Logo

Stanje voznog parka - Kontrole

Diskusije

Re: Stanje voznog parka - Kontrole

Postod danilo » Pet Maj 02, 2014 1:53 am

Sada ponovo malo uveče smena (III smena) i to opet malo na šesnaji...

Prošle nedelje su to po turaži za radni dan bili 13/16 i 20/16, a sada je to po nedeljoj turaži 5/16 (trosmenac), gde me čeka drug moj sa sve redovnjakom sa ovog polaska i linije, Poljakom, A-3150 (Solaris Urbino 18; 2013. godište).

Vezano za 5/16 uveče po nedeljom redu vožnje - Smena na Karaburmi II u 16:58, a završava isto na Karaburmi II u 23:35, dok je garage po turage u 23:40. Pravci, svaki pravac po okruglo 40 minuta. Danas se konkretno lepo stizalo, pravilo se između 4 i 9 minuta, 1. maj, praznik, pa shodno tome i ovakvo stanje.
Inače nedeljom se ovako fino i ne stiže, sve po 2 do 3 minuta. Bilo je i večeras gužve u par pravaca, ali ne u saobraćaju, nego što se putnika tiče.

Auto kao auto odličan, sve je u redu, nema šta posebno da se kaže.
Tahograf je tu na mestu, a km sat kuca sigurnih 51 000 km.
Brzinomer ispravan, kao i obrtomer, km sat... sve uredno radi.
Gorivo negde oko pola rezervoara je bio napunjen rezervoar na oko pola smene uveče. Pritisak ulja u motoru od oko 2 do 2,5 bara na leru pa do oko 6 do 7 bara, pri vipim obrtajima. Temperatura, stadardno za Solarise, izmešu 80 i 85 stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu isto tako standardno za Solarise na oko 8 do 8,5 bara.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
Jedino što prijavljuje na monitoru na komandnoj tabli je da je crkla sijalica prednjeg, desnog svetla za maglu. Drži simbol ključ na ekranu i povremeno pali EDC lampicu i zumer.

Oštećenja nema, sve je u redu, nema ogrebotina, ništa... karoserija sve u redu. Visina, ogibljenje, prozori, vrata, sistem za grejanje, sve je ispravno i kako treba, na svom mestu, utegnuto.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Pridružio se: Sub Feb 09, 2008 8:47 pm

Sponzor

Postod danilo » Ned Maj 04, 2014 12:01 pm

Na A-3143 je sada izgleda sređen problem koji je imao zadnjih oko mesec dana, a nekih oko 10ak dana intenzivno, a to su senzori i greška vrata.

Naime, prvo je problem bio vezan za senzore i to što je ponekad teško prihvatao kada se pritisne taster za zatvaranje vrata, odnosno čak nije ni hteo da zatvori vrata, pa je zbog toga dva dana (ponedeljak i utorak nije izlazio u saobraćaj) i tu su saobraćale zamene (A-932 i A-1043).
Zatim je imao problem jer je na monitoru prijavljivao grešku vrata, palio centralnu lampicu i zumer, iako je sa vratima bilo sve u redu, pa je bilo neophodno resetovati sklopku.

Sada tih problema nema, sve je u redu, nema kvarovi, greški niti drugih problema

Km sat kuca, sigurnih, 50 000 km.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pon Maj 05, 2014 10:05 pm

E, a danas drugari moji nešto sasvim drugačije, prvi put na ovom polasku i liniji i po prvi put uopšte smena na potezu 100 i to šihta na Kovilovu i Jabučkom Ritu (stošestici)...

U pitanju je 4/106 (šihta), ona druga po rednom broju, ali po vremenu gledano ona koja se pre uključuje, a isto tako i pre završava.
Ja sam tu boravio na II delu šihte, jer je ujutru stvarno preprepreano!

Evo i podataka vezanih za 4/106... najpre ujutru (I deo šihte) - Izlazak iz garaže u 4:15, uključenje na Omladinski Stadion u 4:30, dok završava isto na Omladinskom Stadionu u 7:45, a u garaži je u 8:00 - puna 2 obrta. Zatim, poslepodne (II deo šihte) - Izlazak iz garaže ,s Rospi Ćupriju, u 12:15, uključenje na Omladinski Stadion u 12:30, dok završava isto na Omladincu u 16:00, da bi u garage bio, po turage, u 16:15 - i isto tako 2 kruga poslepodne.

Pravci su od prvog ujutru od 40 minuta, do 50 - 55 minuta. Taj prvi pravac ujutru se maltene i ne stiže, kako sam čuo, jedva, bukvalno u sekund, a poslepodne dosta, dosta knapirano. Sve se to svodi na par minuta lufta. Inače se u turaži daje i prolazno vreme kroz Kovilovo i daje se oko 25 do 30 minuta vožnje od oba terminusa. Međutim, tamo se ne čeka vreme, samo se okrene i nazad.

A, da, ja ne reče, tamo me čeka koleza moj i ovoga puta A-776 (IK-103; 2006. godište), dok je tu ujutru bio A-762.
4/106 i 3/106 (obojica šihtaši) nemaju redovna vozila.

Vezano za A-776, paaa uspešno je odrađen deo šihte s njim, ali nije baš sve bilo glatko...

Naime, ujutru je posle 1 kruga isključen sa 1/35L (I deo šihte), slabo vuče, ne može uspone da savlada.
Međutim, mi takvih problema zaista nismo imali. Mogu samo da kažem da vuče ko zmaj. Sad moguće ujutru da je takvih problema imao, a i opet kod nas je bio na isključivo ravničarskoj ulici.
Šalta dosta dobro, mirno, tiho, ne trza, ne kida, ne cima, a menjač je "Voith-ov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice... ok ispravan je nožni, a i ručni retarder, čak i više nego šo bi trebao. Naime, povremeno, se dešava, ali ne i stalno, da u toku vožnje kada se pusti gas sam (automatski) uključi retarder i tako obori brzinu. Parkirna ispravna, drži, a stanična zeza. Ispravna je, drži, samo me čudi što zvizne ko od šale 8 bara na zadnje kočiono kolo, kad je aktivirana, a trebalo bi inače 4 bara, ali dobro. Nego glavni problem pravi to što se posle teško otkoči. Krene da šišti i onda mora i parkirna da se povuče, pa nožna stisne i onda se nekako otkoči.

Tahograf je marke "Kienzle", ništa nije ispravno, sem sata koji je tačan, dok kazaljke brzinomera i obrtomer ne mrdaju sa nule, a km sat je zaglavljen na oko 660 000 km, čini mi se.
Merač za gorivo nije ispravan i kazaljka sa nule ne mrda. Struja na akumulatoruma je stalna na oko 26 do 27 V.
Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 2,5 bara na leru do oko 5 do 6 bara, posle, pri višim obrtajima.
Temperatura najpre se motala tu na oko 90ak stepeni C, a posle je lagano počela da pada i na kraju se održavala između 80 i 82 stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu varira između 6,5 i 8 bara.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača, uključujući i najvau stajališta.
Čuje se pumpa volana pri svakom namotavanju volana, u obe strane.
Šišti vazduh ispod prednjeg poklopca je je ispucalo crevo vazduh za mlaznice za grejanje šoferke.
Malo je napukla šoferka sa leve strane, u donjem delu.
Labavi su prednji levi i desni polubranik.

Počela je da se odvaja git masa oko blatobrana, na mestima gde je sanirana karoserija od korozije.

Sad bili smo stvarno knapirani sa vremenom, pa ovoga puta fotki nema, ali videćemo sledeći put da to ispravimo, ako bude prilike naravno i, ako budem išao.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pon Maj 05, 2014 10:14 pm

A, danas kontrola na N seriji, Kosmajevoj, ali onom starom Kosmajcu, ne donoru...

Ovoga puta me je u podne (u toku II smene), na 7/79 (trosmenac), vozio malo u lokalu, što se kaže, A-215 (IK-112N; 2008. godište).

Spolja je ok, nije loš. Šasija je prava, nije ukošena, oplata onako sasvim pristojno deluje, nema nekih većih i izraženijih tragova korozije po istoj. Sad, visina jeste ok, nivelacija tu i tamo, nije baš neudoban, ali nije nešto preterano neudoban. Po tome je jedan prosečan primerak N serije, možda čak i malo iznad proseka.
Pozadi, na mestu zadnjeg vetrobrana, je umesto stakla dobio crno ofarbano parče lima.

Po ravnom me je samo vozio i tu se sasvim pristojno pokazao. lepo mirno, fino, prima gas. Ne cima, ne trza, ne kida menjač, a inače je u pitanju "Voith-ov" automatik, četvobrzinac. Kočnice ok, lepo hvata, ispravan je nožni retarder, parkirna drži. Sad tu su i ručice ručnog retardera i stanične kočnice, ali sad ne znam da li su ispravni.

Tahograf je na mestu, u kaseti iznad vozača, i km sat je ispravan, a kuca oko 450 000 km, sad to je neka leva kmtraža.
Videh od parametara još i pritiske vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7 do 8,5 bara.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača, sa sve najavom stajališta.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pon Maj 05, 2014 10:27 pm

I još jedna kontrola, sada i sa novobeogradske N serije, i to sa prveca sa "Sieben, sieben", ili sad 7, 7, 1/77 (trosmenac) i to ovoga puta sa A-1347 (IK-218N; 2008. godište). Uveče (u toku III smene) me je vozio.

Onako prosečan primerak. Karoserija dosta, oplata nije loša, korozije po istoj gotovo i da nema uopšte, a prikolica isto tako dosta dobro poravnata sa prednjim delom auta. Visinu drži, nivelacija nije tako loša. Mislim udobnost je na nivou, što bi se reklo, ne štosuje, stabilan je, onako krući, što je i normalno za N seriju, ali nije tako puno rastrešen, nije tako puno propao.

Maltene me je sve po ravnom vozio, i tu je solidno vukao, nije se mučio, niti trokirao. Šalta mirno, tiho, bez nekih problema, a menjač je "Voith-ov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice dobre, solidno jake, ispravni su i nožni, a i ručni reatrder.

Tahograf je tu, na mestu, u fioci iznad vozačevog sedišta, brzinomer je ispravan, kao i obrtomer i km sat.

Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sre Maj 07, 2014 5:19 pm

Imamo i sveže kontiše od danad i to sa dva Kosmajca... Raduckalo se malo i to ujutru i u podne...

Pošto idem redom, najpre jutarnja smena (I smena) i to prvenac sa 25ice (1/25; trosmenac), redovnjak, Kamilko, A-67 (IK-103; 2000. godište). Mislim da sam već pre oko mesec dana pisao, ali nema veze.

Ovako vizuelno deluje da je sasvim solidno odrađenj remont u Ikarbusu. Šasija je, spolja gledano, u potpunosti prava. Nije ukošen ni u jednu stranu, niti prelomljen, ne visi mu zadnji prepust. OPlata, naravno komplet nov, presvučen i obučen. Nema nigde nekih većih, i izraženijih, oštećenja po karoseriji, oplati. Koliko mi se čini i svi katadiopteri su na broju. Vrata, prozori, sve je u redu.
Visinu drži stalno, ne pada visina ni na jednom jastuku. Baš onako lepo i pravilno niveliše. Udoban je, ne čuju se niti trapovi, niti amortizeri, onako lepo špiluje po asfaltu. Glavno je da karoserija ni malo ne štosuje.

Kao makina daleko je lošeg... mislim onako i iznad proseka. Može dosta dobro da povuče, startan je, a bio je osrednje opterećen. Izvlačio je odlično na svim usponima i u Maksima Gorkog i u Kumodražu, gore od Kumodraške. Šalta krajnje mirno i tiho, gotovo i neosetno, samo pliva, a menjač je "Voith-ov" automatik, trobrzinac. Kočnioce dobre, ispravni su i nožni, a i ručni retarder (ima rulicu retardera na komandnoj tabli), ne nabada, onako meko i jako hvata.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer ispravan, obrtomer nije i kazaljka sa nule ne mrda. Sat je ispravan i tačan, a km sat mislim da nije (mislim da je zaglavljen).
Merač za gorivo nije ispravan (kazaljka je stalno na nuli), uemsto voltemtra tu je rupčaga zamaskirana zelenom izolir trakom. Pritisak ulja u motoru ide od oko 1,5 bara na leru (ako je ok davač i manometar) do oko 5 bara, pri višim obrtajima. Temperaturu je držao poprilično stalno na oko 80 do 85 stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 do 8 bara, stalno.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

E, a onda posle kraće pauze od oko nedelju i nešto dana, ponovo malo na seoski turizam... i to pravo na Avalce (potez 400) i Glumčevo Brdo... 405ica i to drugi po redu (2/405; trosmenac), sam početak smene u podne (II smena) i ovoga puta umesto Mutketa, A-83 (koji se inače dosta retko ovde pojavljuje), Kamilko, A-53 (IK-103; 2000. godište).

Au, šta da kažem, ništa posebno kao auto...
Limarija loša. Zadnji prepust visi prema asfaltu, prema zemlji, ne tako puno, ali se jasno vidi. Ovako ne deluje ukošeno, barem ne vizuelno. Oplata osrednja. Sa strana nema nekih većih oštećenja, niti tragova korozije, ali je zato zadnji poklopac oštećen.
Visina je ok, nije padala visina ni najmanje, mada realno neko veliko opterećenje nije ni imao. Lepo niveliše visinu,onako ok špiluej po asfaltu, a ni trapovi ni amortizeri se ne čuju. Amortizacija vozila, po ponašanju u toku vožnje, sasvim solidna.

Ne vuče nešto posebno. Na usponima, i sa slabijim opterećenjem, uz Ripanjsko Brdo i od Kolonije do Čaršije, jedva izvuče, samo I brzina, uz pun gas, maltene stalno. Loš, trom, produvao je dobrano na iberlauf i samo gruva beli dim pozadi i na leru, a tek kad se stisne gas. Ubacuje dosta izduvne gasove u putnički salon. Što zbog iberlaufa, što sa auspuha. Šalta nekad mirno, a nekad dosta jako zvekne prilikom orešaltavanja iz I u II brzinu (kao da je nizak nivo ulja u menjaču). Menjač je, inače, "Voith-ov" automatik, trobrzinac. Kočnice ok, mada prilikom samog zaustavljanja, povremeno, dosta škripe i stružu, a ispravan je i nožni retarder.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer je ispravan, obrtomer nije i kazaljka sa nule i ne mrda. Sat je ispravan i tačan, a km sat mislim da nije ispravan i da je zaglavljen.
Merač za gorivo nije ispravan i kazaljka sa nule ne mrda. Struju na akumulatorima drži na oko 25 do 26 V, stalno. Pritisak ulja u motoru ide od oko 1,5 do 6 bara. Temperaturu održava na oko 85 do 90 stepeni C, porpilično stalno.
Pritisci vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 do 8 bara, stalno.

Gubi kontakt za sva vrata, pa III vrata moraju da se itvaraju na zaseban taster (ne mogu da se otvore preko tastera za sva vrata).
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod severac » Sre Maj 07, 2014 7:00 pm

Video sam #67 danas na Karaburmi. Prvo sam mislio da je neki novi bus koliko se sija. :D Cist, ofarban, sredjen lepo.
severac
Član

Pridružio se: Sub Mar 16, 2013 10:02 pm

Postod danilo » Sub Maj 10, 2014 11:44 pm

Al, zato juče popodne nikad interesantnija šihta... Dobro bilo je još raznih dogodovština i ranije i na smenama, i na šihtama, ali ne skoro ovako kao juče...

Petak, a isto kao i u ponedeljak ponovo šihta na Kovilovo in Jabički Rit. Odnosno na 4/106 (šihta; II deo šihte) i to na polasku bez redovnjaka. Obično ide solo, ali i zglobaš se tu neretko nađe, kako čujem i vidim.

Stignem juče i to u zadnji čas, bukvalno u sekund, krenemo,a inače popodne na šihtu izašao Džapanezer, A-782 (MAN SL 283; 2003. godište), a ujutru tu beše Stari Ikar, remontovani, A-740.

U vezi 4/106 - Ujutru izlazak u 4:15, sa Bogoslovije u 4:30, posle isključenje isto sa Bogoslovije u 7:40, dok je u garaži u 7:50 - 2 kruga.
Popodne izlazak iz garaže u 12:15, uključenje na Bogosloviji u 12:30, završava na Boglosviji u 16:00, a garage mu dođe u 16:10 - opet 2 kruga.
Pravci od 40 do 55 minuta.

Da krenemo, kad se ugasi, bukvalno kako je ubačen u brzinu tras, ugasi se. Međutim pali ki šibica, na ne keca i ok, nadalje oko toa sve u redu, nije se više gasio.
Međutim, temperatura maltene od Pančevca, Krnjače sve više skače i skače, da bi negde oko Metroa bila već na kraju zelenog polja. Negde do Putnika nabi on ko sretan temperaturu do prelaska u crveno polje. Po skretanju za Kovilovo dignemo poklopac na kip i teraj dalje. Kad on posle, em otvoren poklopac, em se manje koči (reatrder se manje aktivira) krene da obara i da vrati do kraja zelenog polja. Odemo do Jabučkog Rita, iako smo mislili da neće ni toliko izdržati. Vraćamo se nazad i posle Kovilova, od Zbega otprilike kreće ista pesma. Iako, je ponovo otoren poklopac motora na kip, koji se do Rita bio u međuvremenu sam u vožnji zatvorio, ponvo diže temperaturu. A, svo vreme idemo lagamo, polako, kilav gas, sve zbog temperature, zbog koje je inače ujutru i bio isključen u 8:37 sa Jerkovića, sa 3/26.
Vozi, vozi, vozi i na kraju kod Metroa, ipali lampice za previsoku temperaturu rashladne tečnosti motora i centralanu lampicu. U međuvremenu saznamo da ima rezerva na Bogosloviji, ali cvrc... A-738... ma kao ok, nema problema, za jedan krug ima da izdrži, za šihtu dušu dao!

Dođemo, već knapirano za polazak, munja spremna, digao visinu, nadrukao vazduh... vežite svoje pojaseve, polećemo!
A, ono već gužva, popodnevni špic, dosta, baš dosta putnika, napunio se onako solidno.
Kako smo krenuli, tras visina! Nije skroz, onako malo u desnu stranu pade. Kao da je problem do ventila visine. Kad on od ujutru rezerva na Bogosloviji, a jedan krug je bio dat na liniju 108 i isto je bio problem visina, ali je nekako odradio taj krug na Revi.
Ovako ide, nije tako loš kao makina, ali zato visina zavitlava. Karoserija ni malo ne štrosuje, malo skače karoserija, kao kod Mutanata recimo, ono kad su mekši jastuci, pa karoserija se slobodno ljulja, ko lađa!

Vuče dobro, dobro sad mogu da kažem i ko zmaj, s obzirom da je krajnje ravničarska linija u pitanju. Šalta krajnje mirno i tiho, a menjač je "Voith-ov" automatik, trobrzinac. Kočnice, onako, ok, ispravan je i nožni retarder. Parkirna kočnica ispravna, drži, sve je ok.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer, obrtomer, km sat neispravni (kazaljka brzinomera povremeno skoči, kazaljka obrtomera stalno na nuli, km sat je zaglavljen).
Merač za gorivo je neispravan i kazaljka sa nule ne mrda. Struja na akumulatorima na oko 25 do 26 V, stalno. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2,5 bara na leru do oko 6 bara, posle, pri višim obrtajima. S temperaturom je za svaku pohvalu, drži na oko 80 do 85 stepeni C.
S vazduhom nema problemma, vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži između 7,5 i 8,5 bara.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača (bez najave stanica).
Malo se čuje pumpa volana, pri svakom namotavanju volana.
Otpala sijalica vozačevog svetla.
Malo je naprsla šoferka.

Inače je limarijski dosta dobar. Ne čimi mi se kao da je ukošen, a ni ne visi zadnji prepust. Barem to nije nešto izraženo. Oplata na celom autu je dosta dobra, zdrava što bi se reklo, nem maltene nigde tragova korozije.

Na kraju ipak izgurasmo sa A-738, posle se već smirio s visinom. Nije više padala čim se malo ispraznio i posle je onako, sasvim korektno nivelisao visinu i na levoj i na desnoj strani vozila.
Samo što smo i s njim opet sve knapirano stizali i zbog gužve i visine.

A, vezano još za Džapanezera, A-782...

Ima malo veće oštećeno, izjedena oplata korozijom, između II i III vrata, baš kod desnih pogonskih točkova.

Brzinomer nije ispravan, isto kazaljka samlo povremeno skoči pa ponovo padne na nulu. Obrtomer nije ispravan i kazaljka uopšte ne mrda sa nule. Sat je ispravan i pokezuje tačno vreme, dok km sta nije ispravan (zaglavljen je).
Merač za gorivo nije ispravan i kazaljka ne mrda sa nule. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 bara na leru do oko 5 do 6 bara, posle, pri višim obrtajima. Temperatura... say no more!
Pritisak vazduha za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži stalno između 10 i 11 bara.

Ispravna je najava stanica, kao i svi validatori i panel kod vozača.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sub Maj 10, 2014 11:54 pm

I kontrola sa jedne Kosmajeve FAPčine...

Ovoga puta 8/25P (dvosmenac) i kraća vožnja, u lokalu što bi se reklo, u toku II smene sam se tamo vozio i to u A-260 (FAP A-537.2; 2002. godište) - inače je sve češće na ovom polasku i liniji, umesto N serije, A-751.

Fap ko Fap... nije tako loš. Limarijski, karosrerijski se nekako drži. Ne primećuje se da ukošen u boliko koju stranu, onako solidno poravnat i zadnji prepust, takođe. Oplata dobra, tragove korozije zaista nisam nigde po oplati primetio. Visinu drži stalnom na svim jastucima, podjednako iznivelisanu. Visina ne pada, karoserija ni malo ne štosuje, onako stabilan je u toku vožnje.

Vuče dobro, jedino me uz Mije Kovačevića vozio uzbrdo, ok je izvukao, normalno, a bio je onako prosečno opterećen. Šalta dobro, mirno, tiho, bez cimanja, trzanja i kidanja, a menjač je inače "Voith-ov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice dobre, ispravan je i nožni, a i ručni retarder.

Tahograf je marke "Kinzle". Brzinomer je ispravan. Obrtomer nije i kazaljka ne mrda sa nule. Sat je ispravan i pokazuje tačno vreme, dok km sat mislim da nije ispravan (mislim da je zaglavljen).
Merač za gorivo nije ispravan i kazaljka sa nule ne mrda. Pritisak ulja u motoru ide od oko 1,5 do 2 bara na leru do oko 5 do 6 bara, posle, pri višim obrtajima. Temperatura negde između 85 i 90 stepeni C, mada je pozadi patos dosta topao, oko III vrata i iza.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 do 8 bara, stalno.

Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Uto Maj 13, 2014 8:41 pm

A-1022 sinoć (III smena) na 7/65 (smena + dopuna + smena), kao zamena za Poljaka, A-3143...

Sasvim je solidan auto. Može s njim da se odradi bez nekih većih problema. Inače je u ujutru po turaži (6:37; Novo bežanijsko groblje) uključen i sve obrte je uredno odradio. Ne pravi probleme sda tempereaturom (uveče maltene konstantno drži okruglo na 80 stepeni C, eventualno koji stepen preko). Udoban je u vožnji. Visina ni malo ne pada, karoserija uopšte ne štosuje, jedino prilikom skretanja kao da se malo ljulja karoserija napred (deluje mi kao da je tu manji problem do balans - štangli).
Amortizeri, trapovi se ne čuju, ne lupaju i ne tresu, onako sasvim se lepo ponaša u vožnji. Samo gume na pogonskoj (II osovini) su malo ćelave.

Ide solidno. Po ravnom ko zmaj, tu je i onaj prepoznatljivi zvuk MANčuge, pa još se posle pri višim obrtajima čuje i ono zviždanje i šištanje turbine. Međutim na usonima se muči. Tu I brzina i pun gas, samo tako se nekako uzvere. Šalta dobro, minimalno nekad trzne, a menjač je "Voithov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice ok, sa sve ispravnim i nožnim, a i ručnim retarderom.

Vazduh za kočenje drži stalno između 8 i 8,5 bara. Brzinomer na tahografu ("Kienzle") je ispravan, obrtomer nije, sat jeste, a km sat je valjda zaglavljen.
Ne radi merač za gorivo. Struja na oko 26 V. Pritisak ulja u motoru od oko 2,5 do 6 bara.

Rade svi validatori u putničkom salonu, kao i panel kod vozača.
U prednjem delu ne radi LED rasveta putničkog salona sa leve strane vozila.
Ima oštečenja po karoseriji iznad II i III vrata.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Uto Maj 13, 2014 9:10 pm

A-759 (IK-103; 2000. godište) sa 2/402 i njime sam se prvi posle remonta, juče u podne....

Ok je auto, sasvim je lepo odrađen. Onako prav je, mada je pozadi malo, minimalno visi zadnji prepust. Barem tako deluje vizuelno. Oplata, nova, odlična, naravno bez imalo korozije. Nije ukošen, sem toga na zadnjem prepustu. Visina ok, nivelacija je baš kako treba. Ravnomerna, ne pada, lepo špiluje po asfaltu. Udoban je, amortizeri, trapovi su dobri, ne čuju se.

Dobar je, lepo vuče, barem za sada, ali kao da malo dimi na iberlauf i na leru. Šalta solidno, mada kao da malo fali ulja u mejaču, tako da malo zna da cimne i trzne prilikom prešaltavanja. Menjač je "Voithov" automatik, trobrzinac. Kočnice dobre, sa sve ispravnim retarderom.

Malo curi ulje na planetaru na desnim pogonskim točkovima.
Zna povremeno da zeza II krilo II vrata (teže se zatvaraju).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mečka, A-186 (Mercedes Benz O345 Conecto; 2005. godište) sa 3/48 (trosmenac), u podne (II smena)...

Super autić, jaka šasija, odlična nivelacija visine, udoban za sve pare. Amortizacija, trapovi - sve je ok. Limarija dosta dobra, vrata, prozori sve je ispravno i sve funkcioniše. Jastuci odlično drže visinu karoserije, ne pada visina ni malo, a isto tako ni malo ne štosuje.

Vuče ko 2 zmaja, jak, makina krajnje mirno radi. Malo se čuje diferencijal, ali mi se sad pa čini ko da se manje čuje nego ranije. Šalta besprekorno, ne cima, ne trza, a menjač je "Voithov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice ekstra jake, sa sve ispravnim i nožnim, a i ručnim retarderom, stanična, parkirna, hvata samo tako.

Brzinomer, obrtomer, km sat - sve je ispravno. Gorivo preko pola skale na meraču. Struja na oko 27 V. Ulje u motoru - pritisak od oko 2 do 6 bara. Temperatura zabarikadirana na oko 80ak stepeni C.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 6,5 do 7 bara, stalno.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu, a i panel kod vozača.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Uto Maj 13, 2014 9:27 pm

Pohvale za A-1096 (IK-201; 2002. godište)... Sinoć (III smena) sam se njime vozio na 26ici...

Pošto je remontovan, sređen, utegnut ovako je limarijski zaista za svaku pohvalu. Nova oplata, udoban, ok trapovi i amortizeri koji se ni malo ne čuju, a auto odlično špiluje po asfaltu. E sad s visinom nije baš najsjajnini... Malo pada podjednako na sve tri osovine, mada ne puno, ne štosuje karoserija.

Ide lepo, i uz Maksima Gorkog je solidno izvukao. Onako startan je umereno, fino povuče posle se lepo uzvere. Tako da je solidna makina u pitanju. Šalta dosta lepo, mirno, gotovo i besprekorno, a menjač je "Voithov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice dobre, jake, ispravan je noćni, a beše i ručni retarder.

Tahograf "Kienzleov", arde brzinomer, sat, km sat, obrtomer ne. Merač za gorivo neispravan, struja na oko 26 V. Ulje u motoru pritisak od oko 2 do 5 - 6 bara. Temperatura sinoć na oko 85 stepeni C, nije bilo problema, ali inače mu je to malo slabija tačka.
Vazduh za kočenje na oko 8 bara.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Danas posle I kruga isključen sa 4/106 (šihta; II deo šihte) A-794 (MAN SL 283; 2003. godište)...

Ne vuče gotovo nikako. Jako je slab, mnogo, mnogo tromo i jedva, ko prebijen, polazi iz mesta. Da bi postigao neku normalnu brzinu treba mu naš puno i prostora, a i vremena da se zaleti. Šalta mirno, tiho, ok, onako ne trza, ne kida, nema nekih izraženih problema stvarno. Kočnice isto dobre, ispravan je nožni retarder, a i ručni, stančna, parkirna, sve drži, sve je ispravno.

Diže temperaturu i to opako... Očas posla stigne do preko zelenog polja. Zato je i isključen posle I kruga i uključena je rezerva, A-1073 (IK-201; 2002. godište).
Stigne i do 100 stepeni C. Sad gore, na otvorenom putu ide lepo, znači ohladi i drži stalno u zelenom polju, ali ovako čim je kreni - stani već nije tako naivno.

Brzinomer, obrtomer, sat, km sat... sve je komplet neispravno. Gorivo na oko 3/4 skale. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 6 bara. Temperatura.. sve već rečeno... Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži između 10 i 11 bara.

Za A-1073 samo pohvale...
Odličan, remontovan, sija se, oplata relativno dobra, što je najvažnije bez tragova korozije. Nema ni nekih većih oštećenja po sebi. Visina je ok, nivelacija odlična. Brzo diže visinu, odlično špiluje, udoban.

Vuče izvanredno, jak, makina poudana MANčuga... Šalta odlično, besprekorno. Kočnice jake, ispravan nožni retarder.

Tahogarf "Kienzleov", brzinomer, obrtomer, km sat neispravni, sat ispravan.
Merač za gorivo i volmetar neispravni. Pritisak ulja u motoru od oko 2 do 6 bara. Temperatura stalna na oko 80ak stepeni C.
Vazduh za kočenje na oko 8 bara.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pet Maj 16, 2014 1:38 pm

I idemo dve kontrole odrađene u toku jučerašnjeg dana i to obe uveče (u toku III smene)...

Idemo predm pa prvog zglob, bivša Karaburmina aždaja... Moja omiljena serija dvestakečeva, generacija 2002. i to baš A-1018 (IK-201; 2002. godište; 2002. godište). Njime sam išao uveče (u toku III smene) na 8/25P (dvosmenac). Ovde zadnja sigurno dva meseca uopšte ne viđam A-751, već tu obično izlazi FAPčina, A-260.

Limarijski solidan, nije toliko loše, mada nije ni neka premija. Prikolica je malo ukošena, ne puno, ali jeste. Oplata dobra, nema nekih većih tragova korozije, ali ih ipak ima. Visina je ok. Ne pada ni malo, karoserija ni malo ne štosuje. Udoban, mek, amortizacija solidna, ali i dosta, dosta rastršen. Lupaju trapovi i unutra sve lupa i trese.

E sad da je aždaja baš i nije. Jedva se nekako uzevrasmo uz Mirijevo, gore od pijace uz Samjuela Beketa se baš doooobro namučio. Teško kreće iz mesta, treba mu puno da se zaleti. Dosta je trom. A, uzbrdo ide sporije od svake uspinjače. To je onaju rad, I brzina, pun gas i laganica do vrha. A, dobro i nagrva temperaturu posle uspona. 90ak stepeni C do od šale, a napolju svega 10ak. Mada ni na Karaburmi nije bio nešto mnogo bolji, zadnjih par godina. Šalta ok, nije loše, menjač je "Voithov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice dobre, ok hvata nožni retrarder, ručni nema, kao ni staničnu na komandnoj tabli.

Tahografa nema. Ovo me podseti na stanje od pre nekoliko godina. Evo ne pamtim od kad to nisam video.
Merač za gorivo nije ispravan i kazaljka ne mrda sa nule. Struja na akumulatorima je stalna na oko 26 V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2 do 6 bara.
Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 8 do 8,5 bara, stalno.

Ispravni su svi validatori u putničkom salonu kao i panel kod vozača.
Malo su ćelave gume na pogonskoj (II) osovini, pa hoće da kliza kad se kreće iz mesta.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

E onda opet jedan donor... sad sa Novog Beograda... N serija, A-506 (IK-112N; 2008. godište) i 7/79 (trosmenac), uveče (u toku III smene).

Solidan autić. Nije loš. Može lepo da povuče, startan, jaka makina. Šalta ok, mirno, tiho, onako gotovo i neosetno, a menjač je "Voith-ov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice dobre, onako i solidno jake, a ispravni su i nožni, a i ručni retarder. Stanična, parkirna kočnica isto tako.

Brzinomer je ispravan, kao i obrtomer. Km sta kuca, nekih oko 600 00 km stoji na satu. Tahograf je tu na mestu - u kaseti iznad vozača.
Pritisak ulja u motoru ide od oko 2,5 bara na leru do oko 6 bara, posle, pri višim obrtajima. Temperaturu drži na oko 80 do 85 stepeni C, stalno.

Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Pet Maj 16, 2014 1:56 pm

Danas sam išao i sa A-953 (IK-218N; 2008. godište) i to ujutru (I smena) na 9/65 (trosmenac)...

Onako i nije toliko propao, s obzirom na kmtražu i na seriju vozila. Drži se nekako. Nije tako puno rastrešen, trapovi i amortizeri se ne čuju maltene uopšte. Slabi dihtuju vrata (mahom fale donji kederi).
Počeo je da stalno drži upaljen zumer. Pišti, pa ubija! Prijavljuje da ne pune II i III alternator. Sad da li zbog toga ili nečega drugog - ne znam.

Ide lepo, može ok da povuče. Šalta lepo, ne cima, ne trza, ne štuca, menjač je "Voithov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice ok jake, sa ispravnim i nožnim, a i ručnim retarderom.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I čisto da pohvalim A-280 (IK-112N; 2008. godište)... Danas je na prvencu na 708ici (1/708; trosmenac), u podne (u toku II smene) sam njime išao.

Odličan auto, lepo ide, fino išalta sve četiri brzine. Kočnice isto tako ok.
Udoban, dobro je ogibljenje i amortizacija. Tahograf na mestu. Brzinomer ispravan, kao i obrtomer, km sat pokazuje oko 690 000 km.
Prijavljuje istrošene kočione obloge.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

Postod danilo » Sub Maj 17, 2014 1:35 pm

Da nastavim dalje sa kontrolama sa Kosmajaca... Opet seoski turizam, al sad menjamo kurs i umesto na Avalce i potez 400, šibamo na Smederevac i potez 300... Ovoga puta negde pred kraj II i tokom III smene.

Najpre nekadašnji novobeograđanin, sada Kosmajac već izvesno vreme... Druga Begaljica (2/302; trosmenac) i A-496 (IK-103; 2006. godište). Odavno nisam išao nekim autom iz ove serije, baš sam se obradovao kad sam video da njime idem. Inače redovnjak sa 2/302.

Ok autič, stvarno je dobar, mada nije toliko koliko je bio kad je bio na Novom Beogradu, kao i posle kad je vrteo na 7/79. U međuvremenu je propao, mada ok i jeste vala radi pretešku liniju, sa onom nenormalnom turažom. Limarija je ok, nije ukošen, ne visi zadnji prepust, a i kompletna oplata na autu je u neku ruku u zadovoljavajućem stanju. Vrata, prozori, sve je ok, lepo, solidno dihuju. Udoban je i to izuzetno, ni malo se ne čuju ni trapovi, a i ni amortizeri, onako, što bi se reklo, lepo pliva po putu, miran u toku vožnje. Isto tako odlično niveliše visinu na svim jastucima. Ne pada visina, karoserija se ne naginje i ni malo ne štosuje.

Vuče ko zmaj. Doduše bio je onako doooooooobro natovaren, pa se malo mučio uz Bećarevo Brdo, ali ono u II brzini može lepo da izvuče. Malo ubacuje gasove u salon, kao da malo i ulje sipa negde po motoru, jer se oseća na sagorelo ulje. Šalta dobro, nije loše, onako ne trza i ne kida, mada teško prihvata rikverc, a menjač je "Voith-ov" automatik, četvorobrzinac. Kočnice odlične, beše ispravan samo nožni retarder, ručni koliko mi se čini nema. Malo kad staje se čuje škripanje i struganje (kao da se čuju doboši; gurtne), mada ne puno.

Tahograf je marke "Kienzle", brzinomer, obrtomer neispravni (kazaljke ne mrdaju sa nule). Km sat ne znam da li je ispravan, a sat jeste. Merač za gorivo neispravan i kazaljka ne mrda sa nule. Struja na akumulatorima stalna na ok 26 V. Pritisak ulja u motoru ide od oko 2,5 bara na leru do oko 6 bara, posle, pri višim obrtajima. Temperatura - tu je negde na oko 80 do nepunih 85 stepeni C.

Vazduh za kočenje i na prednjem, a i na zadnjem kočionom kolu drži na oko 7,5 do 8 bara.
Pušteno je bilo grejanje, odvrnute slavine, pa je i u putničkom salonu, radilo je grejanje.
Mirko GSP
Korisnikov avatar
danilo
Student saobraćaja

PrethodniSledeća

Povratak na Diskusije