, već teže, II brzina, pun gas i lagano do gore. Šalta dobro, menjač je Votih, trobrzinac, išalta normalno sve tri brzine, ne kida, ne cima. Kočnice, rekao bi da su dobre, ispravan je nožni retarder, jedino što škripe dosta, mislim onako malo više.

Tahograf je marke "Actia" (verzija bez ugrađenog obrotmera), brzinomer je ispravan, sat isto, km sat ne znam da li je ispravan.
Merač za gorivo nije ispravan. Struja na akumulatorima je na oko 25 o 26 V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 5 bara. Temperatura je na oko 75 do 80 stepeni C, stalno.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu su na oko 8 bara.

Slabo je osvetljenje putničkog salona u prednjem delu vozila.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pon Sep 16, 2013 9:03 am

Još jedan primerak boljih kola iz legendarne serije dvestakečeva iz 2002. godine, meni na Karaburmi, pored naravno Starih Raba, omiljene serije vozila...
A, to je A-1016... Njime sam sinoć kao zamena za A-1099, išao na 5/27 (trosmenac) i to uveče (III smena), ono mu beše predzadnji krug...

Pa vozali smo se od Mirijeva, gore posle škole do Trga, skoro pa pun pravac...

Limarijski ok auto, stvarno, prikolica vidim da je sasvim ok poravnata u toku vožnje, ne baca, ne leti onako nkontrolisano levo - desno. Samo, barem se meni da se čini da je tako, a baš sam par puta na to obratio pažnju, kad se koči vuče u desnu stra. Pa kad se staje u stanicu, ako mu se ne da desni, ode on na pola kolovoza. Visina stalna, ne pada, niti imalo štosuje, onako ravnomerno iznivelisana na svim jastucima. Udoban je, ne čuju se rude prikolice, amortizeri po ponašanju u vožnji reklo bi se da su ok. Radi komplet LED rasveta putničkog salona.

Vuče sasvim dobro, ide stvarno ko metak, onako reže i muški povuče kad se kreće iz mesta. Prava aždaja! Menjač automatik, Alison, šestobrzinac, išalta normalno brzine, onako brzo, kratke su jer je šestobrzinac, ne zeza, ne trza, ne kida. Kočnice isto dobre, sem toga što vuče u desno, ispravni su i nožni i ručni retarder. Stanična, parkirna kočnica sve drži, sve je ok.

Tahograf je marke "Kienzle", neispravni su brzinomer i obrtomer, sat je ispravan i tačan, km sat mislim da je zaglavljen.
Merač za gorivo nije ispravan. Struja na akumulatorima je na oko 26 do 27 V. Pritisak ulja u motoru drži od oko 2 - 2,5 bara na leru pa do nekih 5 - 6 bara, pri višim obrtajima, sve ok. Temperatura stalna na nekih 80ak stepeni C, možda stepen, dva iznad, ispod.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 6,5 do 7 bara.

Ispravi su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I opet sam nakratko išao sa A-902 (IK-201; 2004. godište) i to na njegovom (nedeljom) 4/65 (trosmenac), uveče sam išao (III smena).

Opet ista priča, kao mašina sve on ide ko metak, startan, jak, povuče odlično, ali limarijski je već lošiji.
S menjačem u zadnje vreme i nema problema... Voith, automatik, četvorobrzinac, zezalo ga je ono da kad se sve živo popali zeza, trza, a nekad Boga mi i kida kada prešaltava. Slabe baterije (mada može biti i do alternatora) i onda ga struja zeza. To je sad bolje, vidim da lepo išslta sve četiri brzine.
S kočnicama, ok, nije ni bilo nekih problema, koliko znam. Ispravan je samo nožni retarder, koji je dobro gasiti kad su vrućine, zbog temperature. A, kad smo kod temperature sad je u redu, ne skače, ne nabija, ali zato što je sveže, pogotovu sinoč, pa eto baš sinoć nije išla preko nekih 87 stepeni C. Ovako u podne, čim je spolja preko 25, počinje ludnica.
Prošle nedelje nije bilo pretoplo i odmah je tu sve dane, odradi sve bez kvarova i isključenja.

Kako čujem, ima problema kada je natovarena prikolica, kada se koči krene da leti levo, desno, kada je prazna i ne toliko, ali puna da. Ukošena je i desnu stranu. Oplata onako, izudaran je na više mesta, korozije mestimično, ali se drži nekako.
Na nekoliko mesta mu je naprsla leva šoferka. Njemu je prvo pukla stara šoferka, jer je jedno veče na pumpi A-936 krenuo lagano u rikverc i naslonio se na A-902. Posle dobije novi šoferku, ali i ona odmah pukne na jednom mestu jer nije legla, jer je malo iskrivljen onaj levi stub.
Skinuta mu je ona zavesica sa sve držačima i pribor za čiščćenje, to je nestalo dok je šetan preko leta, kada ga nije bilo na 65ici, ali opet je auto stvarno izutetno čist i vozačev prostor isto tako. Nema đubreta, prašine, prljavštine, pult, tabla, patos, sedište... to se sve sija. Nisam nosio aparat da to malo isfotkam.

Tahograf je marke "Kienzle", ispravan je brzinomer (popravljen pre izvesnog vremena, inače nije radio jedno vreme), obrtomer nije ispravan. Sat je ispravan i pokazuje tačno vreme, km sat mislim da jeste ispravan.
Merač za gorivo i voltmetar su neispravni. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 6 bara.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 do celih 8 bara.

Ispravna je komplet rasveta putničkog salona.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije