Logo

Ikarus Zemun

Diskusije posvećene gradskim, prigradskim i međugradskim autobusima.

Postod Dejan Ikarbus » Ned Apr 12, 2015 9:08 pm

Nema šta to je pravi autobus,čista mehanika,uvek može nešto da se nabudži i skarabudži...
Dejan Ikarbus
Rukovalac građevinskom mehanizacijom

Pridružio se: Ned Feb 15, 2015 5:28 pm

Sponzor

Re: Ikarus Zemun

Postod FiuMAN » Ned Apr 12, 2015 9:08 pm

A onda su nama očito slali neke krševe dok su u BG išle bolje serije, ili smo bili razmaženi Mercedesima O317 i MAN-ovim 220 pa nam je sve ostalo bilo krš
FiuMAN
Član

Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 9:50 am

Postod Шоми303 » Ned Apr 12, 2015 9:30 pm

Или су они затуцани у чисту механику па им је само то и добро :wink:
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Postod Dejan Ikarbus » Ned Apr 12, 2015 9:46 pm

@FiuMAN Imali smo i mi merdže i MAN-ove,ali ni ikari nisu za potcenjivanje.

@Šomi 303 Autobusi i treba da budu čista mehanika.
Dejan Ikarbus
Rukovalac građevinskom mehanizacijom

Pridružio se: Ned Feb 15, 2015 5:28 pm

Postod Шоми303 » Ned Apr 12, 2015 10:39 pm

Да би особе попут тебе ***CENZURISANO*** на њихову буку и зујање диференцијала? 2015 година је, освести се.
Сва права задржава Somi303, за коришћење контактирати-> www.flickr.com/people/somi303/
profa_chb je napisao:Preterano mašinski razmišljam? Reci mi, molim te, imaš li neki lek za to? Da se učlanim u tvoj Nezavisni sindikat nezadovoljnih suvozača koji poznaju pravo stanje?
Korisnikov avatar
Шоми303
Član

Pridružio se: Pet Jul 27, 2012 4:19 pm

Postod becks89 » Ned Apr 12, 2015 10:52 pm

Somi preterujes, jeste da decko nije u pravu, ali ima i laksih nacina da mu to stavis do znanja.
Kao sto rekoh, cena novotarija i tehnologija je ta sto se cesce kvare, teze je dijagnostikovati isti (u nasim uslovima), da bi radio na njemu potrebna je dodatna masinerija, sto je dodatni trosak. Ja licno gotivim stare masine zbog jednostavnosti i upravo zbog toga sto iz te jednostavnosti, proistice lakoca u radu sa njima. Na Rabi mozes sam da stelujes gas, podesavas kako ce vuci, skoro pa da sam mozes i stelovati kocnice, kod novih stvari je dosta komplikovanije i skoro nemoguce to raditi. Ipak, sve to ne znaci da ne treba unapredjivati sisteme, ali isto tako mislim da ne treba biti rob elektronike i stavljati je tamo gde predstavlja dodatno opterecenje...
BALKAN TRANSPORT - Portal posvećen javnom prevozu i prevoznicima na Balkanu!
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Kontaktirajte na : marketing@balkantransport.net
Korisnikov avatar
becks89
Član

Pridružio se: Sub Sep 29, 2012 8:16 pm

Postod Sloba » Pon Apr 13, 2015 12:54 am

Po mom mišljenju najveći problem pravi to što se direktno sa krpljenja starih Ikar(b)usa prešlo na nove, niskopodne autobuse pune elektronike.
Evo, na primer, 1989. godine se pojavio niskopodni Mercedes-Benz O405N sa displejem, klimom, kneelingom dok smo mi i dalje sklapali TAM-ove 260A116, Ikarus IK-110, IK-160 i slično. Ne računajući neuspešne prototipove Neobusa i Ikarbusa, masovna proizvodnja niskopodnih vozila je u Srbiji počela 16 godina kasnije, kada je Neobus isporučio prve low-entry autobuse novosadskom JGSP-u.

2007. godine u dve najveće srpske fabrike autobusa se pravi prva serija Neobus 503G (kasnije Citta LF) i Ikarbus IK-218n i tek tada je stavljeno do znanja da Srbija ide ka modernizaciji. Iste godine u Nemačkoj se već uveliko pravi drugi, fejsliftovani, model Citara koji je tada prodat u nešto manje od 20 hiljada primeraka. Godinu dana kasnije, svemirski brod zvani VDL Phileas ulazi u saobraćaj u Istanbulu!

Danas, 2015. godine u Novom Sadu većinu voznog parka i dalje čine srednjepodni autobusi. Za Beograd nisam siguran ali mislim da polako primat preuzimaju moderniji niskopodni autobusi.

Elem, nismo mi nikakvi robovi elektronike. Nama je najveći problem što smo iz Ikarusa koji su se održavali uz pomoć štapa i kanapa prešli direktno u moderne niskopodne autobuse koji zahtevaju negu i pažnje. Dokle god javašluk po garažama preduzeća trajao vozači će misliti da su robovi elektronike, da im ona dodatno otežava posao i plakaće za starim Ikarusima.

Dakle, ljudi, Ikarusi su odslužili svoje. Na našim prostorima, koliko znam, ne postoji nikakav muzej za autobuse tako da će, nažalost, sve i jedan završiti pod presom. Umesto što tugujemo za starim autobusima koji su odradili tri evropska radna veka, trebalo bi da gledamo u budućnost i da vidimo novije, komfornije, ekološki čistije i ekonomičnije autobuse!
Upotreba mojih fotografija u medijima, kao i u promotivne svrhe, nije dozvoljena bez moje pismene saglasnosti.

"Razvijena zemlja nije ona gde svaki čovek može da ima svoj auto. To je mesto gde se bogati voze javnim prevozom." - Enrique Penalosa
Korisnikov avatar
Sloba
Član

Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 6:45 pm

Postod profa_chb » Pon Apr 13, 2015 12:37 pm

Slobo, objasnio si!

Ljudi, stvari se prave da ne traju, jer vremenom postaju tehnološki prevaziđene. Zamislite da je Leyland bio toliko dobar da se i dalje vozimo njima? Vazduh bi nam bio zagađen kao u Pekingu, a pola Jugoslavije nezaposleno, jer ne bi imali potrebe da proizvode nove autobuse :lol:

Šalu na stranu, ti autobusi o kojima vi pričate su odradili svoje. Pre svega, materijal stari, i to je neizbežno. Drugo, sa eklološke (a i ekonomske) strane, ti motori nisu više dobri. Samo zato što je moguće srediti autobus da ide, ne znači da je to i dobro :wink:

Elektronika. Večiti bauk. Mislim da velik broj vas protivnika elektronike pojma nema o tome kako nešto radi, ali je čuo od starijih da to ništa ne valja. Ista ta elektronika je do sada spasila dosta života, uštedela dosta energije, učinila sisteme pouzdanijim, olakšala posao i vozačima i majstorima, itd.

becks89 je napisao:skoro pa da sam mozes i stelovati kocnice, kod novih stvari je dosta komplikovanije i skoro nemoguce to raditi

Da li uopšte znaš kako rade kočnice na autobusu? Jedino što "ne možeš sam" jeste da šteluješ elektronski deo priče kod kočnica koje imaju EBS, jer ti je za to potreban kompjuter, i nešto malo tehničke pismenosti. Ali isti taj EBS smanjuje zaustavni odziv za skoro sekundu, što i te kako smanjuje zaustavni put...

To što našim ljudima odgovara da ostanu nepismeni i na nivou tehnike od pre 30, 40 godina je priča za sebe.

P.S. Kladim se da pola vas nema telefon sa dugmićima već nekoliko godina :mrgreen:
profa_chb
Mašinski inženjer

Pridružio se: Sre Maj 07, 2008 10:28 pm

Postod becks89 » Pon Apr 13, 2015 1:10 pm

Au au šta ispisaste ovde... Ajmo redom, Slobo, između Ikarusa gore pomenutih, i N serije je, ako se ne varam bilo 12 punih godina i otprilike 9 različitih serija proizvoda iz Ikarbusa, manje ili više različitih, niko nije uskočio u nove autobuse, možda vi u NS, što ste do juče vozili Neobuse iz 85. godine pa sad seli u niskopodne autobuse, ali to je već neka druga priča...
Elektronika je ok, slažem se da treba napredovati i upotrebljivati novotarije, ali u granicama normale, danas samo što pikslu ne prave da se na dugme otvara, najmarginalnije stvari su spojene na centralnu jedinicu, releja na kilo, osigurača na kilo. Ispadne kontakt sa sijalice, pali se centralna lampica koja ti bode oči, čemu to, far ionako ne možeš da popraviš u vožnji, kad stigneš na okretnicu trebalo bi da obiđeš bus, tada bi uočio da ne radi i kada bi govorili o idealnim uslovima, pozvao servis da reši, ovako u našim uslovima, ako si lud, kupio sijalicu ako je pregorela ili sam popravio kontakt. Sad će reći neko, to što bode oči upozorava vozače, da upozorava, one koje zanima, a tog što zanima, primetiće svakako, dok one druge možeš peckati strujom, njemu neće smetati ništa...
Evo ti primera, Ikarbus IK-202, 97. godište i Ikarbus IK-218, 2012. godište. Isti polazak, iste posade, ista linija, ovaj prvi dok nije malo doveden u normalno stanje, jer je godinama raskantavan, imao je par isključenja, posle toga svaki dan po 2 smene bez problema, stvari kao što su sijalice i čuda se u hodu rešavaju. Ovaj novi, oćeš senzor ovaj, pa servis onaj, pa glave vrata, pa pucaju nosači, pola tih vozila je više provelo na kanalima i poisključivano zbog raznih problema i problemčića, pa hoćeš sijalica ova, pa menjaj kontakt onaj, pa radi na ovom, to je rupa bez dna, kako je izašao iz garantnog roka počelo je da crkava jedno po jedno, popraviš jedno, crkne drugo, i tako u krug, možda Raba nije ni najmodernija, možda nije ni najtiša, ali ona odrađuje svoje, a ova nova kola kako rade, bolje da ne rade, naravno, ima ***CENZURISANO*** koji će ga voziti makar jedne sijalice nemao, bez guma i bez kočnica, ali to je opet neka druga priča. Suština priče je, ovaj matori i kad se nešto pokvari, nema tu puno filozofije šta mu može biti, kod novog može biti mali milion kombinacija, taj novi 3 puta ode u Ikarbus zbog paljenja abs lampice, četvrti put kad su ga poslali u Ik, oni isekli davač i onda ništa ne pokazuje, al nema ni abs ni asr... Inače u garantnom roku je tad bio, toliko o novotarijama, lepo je to, ali ako želimo da težimo nečem novom i modernijem, ne trebamo ni da gubimo na kvalitetu istog tog proizvoda.

Profane, ajde da kažem solidno poznajem elektronske sklopove, mada baš nešto i nisam puno išao u školu, al' struku sam toliko izučio za ove godine, da logički mogu da povežem kako i šta radi. Druga stvar, niko ne spori da su neophodni negde, ali negde ih ima gde nisu neophodni i to je problem.
Kada sam pominjao štelovanje kočnica, ne znam koliko je baš pametan da vozač sam sa svojim alatom šteluje kočnice, koliko god to bilo jednostavno i lako...
Reklamiranje svih prevoznika i turističkih agencija do kraja godine na našem sajtu i facebook stranici je POTPUNO BESPLATNO!!!
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod profa_chb » Pon Apr 13, 2015 1:17 pm

becks89 je napisao:Ispadne kontakt sa sijalice, pali se centralna lampica koja ti bode oči, čemu to, far ionako ne možeš da popraviš u vožnji, kad stigneš na okretnicu trebalo bi da obiđeš bus, tada bi uočio da ne radi i kada bi govorili o idealnim uslovima

I upravo si sam sebi odgovorio na pitanje. Samim tim ta lampica vozaču olakšava posao :lol:

Svetlosna grupa se i projektuje tako da vozač može sam da zameni sijalicu, čak je ta obaveza definisana ECE pravilnikom. Po ZOBS-u si u obavezi da u vozilu imaš rezervne sijalice, itd. Naravno, i samo grlo sijalice mora da bude takvo da sijalica neće da ispadne sama od sebe, to se podrazumeva...
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod becks89 » Pon Apr 13, 2015 1:23 pm

Pa ne znam koliko ti je baš prijatno da voziš dok ti do žuto blješti u oči, kao što rekoh možeš da zameniš ako sam kupiš, ne znam u kom pravilniku piše da vozač treba da održava vozilo firme u kojoj radi, da to nije neki novi pravilnik?
Ne ispada sijalica, nego ispadaju kontakti sa grla, jer su genijalci iz Ik, štekali kabal pa su kontakti na knap i nategnuti su, pa onda ispadaju iz grla...
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod profa_chb » Pon Apr 13, 2015 4:14 pm

Zakon je zakon, vozac je duzan da menja sijalice, i da ih ima u rezervi u vozilu. Firma treba da mu ih obezbedi, ali to se ne tice zakona.

Nijedna lampica na tabli nije napravljena tako da smeta, vec da bude informativnog karaktera. Vise smeta kad isti taj autobus ide neosvetljen...

Informisi se, prestani da teras kontru napamet.

Poslato sa Nokia telefona sa numerickom tastaturom
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod becks89 » Pon Apr 13, 2015 4:33 pm

Informativno je da ti izbaci upozorenje na ekranu, a maltretiranje je da ti blješti u oči po 2,3 meseca jer neće da ti zamene sijalice. Čisto da razjasnimo šta je šta ;)
Aj mi nađi taj zakon molim te, nađi mi zakon i u kom piše da vozač kupuje rezervne delove za firmu i vrši posao mehaničara za potrebe firme. Kad mi to nađeš, javi se, do tada ti pričaš napamet druže inžinjeru, pozdrav!
Korisnikov avatar
becks89
Član

Postod profa_chb » Pon Apr 13, 2015 4:57 pm

Procitaj moj prethodni post pazljivije.
profa_chb
Mašinski inženjer

Postod becks89 » Pon Apr 13, 2015 5:01 pm

Rekoh da mi se javiš sa tim zakonima. Vozač je dužan da ima sijalice u vozilu, a firma nije zakonski dužna da mu ih obezbedi to je tvoja poenta? Eto, ja te pitam po kom zakonu je onda vozač dužan da nabavlja rezervne delove za firmu i vrši posao mehaničara? Zakon, član taj i taj, to čak nema ni u glupom pravilniku najdebilnije firme na svetu GSP!

Da se vratim suštini, upozorenje je jedno, a maltretiranje u vidu blještanja po ceo božiji dan, nije neophodno. Cilj je da ti znaš šta je i da budeš obavešten, a ne da ti to ne izlazi iz vidnog polja celu smenu.
Korisnikov avatar
becks89
Član

PrethodniSledeća

Povratak na Gradski, Prigradski, Medjugradski