Logo

GSP Beograd

Diskusije

Re: GSP Beograd

Postod Mickey » Uto Apr 15, 2014 6:14 pm

na 200 komada 3 su imala te probleme - to je 1.5% neka ih je 10 koji su pravili probleme da su morali da stoje to bi bilo 5% , ali sumnjam da je toliko buseva stajalo
nije savrseno (pitanje je da li nesto i moze da bude savrseno) ali je ok sasvim ....
odrzavanje i odrzavanje, ako je lose svaki bus ce biti los, ne 5%, vec 100%
kako su Novosadski Ikarbusi i cisti i ispravni?! a Beogradski ne mogu biti takvi? da nije losa serija u BG a dobra u NS?!
Mickey
Član

Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 10:30 pm

Sponzor

Postod profa_chb » Uto Apr 15, 2014 7:45 pm

Uze mi reč iz usta! A kad se setimo IK218N iz 2008. na 55 autobusa, 1 bio u rashodu već prve godine (#943 beše) i dugo stajao (3 meseca?). To je 2% novih vozila. A ostale koji su imali dečije bolesti da ne brojimo. 100% je imalo problem da vozači noću ne vide desni retrovizor jer se tu pravi odsjaj zbog jakog osvetljenja salona i krivine na staklu, na nekima su pucali stakleni poklopci motora sami od sebe, na nekima se dešavalo da ubaguje tabla, pa da pišti u toku vožnje (a da nije u pitanju signal za kvar). Da ne pominjemo loše rešen sistem sprovođenja vazduha od klima uređaja... Hajde, da ne kudim već okuđenu seriju IK112N/IK218N.

IK103/IK201 iz 2006./2007. Na 100% njih je vrlo brzo prestao da radi merač potrošnje goriva. 100% njih je imalo loša sedišta koja su pri svemu tome još i postavljena pod lošim uglom. Kod cele te generacije je bila loše izvedena svetlosna grupa i napred i pozadi, to se prenelo i na N seriju. Nije da sam se navrzao na Ikarbus, jednostavno, GSP osim BIK-ova nije ništa drugo kupovao u poslednje vreme.

Conecto i MAN-ovi su prva liga, o njima samo reči hvale. Velika mana - vlasnik.

Jedina zamerka Solarisu je što koristi AdBlue, a to se troši i košta. No, Solaris se može uzeti i sa MAN motorom koji ne koristi AdBlue, već na drugi način vrši prečišćavanje izduvnih gasova. Malo znam o DAF-u (Paccar), ali ih i vozači i majstori i inženjeri u Lasti hvale kao dobre, u Berkhof-ima... Ko će ga znati.

Samo me zanima šta je to loš trap, po kom osnovu?
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod MILE » Uto Apr 15, 2014 7:54 pm

N seriju mi ne spominji, jad i beda, verovatno nešto najgore iz Ikarbusa što je došlo u GSP... #943 je stajao godinu dana, #218 isto tako nešto, #219 isto, #1356, #405 i da ne nabrajam sad duža stajanja.

Solarisi gotovo i da ne stoje i pored tih bolesti, #3042 je imao solidnu redovnost pa je isključivan čim se pojavi problem, sad bi trebalo da je sve OK...

Dobar je Solaris ali ima veliku manu u jako lošem vlasniku...
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod Mickey » Uto Apr 15, 2014 7:55 pm

Iskreno ne verujem da su sa japancima imali savrseno iskustvo, bez ikakvih problema... mozda je vreme kada su dosli nosilo i drugacije standarde (svi busevi sem njih su bili stari i uglavnom domace proizvodnje, pa je i utisak o novim autobusima bio sasvim drugaciji u odnosu na danasnjicu. Sada sve uporedjujemo sa MANovima kao reperom vrednosti, iako se taj koncept visokopodnog vozila sada ne porucuje u nabavci novih vozila ).

kad smo vec kod japanaca, svi solo japanci imaju lose resen (ili neodrzavan) poklopac motora na podu putnickog salona pa i toplota i zvuk slobodno prolaze u salon.
i pitanje jedno, da li su imali senzore na vratima i ABS? da li i danas imaju sve to? i kako su resavani problemi i kako su odrzavani u prvih 10 godina, ne kao ostali deo voznog parka to znamo.
Mickey
Član

Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 10:30 pm

Postod MILE » Uto Apr 15, 2014 8:01 pm

Znam da su #1304-#1313 radili dobro kao novi i bili su skoro svaki dan na liniji...

Senzore na vratima su imali ali su isključeni u GSPu jer su blokirali vozila i išli svima na živce. Za ABS nisam siguran.
MILE
Član

Postod patrik » Uto Apr 15, 2014 9:32 pm

Po meni Solaris nije tako los ali problemi postoje , bas sam razgovarao sa jednim dečkom koji je zadužen za popravku u garantnom roku problema sa menjačima ima ali i za to su krivi vozači jel oni ne znaju da voze automatik samo zabodu gas do daske Zf menjač je specifičan treba mu po malo davati gas u prvoj brzini pa da on lepo prebaci u drugu e onda gas ide malo jače a ovi naši daju jak gas odmah i motor počinje da urla i menjač ne može da regauje da prebaci odmah i tako se zezne menjač ...Ovi ljudi sto ih servisiraju pod garancijom kazu da se vozaci bukvalno iživljavaju na ovim vozilima a to smo i videli od 200 autobusa bar 60 je imalo neko čukanje ....
Evo dacu vam primer Solarisu sto je u lasti gb 7501 to je bus koji je odrzavan od strane posade kaoo da je njihov ali auto ima strasno mnogo mana presao je 350000km i menjač mu je vec rađen 100000km zabo ostao u 2 brzini i nije hteoo vise , gomila davača je menjana i senzora a i hidro pumpa pa je i retarder rađen , unutrašnjost se trese bože sačuvaj , poseduje bas mnogo gresaka a i Cummins motor i nije nesto par puta mesao ulje i vodu ... Ocena posade koja ga duze je slabasna 3 ...
A ova ista posada je dužila Ikarbus ik-201 gb 5188,2006 god sa njime su obrnuli skoro milion negde oko 900000 . Kazu da je godinu dana vozen bez i jednog kvara , samo je bilo sipaj i teraj nikada nije ostavio na putu . Bogami posada kaze da je Ikarbus bolji 2 puta od ovog solarisa ovaj svaki drugi dan aj na kanal te alnaser zariba te ovo te onoo ...
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ne znam da li je iko od vas razmisljao da ove klime na Solarisima trebaju da se čiste i servisiraju ??? E to sam se ja pitaoo i odgovor sam dobio ma ko sisa klime rade dok rade ... Na primer u svim evropskim gradovima kada je leto klime se čiste svake 3 nedelje i čisti instalacija od prasine ... Nismo mi jos za evropu
patrik
Član

Pridružio se: Sub Jan 19, 2013 8:51 pm

Postod avramovicsasa » Uto Apr 15, 2014 9:51 pm

Ovo što sam preneo vezano za Solarise je iskustvo jednog od naših Vozača koji je zaljubljenik u autobuse kojeg sve interesuje i redovno sarađuje sa održavanjem.
Ja lično često se vozim gr.br. 3040,3173, 3179 i zadovoljan sam kako rade ali to su vožnje po ravnom terenu,no ZF menjač je već kritikovan i pre početka proizvodnje autobusa i mnogi su bili za Woith kao i za motor MAN a ne DAF,gubitak i potrošnja ulja im je velika mana a predviđeno je da trapovi neće dugo trajati,ni sam nisam mogao da poverujem u to jer su zaista tvrdi ali udobni i odlično podnose Beogradske rupe.
Moj sagovornik je poseban akcenat stavio na uspon konkretno za ulicu Dimitrija Tucovića i da ga često pretiču trole uzbrdo,lično sam se uverio koliko se sam Solaris muči uz Kneza Miloša kod Londona mislim da i sam Japanac se bolje snalazi.

Koji je to idealan autobus za GSP,poznato je da se Vozači i Održavanje redovno žale što bi Mica Trofrtaljka rekla ,,Rđavom kupcu i dlaka smeta,,ali autobusi za koje nisam čuo žalbe do sada ako uzmemo u obzir noviju istoriju su FAP A.537,MAN SU/SG,IK-218,IK-218M.
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

Postod branik » Uto Apr 15, 2014 10:44 pm

Nisu trole pravo merilo. U dobrim rukama trola ce, posebno uzbrdo, odrati bilo koji bus, cak i solo.
Svi znamo na kakvom su rezimu bili japanci prvih godina. Solarisi to nemaju vec sad, a jos uvek im se starost meri mesecima.
Trose ulje? Da li se sipa ulje pravog kvaliteta, ili samo na papiru yadovoljava API.
Lude senyori? Kakvo je gorivo, ume li ko da ih ocita i podesi?
Nema tog vozila koje ce izdrzati beogradsku klanicu: raspadnute ulice, bahate putnike i bezosecajne vozace, zacinjeno nestrucnom i nezainteresevanom garazom.
branik
Profesionalni vozač

Pridružio se: Čet Jul 26, 2012 3:51 pm

Postod branik » Uto Apr 15, 2014 10:47 pm

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... mere-u-GSP
Ni posle ovoga se nista nece promeniti. Njih samo zanima odliv para.
branik
Profesionalni vozač

Postod niske » Uto Apr 15, 2014 11:40 pm

Solarisi generalno idu dobro uzbrdo, ali po tom pitanju ne mogu da se porede sa IK-218. I jedan i drugi model su radili/rade na 59 i razlika je vise nego primetna, iako su motori iste snage (310ks). Sto se tice uzbrdice u Ljutice Bogdana i poredjenja sa IK201, ne mogu se porediti autobus star 9-10 godina sa 260ks i nov autobus sa 310 ks. Uostalom gb 1110 (IK-201 2004.) sa linije 42 sasvim solidno savladava taj uspon. Gb 1116 je tokom svojih ''boljih'' dana na 94 uz Borsku opusteno obilazio i solace. O 1285 da ne pricam, za njega se zna kakva je munja. ;) :D
niske
Član

Pridružio se: Ned Jan 09, 2011 1:50 am

Postod MILE » Uto Apr 15, 2014 11:46 pm

#1116 pa #1195 i mnogi koji su radili na 59 su išli tu kao zveri i vukli bez problema, lično bih izdvoio #1195 koji je bio neverovatan.

Svi oni idu dobro kao novi, jedva čekam da vidim Solarisa sa 200.000 na satu pa da onda ocenimo svi kako su se pokazali.
MILE
Član

Postod Marko » Čet Apr 17, 2014 1:40 pm

GSP opet dobija novog direktora?

Sa najavljenim interventnim merama koje će biti sprovedene u cilju postavljanja GSP "Beograd" na noge, u ovom preduzeću niko nije upoznat

Vršilac dužnosti direktora Dragomir Spasić je na odmoru, sindikalci su kao i obično neobavešteni, pa se za sada samo među radnicima šuška i o promenama na čelu firme.

Prema nezvaničnim informacijama, v. d. direktora je otišao na odmor sa kojeg će se vratiti u GSP, ali u savetničku fotelju, kao i njegovi prethodnici.

Mesto prvog čoveka najvećeg gradskog prevoznika već je ponuđeno verziranom profesoru i nekadašnjem direktoru Slavenu Tici, ali je on to navodno odbio, pa mu je "rezervisano" mesto predsednika Nadzornog odbora.

Spekuliše se da će se posle dužeg vremena upravljačka palica GSP naći u rukama stručnog čoveka iz firme, za šta su se zalagali i sindikalci. Pominje se ime Željka Milkovića, svojevremeno bliskog Ticinog saradnika i direktora tramvajskog pogona.

"Činjenica je da je stanje u GSP loše i da majstori nemaju čime da rade. Dotle je došlo da radnici u garažama skupljaju novac i iz svog džepa plaćaju kako bi kupili neki manji deo, šrafove i slično, da bi mogli da poprave kvar na vozilu. Rukovodstvo je zbog toga bilo na razgovoru sa gradskim čelnicima, međutim, konkretne mere koje će biti primenjene niko nije pominjao. Živimo i radimo u neizvesnosti. Firma grca u dugovima, nema ni alata ni materijala, a za godinu i nešto dana kroz kabinet generalnog prodefilovala su četiri direktora, a sa sledećim čak pet", kažu zaposleni u GSP.

Pod "interventnim merama" koje je spominjao sekretar Privremenog organa Goran Vesić, radnici podrazumevaju i otkaze. U najvećem gradskom prevozniku višak je, navodno, od 400 do 800 zaposlenih, a prvo će se gasiti 430 radnih mesta gde su angažovani radnici na privremeno-povremenim poslovima.

Dug GSP prelazi četiri milijarde dinara, a u njega ulazi 1,9 milijardi dugovanja prema državi, jer 2010. nisu plaćeni porezi i doprinosi radnicima, pa 1,7 milijardi dinara prema bankama, kao i dugovi starim dobavljačima, za isplate nagrada radnicima, socijalna davanja i drugo
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=837679
Žalosno je što današnja deca misle da je Mocart bio vlasnik kladionica, a ne da je prodavao čoko kugle

# Vratite Risa u Vojnu akademiju
Marko
Član

Pridružio se: Uto Apr 29, 2008 10:54 pm

Postod branik » Sub Maj 03, 2014 5:38 pm

branik
Profesionalni vozač

Postod EUKALIPTUS » Sub Maj 03, 2014 7:00 pm

Solarisi imaju jednu ogromnu manu, mnogo truckaju, jako im je loša amortizacija. To je najlošije amortizovano niskopodno vozilo od svih kojima sam se ikad vozio, i jako neprijatno iznenađenje od firme sa takvim imenom...

E, sad, kad su vozila već takva kakva su, problem se mogao rešiti (da ne kažem, zamaskirati) ugradnjom boljih, skupljih sedišta. Znači, ili amortizovana sedišta, ili mekano tapacirana sedišta, kao ona koja su u GSP-ovim autobusima KAROSA.

Ovako, bukvalno se pikavac oseti.
Korisnikov avatar
EUKALIPTUS
Član

Pridružio se: Čet Maj 08, 2008 10:46 pm

Postod avramovicsasa » Sub Maj 03, 2014 11:14 pm

Tvrdi su inače a truckanje se najviše oseća napred a sedišta su katastrofa,ni da sedneš ni da se nasloniš,ja više volim u njima da stojim nego da sedim. :evil:
avramovicsasa
Otpravnik

Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 6:04 am

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije