Logo

Stanje voznog parka - Kontrole

Diskusije

Re: Stanje voznog parka - Kontrole

Postod danilo » Uto Dec 17, 2013 7:09 pm

Pa eto... kod A-955 to niej slučaj, vidi se da odskače od ostalih, utegnutiji, ne lupa uopšte mnogo, očuvaniji...
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Sponzor

Postod danilo » Uto Dec 17, 2013 7:28 pm

I red je kontrola jedna da padne, a kako je red i da se potez (400) obiđe, upravo s poteza i ide ova kontrola... Naime u podne sam danas malo krstario Avalskim potezom, manje - više danas je stanje i koliko - toliko ok. Ne vide neke kvarove, probleme, ispadanja iz turaže, onako i uključenje šihtaša je bilo relativno dobro.

Upravo sam sa šihtom i išao i to sa Glumčevog Brdda, odnosno 405icom i po redu sedmak... 7/405 (II deo šihte), a tamo sada već redovan, Mečka A-189 (Mercedes Benz O345 Conecto; 2005. godište; Žuti Merdža). Bio je redovan na 4/403 (šihta), a sad je redovan na 7/405 (šihta). Da, razlog već nadaleko čuven i poznat - ona čuvena skalamerija na D, diferencijal!

Čuje se i to dooobro. Sad već još više, više onako brunda i bruji. Mora malo laganije da se vozi, kako bi što duže opstao i stvarno se štedi, nema garenja i gaženja, ni malo! Samo lagano, stiže se turaža nekako.
Drugo je sve ok na ovom autu, prava munja, nema šta, kad bi mu se diferencijal sredio to bi bilo to - tip top!

Vuče i više nego dobro, lepo i brzo prima gas, startan. Nije bio nešto mnogo opterećen, pa je i više nego dobro izvukao od Rašinog Majdana do centra Ripnja, malte eono ko po tepsiji da ide. Makina jaka, odmah se to da primetiti, razrađena, u super stanju, mirno radi i na leru isto tako. Ne guši se, ne trokira, nema gasova i drugih gluposti.
Menjač kvajnje mirno i tiho, ma gotovo i nosetno prešaltava, menjač, automatik, Voithov četvorobrzinac. Kočnice, dobre, jake, ispravni su i nožni, a i ručni retarder, lepo i baš onako jako hvataju.
Gume na pogosnkoj osovini isto tako dosta dobre, dobra šara, ma da grune ne znam koja mećava ima stameno da izvrti šihtu, ko od šale!

Brzinomer je ispravan, tahograf kuca, obrotmer nije (mislim da je zaglavljen, kazaljka uglavnom sa nule ne mrda). Km sat radi, ispravan, samo ne vide kmtražu, ali milionče je sigurno izvrteo. Čini mi se da je negde na oko 300 000 km, znači na to još 1 000 000 km!
Goriva negd epreko pola rezervoara puno. Struju drži na oko 27 V, stalno. Pritisak ulja u motoru od nekih oko 2,5 bara na leru do nekih 6 bara, posle, pri višim obrtajima.
Temperatura gotovo stameno održana na ravno 80 stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7 bara, ravno.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu kao i panel kod vozača, samo ne radi najva stanica (hvala milom Bogu!).
Grejanje je dosta dobro krzo ceo auto, pogotvou kod vozača, pumpa, ventilator rade, sve je ok, onako gospodski može da se vozi.
Vrata, prozori odlično dihtuju, sve drži, sve bvre dela, nema zime!
Pumpa volana se ni malo ne čuje, ide lako volan se mota, ko kroz sir.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod severac » Uto Dec 17, 2013 7:41 pm

Danas sam isao sa #1090 na liniji 23. Jedva se penje ka Bulevaru despota Stefana sa Karaburme, pitam se kako ide ka Patrisa Lumumbe na Karaburmi, ali inace ovako fino izgleda unutra. Ne greje bas nesto posabeno, ali je prijatno.
severac
Član

Pridružio se: Sub Mar 16, 2013 10:02 pm

Postod danilo » Uto Dec 17, 2013 7:42 pm

Vidiš nisam znao da je akva tromina A-1090. da, važi za ok auto ovako uopšteno.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod MILE » Uto Dec 17, 2013 9:14 pm

Bio je to dobar auto nekad...
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod branik » Uto Dec 17, 2013 10:00 pm

I baba je nekad bila djana.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod zeka » Uto Dec 17, 2013 10:29 pm

:lol:
zeka
Član

Pridružio se: Pon Feb 25, 2008 1:40 am

Postod Momcilo (putnik) » Uto Dec 17, 2013 11:36 pm

Pre neki dan me je vozio 1059 na liniji 31, jedva se penje uz Bulevar oslobođenja.
Momcilo (putnik)
Član

Pridružio se: Pon Okt 27, 2008 8:15 pm

Postod danilo » Sre Dec 18, 2013 9:45 am

E, a juče mojoj sreći nikad kraja...
Vidim u podne prvo A-902 na 65ici i to baš na devetom, a posle, sledeći GSPov auto na liniji, čuveni tri devetke (A-999; IK-201; 2002. godište) izašao i vrti li vrti na dvanaestom.
Uveče (u toku III smene) kad sam se vraćao vidim 10/65, a reko čekam ja tridevetke, sačekao 10ak minuta, možda malo jače i evo ga, ide 12/65 (trosmenac), menja A-3193, tu je i u III smeni.

Baš mi je bilo drago da idem njime, a vožnja je i trajala dosta, od centra grada skroz.
Počeo je gasove da ubacuje u salon, to je novina, nije ništa pohvalno, ali šta da se radi i to se oseća i na leru, kad stoji. Posle uspona manje - viđe isto, nema nekih promena, isto se oseća. Pošto sam bio iznad motora i menjača tu je baš onako, dobro aromatizovano!

Limarija ok, prikolica lepo poravnata sa prednjim delom auta, ne zanosi nešto u toku vožnje, onako sasvim stabilna. Tu je i reklama, Sport Vision, pa se od folije reklame, ne vidim stanje oplate, ali verujem da je u nekom solidnom stanju komplet oplata. S visinom nije bilo problema, nije bio nešto opterećen, mada mislim da sad i kad je pun nije strašno s visinom, jer je njemu još pre nekoliko meseci (cca pola godine i više) sređeno ono oko vazduha što je gubio i ispod šestice, a odmah su nestali i problemi s visinom. Sad druka i na prednjem, a i na zadnjem kočinom kolu i do skoro 9 bara, a posle dužih i jačih kočenja nikad ne pada ispod 8 bara, to mu dođe donja crta.

Vuče dosta dobro, sad stvarno gužve ni malo nije bilo, pa nisu neki realni uslovi u pitanju, ali sinoć smo stvarno fino išli. Uz Nikole Dobrovića dosta dobro, ma kakvi odlično, nijue nešto posebno startan, ali kad se zaleti ide solidno. Menjač šalta i više nego dobro, menjač Voithov automatik, četvorobrzinac, nema nikakvih problema. Kočnice dobre, jake, ispravan je samo nožni retarder. Staničnu na tabli nema, samo preko ručice parkirne ima, parkirna valjda je ok.

Tahograf marke "Kienzle", brzinomer, obtomer, a mislim i sat, kao i km sat da je sve zajedno neispravno.
Merač za gorivo isto rikavela (kazaljka sa nule ne miče). Struju na akumulatorima drži stalnom na oko 25 do 26 V. Ulje u motoru, pritisak ide od oko 2,5 bara na leru do nekih skoro 7 bara tera (manometar sa horizontalnom skalom, pa se vidi, do 10 bara ima skalu).
Za vazduh rekoh do devetke ko od šale.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu kao i panel kod vozača.
Grejanje je ispravno, jedino za prikolicu ne znam kako je, ali kod vozača šiba sa pumpe samo tako, maltene se do II vrata oseća topao vazduh.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Čet Dec 19, 2013 10:56 am

Ponovo sam juče u šihti išao sa 25/65 (II deo šihte), a tamo ko drugi do stamene makine, iz legendarne serije dvestakečeva iz 2002. godine, A-1041 (IK-201; 2002. godište).
Međutim, ovog puta nisam tempirao da idem njime već se potpuno slučajno desilo da mi je baš 25ti naišao. Sad deluje nestvarno, ali je stvarno tako bilo :!: :mrgreen: :lol: :D 8-)

Sad pogledah ga spolja, od pozadi, par puta i vidi se da je ipak malo prikolica ukošena u levu stranu. Onako malo kao da visi i vuče u stranu. Doduše, čini mi se, ne tako puno (ne znam u vožnji koliko majstoru otežava vožnju). Visina isto hoće malo komplet sa leve strane da krene da pada, ali ubrzo podigne. Nema veze koliko je napunjen i opterećen, svejedno je da li je dupke pun ili maltene potpuno prazan.
Oplata je odlična, tu je sve ok, a deluje kao i da je u skorije vreme i kompletno prefarbana cela karoserija na vozilu. Harmonika je ok, u redu je.
Gume nisu u redu, na pogonskoj osovini su gume ko sa Formule 1. Šare su nikakve, potpuno plitki kanali, kad udari iole jači sneg, moći će da vozi kao 65L Blok 37 - Bogolosvija, čak verujem i Brankova da će mu predstavljati problem s onakvim gumama. A, i prošle zime (2011. godine; beše tad bio onaj jak sneg i mećava) nije uspevao sa stanica da krene bez brda kartona.

Vuče dobro, nije loš, malo tromiji na usponima, ali opet nekako izvlači. Lupa dosta motor, ne znam da li je ono do bregaste, ali takav zvuk pravi, ko Mi-8. Šalta dosta dobro, mirno i tiho, menjač Voithov automatik, četvorobrzinac. Kočnice dobre, jake, ispravan je nožni retarder, stanična samo preko ručice parkirne, parkirna drži.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer, obrtomer neispravni, a mislim da to isto važi i za km sat, dok sat valjda kuca, ispravan je.
Merač za gorivo neispravan. Struju drži na oko 25 do 26 V, stalno. Ulje u motoru, pritisak od oko 2,5 bara na leru do nekih 6 bara, posle, pri višim obrtajima. Temperaturu drži na oko 80ak stepeni, znači normala, ali koliko primetih upisan je problem sa temperaturom.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu poprilično stalno na oko 7,5 bara.

Grejanje, barem napred kod vozača odlično, ispravni su cirkulaciona pumpa i ventilator, vrata i prozori solidno dihtuju, može baš lepo da zagreje.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

U vezi A-3192 sa 9/65 (trosmenac) samo ću reći - stanje redovno! Na km satu do sad prevaljenih oko 6 900 km.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Ned Dec 22, 2013 3:03 am

A-3185 je ponovo imao sudar i ovog puta je oštećen zadnji deo, iza pogonske (III) osovine, sa leve strane vozila.
Tu ima oštećenje, ogrebotinu, onako osrednju, ne toliko strašnu.
Večeras sam bio na smeni na 6/27 (trosmenac), pa sam to video i saznao.
Ovako drugo je sve u redu u vezi ovog auta, po ponašanju u vožnji, nije loš. Na satu oko 5300 km.

A-777 - van saobraćaja (čeka motor).
A-797 - van saobraćaja (čeka motor).
A-961 i A-966 komplet odneti na Inos.

A-864 se nalazi u OJ "Centralni Remont", na Dorćolu (karoserijska radionica). Deo koji je izgoreo je prekriven ceradom.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pon Dec 23, 2013 1:41 pm

Bio sam sinoć na smeni (III smena) na 1/16 (trosmenac) po nedeljnom redu vožnje... Kao i obično tamo me je sačekao redovnjak, A-3127 (Solaris Urbino 18; 2013. goidšte), što me i nije iznenadilo jer mu je redovnost i više nego dobra.

U vezi 1/16 (trosmenac) nedeljom - 17:43 smena na Karaburmi II, završava na isto na Karaburmi II u 00:15, a garage po turage mu dođe 00:20 - sve zajedno kad se sumira 5 krugova za smenu.

OK je A-3127, kao što sam već pisao pre nekoliko dana, kao i na A-3124, prednji bočni, levi deo (pored vozačevog prostora) je sređen. Tu je, odmah pored garažnog broja, imao ogrebotinu na oplati i sada je ta ogrebotina sređena i otklonjena. Tako da još uvek nije dobio garažni broj i firmin logo, ali dobiće.

Jedino sad prijavljuje neispravnost prednje, leve maglenke. To izbacuje na monitoru na komandnoj tabli, od skoro, ustvari ista je crkla negde u periodu od prošle do ove sad nedelje. I dalje je tu stari kvar - greška na motoru, kvar u EDC/EMR sistemu. To je ono staro, vozi se tako i za sada se ne primećuju neki problemi.
Inače čuo sam da se dosta problema javlja kad se pojavi kvar u menjaču. Tada počinje prerano da šalta, čim se makne iz mesta već prešaltava u II brzinu i naravno onda neće ni da povuče, a takođe istovremeno prestaje da funkcioniše ručni retarder.
A-3127, koliko znam, za sada nije imao takvih problema, ali pričam uopšteno za Solarise, jer sam čuo iz prve ruke.

Na km satu juče ujutru 12 464 km, do kraja rada nabio je negde oko 12 700 km.
Grejanje i više nego dobro. Temperatura na oko 75 do 80 stepeni C. Ulje u motoru pritisak od oko 2,5 do 6 bara. Goriva je bilo negde 1/4 rezervoara puno.

Ispavni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Za A-855 sam saznao koji je problem imao, ustvari ima još uvek, pa neće lepo da vuče (pogotovu na usponima).
Cev koja vodi, odnosno vraća, izduvne gasove iz motora na turbinu ima malo rupu, koja pušta izduvne gasove i zbog toga dolazi do gubitka snage. Inače ta rupa je do sada već više puta varena, ali vremenom var popuca pa sve Jovo nanovo.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pon Dec 23, 2013 1:48 pm

I u A-1350 (IK-218N: 2008. godište) sam sinoć (III smena) išao i to na 3/72 (trosmenac).

Ok autić, za N seriju super auto. Nije rastrešen, ne lupa, ne trese, možda baš, baš minimalno. Niti mu se vuče donji deo harmonike po asfaltu, ma kakvi, baš miran u vožnji. Oplata relativno dobro, sa nekim možda minimalnim oštećenjima, ali bez ijednog većeg. Visina u redu, mada nas i nije bilo više od 15ak i to najviše kad nas je bilo.

Vuče dosta dobro, ide lepo, uz Nikole Dobrovića dosta dobro izvlači. Šalta gotovo neosetno, menja Voihtov automatik, četvorobrzinac. Kočnice dobre, ono standardno za N seriju, malo su slabije, ali ok. Ispravan je i nožni, a i ručni retarder, stanična, parkirna kočnica, sve ok, sve ispravno, sve drži.

Tahograf je tu, u fioci iznad vozača. Brzinomer, obrtomer ispravni, ali nemaju osveltjenje, pa nisam uspeo da vidim prevaljenu kmtražu.
Prijavljuje redom: neispravnost III alternatora, neispravnost neke sijalice i kvar u EDC/EMR sistemu.

Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pon Dec 23, 2013 5:22 pm

danilo je napisao:I u A-1350 (IK-218N: 2008. godište) sam sinoć (III smena) išao i to na 3/72 (trosmenac).

Ok autić, za N seriju super auto. Nije rastrešen, ne lupa, ne trese, možda baš, baš minimalno. Niti mu se vuče donji deo harmonike po asfaltu, ma kakvi, baš miran u vožnji. Oplata relativno dobro, sa nekim možda minimalnim oštećenjima, ali bez ijednog većeg. Visina u redu, mada nas i nije bilo više od 15ak i to najviše kad nas je bilo.

Vuče dosta dobro, ide lepo, uz Nikole Dobrovića dosta dobro izvlači. Šalta gotovo neosetno, menja Voihtov automatik, četvorobrzinac. Kočnice dobre, ono standardno za N seriju, malo su slabije, ali ok. Ispravan je i nožni, a i ručni retarder, stanična, parkirna kočnica, sve ok, sve ispravno, sve drži.

Tahograf je tu, u fioci iznad vozača. Brzinomer, obrtomer ispravni, ali nemaju osveltjenje, pa nisam uspeo da vidim prevaljenu kmtražu.
Prijavljuje redom: neispravnost III alternatora, neispravnost neke sijalice i kvar u EDC/EMR sistemu.

A-1049 ne da je produvao na iberlauf nego kida. Nije normalno koliko purnja, dimi, beli dim samo šiba sa creva sa iberlaufa. Ono je zrelo za generalku i čudi me da ga i dalje drže kao smenca na 26ici. Kad sam ga video u subotu na Terazijma kako dimi kosa i se digla na glavi.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sre Dec 25, 2013 1:02 am

D se utefterišu i ovde kontrole, komada 2...

Obe kontrole su od današnjeg dana, odrađene u podne (u toku II smene), jedna u gradu, e, a ova druga na seoskom turizmu...
Pošto idem redom, najpre sam išao sa A-745 (IK-112N; 2008. godište) i to na njegovom redovnom 8/48 (trosmenac).

Pa, za razliku od A-746, ovo je sasvim ok autić... Nije nešto puno rastrešen, šta više i prijatno me je iznenadio da je tako malo rastrešen i da je toliko očuvan i stabilan, s obzirom da je kaNta u pitanju. Nije gubio visinu, što je za svaku pohvalu, jer smo unutra bili nagurani bukvalno ko sardine u konzervi. Nije se ni krivio, niti gubio visinu, a ni štosovao. Udoban je, relativno je ok, mislim jeste krući, ali ništa više od braće mu, čak je i bolji od velike većine i u tom pogledu. Oplata na ceom autu je ok, ima par mesta pozadi gde je blago ulubljenja, od udaraca, ali nije nešto strašno. Korozije bez, barem po onome što se da primetiti.

Ide dosta dobro, uz Bulevar Oslobođenja kcat izvlači samo tako. Nema potrebe za doziranjem "kick down-a", i ovako sa nekim osrednjim gasom i opet kažem prepun izvuče dosta dobro. Jaka je makina. Menjač ok odrađeuje posao, mirno i krajnje tiho šalta, a u pitanju je četvorostepeni "Voithov" automatik. Kočnice, reklo bi se, dosta dobre, jake, nema klizanja, a ispravni su inače i nožni, a i ručni retarder. Stanična tu je, drži, kao i parkirna.

Tahograf je na mestu, u fioci iznad vozača, ali zato na brzinomeru stalno gori crvena lampica i brzinomer ne radi (kazaljka ne mrda sa nule). Obrtomer isto tako, neispravan, kazaljka sa nule ne mrda. Ulje u motoru, pritisak od oko 2,5 do 6 bara. Temperatura isto ok, pa negde na oko 80 i koji stepeni C je održavao. Druge stvari nisam video.
Inače stalno je upaljena centralna lampica na komandnoj tabli, ali ne znam zašto. I isto tako krene zumer da se oglašava, pa mora da se stišava stiskanjem tastera za podešavanje visine komandne table i volana, na komandnoj tabli. Obično se oglašava kad se aktivira retarder, ne znam da li bi možda moglo da bude da fali ulja u HSPu, ali uglavnom ne izbacuje nikakvu poruku na ekranu.

Grejanje, što se vozačevog prostora tiče, ispravno, sve radi, ispravni su i cirkulaciona pumpa i ventilator.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

E onda put Avale, Ripnja i Glumčevog Brda... Da, da, da... jeste... 405ica je u pitanju i to sad prvenac u podne (1/405; trosmenac). Inače kao i: 2/405, 4/405 i 5/405 otprilike polazak bez redovnog vozila, jer stalno upada drugi auto, maltene svaki dan. Eto kad god sam na potezu drugi auto je na tim polascima. Jedino su A-94, A-270 i A-189 redovni na 6/405, 3/405 i 7/405. Drugo je sve klimavo...

Uglavnom na 1/405 sam ja danas išao sa A-73 (IK-103F; 2005. godište).

Čisto podsećanja radi ovaj auto je pre oko godinu dana i možda malo manje imao generalku šasije u Centralnom Remontu, na Dorćolu. Tada je kompletno odrađen, sve je sređeno, a evo i danas ne izgleda loše.

Spolja je prav ko strela, stvarno nigde nema da je ukošen ili da mu nešto drugo fali. Oplata je odlična, nema nigde korozije, jedino što se labavi poklopci akumulatora sa zadnje, leve strane auta. Nije imao neko veliko opterećenje, pa i nije bio neki problem da održava stalnu visinu na svim jastucima, što je i bio slučaj. Onako je relativno udoban, mek, odlično izamortizovan, ne pada visina, niti ima imalo štosovanja. Miran i krajnje stabilan u vožnji. Gume odlične - one čuvene Kosmajeve kramponke. Može po mećavi da se vere po Rašinom Majdanu i tamo po brdima, nema frke za njega.
Nije mnogo rastrešen, malo lupa i zveči, ali stvarno ne puno kada je prazniji, gore po onim kraterima u Brđanima i iza tamo, ali ovako ne. Nema dihtunge na vratima pa kad zahladi biće gadno.

Ide dosta dobro, startan fino vuče. Pope ga gore uzbrdo bez nekih većih poteškoća, kažem nije ni bilo nešto mnogo putnika, možda je do pola bio popunjen. I na pravcu hoće da ubaci izduvne gasove unutra, ali ne tako puno, međutim pozadi se ipak oseti. Menjač, ZFov automatik, četvorobrzinac, išalta sve četiri brzine jako dobro, bez poteškoća, cimanja, kidanja i tome sličnog. Kočnice su ok, ispravni su i nožni, ali i ručni retarder (ima neku budževinu, tanku belu ručicu retarder na komadnoj tabli). Staničnu kočnicu nema.

Tahograf je marke "Novatronic", brzinomer nije ispravan i kazaljka sa nule ne mrda, obrtomer fabrički nema ugrađen, a sat beše ispravan i tu negde i tačan.
Merač za gorivo neispravan (kazaljka zabila na kraj skale, u keca). Struju na akumulatorima drži na oko 25 do 26 V, poprilično stalno. Ulje u motoru, pritisak ide od oko 2,5 bara na leru do oko 6 bara. Temperatura stalna, negde na oko 85 stepeni C.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7 do 7,5 bara, stalno.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Grejanje, pozadi slabo, a pritom su i I i II kalorifer labavi, pričvršćeni za patos sa samo jedne strane, dok kod vozača gruvaju i cirkulaciona pumpa i ventilator ispid pulta, a i kalorifer ispod vozačevog sedišta i stvarno je sauna.
Odvaljen je nosač sedišta sa leve strane, između II i III vrata (ona metalna lajsna).
Skroz pozadi fali fluo-cev.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije