Logo

Stanje voznog parka - Kontrole

Diskusije

Re: Stanje voznog parka - Kontrole

Postod danilo » Uto Nov 26, 2013 12:47 am

A, danas u II delu šihte na 12/25P (šihta) sam se vozio u legendarnom autu, Barbika, dvojkata, A-2 (IK-101; 1996. godište). Prosto mi neobično da kucam ovako mali broj, a tek tip auto, to tek...

Podsećanja radi ovaj auto je pe nekih oko godinu dana možda imao generalni remont šasije i rešetki u Centralnom Remontu, na Dorćolu. Ovako je odlično poravnata šasija, barem ono kako deluje vizuelno, oplata kompletno zamenjena, prefarbana i sad ne da se sioja nego rastura. S visinom nikakvih, ni najmanjih problema nema, mada ovamo kroz Višnjičku nas i nije bilo više od 10ak, posle kod Tri Bika se napuni, a tek i kod Bogoslovije, međutim visina stalna, jastuci lepo održavaju stalnu visinu, a i nivelacija je skroz u redu.
Unutra mu deluje kao da ništa posebno nije rađeno, eventualno oko patosa, ako su menjane po koja ploča, ali ovako deluje kao da je sve po starom.
Grejanje, kod vozača napred ispod pulta gde je cirkulaciona pumpa onaj ventilator se ubi od radam pušten na dvojku, ali slabo uspeva bilo šta da zagreje, mnogo, baš mnogo mu treba. Tako da je kod vozača i đene, đene, onako može nešto malo onako pristojno da zagreje, ali već pozadi u putničkom salonu atmosfera ko stvorena za pingvine, jer tamo ne da nisu ispravni nego ni nema kalorifera, prozori i nekako, ali vrata nikako ne dihtuju. A, inače sam na 103kama primetio da maltene nikad nakon remonta iznad i ispod vrata ne postave one dlačice, dihtunge.

Kao mašina je odličan, vrlo lepo povuče, i uz Mije Kovačevića isto tako, startan jak, ali nema onaj karakteristilna zvuk što auspuh pravi. Menjač, šaltaš, šetobrzinac, u pricipu se lepo šalta, samo nekad ima manjih problema, pa hoće onako kratko i jako da zakrči kad se ušaltava u III i IV brzinu (moguće da je do izlizanih sinhrona, po zvuku bi barem to rekao). Kočnice dobre, jake, ispravan je nožni retarder.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer ispravan, nije, sat ispravan i tačan, km sat mislim da je ispravan.
Merač za gorivo nije ispravan (kazaljka sa nule ne mrda). Struju drži na oko 25 do 26 V, stalno. Ulje u motoru, pritisak od oko 2 do 6 bara. Temperatura stalna na nekih 80ak stepeni C.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočinom kolu drži na oko 8 bara, stalno.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu kao i panel kod vozača.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onda sam uveče (u toku III smene) na redovnom mu 5/48 (trosmenac), išao sa Merdžom ili bolje zvuči Mečkom, A-186 (Mercedes Benz O345 Conecto; 2005. godište).

Super autić sve ok, ali brate diferencijal već svira svoju sinfoniju, stigao je do otprilike II od postojeće III faze. Sad onako iz zujanja prelazi u tiho brujanje, posle ide jako brujanje, grmljavina i posle toga III zona.

Vuče odlično, i uz Beogradsku pun izvlači kao po ravnom. Menjač Voithov četvorobrzinac, išalta sve četiri brzine samo tako, može da se zaglavi do III brzine njajviše. Kočnice strava naštelovane, baš, baš jake, a ispravni su i nožni i ručni retarder, kao i stanična kočnica.

Limarija super, nema šta da se kaže, zaista prav ko strela, ni malo nije ukošen, vrata sva ispravne, sve je u redu, ispravno i kako treba. Visinu drži, niveliše baš kako treba, ne pada, niti imalo štosuje, a dobro je bilo popunjen putnicima. Amortizeri, ništa se ne čuje, trapovi se isto tako ni malo ne čuju, baš, baš udoban, mek, ma kakvi vožnja u njemu je strava, a verujem da je isto tako i voziti ga.

Brzinomer ispravan, obrtomer ispravan, km sat ispravan (jedino ne vide prevaljenu kmtražu jer je crkla sijalica).
Goriva negde na pola rezervoara. Struju na akumulatorima drži na oko 27 V, stalno. Ulje u motoru, pritisak ide od oko 2 bara na leru pa posle na višim obrtajima druva i do oko 5 do 6 bara. Temperatura zacementirana na ravno iliti okruglo 80 stepeni C.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7 baram stalno.

Grejanje u celom autu za svaku pohvalu, odlično, baš jako greje, ispravni svi kaloriferi u vozilu.
Ne radi ni jedna sijalica za osvetljenje komandne table.
Čuje se tiho škripanje prilikom namotavanja volana u obe strane.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Sponzor

Postod danilo » Uto Nov 26, 2013 1:14 am

Stigao sam i u redovnjaku sa 1/74 (dvosmenac) da se malo provozam... I to u podne (u toku II smene), da, da... A-1193 (IK-201; 2006. gosdište).

Ok auto, maltene sve u redu, samo koliko vidim gume su dosta loše, ne setih se posle kad sam izašao da pogledam šaru na guma, ali vidim na nizbrdici, (niz Mirijevski Bulevar) da mu treba više da stane i da kliza.
Ovako super vuče, dosta je startan, sad mene je vozio samo po ravnom terenu i prevashodno nizbrdo, nije skoro ni na jednom usponu, sem ono u Mirijevskom Vencu, gde isto jako dobro ide. Startan, dosta dobro i lako prima gas. Šalta jako dobro i gotovo i neosetno, a menjač je Voithov automatik, četvorobrzinac. Kočnice dobre, jake, ispravan je jedino nožni retarder, jer ručni ni nema. staničnu isto beše na komandnoj tabli nema.

Spolja deluje dosta dobro, pa i bolje od toga. Plavo - bela reklama za "Dunav Osiguranje" je tu, ali onako se drži, sa strana i na prikolici i nije nešto, pa su počeli da se pravi oni rezanci. Visina ok, nivelacija baš onako kako treba, udoban baš, amortizacija isto jako dobra, mek, prikolica je ok poravnata sa prednjim delom auta, prati je odlično, a ne čuju se rude prikolice.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer nije, sat je ispravan i tu negde i pokazuje tačno vreme, a km sat isto mislim da jeste ispravan, da kucak km.

Merač za gorivo nije ispravan, struju drži na oko 25 do 26 V, stalno. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 bara na leru do oko 5 do 6 bara, posle, pri višim obrtajima. Temperaturu drži stalnom između 80 i 85 stepeni C (polomljeno staklo termometra).
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočinonom kolu drži na oko 7 bara, u proseku.

ispravni su svi validatori u putničkom salonu kao i panel kod vozača.
Grejanje neispravno u prikolici (hladni radijatori).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I s jednim očuvanijim primerkom iz N serije sam išao, a to je A-1350 (IK-218N; 2008. godište) i to isto na njegovom redovnom, 18/74 (šihta + III smena) u II delu šihte.

Stvarno je očuvan, recimo pri prelasku preko krsteva kod Taša jako malo trese i lupa, a njegovi burazeri i sa NBGDa i sa Karaburme se na tom mestu bukvalno raspadaju.
Brzinomer ispravan, km sat ispravan, obrtomer ispravan. Pritisak ulja u motoru održava između 2,5 bara na leru do oko 6 bara, pri višim obrtajima.
Nema merač protoka goriva.

Grejanje ispravno, barem napred, kod vozača. Ispravan ja donji kalorifer ispod vozačevog sedišta.
Poslednji put menjao danilo dana Uto Nov 26, 2013 11:21 pm, izmenjena samo jedanput
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod mix5201 » Uto Nov 26, 2013 1:26 pm

Мислим да бих ово могао овде да поставим (као неки мој вид "контроле", а да није буљење у прашњаве манометре, слушам трапове, оцењујем стартност возила и слично). Често затичем (спонтано) овакав случај. Предњи десни пнеуматик "причепљен" уз ивичњак и мало деформисан услед тога:

Image

Често пута сам се питао како исти пнеуматик не експлодира (далеко било) и не угрози безбедност оних који се нађу ту у близини (ипак, притисак од 8 bar-а (претпостављам да је толико) није баш безазлен). Разумем ја прописе и није да кривим возача за овакав маневар, напротив, али ме иритира и брине што оволико преблизо прилази ивичњаку, а повратак управљача ми делује још ризичнијим.

У овом случају возач је много "лепше" стао и имао довољно простора (таман, да тако кажем по слободној процени) да без померања у назад врати и окрене точкове на супротну страну. Наравно, направио је и већи заокрет точкова за разлику од претходног примера.

Image
Poslednji put menjao mix5201 dana Sre Nov 27, 2013 1:43 pm, izmenjena samo jedanput
Korisnikov avatar
mix5201
Član

Pridružio se: Pon Sep 16, 2013 11:04 pm

Postod MILE » Uto Nov 26, 2013 4:27 pm

danilo je napisao:Stigao sam i u redovnjaku sa [b]1/74 (trosmenac)
To je trosmenac samo vikendom... Pretpostavljam da si se vozio juče (ponedeljak) jer ne vidim datum.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod branik » Uto Nov 26, 2013 11:11 pm

mix5201 je napisao:Мислим да бих ово могао овде да поставим (као неки мој вид "контроле", а да није буљење у прашњаве манометре, слушам трапове, оцењујем стартност возила и слично). Чесо затичем (спонтано) овакав случај. Предњи десни пнеуматик "причепљен" уз ивичњак и мало деформисан услед тога:

Image

Често пута сам се питао како исти пнеуматик не експлодира (далеко било) и не угрози безбедност оних који се нађу ту у близини (ипак, притисак од 8 bar-а (претпостављам да је толико) није баш безазлен). Разумем ја прописе и није да кривим возача за овакав маневар, напротив, али ме иритира и брине што оволико преблизо прилази ивичњаку, а повратак управљача ми делује још ризичнијим.

У овом случају возач је много "лепше" стао и имао довољно простора (таман, да тако кажем по слободној процени) да без померања у назад врати и окрене точкове на супротну страну. Наравно, направио је и већи заокрет точкова за разлику од претходног примера.

Image

Nije njegova guma, nije ni upravljacki sistem. Nece ih on popravljati, sta ga briga. Posle ce se zaliti da bus ne valja.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod danilo » Uto Nov 26, 2013 11:20 pm

MILE je napisao:
danilo je napisao:Stigao sam i u redovnjaku sa [b]1/74 (trosmenac)
To je trosmenac samo vikendom... Pretpostavljam da si se vozio juče (ponedeljak) jer ne vidim datum.

Jeste, dvosmenac, mehanički sam pisao, pa pogrešio...
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Uto Nov 26, 2013 11:55 pm

Al, sam zaređao s kontrolama a redovnjaka sa 74ke, pa to je čudo jedno...
Evo danas, ujutru (u toku I smene) ponovo sam išao GSPovom 74kom, na 7/74 (dvosmenac) i to sa A-1111 (IK-201; 2004. godište).

Namerno sam njega sačekao, a na sličnoj relaciji kao juče A-1193 je me i četir keca vozio.
Inače tog legendarnog četir keca se odlično sećam sa 1/94, a radio je zadnji polazak sa Miljakovca u 00:00, sećam se koliko me je puta vraćao, ih. Reklama, ako se dobro sećam bila VIP, kao recimo A-995. Odličan auto oduvek bio i imao je, sećam se, strava grejanje. Napolju minus, a unutra možeš u majci kratkih rukava da se voziš.

Danas, nije baš takav, ali opet barem kao makina je dosta dobar.
Limarija je odlična, prikolica je odlično poravnata sa prednjim delom auta, stvano se dobro drži, a opet što se tiče amortizacije i ogobljenja, u vožnji, sve deluje da je dosta dobro i u redu. Trapovi, kao ni amortizeri i rude prikolice se ni malo ne čuju. Mek izuizetno, sve u redu. Isto tako i visina je odlično iznivelisana, stalna, ne štosuje, ne pada.

Ide odlično, jako i dosta dobro prima gas i startan je prilikom polaska iz mesta, MANčuga odlična, reže li reže. Šalta vrlo dobro, menjač Voithov automatik četvorobrzinac, onako i gotovo mirn, brzo i neosetno išalta sve četiri brzine. Kočnice dobre, jake, jedino što nema ručni retarder, već samo nožni i beše nema staničnu kočnicu na komandnoj tabli, ali zato ima ispravnu lampicu retardera na komandnoj tabli.

Tahograf je "Kiezleov", brzinomer ispravan (skale dve u km/h i u mph), obrtomer fabrički nema ugrađen, a sat je ispravan i pokazuuje tačno vreme.
Merač za gorivo nije ispravan (kazaljka je pala na nulu i ne mrda odatle). Struju na akumulatorima drži između 26 i 27 V, stalno. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 bara i nešto malo jače, a posle gruva do oko 5 do 6 bara, posle, pi višim obrtajima. Temperaturu drži na oko 80 stepeni C, mahom je tu stalno stepen gore, dole, ali u principu to je to.
Vazduh za kočenje, pritisci i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži između 7,5 i 8 bara, stalno.

Grejanje kod vozača jeste ispravno, i cirkulaciona pumoa i kalorifer ispod vozačevog sedišta, ali zato pozadi u putničkom delu, kako napred, tako i u prikolici uopšte ne radi grejanje, najverovatnije nisu puštene slavine - to je ujedno i jedina veća zamerka.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sre Nov 27, 2013 7:38 pm

Evo danas uđoh u Kosmajevu Mečku i ne čuje se diferencijal, eeee bre reko napokon, da i to doživim. Ustvari gore na Kumodražu, na terminusu, sam ja ušao, dok je još čekao vreme i koleze dok su se smenjivale, onda krenemo i vidim da je u redu diferencijal barem po zvuku.

A, da... u pitanju je 4/25P (dvosmenac), II smena i A-171 (Mercedes Benz O345 Connecto; 2003. godište), koji je menjao A-752, kojeg inače ovde vrlo retko ima, a isto tako je i sa A-751 i 8/25P (dvosmenac).

Fina Mečkica, sasvim, onako solidno očuvana, kažem bez zezancija oko diferencijala (barem trenutno), ide odlično, lepo prima gas, vuče za sve pare. Prepun uz Maksima Gorkog, Todora Dukina izvlači u II brzini, bez ikakvih problema, da ne pominjem kad se već malo ispraznio kako smo se uzverali uz Mirijevski Bulevar. Jak je, baš onako, a motor mirno radi, ne dimi. Šalta dosta dobro, međutim, nekad na usponima kad šalta hoće onako da zvizne kada prešaltava, ali dosta retko. Votha ima, automatik, četvorobrzinac. Kočnice za svaku pohvalu, starija Mečka, pa nema ručni retarder, nožni je ispravan, lepo hvata i kada staje ne kliza, a inače čim se krene maltene stalčno trepće ASR lampica na komandnoj tabli. Gume ok, vidim i šaru ima solidno, pa nema klizanja i sankanja. Jake kočnice i retarder i vazdušara, onako oštrije hvata.

Brzinomer ispravan i km sat (samo ne vide tačnu prevaljenju kmtražu), obrtomer isto ispravan.
Merač za gorivo dela, kazaljka na oko pola skale. Struju na akumulatorima drži između 27 i 28 V, stalno. Pritisak ulja u motoru 2 do 6 bara. Temperatura ne mrda iznad 80 stepeni C, savršeno i besprekorno je tu drži zakucanu.
Vazduh napred između 6 i 7 bara, pozadi ne znam - riknuo manometar.

Spolja je sve ok, nema oštečenja po karoseriji, barem ne većih, nema ni malo korozije, zadnji poklopac ok. Vrata, prozori ok dihtuiju, sve je ispravno. Udoban izuzetno, mek, amortizacija odlična, visina stalna, ni kad je prepun ni malo ne pada, niti imalo štosuje. Onako špiluje, pliva po putu, savršeno.

Grejanje koliko primetih isrpavno, barem napred.

Ajd i kolezu da pozdravim, red je, ali prevashodno pozdrav za simpatičnu kontrolorku :!: ;) 8-) :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Išao sam i sa A-202 na 2/402 u podne... Ok auto, nemam šta mnogo da kažem, samo me jednu stanicu vozio. Grejanje ne radi ili ga uopšte nema, koliko primetih. Vuče, šalta, koči solidno.

Tahogarf ima, ali brzinomer nije ispravan. Obrtomer nema fabrički ugrađen, sat je ispravan i tačan.
Merač za gorivo nije ispravan. Struju drži na oko 25 do 26 V. Ulje u motoru, pritisak od oko 2 do 6 bara. Temperatura negde između 75 i 80 stepeni C.
Vazduh, pritisci i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 8 bara, ravno.

Neispravan II validator.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pet Nov 29, 2013 11:23 am

I vraćamo se dobrom potezu i čuvenom seoskom turizmu... Pa sam tako najpre prekjuče krenuo na potez 400, al ništa opd obilaska pošto je potez puko skroz, a juče je situacija bila nešto bolja, tako sam onda iskoristio priliku da malo obiđem dobro poznat i utvrđen teren, ali sada po snegu i zimskoj idili!

Krenem sa 1/405 (trosmenac) u podne (u toku II smene), a fale 4/405 i 5/405. 5/405 visi u garaži, a 4/405 na ekstra mestu lipsao, u prvoj krivini na Putu za Ripanj, na čelu sa A-99. Posle se i na 5/405 uključio A-108.

E, da, a ja sam na prvencu 405ice išao sa A-85 (IK-103F; 2005. godište) menjao je A-99, al koliko vidim tu inače upadne šta stigne.

Malo kasnio u startu sa Trošarine, a posle na Glumčevo Brdo sitgli knapirano, ono manje od minut do polaska, malo pranje šoferke i teraj nazad na Trošarinu.
Spolja auto onako, oplata se nekako drži, s obzirom da do sada nije imao ni jedan remont i ne drži se tako loše. Ima oštećenja po oplati, doduše koroziju ne primetih, tu je ok. U vožnji je onako udoban, ok je ogibljenje, trapovi se ne čuju, ne trese i ne lupa u vožnji, već je onako mek i dosta dobro izamortizovan. S visinom ima problem konkretno je kod Maksime zezao, pri većem opterećenju gubi visinu na celoj desnoj strani, ali posle čim se malo isprazni opet normalno izniveliše. Sa strane, u vozilu, ona krpljena oplata je sva bušna i šuplja, pa džabe dobro grejanje kad tu gruva hladana vazduh. Vrata jako slabo dihtuju, III uopšte nemaju dihtunge.

Vuče onako solidno, lepo ide, gore uz Ripanj od Rašinog Majdana u brdo ide I, II brzina, pun gas i lepo izvlači, nije loš. Samo brate ne da ubacuje gasove nego kida, ušio je i A-1051. Kod Župe onako, nisam ni bio siguran jel mi se učinilo, ali posle, kad smo se popeli u Ripanj, ma idi, normalno, gasna komora u najavi!
Šalta dobro, menjač ZFov automatik, četvorobrzinac, ono nema nikakvih problema oko trasnmisije. Kočnice ok, ispravan je samo nožni retarder, lepo i jako hvata. Gume deluju ok, kramponke čuvene, ne kliza, lepo staje.
E, a znate šta svira svoju simfoniju...?! Ona skalamerija na D... Kad je pod gasom i đene, đene, al na 40, 50 na sat kad se pusti da ide čuje se ko pokojne ZIjače. Več počinje da bruji diferencijal, onako jako se čuje.

Tahograf je marke "Kinezle", brzinomer ispravan, obrtomer nije, sat ispravan i tačan, km sat mislim da jeste ispravan, da kuca.
Merač za gorivo nije ispravan. Struju drži na oko 25, 26 V. Pritisak ulja u motoru od nekih 2 - 2,5 bara na leru do oko 5, 6 bara pri višim obrtajima. Temperaturu drži na oko 75 do 80 stepeni C, stalno.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 do 8 bara, stalno.

Grejanje je ok, radi i kod vozača cirkulaciona pumpa i ventilator, a i pozadi su svi kaloriferi ispravni.
Gubi vazduh iz cilindra na II vratima.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pa sam onda sa šihtašem u II delu šihte išao sa 4/401 u njegovom zadnjem pravcu... A, tamo je juče izašao i odradio A-70 (IK-103F; 2005. godište).

Onako ok autić, iapk bolji od A-85, prvo što nema gotovo, ustvari i nema uopšte, nikakvih problema sa diferncijalom. Ne čuje se ni malo, onako miran u vožnji, prima gas sasvim dobro, lako, ne guši se, ne trokira. Mada mi smo od Avale išli gotovo skroz prazni, ako nas je 5 unutra sa sve vozačem bilo, usput na stanicama gotovo nikoga i do Trošarine stigosmo očas posla. Šalta onako dobro, normalno, bez nekih poteškoća, menjač je ZFov automatik, četvorobrzinac. Kočnice jake, ispravan je samo nožni retarder, ručni nema.

Limarija dobra, dosta dobra, nema gotovo ni malo korozije, prav je ko strela, visina ok.

Tahograf je marke "Kienzle", beše brzinomer ispravan, obrtomer nije (kazaljka mlatara onako bezveze), sat je ispravan i pokzuje otprilike tačno vreme. Km sat kuca, ispravan je.
Merač za gorivo nije ispravan, kazaljka na kec zakucala. Struju na akumulatorima drži na oko 25 do 26 V, stalno. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 6 bara. Temperaturu drži na oko 80ak stepeni C, poprilično stalno.
Vazduh i napred i nazad na oko 7,5 bara, stalno.

Grejanje u celom autu ispravno, pušteno je u putničkom salonu.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pet Nov 29, 2013 11:39 am

A, i sa 14/31 (dvosmenac) sam juče išao i to u toku II smene, a tamo juče upade A-1018 (IK-201; 2002. godište).

Onako solidan autić, sad vozio me na 30kecu, znači Slavija - Terazije, teren ravan ko tepsija pa i nije sad za neko ne znam kakvo poređenje, ali ide solidno. Onako mirno prima gas, lepo ide, mada koliko se sećam ranije je kod Srbije (dok je bio redovan na 30kecu) ubijao ga je onaj uspon, tu je najedvite jade izvlačio. Šalta dosta dobro i mirno, bez cimanja, trzanja, kidanja... Menjač je Voithov automatik, četvorobrzinac. Kočnice dosta dobre, ispravan je samo nožni retarder, onako lepo hvata.

Spolja je tu i tamo, ima dosta oštećenja po prikolici i to najviše gore kod krova, zadnje desni deo prikolice sav izuidaran, oštećen, a kreće i korozija lagano da ga izjeda na tim mestima. Napred, prednji deo auta i se i nekako solidno drži, nije loš, nema korozije, a ni oštećenja nema tako puno. Prikolica dosta dobro poravnata sa prednjim delom auta, ne zanosi u toku vožnje, onako lepo poravnata. Visina stalna, ne pada, niti imalo štosuje, udoban, sve ok.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer nije, sat negde približni tačan i ispravan. Km sat mislim da nije ispravan.
Merač za gorivo kao ni voltmetar nisu ispravni i kazaljke sa nule ne mrdaju. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 6 bara, zanli vse je ok. Temperatra stalna negde na oko 80ak stepeni C, malo ispod možda.
Vazduh i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži negde na oko 7 do 7,5 bara, stalno.

Kod vozača gruva grejanje, ispravna je cirkulaciona pumpa kao i ventilator.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A-970 juče vidim kad se isključivao u podne sa 12/65, a motor mu se čuje ko da ima motor iz Stare Rabe. Nikad nisam čuo da se na N seriji na nekom autu motro onako čuje. Ne znam šta se dešava s njim, ali nisam verovao svojim ušima kad sam čuo kako radi.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Ned Dec 01, 2013 2:32 am

I evo ponovo sam večeras (III smena) bio na 6/27 (trosmenac), a tamo, kako sam se i nadao, redovnjak, A-998 (IK-201; 2002. godište), prošle subote nisam, beše on pre jesam...

E sad čujem se da je A-998 tamo, da vrti i posle se uverim, a inače sve je odradio od ujutru, na vreme uključenje, ujutru 5 krugova, u podne 4,5 kruga i uveče 5 krugova. Znači što se toga tiče sve je ok, nije bilo ni kvarova, a ni isključenja i gubljenja obrta.

6/27 (uveče) - Smena 16:52 na Mirijevu III, završava isto na Mirijevu III 23:39 i garage po turage 23:49 - kao što rekoh 5 krugova za smenu.

U vezi samog auta odmah da pomenem da je sređen volan... Podsćeanja radi imao je problema jako, ustvari užasno težak volan, škripanje i škgutanje pumpe volana kad se mota u bilo koju stranu i blokiranje volana. Sad je to rešeno, očigledno je doliveno ulja u servo pumpu koliko je falilo, eventualno još neku sitniju intervenciju, ako je imao, ali mislim da nije i sad je volan ladovina, mislim sve najnormalnije, ne baš ko na A-1011, ali približno. To je znali prvo rešeno.

Drugi problem su onda bili gasovi, ubacivao je gasove posle uspona na Ćalijama, a pogotovu ovamo Astronomska, tu je bila prava gasna komora i magla unutra. Više toga nema. Možda jeste bilo malo manje opterećenje na toj deonici, ali opet ne toliko manje nego prošli put, a ni malo se gasovi ne osećaju, ali ni malo. Očigledno da je i taj problem rešen, ako je bio bušan auspuh, što je i najverovatnije i bio problem. Eto, i gasovi su rešeni.

S visinom ne ostao manji problem, naime nema pravila kada malo izgubi visinu i nagne se na levu stranu, ali samo na levu. Recimo nama je visina pala na Mirijevu dok smo čekali vremem (potpuno prazan auto), posle je iznivelisao i sve nadalje ok. Očigledno mu niej u redu nivelacija i slabiji su izgleda levi jastuci.

Vuče onako solidno, nije sad baš nešto posebno i za pohvalu, baš neka aždaja i to, ali opet ni tako loš nije. Izvlači lepo, fino ide, lepo kreće iz mesta. Šalta dosta dobro, brzo i odsečno, menjač Voithov automatik, četvorobrzinac. Kočnice dobre, lepo hvata nožni retarder, onako meko i jako, ali nema ručni retarder ručni, jedino je nožni ispravan. Problem u vei kočenja prave gume i to ozbiljan. Naime čim je malo vlažana teren i po ravnom kad se koči hoće da krene da zanosi prikolica i da se kliza, kao i da vuče u levu stranu. Po ledu će tu biti gusto, ako mu ne zamene gume.

Limarija - stadardno ono, stara oštećenja po oplati, pozadi na prikolici, gore iznad prozora.

Tahograf je marke "Actia", fabrički nema ugrađen obrtomer, brzinomer je neispravan (kazaljka ponekad skoči do oko 20 na sat), sat nije ispravan i km sat mislim da ne kuca.
Merač az gorivo nije ispravan. Struju na akumulatorima drži na oko 25 do 26 V, stalno. Pritisak ulja u motoru drži od oko 2 bara na leru do oko 6 bara, pri višim obrtajima. Temperatura začuđujuće niska - između 60 i 70 stepeni C, ili merač ne valja ili mu je skinut termostat, ne znam šta bi još moglo da bude.
Vazduh i napred i nazad drži na oko 7 do 7,5 baram stalno.

Grejanje je ok, ispravni su sva tri kalorifera u putničkom salonu, a i napred kod vozača radi i ispod sedišta i ispod pulta i to onako greje za sve pare.
Kada su otvorena, gubi vazguh iz cilindra na II vratima.
Povremeno pali lampicu alternatora na komandnoj tabli.
Naprslo ogledalo levog spoljnog retrovizora.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pon Dec 02, 2013 2:31 am

I danas, ustvari večeras sam bio malo vredan pa sam navrnuo na šesnaju i to pravo na prvenca (1/16; trosmenac).
Tamo kako radnim danom, tako i subotom, a i nedeljom redovan autić Poljak A-3127 (Solaris Urbino 18; 2013. godište).

Nema šta odradi se s njim sve po turaži, sve kako treba, bez i najmanjih problema. Ujutru je odradio 5,5, u podne 5, kao i uveče punih 5 obrta, što znači sve obrte u toku današnjeg dana. Od ujutru izlaska u 3:45 iz garaže, prvog polaska sa Karaburme II u 4:00 do večeras, zadnjeg polaska sa Pohoroske u 23:39 i garage u 00:19.

Inače vezano za 1/16 nedeljom uveče - Smena 17:43 na Karaburmi II, završava 00:14 na Karaburmi II, a garaža 00:19 - punih 5 obrta za smenu.

Auto do sada prevalio nekih 8100 km otprilike, radi ko Doksica, vrti svaki dan, nema nikakvih problema sem toga što pali lampicu na komadnoj tabli i prikazuje na monitoru u kvarovima kvar u EDC/EMR sistemu, kvar na motoru kako napiše, a to je i prošliu put isto pokazivao.

Drugo je sve odlično, sve je u redu, funkcioniše kako treba i u principu nemam šta mnogo ni da kažem za njega posebno.
Grejanje je ko banja, radi grejanje napred, radijatori vrući, a i šiba sa krova grejanje (preko klima uređaja).

Validatori svi kao i panel kod vozača ispravni, volan baš lak, stanična drži, maglenke ispravne, sirena jaka ubija na mestu!
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod branik » Uto Dec 03, 2013 6:53 pm

Sramota bi bilo da nije tako.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod danilo » Sre Dec 04, 2013 2:53 pm

E posle Solarisa teram na potez 400, a tamo nema Poljaka, tamo se družim sa Mutantima, pa tako prvi kojim sam išao je A-99 (IK-103F; 2005. godište), uključio se na 3/405 (trosmenac), a polazak u 10:40 sa Trošarine. U podne sam išao (u toku II smene).

Diže vazduh u visinu tri dana, rodiš mečku kod digne visinu, a i u boce dok nabije vazduh. Nema turiranja samo lagano na leru nabija pritisak.

Već sam, čini mi se, u skorije vreme pisao kontrolu sa ovog auta. Onako, spolj je i ok, beše u remont tu pao pre neke 2 godine, pa se i onako solidno drži. Oplata je u ok stanju, nije loša, korozije gotovo i da nema. Poklopci za baterije su labavi i landaraju i toku vožnje. Visina je ok, jednom kad se bio prepunjen kod "Kumbare" je pala u levu stranu, skroz, ali ju je do Avale već ubrzo podigao i lepo iznivelisao.

Ide onako dosta dobro, uz Ripanj je dobro izvukao, lepo povuče, onako i normalno kreće iz mesta. Uzbrdo, II brzina. Šalta dosta dobro, menjač ZFov automatik, četvorobrzinac. Ne trza i ne kida menjač, onako dosta mirno i ujednačeno šalta. Kočnice dobre, jake, ispravan je jedino nožni retarder, jer ručni nema, kao ni, koliko mi se čini, staničnu kočnicu. Tabla mu je ko da je neko roknuo kapikaru. Fali nekoliko prekidača, a lampica više fali nego što ih ima.

Truo je, vidim, jer mu pozadi fali unutrašnja oplata sa desne strane, zjapi potpuno trula šasija. Labav unutrašnji poklopac kutije hladnjaka (onaj uspravni poklopac, ploča).

Tahograf je "Renaultov", brzinomer je ispravan, obrtomer fabrički nema ugrađen. Sat kasni oko pola sati, ali mislim da je ispravan. Km sat ne znam da li je ispravan.
Merač az gorivo nije ispravan. Struja na oko 26 do 27 V, stalno. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 6 bara, od lera dok ne zabije do oko 1500 - 1600 o/min. Temperaturu drži između 80 i 85 stepeni C, stalno.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Desni pogonski točak umazan uljem, kao da curi ulje iz reduktora.
Zagavljuju Ii i III vrata.
Na usponima ubacuje gasove, posle Rašinog Majdana pomresmo unutra.

Posle opet Mutke, sledeći polazak, znači 4/405 (trosmenac), opet u podne (u toku II smene), ali ovoga puta devedesetica, nekad prvenac na Boleču i to dugo, drugo... A-90 (IK-103F; 2005. godište).

Lošiji je od A-99 i koliko mi se čini beše namenjen za remont. Oplata gora, korozije i nema, možda nešto minimalno, ali zato izlupan i isčukan sa svih strana. Prav ovako, isto ko i A-99, nije ukošena, ok se drži. Visina ok, mada nismo ni imali nešto puno putnika do negde Ripnja, posle već skoro pa dupke pun, ali i dalje ok visina, bez da štosuje i da neke gluposti pravi. Onako udoban je, ok je amortizacija, rastrešen je, sedišta loša, nekoliko njih sa polomljenim naslonima, bez tapacirunga ili sa pocepanim. Otišli nosači sedišta (lajsne) sa obe strane, pa ista se ljuljaju kad neko sedne. Isto i kod njega, ali ređe, zaglavljuju vrata.

Ide onako solidno, pun od Kolonije ka Čaršiji i dalje ka Avali, II brzina, jači gas i izvlači dosta dobro, a malo ubacuje gasove, ne puno. Menjač ok šalta, ne trza, ne kida, ZFov automatik, četvorobrzinac. Kočnice dobre, lepo koči, ispravan samo nožni retarder.

Tahograf "Kienzleov", brzinomer ispravan, obrtomer jok, sat ispravan, a valjda i km sat.
Merač za gorivo neispravan. Struja na oko 25 do 26 V, stalno. Ulje u motoru, pritisak od oko 2 do 6 bara. Temperaturu drži na oko 80ak tsepeni C, stalno. Vazduh za kočenje i napred i nazad na oko 7,5 bara, prosek.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I sa sad i ne novopečenim Kosmajcem A-506 (IK-112N; 2008. godište) sam išao na 4/79 (trosmenac), pre neki dan uveče (u toku III smene), menjao Mečku (A-149).

Znam da neke interesuje njegovo stanje, pa ga zato i pišem, onako i ne bi.
Pa nije loš, ali i on je sad rastrešen, rastrešeniji nego kad je prebačen u Kosmaj. Lupaju i treskaju panali kod vozača, ne tako puno, ali na nizbrdicama kad ide i onako lagano i polako treska i zveči.

Ispravan je brzinomer i km sat (samo ne vide prevaljenu km), obrtomer isto, a i merač protoka goriva, sa sve ispravnim osvetljenjem displeja. Da ne poveruješ...

Ulje u motoru pritisak oko 3 do 7 bara, gruva opako! Temperatura porprilično stalna na oko 80 do 83 stepeni C. To videh od merača.

Grejanje slabije, oni kaloriferi kad se ukljičuje gruvaju dosta jako, ali radijatori, koliko mi se čini, slabi, mlaki ili čak i uopšte možda nije pušteno grejanje.

Ide ok, lepo vuče, startan, mirno šalta, kočnice dobre, ispravan i nožni, a i ručni retarder, parkirna, stanična - sve drži.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sre Dec 04, 2013 3:04 pm

E vidim u ponedeljak A-1024 (IK-201; 2002. godište) ima light-show ugrađen... :lol: :lol: :lol: Stalno gubi kontakt prekidač za unutrašnje osvetljenje, čim naiđe na i najmanju neravninu ili kad ide nizbrdo, ugasi se svetlo unutra. I onda čačkaj prekidač tamo - vamo i nekako se uključi.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A, u ponedeljak sa se oprostio s vernom mi makinom, A-902 (IK-201; 2004. godište) :shock: :o :( :( :( . Ustvari nisam ni znao da ću već sutradan sabajle na 9/65 naleteti na Poljaka, ali se nažalost tako ispostavilo.
A, baš se potrefilo kad sam se u A-902 vozio u zadnjem krugu na devetom šesetpet.

Sad mu je sređena prikolica, nije ukošena i dosta se dobro drži. To je rešeno, kao već problem koji je imao duže vreme. Ali, sad mu stalno pada visina na levu stranu. Čim se optereti kreće da pada i posle i kada se isprazni ne može odmah da ponovo povrati i da lepo izniveliše visinu, već mu treba dosta vremena za to. Navodno je problem do ventila visine, a i logično je da je do toga, jer novih nema. Ali, i inače auto je stalno malo nagnut ulevo i prazan čak, a to se uoči kad se malo bolje izbliza pogleda, a još lakše se to uočava iznutra. Do trapa očigledno problem, sad mogu da budu balans štabgle recimo. Amortizeri su ok, mek je dosta.

Vuče ko aždaja, al i temperaturu tako gruva. Pa recimo puštenu mu grejanje kroz kalorifere u vozilu, lagana vožnj, gas na pola, spolja nula, već kreće mraz, a ok bato na 88 stepeni C. Ne može da valja, a često mu fali voda.

tahograf popravljen, ispravan je već neko vreme.
Naprsla vozačeva kabina sa zadnje desne strane.
Povremeno, kad je pun, upali lampicu check engine, izgleda da negde ima spoj s masom, pa kad je pun, spoji i gori, čim se malo isprazni gasi je.

Eee i eto tako, došlo vreme za rastanak, a dobro služio nas je punih 9, skoro 10 godina, našljakao se, i kmtražu nagruvao, nek ide malo u rezervu da odmori i zaslužio je.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije