Logo

Stanje voznog parka - Kontrole

Diskusije

Re: Stanje voznog parka - Kontrole

Postod danilo » Čet Dec 26, 2013 8:02 pm

Privodimo polako, ali sigurno i ovu radnu nedelju kraju pa da padne i još jedna kontrola...

Jaoj danas u podne haos u gradu, kolaps i vidim ide Požarevljanin na 10/27 (A-135 umesto A-137), ma reko propuštam njega i iza, pošto su se stigli na Bulevru u onoj ludinici, ide 19/27 (II deo šihte), a tamo A-1090 (IK-201; 2002. godište). Pošto od vožnje u A-1041 se nisam vozio ponovo u nekom dvestakecu, bez razmišljanja sam odmah ušao u A-1090.

Ok auto, znam od ranije da nije uopšte loš. Sasvim se solidno drži, ok ide... Prikolica je sasvim dobro poravnata sa prednjim delom auta i ne zanosi u toku vožnje. Oplata je dosta dobra, ovako korozije po sebi nešto puno nema, pa maltene da nema uopšte. nekih većih, posebnih oštećenja takođe nema, tako da se može reći da je oplata u sasvim ok stanju. S visinom problema nema, mada nije ni bio nepto puno opterećen, ali opet. Ne čuju se trapovi, amortizeri i rude prikolice, samo onako fino špiluje po asfaltu, samo pliva ko lađa.

Vuče relativno dobro, ono uz Partizanski put izvuče samo tako, bez nekih posebnih problema i poteškoća. Sa normalnim do malo jačim gasom iizvlači u II ili III brzini, gotovo kao po potpuno ravnom terenu. Pritom ne ubacuje gasove u putnički salon, ni malo. Šalta dosta dobro, mirno i tiho, a menjač je Voithov automatik, četvorobrzinac. Ne kida, ne trza i ne lomi prilikom prešaltavanja. Kočnice sasvim ok, dobre, jake... Ispravni su i nožni, a i ručni retarder, a tu je i ručica stanične kočnice na komandnoj tabli.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer fabrički nema ugrađen, sat je ispravan i tačan, a km sat nisam siguran da li kuca.
Merač za gorivo nije ispravan i kazaljka sa nule ne mrda. Struju na akumulatorima drži na oko 25 do 26 V, stalno. Pritisak ulja u motoru ide od oko 1,5 do 2 bara na leru pa do oko 6 bara, posle, pri višim obrtajima. Temperatura poprilično stalna na nekih 80 i koji stepen C.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 8 do 9 bara, stalno.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Grejanje sasvim dobro, barem napred u vozačevom prostoru. Šibaju ventilator i cirkulaciona pumpa, ma odlično greje.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Sponzor

Postod danilo » Sub Dec 28, 2013 1:02 am

E danas u podne, naravno ludnica u celom gradu, haos, gužva, zastoji na sve strani, intervali počinju da rastu, a turaže da gube svaki zdravorazumski smisao i dolazi mi 16/65 (čak ga nisam ni dugo čekao), tamo redovnjak A-118 (P03102), a unutra ljudi, ma igla nema gde da se spusti, mada i oni se nabili na vrata pa sam morao da ih uguram unutra, međutim opet gužvanjac!

Ja siđem kod Fontane (sledeća stanica, jer sam ušao kod SO "Novi Beograd"), da bi drugi mogli da siđu, bacim pogled pozadi, kad ono iza staje neko žuto, zglobno čudo, legenda neka naša, i krenem ka njemu, em poluprazan, em ja krenem nesvesno da trčim ka toj legendi, kad ono A-932 (IK-201; 2000. godište) i 27/65 (II deo šihte).
Jaoj mojoj sreći kraja nema!!!

To je to ona stara, dobra makina, taj zvuka, taj motor!
Nije se nešto puno i birno promenilo, beše je dizan iz mrtvih koliko mi se čini, on onda kad sam se možda zadnji put njime vozio.
E kad se setim one šihte ujutru (i kontrolorke :!: :twisted: :twisted: :twisted: ) kad nam je ovaj autić zapao, hladno beše bilo, hladnije nego danas.

Da, da se sad ne rasplinem pa da nastavim u vezi A-932.
Ok je limarijski, nije loš, prikolica je dosta dobro poravnata sa prednjim delom auta i što je najvažnije, deluje mi, da uopšte nije ukošena. Dosta je dobro poravnata sa prednjim delom auta, prava, sasvim se ok drži, a pritom se ne čuju trapovi, amortizeri, a ni rude prikolice. Udoban je, sasvim ok izamortizovan, onako mek.

Vuče solidno, s tim da je mnogo trom kad kreće iz mesta, pa čak i kad je prazniji. Mora gas u patos i onda teško kreće, tek malo kad povuče i kad prešalta u II brzinu, e onda je ladovina, onda ide ko munja! Šalta dosta dobro, menjač je Voithov automatik, trobrzinac, šalta samo tako, šiba ko munja prava, ne trza, ne kida, ne cima prilikom prešaltavanja, samo onako fino ide. Kočnice dobre, meke, onako i jake, a ispravan je nožni retarder.

Tahograf je marke "Kienzle", gorvi crvena lampica i verovatno znači da ne kuca tahograf, da ne kuca. Brzinomer i obrtomer neispravni (kazaljke ne mrdaju sa nule), a sat je ispravan i pokazuje tačno vreme.
Merač za gorivo nije ispravan, kazaljka sa nule ne mrda. Struju na akumulatorima drži na oko 25 do 26 V, stalno. Ulje u motoru, pritisak ide od oko 1,5 bara na leru do oko 6 bara, posle, pri višim obrtajima. Temperatura bre visoka, skoro celih 90 stepeni C, a grejanje pušteno, eno bilo nadomak crvenog polja.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 8 bara, stalno.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu kao i panel kod vozača.
Grejanje, kažem pušteno, kod vozača šiba, radi, ispravni su i ventilator i cirkulaciona pumpa, izgleda da je to sređeno, jer nije grejao kalorifer kod vozača (valjda nije bio ozračen).

Bacih pogled napred na nalog, kako je stajao, nema si prijavljenih kvarova.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sub Dec 28, 2013 1:16 am

I još jedna kontrola za ovu nedelju pa da privodimo kraju!

U kaNturini, A-1354 (IK-218N; 2008. godište) sam se isto danas vozio i to na 3/77 (trosmenac), kao zamena za A-3026, kojeg primećujem da od juče tamo nema, u podne (u toku II smene) sam inače njime išao i to dva puta, jednom svega jednu stanicu, a posle i negde više od pola pravca, skoro pa i ceo pravac otprilike.

Loš je, ovako spolja ne deluje možda tako, mada i spolja je onako... Prikolica malo bangava, dosta izlupan i iskuckan sa svih mogućih strana, korozije jedino nema, to je ok, barem ne nešto puno. S visinom nema problema, prvo nije ni bio nešto opterećen, e onda ga ugaziše od Paliluske pijace do Novog Beograda, do opštine, za sve pare. Onako udodan donekle, koliko se za N seriju to može reći, a da stvarno tako i bude.

Na leru užasno mnogo trese, pogotovu sama prikolica. Sva onako bruji i trese, vibrira na sve strane, šipke, vrata, paneli, sedišta... Kad krene ne, kako stane, kako obrtaji motora padnu tako krene da bije i da bruji!
Ne vuče tako loše, sad mene je mahom po ravnom terenu vozio i tu se onako dosta dobro pokazao. Ide lepo, fino povuče, nije onako neka mrcina.
Šalta dosta dobro u mirno, menjač je Voithov automatik, četvorobrzinac, nije loš, mirno išalta sve četiri brzine, bez cimanja, kidanja i trzanja. Kočnice dobre, ispravni su i nožni, a i ručni retarder, stanična, parkirna, sve dži, sve hvata, sve je ok!

Tahograf je tu, na mestu, u fioci iznad vozača, kuca, radi, ispravan je, a isto tako su ispravni i brzinomer i obrtomer.
Goriva negde preko pola skale. Pritisak ulja u motoru ide od nekih jakih 2,5 bara na leru do oko 7 baram posle, pri višim obrtajima. Temperaturu drži stalnom na nekih 80 i koji stepen C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7 do 7,5 bara, stalno.
Prijavljuje da ne puni III alternator.

Grejanje, ispravno, radi, kako u vozačevom prostoru tako i u putničkom salonu.
Labave ručice na većini sedišta u putničkom salonu.
Nema dlačica (dihtunga) na vratima.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod branik » Ned Dec 29, 2013 2:27 pm

201N?!
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod becks89 » Ned Dec 29, 2013 3:37 pm

Kolega nam je malo popio, nije u elementu danas :D
IK-218N :D
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod branik » Ned Dec 29, 2013 4:23 pm

Jasno je, ide NG.
branik
Profesionalni vozač

Postod danilo » Uto Dec 31, 2013 11:39 pm

Ajd da postavim još ukupno 4 kontrole, pa da završim s kontrolama za ovu godinu, a bilo ih je Boga mi, baš, baš...

Idemo prvo pa muško... Dve odlične Kosmajeve Mečke, stvarno obe makine za svaku pohvalu.

Pošto idem redom, najpre pišem stariju Mečku, crvenu, A-167 (Mercedes Benz O345 Conecto; 2003. godište), a njime sam se u nedelju u podne (u toku II smene) vozio na liniji 33, sad nisam siguran tačno na kojem polasku.

Ovako što se spoljašnjosti tiče pa i nema šta puno da se kaže, ok autić, dosta je dobro spoljašnje stanje. Prav bukvalno ko strela i puška zajedno, nigde nije kriv, nagnut, a ni ukošen. Zaista savršeno prav. Oplata je dosta dobra, nisam primetio da igde ima nekih, barem ne većih, oštećenja, a ni korozije, uopšte. Vrata, prozori, sve dihtuje, sve je ispravno. S visinom problema nema, a onako imao je neko solidno opterećenje, ali za 33ku je to pa opet smešno, kako je inače i kako obično zna da bude.

Ide ko metak, uz Starine Novaka i Beogradsku, onako osfrednje popunjen, kažem ide ko metak. Onako startan sasvim solidno, lepo izvuče, nema doziranja "kick down-a", sa nekim osrednjim gasom izvlači ko po ranom, maltene. Menjač Voithov automatik, četvorobrzinac. Šalta, pa gotovo savršeno, bez cimanja, trzanja i kidanja. Kočnice odlične, sa sve ispravnim nožnim retarderom, staničnom, a mislim i parkirnom kočnicom.

Brzinomer ispravan, obrtomer mislim da je isto ispravan, a km sat kuca li kuca, samo zbog neispravnog osvetljenja nisam video do sada prevaljenu kmtražu.
Merač za gorivo ispravan, negde na oko pola skale je bila kazaljka. Struju na akumulatorima drži na oko 26 V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2,5 bara na leru do oko 6 bara. Temperaturu drži na oko 80 stepeni C, ravno.
Vazduh i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7 bara.

Grejanje, ispravno kako kod vozača cirkulaciona pumpa i ventilator tako i kaloriferi u putničkom salonu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

E, a onda juče isto u podne (u toku II smene) sam išao sa 3/25P (trosmenac), a tamo i s redovnjakom, A-199 (Mercedes Benz O345 Connecto; 2005. godište). Načeko sam se pošteno, pa kam smo krenuli puni ko šibica uz Mirijevski Bulevar, ono je bio haos. Ali, ide Mečka, ma kakvi ko od šale izvlači.
Inače sam čekao nekih sigurno 20ak minuta, ako ne i jače, jer se odjednom stvorio zastoj u Višnjičkoj ulici, tako da nije uopšte bilo vozila na svim linijama JGP-a koje tuda prolaze.

Mečka strava, možds još bolji od A-167...
Prav isto kao i A-167 i uopšte limarijski je pa maltene identičao kao i brat mu... Jedino naravno ovo je Žuta Mečka, novija, ali ovako vizuelno prema stanju oplate, sve je gotovo isto. Stameno, onako muški je držao stalnu visinu na svim jastucima, nije ni malo padala, niti je štosovao, a opterećenje je bilo abnormalno. Cenim, bez preterivanja, 200 ljudi unutra, nabijeni ko sardine u konzervi.

Vuče i uz Mirijevski Bulevar izvlači ko po ravnom, stvarno se odlično pokazao. Startan, jak, povozit, vuče fenomenalno. Uprkos opterećenju, ima i više nego zavidnu startnost. Šalta odlično, menjač Voithov automatik, četvorobrzinac. Išalta sve četiri brzine, gotovo bez ikakvih poteškoća. Kočnice jako dobre, ispravni su i nožni, a i ručni retarder, stanična, parkirna, sve ispravno, sve drži.

Brzinomer, obrtomer, km sat (opet ne vide kmtražu), sve je ispravno, sve radi.
Merač za gorivo ispravan, negde na oko pola skale je bilo. Struju na akumulatorima drži na oko 26 do 27 V, stalno.
Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 6 bara, od lera, do viših obrtaja, pred prešaltavanja u višu brzinu. Temperaturu drži na nekih 80ak stepeni C, stalno.
Vazduh i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7 bara, stalno.

Grejanje, barem kod vozača ispravno, cirkulaciona pumpa, a i ventilator.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sre Jan 01, 2014 12:17 am

U nedelju uveče (u toku III smene) isto sam išao sa redovnjakom sa 3/82 (trosmenac); A-460 (IK-103; 2003. godište), kraća vožnja, ali dovoljno da se vidi o kakvoj se makini radi!

Skoro je rađen, ali mislim u Novom Beogradu, u bravarnici, ne u Dorćolu, koliko mi se čini.
Prav savršeno, ok je limarijski, pa i više od toga. Oplata dosta dobra, bez nekih vidljivih tragova korozije po sebi, a ista je, ja barem mislim, menjana prilikom tog sređivanja, jer deluje neuporedivo bolje od pre sređivanja. S visinom problema nema, mada realno neko veće opterećenje nije ni imao, možda najviđe 10 do 25 putnika u njemu, pa nije bilo štosovanja, niti je visina imalo padala.

Vuče dobro, onako solidno, mada samo me je po ravnom vozio i na nizbrdici, a na usponima iskreno ne znam kakav je. Uglavnom ovako lepo vuče, startan pri polasku iz mesta. Šalta dobro, dosta dobro i dosta mirno što je najbitnije, a menjač je inače Voithov automatik, četvorobrzinac. Kočnice dobre, jake, ispravan jer jedino nožni retardder, jer ručni nema. Parkirna kočnica ispravna, stanična samo preko ručice parkirne, dok na komandnoj tabli nema ručicu stanične kočnice.

Tahograf je marke "Handelman Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer fabrički nema ugrađen.
Merač za gorivo nije ispravan i kazaljka sa nule ne mrda. Struju na akumulatorima drži na oko 26 do 27 V, stalno.
Pritisak ulja u motoru ide od nešto ispod 2 bara na leru do nekih 6 bara, posle, pri vipim obrtajima.
Temperaturu drži na oko 80 i koji stepen C, stalno.
Pritisci vadzuha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na nekih 7 do 8 bara, tu stalno održava.

Grejanje, ispravno u celom vozilu, pušteno je i kod vozača isto tako je ispravna i cirkulaciona pumpa i ventilator.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I definitivno poslednja kontrola za ovu godinu...

Za kraj sam ovo čuvao, legendarni auto, do dolaska Solarisa od početka, od dolaska u firmu bio i ostao veran svojoj matičnoj 65ici!
Meni veoma drag auto, a koji drugi do (pored naravno A-1005), A-902 (IK-201; 2004. godište), a njime sam se juče vozio na liniji 26 u podne (u toku II smene), ali zaista ne znam na kojem polasku.

Trčao sam da bi stigao i stigao sa da se njime po poslednji put u ovoj godini provozam...

Ono standardno je stanje, manje - više.
Prikolica je ok, lepo i pravilno je poravnata sa prednjim delom auta. Ne zanosi nešto puno u toku vožnje, ne leti levo - desno, ne čuju se rude prikolice, a ni amortizeri i trapovi. Po oplati nema nekih većih tragova korozije, možda mestimično nekih manjih tragova i ima. Visina je ok, sada za divno čudo nije padala i nije ni malo štosovao. Inače, ima problema sa visinom i to sa leve strane, ne valja ventil visine, međuim sad, iako je bio onako osrednje do malo jače opterećen, sve je bilo sasvim u redu. Udobna vožnja onako, mek i udoban u toku vožnje.

Ide dobro, po ravnom opet, onako lepo kreće, a i posle dosta dobro, mirno i brzo prima gas. Šalta dobro, izgleda da više nema problema sa strujom, a menjač je Voithov automatik, četvorobrzinac. Kočnice su dosta dobre, ispravan je nožni retarder, samo nožni, jer ručni i nema na komandnoj tabli. Parkirna kočnica je ispravna.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer nije i kazaljka je zaglavljena na oko 500 do 600 obrtaja. Sat je ispravan i tu negde i tačan, a km sat mislim da je isto ispravan, da kuca.
Merač za gorivo nije ispravan, kao ni voltmetar, kazaljke sa nula ne mrdaju.
Pritisak ulja u motoru ide od nekih 2 bara na leru do nekih 6 bara, pri višim obrtajima. Temperaturu drži između 85 i 90 stepeni C, a grejanje pušteno i ispravno, ok greje kod vozača, znači s temperaturom po starom, stari problemi.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7 do 8 bara, stalno tu održava.

Eto toliko od kontrolora i od kontrola za ovu godinu, sve najbolje u novoj godini, pa se pišemo, sve najbolje drugari!!!!!!!!! ;) :) 8-) 8-) 8-) :D :D :D :D :D
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pon Jan 06, 2014 12:32 pm

I prva kontrola, a i prva smena u novoj, 2014. godini!!!
Što se odmaralo, odmaralo se, možda još malo, ako padne neka pauzica, ali uglavnom je to to. Počeo sam sa kontrolama, a kao što rekoh i sa smenama.

Tako sam juče, tačnije sinoć (III smena) bio na prvencu na šesnaji (1/16; trosmenac), a tamo me pored mog dobrog prijatelja, čeka i Poljak, A-3127 (Solaris Urbino 18; 2013. godište).

Čisto podsećanja radi vezano za 1/16 (uveče) - Smena na Karaburmi II u 17:43, završava isto na Karaburmi II u 00:15, a u garaži, negde na pumpi i četkama treba da bude u 00:20. Znam da sam ranije ovo već pisao, ali čisto da podsetim.

Moram odmah da pomenem da je ovaj Poljak u novu godinu ušao sa starim problemom koji prijavljuje - na monitru na komandnoj tabli pokazuje, prijavljuje, kvar na motoru, a stalno je uključena i lampica za kvar u EDC sistemu. Više ni meni nije jasno jel to stvarno ili je lažnjak, ali po ponašanju u vožnjju, radu motora (po zvuku) ne bi se reklo da ima ikakih problema. Inače od, meni se čini, prvog vikenda od kako je došao na 1/16 (odnosno od kako je uključen u saobraćaj) ovaj problem je stalno prisutan.
Km sat sad veću kuca celih 16 000 km, sinoć je bilo negde preko 15 900 km.

Tahograf je na mestu, u fioci iznad vozača, kuca, radi, brzinomer i obrtomer isto ispravno, a kao što već rekoh i km sat.
Goriva bilo negde između 1/4 i 1/2 rezervoara. Ulje u motoru, pritisak od oko 2,5 do 6 bara, od lera do viših obrtaja do prešaltavanja u višu brzinu. Temperatura stalna na oko 80 do 83 stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu stalno na oko 7,5 do 8 bara.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu kao panel kod vozača.
Grejanje ok, ispravan Webasto, klima, sve radi, sve greje.
I dalje nije dobio garažni broj i logo sa leve strane, ispod vozača.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod severac » Sre Jan 08, 2014 10:19 pm

Solarce na liniji 71. :D

Image
severac
Član

Pridružio se: Sub Mar 16, 2013 10:02 pm

Postod branik » Sre Jan 08, 2014 10:52 pm

Slazem se da treba da ga obezbedi, ali zar mora tako sivonjski?
Ovo je veliku kaznu. Mogao je samo da nasloni, a cemu sluze podmetaci? Da se ne prljaju ruke, verovatno.
branik
Profesionalni vozač

Postod MILE » Čet Jan 09, 2014 12:58 am

Ne znaju oni to, obrati pažnju koliko je deformisana ova guma, deluje da je prilično prazna.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod Petar 535 » Čet Jan 09, 2014 1:11 am

Ala ga smotao...krvnicki. :roll:
Korisnikov avatar
Petar 535
Član

Pridružio se: Sub Jul 30, 2011 10:38 am

Postod branik » Čet Jan 09, 2014 11:37 am

MILE je napisao:Ne znaju oni to, obrati pažnju koliko je deformisana ova guma, deluje da je prilično prazna.

Nije prazna, nema deformaciju na zemlji. Samo je pritisnuta svom tezinom vozilana spoju gazece i bocne povrsine, a bokovi su meki.
branik
Profesionalni vozač

Postod profa_chb » Čet Jan 09, 2014 3:23 pm

A trebalo bi da je guma meka, jer bi trebalo da bude zimska...
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije