Logo

Ikarbus (2)

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Re: Ikarbus (2)

Postod profa_chb » Uto Mar 03, 2015 1:03 am

Ok, ubedio si me, napuštam raspravu.
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Sponzor

Postod roadcrasher » Uto Mar 03, 2015 1:59 am

Hej ajde prekinite da se svadjate niste u pravu ni jedan ni drugi :)
Salim se upravu ste obojica a i niste. Zivim u zemlji u kojoj je zakon pa se glupe stvari desavaju. Desava se da GM napravi auto koje se samo gasi citav jedan model automobila je imo recall (Chevy Cobalt), a ne da ikarbus nepravi greske. Praviti autbuse koji bih izdrzali GSP je skupo, GSP nema para ni za nove ikarbuse kakvi su takvi su. Koliko para toliko i muzike ljudi.
configured
Sto se tice da Inz. saslusa vozaca to bih trebalo i te kako, al u GSPu dotjera vozac autobus i kaze majstoru gubi visinu, ovaj ga pogleda i samo sto mu nekaze ko te j...!!! Ni to nisu samo srpska posla, recall koji sam gore nave se nebih desio da su slusali 10ak inzinjera kojconfiguredi su im predocili problem. Ti inzinjeri su ostali bez posla 2 godine svadje sa sefovima budzi.

Meni je cudno kako sasije ne popucaju, pogotovu zglobovi. tokom kasnih devedestih i pocetkom 2000tih sam koristio 16 i 95 od pancevca do trga. 23ku ponekad. Ni danas mi nije jasno kako su zglobovi izdrzali. Na 27ci (u to vrijeme 27a) oko demonstacija 96 godine je i bio slucaj da je na Dzordza Vasignona pukla na pola. Zivog me interesuje kako 27e zglobni izvuce od 29og Nov. (nemogu se sjetim kako se sad zove) do na vrh zvjezdare. Bas me interesuje, kako su se japanci pokazali na istoj, solarisi su puseri tako da je manji stres na zglobu uzbrdo?gsp beograd viki
roadcrasher
Član

Pridružio se: Sre Jan 22, 2014 7:05 am

Postod roadcrasher » Uto Mar 03, 2015 2:15 am

ups i japanci su pusheri :(, jel ima i jedan puller da je isao na 27e osim ikaca?
roadcrasher
Član

Pridružio se: Sre Jan 22, 2014 7:05 am

Postod Шоми303 » Uto Mar 03, 2015 5:06 pm

profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?

Па може ли боље од овога? <3
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Postod Sloba » Uto Mar 03, 2015 5:40 pm

Govorite stalno o Ikarbusovom nekvalitetu za Beograd. A niko ne govori o nekvalitetu Beograda za Ikarbus ili bilo koji drugi autobus. Zašto se vozila ne održavaju? Zašto se karta ne plaća? Zašto je izgovor za zatvaranje/otvaranje vrata u pokretu nešto što se zove turaža odnosno da vozač ima dva minuta na okretnici da predahne?

Čitao sam skoro u biltenu JGSP Novi Sad da su povećali "turažu" da bi obezbedili odmor vozačima na terminusu. Kako to da se niko nije setio u Beogradu da poveća? Ionako je u javni prevoz u Beogradu od 2011. (govorim o privatnicima i GSP) uključeno više od 300 novih autobusa, u Novom Sadu za to vreme kupljeno 20. Ali zato stoji opravdanje vozačima koji kreću sa otvorenim vratima i zatvaraju ih u pokretu. To su tri-četiri sekunde po stanici, ako govorimo o liniji koja ima 30 stanica, vozač je u najboljem slučaju uštedeo sebi minut ipo do dva. Po ceni ljudskog života?

I dokle će stajati mišljenje da treba autobuse prilagoditi ludilu od sistema, a ne taj sistem dovesti u red?

Čisto da ne bude da pričam napamet, dešava se ovde svašta u JGSP-u. Nije u Novom Sadu med i mleko i Beograd nije nikakav reper situaciji u saobraćaju. I ovde znaju da budu gužve u saobraćaju i krcati autobusi. Prisustvovao sam situaciji kada je vozač u IK-218n izgubio vazduh. U vožnji su se otvorila vrata a vozač je morao da koči ručnom. Isto je redovna pojava da zglob u IK-218n struže o asfalt.
I sad da li je kriv inženjer mašinstva koji je projektovao taj autobus ili sistem koji ne radi održavanje?

becks89, izvini ali ja stajem na profinu stranu. Ti sad slobodno kreni sa uvredama ali pitanje je da li ćeš dokazati suprotno. :)
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod becks89 » Uto Mar 03, 2015 6:14 pm

Nema potrebe da se izvinjavas, znam ja koja je cena toga sto se brani neodbranjivo, tako da nema ljutnje.
Ali, ajde da pokusam da ti odgovorim, inzinjer masinstva je zaduzen da pronadje odgovarajuce resenje za svako vozilo koje treba da radi u odredjenim uslovima. Dakle, ako treba da se obezbedi brz ulaz i izlaz putnika onda ti glupavi i neupotrebljivi sistemi treba ili da se uklone ili prilagode, kako na Japancima otpusta stanicna cim se zatvore vrata, a na Ik Manu, treba da probijes nogom pod stiskajuci gas, pritom skuvas, popijes kafu, doruckujes, preksrstis se i onda otpusta da mozes da krenes. Te price cene ljudskog zivota jednostavno gospodo ne piju vodu, jednostavno ne pije vodu, postavio sam vam pitanje, kako su ljudi ziveli i vozili se u autobusima marke Sanos, Karosa, Ikarbus Ik103, 201/2/3? Ja ne znam da se desilo vise od jednog ili 2 slucaja u zadnjih 10-15godina da je neko ispao iz autobusa, tako da vam taj argument svakako otpada. Drugo, vozac ne krece brzinom svetlosti, da ne moze na vreme da uoci ako su ostala otvorena vrata i da reaguje, tako da vam i to otpada.
Sa slobom se slazem za veliki deo, da u pravu si i za turaze i sve, samo zaboravljas da poredis dva grada sa malom razlikom u broju stanovnika, jedva 4 puta je Beograd veci, drugo opterecenje ulica je drugacije, manje su guzve kod vas i da ne navodim sad dalje.
Eto ja vama dajem za pravo da je Ikarbus odlican proizvodjac, da su odgovoran proizvodjac, sjajno je da ugradimo sto vise elektronskih sistema u ta vozila jer olaksava odrzavanje, pa cemo se sloziti u tome da se ne slazemo.
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod MILE » Uto Mar 03, 2015 6:31 pm

@Sloba
Da bi se u Beogradu povećale turaže treba povećati brojno stanje vozila bar za 200, ni po ovom redu vožnje slabo ima da se uzme išta pristojno ako crkne redovan auto, da ne govorim koliki problemi nastaju ako je taj kvar iole ozbiljniji, to becks zna mnogo bolje na primeru 1378..... Što se tiče plaćanja problem je što to radi strana firma na osnovu nečega što se krije daleko od javnosti i čije bi objavljivanje a kamoli raskid koštalo ko zna koliko. Dok je GSP radio sam naplatu bilo je bar para za delove i održavanje i vozila nisu toliko izostajala, vozili su se leševi ali si mogao i da se uzdaš u njih, čistprimer je pogon Zemun koji je sa najstarijim voznim parkom imao najveći procenat ostvarenih polazaka.
MILE
Član

Pridružio se: Pon Mar 15, 2010 10:57 pm

Postod milos265 » Uto Mar 03, 2015 6:42 pm

Da pitam ja vas fanove ikarbusa nešto... Sistem taj da ne možeš krenuti sa otvorenim vratima, uključen, zatvoriš vrata, a on ukopan u mestu i neće da krene. Šta onda?
milos265
Profesionalni vozač

Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 8:43 pm

Postod profa_chb » Uto Mar 03, 2015 6:53 pm

Ima posebno dugme da se ugasi, verovatno, i mislim da liči na one crvene bezbednosne dugmiće za prekid struje, itd. Dešava se da pobrljavi elektronika, ali se sve to da srediti u servisu :wink:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod milos265 » Uto Mar 03, 2015 7:03 pm

Joj Profo kakva elektronika... Kod 103-ke, bukvalno jedan šraf popusti gore na cilindru i od svega toga nema ništa...
milos265
Profesionalni vozač

Postod Sloba » Uto Mar 03, 2015 7:07 pm

To već spada u domen komponente koja se ugrađuje i samo održavanje. Irisbus je imao zanimljivu ideju u Crossway, a to je da kod vozača pišti upozorenje ako je u pokretu i dok su vrata otvorena. Međutim, prošlo je kao još jedno od jeftinih rešenja jer su senzori ubrzo poludeli i počelo je da pišti dok se vrata otvaraju a na nekima je pištalo i dok su vrata otvorena tako da sam više za staničnu kočnicu.

@becks89
Nisam ništa rekao povodom bezbednosti u IK-201 i autobusima iz te ere ali se desilo ovde da je na selu vozač dok je zatvarao vratima zatvorio babu i vukao ju je nekih 100-200 metara. Incident tog tipa se ne dešava svakog dana, desi se samo jednom.
Opet si pomenuo priču opterećenja. Ja ne sporim da je Beograd puno veći i da je drugačiji život ali je javni prevoz u Beogradu u poslednjih 5 godina dobio 15 puta više autobusa nego Novi Sad. Pritom je Novi Sad trenutno u deficitu sa brojnim stanjem autobusa jer je počelo rashodovanje autobusa iz 1981. (!) godine i ovih 5 Ikarbusa neće ništa promeniti.

Debelo smo otišli u OT, ja samo ciljam na to da se stanje može itekako promeniti ako se da moć ljudima koji znaju šta rade i to dobro rade i, naravno, ako se mentalitet korisnika ali i davalaca usluga promeni.
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod profa_chb » Uto Mar 03, 2015 7:46 pm

milos265 je napisao:Joj Profo kakva elektronika... Kod 103-ke, bukvalno jedan šraf popusti gore na cilindru i od svega toga nema ništa...

Šraf na kom cilindru? Na vratima ili na tristopu?
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod milos265 » Uto Mar 03, 2015 8:21 pm

Na vratima. Manite se svađe bre oko tih sklepotina, to još nije ni počelo da se sklapa.
milos265
Profesionalni vozač

Postod profa_chb » Uto Mar 03, 2015 8:26 pm

To je već problem sa samim vratima, čija je jedna od posledica nemogućnost pokretanja vozila :mrgreen:
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod dusanman » Uto Mar 03, 2015 9:06 pm

Beše 2011.
Vozač prerano zatvorio vrata... Baš kao što Sloba reče, ne dešava se svakog dana, ali se desi. :?

Prvo korisnici gradskog prevoza u Beogradu da promene mentalitet ("ajmo sredina još malo, ima mesta za sve"), pa tek onda da se priča o nekim inovacijama.

http://mondo.rs/a196978/Info/Drustvo/Be ... obusa.html
dusanman
Član

Pridružio se: Pon Feb 06, 2012 6:57 pm

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski