bockoboda je napisao:Oni najavljuju da ce u Ikarbus zaposliti jos najmanje 150 ljudi, a sada ih ima 300, pa to je 450 zaposlenih, puta neka realna 600e bruto plata je 270.000eur mesecno samo za plate. Pa koliko IK treba da napravi autobusa za 30 dana da bi imao skoro 300.000eur zarade? Ne znam tacnu cifru, ali sam cuo da je zarada po vozilu 15.000eur, za taj nas Mercedes, sto znaci da treba mesecno 20 komada praviti da bi bili na nuli. Sve mi to deluje kao bajka...sve se bojim da ako krenu u proizvodnju od 10-ak mesecno, da ce broj zaposlenih porasti na 500-600

Ma nema sanse nikoga da zaposle, mozda neke ugovorce. Oni to zbog kampanje, zaposlice i mog dedu mozda sad u kampanji
bockoboda je napisao:Alpino je napisao:Želiš reći da mali motor ne može imati veliki okretno moment? To ne stoji, itekaako može, ipak smo u eri turbo punjača. Pa samo primjer da će Mercedes sa velikim OM457 uz 299KS dati 1250Nm dok će recimo jedan proizvođač sa malim motorom 7.8 litarskim uz 330KS dati 1500Nm, ovaj drugi je i poletniji i dosta manje troši. To što Mercedes do ovih Euro6 novih motora je imao motore zastarjele konepcije je jedna druga priča. Doduše zna se i kako su i gdje često dolazili do poslova, u istočnim zemljama mitom i korupcijom. Mi smo od tih itsočnih od Balkanaca koji će se još zapaliti za značku Mercedesa, za firmu koja je na najrazvijenim europskim tržiptima, a mislim da to nije Njemačka nego Skandinavija i Beneluks, relativno slabo zastupljena.
A niko ne pominje, a vrlo je vazno, pogotovu kada uporedjujes motore. Kako se ubija motor, najlakse u narodu receno diferencijalom, a to je u stvari glavni prenosnik, tj njihov prenosni odnos.
Dajte mi prenosni odnos u glavnom prenosniku, pa tek onda u menjacu i mozemo da analiziramo rad motora. Motor se ispituje na radnom stolu bez transmisije. Isti ubijes ili ga dovedes do optimalnog iskoriscenja prenosom.
Secate se, kada kazu brz i spor diferencijal. Znate svi, ne izmisljam toplu vodu. Tu je kvaka, u prenosnom odnosu glavnog prenosnika pre svega, pa tek posle menjacu- naravno sa velikom njegovom ulogom.
Lenj motor: Primer na bicikli. Stavis lanac napred na najveci nazad na najmanji lancanik. Kako ces krenuti-lenjivije dosta nego u bilo kojoj brzini, ali kada se zaletis, zaleteo si se...tako i kod busa, i svakog auta. A da analiziramo motor kao motor, nema pojma. To su ovi u tv emisijama, tipa SAT i ostalih gluposti, kada krenu da objasnjavaju neke stvari, apricaju totalno povrsno i bezveze.
Ja sam proracunavao celu transmisiju i menjao sam "diferencijale" i dobija sam potpuno drugacije performanse jednog te istog motora tj bolje da napisem vozila, tj preciznije je. Dakle, ako uporedjujemo motore, mozemo samo pod jednakim uslovima, tj istoj transmisiji pa da tako analiziramo ponasanje auta, sve ostalo, mozemo samo da nagadjamo, znate i sami. A ok, za fabricke karakteristike motore koje daje proizvodjac, to stoji naravno, to je izmereno, a i proracunato.